• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas sasniegumiem zinātnē un tehnoloģijās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.10.2007., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/165479

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

30.10.2007., Nr. 174

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas sasniegumiem zinātnē un tehnoloģijās

 

26.oktobrī Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārā sekretāre Tatjana Koķe pārstāvēja Latviju augsta līmeņa UNESCO sanāksmē – Ģenerālās konferences 34.sesijas ietvaros notiekošajā par zinātni un tehnoloģijām atbildīgo ministru apaļā galda diskusijā. Tās laikā īpašu UNESCO valstu ministru atzinību izpelnījās T.Koķes stāstītais par Latvijas paveikto un iecerēto zinātnes un tehnoloģiju attīstībā, par cilvēkresursu stiprināšanu zinātnē, par zinātnes popularizēšanu.

T.Koķe runāja par būtisku ilgtspējīgas attīstības aspektu – cilvēkresursu un kapacitātes stiprināšanu –, īpaši zinātnē un pētniecībā. “Nav noslēpums, ka visā pasaulē palielinās zinātnieku vecums. Tas nozīmē, ka valstīm būtu jāvelta lielāka uzmanība jaunās paaudzes ieinteresēšanai un piesaistīšanai zinātnei,” norādīja IZM parlamentārā sekretāre.  

“Mācīšanās vienam no otra ir labākais veids, kā popularizēt veiksmīgas prakses paraugu. Tādēļ atļaujiet jūs iepazīstināt ar pēdējā laika Latvijas būtiskākajiem labās prakses paraugiem, kas virzīti, lai jauniešus ieinteresētu par zinātni un nākotnē piesaistītu zinātnei un pētniecībai,” teica T.Koķe.

Lai palielinātu sabiedrības, īpaši jauniešu, interesi par zinātni, plašajai un augsti stāvošajai UNESCO sabiedrībai viņa minēja Latvijas ieceri veidot zinātnes un tehnoloģiju piedzīvojumu parku. T.Koķe informēja gan par būtiskākajiem paveiktajiem darbiem, gan par plānotajiem.  

“Pozitīva sabiedrības attieksme pret zinātni un pētniecību mūsdienās ir jo īpaši būtiska. Tādēļ pēdējos gados Latvijā tiek pievērsta būtiska uzmanība t.s. zinātnes komunikācijas aktivitātēm, gan rīkojot plašu atsaucību iemantojušo Zinātnes nakti, gan organizējot par tradīciju kļuvušās “Zinātnes kafejnīcas”, kurās speciālisti skaidro zinātnes aktualitātes un sasniegumus, piemēram, saistībā ar ģenētiski modificētu pārtiku, nano robotiem,” uzsvēra IZM parlamentārā sekretāre. Kā nākamo Latvijas labās prakses paraugu IZM parlamentārā sekretāre autoritatīvajā UNESCO ministru apaļā galda diskusijā minēja šajā rudenī Latvijā notikušo Inovāciju nedēļu, kuras laikā īpašu sabiedrības un jauniešu interesi izpelnījās “Inovāciju telts”. “Ar īpašu lepnumu varu informēt, ka visu nedēļu īpaši šim nolūkam veidoto telti nemitīgi apmeklēja meitenes un zēni no četru gadu vecuma, jaunieši un pat 84 gadus veci cilvēki,” akcentēja T.Koķe.

Viņa piebilda: “Lai sekmētu cilvēkresursu attīstību zinātnē, palielinātu jauno doktoru skaitu un piesaistītu zinātnei aizvien jaunus cilvēkus, lai modernizētu laboratorijas, lai celtu zinātnes prestižu, IZM un Latvijas valdība kopumā būtiski palielinājusi līdzekļus prioritāro priekšmetu studiju vietām augstskolās, kā arī vidusskolās tiek un tiks modernizēts dabaszinātņu un matemātikas mācību saturs, būtiski pilnveidotas laboratorijas, nodrošināti jauni mācību līdzekļi.”

Ģenerālās konferences 34.sesijā notika vēlēšanas UNESCO starpvaldību institūcijās. Latvija savu kandidatūru bija izvirzījusi UNESCO izpildpadomē, programmas “Cilvēks un biosfēra” Starptautiskajā koordinējošā padomē (MAB), UNESCO Statistikas institūta valdē (UIS).

Saskaņā ar iepriekšēju vienošanos, lai nodrošinātu rotācijas principa ievērošanu un vienprātības veidošanos Austrumeiropas valstu reģionālajā grupā, Latvija dalīs mandātu UNESCO izpildpadomē ar Albāniju, saskaņā ar ko Albānija darbosies izpildpadomē no 2007. līdz 2009.gadam, Latvija – no 2009. līdz 2011.gadam. Latvija ievēlēta MAB no 2007. līdz 2009.gadam un UIS – no 2007. līdz 2011.gadam.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!