• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007. gada 29. oktobra rīkojums Nr. 669 "Par Valsts stratēģisko ietvardokumentu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.10.2007., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/165551

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.670

Par finansējuma novirzīšanu pašvaldību, izglītības, kultūras un citu sabiedrībai nozīmīgu pasākumu finansēšanai 2007.gadā

Vēl šajā numurā

31.10.2007., Nr. 175

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 669

Pieņemts: 29.10.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.669

Rīgā 2007.gada 29.oktobrī (prot. Nr.59 26.§)

Par Valsts stratēģisko ietvardokumentu

1. Atbalstīt Valsts stratēģiskā ietvardokumenta (turpmāk – ietvardokuments) kopsavilkumā ietverto risinājumu.

2. Noteikt Finanšu ministriju par atbildīgo institūciju ietvardokumenta ieviešanā.

3. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru kabineta 2007.gada 20.jūnija rīkojumu “Par Valsts stratēģiskā ietvardokumenta projektu” (Latvijas Vēstnesis, 2007, 168.nr.).

Ministru prezidents A.Kalvītis

Īpašu uzdevumu ministrs Eiropas Savienības līdzekļu apguves lietās N.Broks


 

(Ministru kabineta

2007.gada 29.oktobra rīkojums Nr.669)

Valsts stratēģiskā ietvardokumenta kopsavilkums

1. Risināmā jautājuma būtība

Lai nodrošinātu struktūrfondu un Kohēzijas fonda kvalitatīvu apguvi, ir jāsagatavo visi nepieciešamie plānošanas dokumenti un normatīvie akti, kas nepieciešami struktūrfondu un Kohēzijas fonda apguves uzsākšanai.

Lai uzsāktu struktūrfondu un Kohēzijas fonda līdzekļu efektīvu apgūšanu, atbilstoši struktūrfondu un Kohēzijas fonda vispārējās regulas nosacījumiem piedāvāts programmēšanu īstenot trijos līmeņos. Šie līmeņi ir Eiropas Savienības līmeņa stratēģija jeb Kopienas stratēģiskās pamatnostādnes, dalībvalstu stratēģija jeb valsts stratēģiskais ietvardokuments un dalībvalstu darbības programmas.

Valsts stratēģiskais ietvardokuments 2007.–2013.gadam (turpmāk – ietvardokuments) ir struktūrfondu un Kohēzijas fonda galvenais plānošanas dokuments Latvijā, un tas nodrošina kohēzijas politikas sasaisti ar nacionālajām prioritātēm un pamato šo prioritāšu izvēli, kā arī nosaka fondu apguves stratēģiju, vadības ietvaru, nodrošina dalībvalstu darbības programmu un citu finanšu instrumentu koordināciju.

Ietvardokumenta projekts ir sagatavots, ņemot vērā mērķus un rīcības virzienus, kas noteikti Nacionālajā attīstības plānā (par tā izstrādi atbildīga Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija) un Latvijas Nacionālajā Lisabonas programmā (par tās izstrādi atbildīga Ekonomikas ministrija), kā arī ievērojot Saeimas apstiprināto ilgtermiņa konceptuālo dokumentu “Latvijas izaugsmes modelis: Cilvēks pirmajā vietā”.

Struktūrfondu un Kohēzijas fonda vispārējo vadības ietvaru un plānošanas dokumentus izstrādā, tos savstarpēji saskaņojot ar Eiropas Savienības fondu vadībā iesaistītajām institūcijām un konsultējoties ar partneriem (sociālajiem partneriem, reģionu pārstāvjiem, nevalstiskajām organizācijām) par visām pusēm pieņemamu redakciju. Sagatavojot ietvardokumentu, 2005.gada nogalē tika rīkota publiskā apspriešana. Publiskajā apspriešanā jebkurš Latvijas iedzīvotājs varēja izteikt savu viedokli par dokumentu.

Par atbildīgo institūciju ietvardokumenta ieviešanā noteikta Finanšu ministrija. Reizi ceturksnī tā iesniedz Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par ietvardokumenta ieviešanu.

2. Piedāvātais risinājums

Ietvardokumentā uzsvērts, ka svarīgākais uzdevums, kas 2007.–2013.gadā veicams ar struktūrfondu un Kohēzijas fonda palīdzību, ir radīt nepieciešamos priekšnoteikumus, kā arī tiešā veidā panākt izmaiņas, lai nodrošinātu zināšanu ietilpīgas ekonomikas veidošanos valstī. Līdz ar to lielākais uzsvars struktūrfondu un Kohēzijas fonda investīcijām minētajā laikposmā Latvijā liekams tieši uz tiem pasākumiem, kas attīsta zināšanas kā galveno izaugsmes resursu un veido labvēlīgus dzīves apstākļus cilvēkam kā šī resursa turētājam.

Lai sasniegtu šo mērķi, struktūrfondu un Kohēzijas fonda investīcijas plāno atbilstoši trim tematiskajiem virzieniem:

1) cilvēku resursu attīstība un efektīva izmantošana;

2) konkurētspējas palielināšana un virzība uz zināšanu ietilpīgu ekonomiku;

3) sabiedrisko pakalpojumu un infrastruktūras uzlabojumi kā priekšnoteikums valsts un tās teritorijas līdzsvarotai attīstībai.

Kā horizontālās prioritātes noteiktas teritorijas līdzsvarota attīstība, makroekonomiskā stabilitāte, vienādas iespējas, ilgtspējīga attīstība, informācijas sabiedrība un Rīgas starptautiskā konkurētspēja.

Mērķu sasniegšanai struktūrfondu un Kohēzijas fonda investīcijas plānots vadīt ar triju darbības programmu starpniecību:

1) Eiropas Sociālā fonda darbības programma “Cilvēkresursi un nodarbinātība”;

2) Eiropas Reģionālās attīstības fonda darbības programma “Uzņēmējdarbība un inovācijas”;

3) Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Kohēzijas fonda darbības programma “Infrastruktūra un pakalpojumi”.

3. Politikas dokumenta īstenošanai papildus nepieciešamais finansējums un paredzētie finansēšanas avoti

2005.gada 17.decembrī Eiropas Padome vienojās par Eiropas Savienības finanšu ietvaru 2007.–2013.gadam. Latvijai pieejamais finansējums saistībā ar ietvardokumentu ir 4530447634 eiro. Līdztekus tam nodrošināms nacionālais līdzfinansējums.

Dalībvalstu darbības programmu finansēšanas avoti ir Eiropas Reģionālās attīstības fonds – 53,86 % no kopējā struktūrfondu un Kohēzijas fonda piešķīruma, Eiropas Sociālais fonds – 12,15 % no kopējā piešķīruma, kā arī Kohēzijas fonds – 33,99 % no kopējā piešķīruma.

Īpašu uzdevumu ministrs

Eiropas Savienības līdzekļu apguves lietās N.Broks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!