• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par desmit labākajiem lauku tūrisma objektiem Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.11.2007., Nr. 176 https://www.vestnesis.lv/ta/id/165656

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2007.gada 30.oktobra sēdē

Vēl šajā numurā

01.11.2007., Nr. 176

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par desmit labākajiem lauku tūrisma objektiem Eiropā

 

Portugālē Eiropas tūrisma forumā 26.oktobrī Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens pasniedza “Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu” (“European Destinations of Excellence” [EDEN]) balvu desmit jaunām izcilākajām tūrisma vietām. EDEN balvai ir divi galvenie mērķi: no vienas puses, vērst uzmanību uz Eiropas tūrisma galamērķu vērtību, dažādību un kopīgajām īpašībām un, no otras puses, popularizēt tās tūrisma vietas, kurās veiksmīga uzņēmējdarbība iet roku rokā ar sociālo, kultūras un vides ilgtspējību. Balvas nolūks ir arī informēt sabiedrību par tūrisma objektu dažādību un augsto kvalitāti Eiropā, kā arī popularizēt Eiropu, lai tā būtu visiecienītākais tūrisma galamērķis pasaulē.

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens, kas atbildīgs par uzņēmējdarbības politiku un rūpniecību, sacīja: “EDEN projekts atbalsta Eiropas tūrisma nozari un veicina vairāku netradicionālu tūrisma vietu pamanāmību. Šī balva ir ne tikai iespēja dalīties ar labāko praksi Eiropas mērogā, bet arī atzinība par ilgtspējīgu tūrisma vietu un panākumiem vainagotu atpūtas veidu nodrošināšanu. Tā veicinās jaunu darba vietu radīšanu un pastāvošo uzlabošanu.”

EDEN konkursā piedalījās desmit valstis ar projektiem, kurus izraudzījās žūrijas komisija katrā attiecīgajā dalībvalstī. Nākamgad savas kandidatūras piedāvās vēl septiņas ES dalībvalstis (Bulgārija, Igaunija, Somija, Francija, Lietuva, Spānija un Rumānija), kā arī Turcija.

Desmit izcilākie tūrisma galamērķi, kas apbalvoti 2007.gadā

Latvija: Kuldīga – Latvijas Venēcija.

Kuldīga – Kurzemes pilsēta ar ievērības cienīgu vēsturisko centru un Ventas ieleju; Kuldīga pazīstama arī ar nosaukumu “Latvijas Venēcija”. Tūristiem piedāvātās apskates vietas ir vēsturiskais un kultūras mantojums, kā arī Ventas upe, kas ir lielākā un gleznainākā visā reģionā. “Ventas Rumba” ir visplatākais ūdenskritums Eiropā (240 metri). 

Portugālē Eiropas tūrisma forumā 26.oktobrī Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens pasniedza “Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu” (“European Destinations of Excellence” [EDEN]) balvu desmit jaunām izcilākajām tūrisma vietām, tajā skaitā arī Latvijā.

Austrija: Pīlahtale (Pielachtal) – vieta, kur sievietes joprojām nēsā dirnldu (īpašus svārkus ar kreklu).

Pīlahtale ir ieleja, ko iekļauj Lejasaustrijas Alpu kalnu grēdas. Tās kultūra, dabas bagātības, dzīvesstils, amatniecība un ēdienu karte dara to par jaunatklājumiem pilnu tūrisma vietu. Raksturīgākais apģērbs sievietēm tur ir dirndls, kura nosaukums aizgūts no vietējā ķiršiem līdzīgā kizila krūma.

Beļģija: Dirbuī (Durbuy) – vismazākā pilsēta pasaulē.

Dirbuī komūna atrodas Valonijā Ardennu apgabalā, un tajā ir 40 mazi ciematiņi. Jau viduslaikos Dirbuī piešķīra “pilsētas” statusu, jo tā bija tirdzniecības un tiesvedības centrs. Šādi senā Dirbuī pilsētiņa kļuva par “vismazāko pilsētu pasaulē”.

Horvātija: Svetimartina pie Muras (Sveti Martin na Muri) – ārkārtīgi skaists dabas liegums.

Svetimartinas pie Muras rajons atrodas valsts ziemeļdaļā Horvātijas, Slovēnijas un Ungārijas robežu veidota trijstūra tuvumā, vietā, kur Muras upe ietek Horvātijas teritorijā. Šī tūrisma vieta apbur ar savu lauku vides ainavu, taču tā pazīstama arī ar savām termiskajām peldēm. Tur tek karsts avots, kura ūdenim ir dziednieciskas īpašības, kas to dara par vienu no lielākajām un skaistākajām Horvātijas sanatorijām.

Kipra: Trodosa (Troodos) – miera osta tālu no kūrortpilsētu kņadas.

Trodosa masīvā ietilpst pieci atšķirīgi apgabali ar Olimpa kalnu centrā. Šajā reģionā netrūkst ko darīt un redzēt: var doties pastaigā pa meža ceļiem kājām vai ar velosipēdu, piedalīties ciemata vietējos kultūras festivālos, nogaršot tradicionālās virtuves piedāvātos ēdienus vai apskatīt ievērojamas vietas, kas iekļautas UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā; un tās ir tikai dažas no daudzajām tūrisma iespējām šajā reģionā.

Grieķija: Florina – vieta, kur labi sadzīvo tūrisms un lauku vides saglabāšana.

Florinas apgabals atrodas Grieķijas ziemeļos Rietummaķedonijā. Šīs zemes ģeogrāfisko ainavu veido kalni, kas mijas ar pakalniem un ielejām. Varnutas, Vernona un Voras kalnos ierīkots slēpošanas centrs, tur izbūvēti Eiropā pazīstami Alpu ceļi, kas ved līdz Prespes nacionālā parka auglīgajām ielejām ar tās sešiem ezeriem.

Ungārija: Ersēga (Örség) – neskartas dabas ainavas.

Ersēgas apgabals atrodas Ungārijas galējos rietumos. Šā apgabala unikālo ainavu veido vietas, kas izceļas ar lielu dabas skaistumu: kalni un ielejas, kur aug skuju koki un lapu koki, zaļas pļaujamās pļavas, kas mijas ar purviem, strautiem un upēm. Līdztekus šīm krāšņajām ainavām apmeklētāju priecē arī gadsimtiem ilgās vietējās tradīcijas un paražas, tradicionālā amatniecība, zemnieku saimniecību produkcija, kā arī savdabīgais dzīvesstils.

Īrija: Klonakilti (Clonakilty) rajons – dabas ainavu pievilcība.

Klonakilti rajons stiepjas gar Īrijas dienvidrietumu piekrasti. Tas var lepoties ar krāšņām un viegli pieejamām ainavām. Līdztekus dažādajām atpūtas iespējām uz zemes un jūrā, mūzikas festivāliem un vietējiem produktiem, ko šeit piedāvā tūristiem, var apskatīt arī daudzus kultūras objektus, apmeklēt mākslas galerijas un bārus, doties izjādēs un nodarboties ar makšķerēšanu.

Itālija: Spekja (Specchia), kur tradīcija veiksmīgi sadzīvo ar mūsdienīgumu.

Spekja atrodas Itālijas dienvidos (Lecce provincē Apūlijas reģionā). Tā ir vieta ar lielām dabas un kultūras vērtībām, un tas ir nozīmīgs lauksaimniecības centrs reģionā. Spekja ir izcils paraugs, kā tradīcija var sadzīvot ar mūsdienīgumu. Jo līdztekus XV gadsimtā celtajai Protonobilissimo pilij tur atrodas arī plašai sabiedrībai atvērts jaunāko tehnoloģiju digitālo pakalpojumu centrs.

Malta: Nadura (Nadur) – reti sastopamas, unikālas dabas ainavas.

Nadura atrodas uz pakalna Gozo (Maltas otra lielākā sala) galējos austrumos. Tādi svaigi augļi kā āboli, persiki, bumbieri, plūmes, apelsīni, citroni un melones, ko ievāc Naduras laukos un dārzos, nopērkami visā Maltā un Gozo. Nadura var lepoties arī ar bagātīgu kultūras mantojumu, tās ainavas izceļas ar reti sastopamu, pat neatkārtojamu dabas skaistumu.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!