• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimā: - Amerikas Savienoto Valstu ģenerālis; - starptautiskie aizsardzības eksperti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.1999., Nr. 347 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16527

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente: - tiekoties ar ASV Aizsardzības departamenta ģenerāldirektoru

Vēl šajā numurā

21.10.1999., Nr. 347

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimā

— Amerikas Savienoto Valstu ģenerālis

Vakar, 20. oktobrī, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas pārstāvji tikās ar ASV Aizsardzības departamenta starptautisko lietu Eiropas un NATO politikas galveno direktoru ģenerālmajoru Džozefu Garetu un delegāciju, kas viņu pavada.

Ģenerālmajors Garets viesojas Latvijā pirmo reizi, un viņa vizītes mērķis ir iepazīties ar Latvijas parlamenta, valdības un militāro struktūru paveikto darbu aizsardzībā.

Tikšanās dalībnieki pārrunājā Latvijas uzdevumus tās virzībā uz NATO. Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Dzintars Kudums informēja par Latvijas Aizsardzības ministrijas sagatavoto Rīcības plānu dalībai NATO 2000. gadam un akcentēja, ka Latvija vēlas pievienoties eiroatlantiskajām struktūrām, tā uzņemoties savu daļu atbildības par reģiona drošību. NATO ir vienīgā organizācija, kas spēj atrisināt konfliktus Eiropā, kā to pierādīja Kosovas krīzes noregulēšana, sacīja Dz.Kudums. Dž.Garets atzinīgi novērtēja Aizsardzības ministrjas iesniegto rīcības plānu dalībai NATO un pauda cerību, ka šis plāns tiks sekmīgi izpildīts.

Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka svarīgs priekšnoteikums Latvijas iztrādātās aizsardzības stratēģijas īstenošanā ir pietiekams finansējums. Kā informēja Dz.Kudums, Aizsardzības un iekšlietu komisija atbalstījusi finansējumu aizsardzībai 2000. gada valsts budžetā 1,06 procentu apmērā no iekšzemes kopprodukta. Dž.Garets norādīja, cik svarīga ir piešķirto līdzekļu profesionāla izlietošana un ka Aizsardzības ministrijai un militārajai vadībai jāinformē parlaments par to, kā finansējums tiek izmantots.

Sarunas gaitā spriests arī par Baltijas valstu sadarbību aizsardzības jomā. Ģenerālmajors Dž.Garets atzinīgi novērtēja Baltijas valstu kopīgos projektus — "Baltron", "Baltnet" un Baltijas aizsardzības koledžas izveidošanu. Baltijas valstīm vajadzētu izstrādāt ilgtermiņa sadarbības plānus ekipējuma un militārās tehnikas iegādei, lai veidotu NATO standartiem atbilstošu materiāli tehnisko bāzi.

— starptautiskie aizsardzības eksperti

K2.JPG (27422 BYTES) Aizsardzības un iekšlietu komisijas pārstāvji tikās arī ar starptautiskās aizsardzības padomdevēju grupas delegāciju ģenerāļa Garija Džonsona (attēlā) vadībā.

Ģenerālis Džonsons atzina, ka Latvijas rīcības plāns dalībai NATO ir profesionāli sagatavots un līdztekus nodomam pakāpeniski palielināt aizsardzības budžetu līdz 2 procentiem no iekšzemes kopprodukta liecina par Latvijas nopietno gatavošanos dalībai šajā organizācijā.

Grupas pārstāvji aicināja Latvijas parlamentāriešus nodibināt kontaktus ar NATO dalībvalstu parlamentiem, lai informētu par Latvijas progresu aizsardzības jomā un gatavību dot arī savu ieguldījumu Eiropas drošības arhitektūras veidošanā.

Tika pārrunāta arī nevalstisko organizāciju loma valsts aizsardzības jautājumu popularizēšanā sabiedrībā.

Saeimas preses dienests

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!