• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru 2007.gada 1.novembra sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.2007., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/165799

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties darba vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs

Vēl šajā numurā

06.11.2007., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru 2007.gada 1.novembra sanāksmē

 

AM: Par studiju kredīta piešķiršanas, atmaksas un dzēšanas kārtību

1.novembrī Ministru kabineta (MK) Valsts sekretāru sanāksmē izsludināti grozījumi MK noteikumos “Kārtība, kādā no valsts budžeta līdzekļiem tiek piešķirts un atmaksāts studējošo kredīts” un “Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts un studējošā kredīts no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu”.

Grozījumi MK noteikumos paredz, ka turpmāk AM no tai iedalītajiem valsts budžeta līdzekļiem pēc augstskolas absolvēšanas dzēsīs studējošā kredītu arī tiem kredītu ņēmējiem, kuri studiju laikā augstskolā militāro mācību ietvaros ir apguvuši augstskolu studentu jaunākā instruktora kursu. AM studējošā kredītu dzēsīs 50% apmērā, par katru pilnu gadu profesionālajā dienestā.

Precizēti arī studējošā kredīta dzēšanas kritēriji virsnieka apmācību līmeni beigušajiem, nosakot, ka studējošā kredītu dzēš proporcionāli profesionālajā dienestā vai Zemessardzē nodienētajam laika periodam.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

 

FM: Par Šveices palīdzības finansējuma administrēšanu

Valsts sekretāru sanāksmē 1.novembrī tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavots informatīvs ziņojums par Šveices–Latvijas sadarbības programmas īstenošanu Latvijā. Vienlaikus ar šo ziņojumu saskaņošanai ministrijās tika nodots Ministru kabineta noteikumu projekts par ietvarlīgumu starp Šveices Konfederācijas un Latvijas Republikas valdību par sadarbības programmas īstenošanu ekonomisko un sociālo atšķirību samazināšanai Eiropas Savienībā.

Pērn tika noslēgts Saprašanās memorands starp Šveici un Eiropas Kopienu par Šveices finansiālās palīdzības novirzīšanu 10 jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Programmas ietvaros Latvijai paredzēta 26,11 miljonu latu finansiālā palīdzība. Finansējums būs pieejams līdz 2012.gadam, savukārt projekti jāpabeidz līdz 2017.gadam.

Lai nodrošinātu sadarbības programmas īstenošanas sākšanu, ir sagatavots ietvarlīguma projekts par Šveices finansiālās palīdzības apgūšanu. Līgumā būs pamatnosacījumi finansējuma piešķiršanai un izlietošanai, atbalstāmās prioritātes un atbildīgās institūcijas par programmas administrēšanu.

Plānots, ka finansējums tiks piešķirts šādās prioritātēs:

• drošība, stabilitāte un atbalsts reformām – divas apakšprioritātes: “Reģionālās attīstības iniciatīvas attālos un mazāk attīstītos reģionos” un “Tiesu varas modernizācija”;

• vide un infrastruktūra – apakšprioritāte “Pamata infrastruktūras rehabilitācija un modernizācija”;

• atbalsts privātajam sektoram – apakšprioritāte “Uzlabots finansiālā sektora regulējums”;

• cilvēkresursu un sociālā attīstība – apakšprioritāte “Pētniecība un attīstība”;

• īpaši asignējumi: grantu shēma “Nevalstisko organizāciju fonds”, Šveices puses administrēšanas izmaksas, Tehniskās palīdzības fonds un Projektu sagatavošanas fonds.

Tā kā sadarbības programmas finansējums ir salīdzinoši neliels, paredzams, ka līdzekļi tiks koncentrēti, novirzot finansējumu konkrētiem liela apjoma projektiem vai programmām. Veicot prioritāro mērķu izvirzīšanu, no nozaru ministrijām ir saņemti pieteikumi par konkrētām projektu vai programmu aktivitātēm, kuras atbilst stratēģiskās plānošanas dokumentiem, un to īstenošana ir būtiska nozaru attīstībai.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija izvirzīja projekta aktivitāti – skolas transporta iegāde skolēnu pārvadājumiem, Bērnu un ģimenes lietu ministrija – jauniešu iniciatīvu un krīzes centru veidošana, Tieslietu ministrija – tiesu sistēmas kvalitātes uzlabošana un pieejamības palielināšana, Vides ministrija – vēsturiski piesārņoto vietu sanācija, Finanšu ministrija – uzņēmumu finanšu pārskatu sagatavošanas tiesiskās bāzes pilnveidošana atbilstoši ES prasībām, savukārt Izglītības un zinātnes ministrija – stipendiju piešķiršana maģistrantūras un doktorantūras studijām Šveicē.

Finanšu ministrijai līdz nākamā gada 1.martam būs jāizstrādā likumprojekts par Šveices–Latvijas sadarbības programmas vadību, savukārt ministrijām, kas bija izvirzījušas projekta aktivitātes, jāsagatavo un jāiesniedz Finanšu ministrijai izvērtēšanai konkrēts projektu izklāsts.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

IZM: Par skolēnu atbrīvošanu no valsts pārbaudījumiem

12.klases izglītojamo, kurš Ministru kabineta (MK) noteikumos par valsts pārbaudes darbu norises laiku attiecīgajā mācību gadā noteiktajā laikā gatavojas dalībai vai piedalās starptautiskās sporta sacensībās, ar izglītības un zinātnes ministra lēmumu atbrīvo no valsts pārbaudījumiem – to paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais MK noteikumu projekts.

Lēmumu par atbrīvošanu no valsts pārbaudījumiem ministrs pieņem, pamatojoties uz izglītojamā vai viņa likumīgā pārstāvja iesniegumu, kam pievienots normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā atzītās sporta federācijas apliecinājums, ka izglītojamais ir tās pārstāvētā olimpiskā sporta veida valsts pieaugušo izlases komandas dalībnieks, kurš valsts pārbaudes darbu norises laikā gatavojas dalībai vai piedalās starptautiskās sporta sacensībās.

Noteikumu projekts arī paredz papildināt normatīvo aktu ar punktu, kas nosaka, ka 9.klases vai 12.klases izglītojamo, kurš mācās Latvijā un ir personas, kurai Latvijā izsniegta diplomātiskā vīza vai dienesta vīza, bērns, no valsts pārbaudījuma latviešu valodā mazākumtautību izglītības programmās atbrīvo ar izglītības un zinātnes ministra lēmumu, pamatojoties uz personas, kurai Latvijā izsniegta diplomātiskā vīza vai dienesta vīza, iesniegumu.

MK noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 11.marta noteikumos Nr.112 “Kārtība, kādā izglītojamie atbrīvojami no noteiktajiem valsts pārbaudījumiem”” 1.novembrī izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē. Tas vēl jāapstiprina MK.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

LM: Par piemaksām sociālajiem darbiniekiem nākamajā gadā

Lai stimulētu sociālos darbiniekus strādāt savā profesijā un veicinātu sociālā darba attīstību kopumā, Labklājības ministrija (LM) arī nākamajā gadā plāno piešķirt piemaksas sociālajiem darbiniekiem, kuri strādā ar ģimenēm un bērniem.

Plānots, ka piemaksu piešķiršanas kārtība paliks līdzšinējā. To turpinās saņemt sociālie darbinieki, kas to saņem jau patlaban, kā arī jauni sociālie darbinieki, par kuriem pašvaldības iesniegs pieprasījumu. Lai saņemtu papildu atalgojumu, šiem sociālajiem darbiniekiem ir jābūt atbilstošai izglītībai vai arī jāmācās atbilstošā studiju programmā.

Piemaksas apmērs plānots nemainīgs – 124 lati mēnesī, ieskaitot 24,09 latus valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Nākamajā gadā piemaksu nodrošināšanai nepieciešami papildu 200 tūkstoši latu. Tās plānots piešķirt katru mēnesi visu gadu.

Atgādinām, ka no šāgada septembra sociālie darbinieki, kuri strādā ar ģimenēm un bērniem, saņem LM noteikto piemaksu pie atalgojuma. Oktobrī to saņēmuši gandrīz 200 sociālie darbinieki 97 pašvaldībās.

Patlaban sociālajiem darbiniekiem algu maksā no pašvaldības budžeta, bet piemaksu no valsts budžeta.

LM izstrādātais Ministru kabineta noteikumu projekts par valsts mērķdotāciju sociālo darbinieku pamatalgas paaugstināšanai 1.novembrī izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

 

ZM: Par dzīvnieku veterināro sertifikātu izsniegšanas kārtību

Zemkopības ministrija ir izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu “Noteikumi par kārtību, kādā izsniedz dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produktu veterināro (veselības) sertifikātu”, ko 1.novembrī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē.

Ministru kabineta noteikumi nepieciešami, lai nodrošinātu dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produktu sertificēšanas precīzu ieviešanu.

Normatīvā akta projekts nosaka: lai saņemtu sertifikātu, privātpersona iesniedz attiecīgajā Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) teritoriālajā struktūrvienībā iesniegumu. Sertifikātu dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produktu apriti regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos izsniegs un apstiprinās dienesta pilnvarots veterinārais inspektors vai pilnvarots pārtikas inspektors veterinārārsts, kuru dienests pilnvarojis izsniegt un apstiprināt sertifikātu.

Paredzēts, ka Pārtikas un veterinārais dienests izstrādās vienotu sertifikātu izsniegšanas kārtību, nodrošinot to izsekojamību un pieejamību. Turklāt oficiālajam veterinārārstam būs jāuzņemas pilna atbildība par viņa parakstītajā sertifikātā ietverto informāciju.

PVD ir izveidojis kontroles sistēmu, lai nepieļautu viltotu vai maldinošu sertifikātu izgatavošanu, izsniegšanu un izmantošanu. Ja tiks konstatēti viltoti vai maldinoši sertifikāti, dienests veiks attiecīgu pārbaudi vai dienesta izmeklēšanu. Dienests izsniegto sertifikātu kopijas uzglabās piecus gadus.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to akceptēšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

ZM: Par meža nozares projektu pārskatu iesniegšanas termiņa pagarinājumu

Zemkopības ministrija (ZM) ir sagatavojusi grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumu projektā “Valsts atbalsta piešķiršanas kārtība meža nozares attīstībai 2007.gadā””, ko 1.novembrī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts izstrādāts, lai nodrošinātu meža nozares atbalsta un attīstības programmu un projektu, zinātniskās izpētes projektu, kuru līgumi Lauku atbalsta dienestā tika noslēgti pēc 2007.gada 16.augusta, kā arī plānoto darba uzdevumu realizāciju 2007.gadā. Pašreiz attiecīgie spēkā esošie MK noteikumi paredz, ka projektu gala pārskati jāiesniedz līdz šā gada 15.novembrim. Taču projektos plānoto uzdevumu izpilde ir aizkavējusies, tālab līdz noteiktajam termiņam nav iespējama kvalitatīva to realizācija. Līdz ar to grozījumu projektā noteikts termiņa pagarinājums līdz šā gada 15.decembrim.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to akceptēšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

ZM: Par prasībām akvakultūras uzņēmumu atzīšanai

Zemkopības ministrija ir sagatavojusi Ministru kabineta noteikumu projektu “Veterinārās prasības akvakultūras dzīvniekiem, no tiem iegūtiem produktiem un to apritei, kā arī atsevišķu akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimību profilaksei un apkarošanai”, ko 1.novembrī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts nosaka kārtību, kādā veic akvakultūras komersanta uzņēmuma un pārstrādes komersanta uzņēmuma atzīšanu uzņēmējdarbībai, uzņēmuma reģistrāciju un reģistra datu uzturēšanu un uzraudzību. Normatīvais akts noteiks arī dzīvnieku veselības nosacījumus, lai veiktu akvakultūras dzīvnieku un no tiem iegūtu produktu piedāvājumu tirgū.

Tāpat arī noteiks akvakultūras dzīvnieku un no tiem iegūtu produktu ievešanas kārtību Eiropas Savienībā no trešajām valstīm un minimālo informāciju, kura jāziņo dalībvalstīm, ja valstī tiek konstatēta kāda no Ministru kabineta noteikumu projekta pielikumā minētajām infekcijas slimībām. Noteiks arī minimālās prasības atsevišķu infekcijas slimību uzliesmojuma kontrolei, rīcību jaunu akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimību parādīšanās gadījumā, kā arī slimību kontroles programmas un vakcinācijas kārtību un kārtību, kādā valsts vai tās teritorija tiek atzīta par brīvu no infekcijas slimības.

Ieviešot noteikumus, paredzamas labvēlīgas sociālās izmaiņas sabiedrības veselībā un pārtikas drošībā. Normatīvais akts uzņēmējdarbības vidi skars tikai tajā gadījumā, ja tiks konstatēta kāda no akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimībām. Tāpat normatīvais akts pozitīvi ietekmēs vidi, mazinot infekciju risku un uzlabojot piesārņojuma kontroli.

Noteikumu projektā paredzēto normu izpildi nodrošinās Pārtikas un veterinārais dienests. Noteikumi stāsies spēkā pēc to akceptēšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

ZM: Par valsts atbalstu lauksaimniecībai 2007.gadā un tā piešķiršanas kārtību

Zemkopības ministrija ir sagatavojusi grozījumus Ministru kabineta noteikumu projektā “Noteikumi par valsts atbalstu lauksaimniecībai 2007.gadā un tā piešķiršanas kārtību”, ko 1.novembrī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projektā veikti administrēšanas nosacījumu precizējumi šobrīd spēkā esošajā attiecīgajā normatīvajā aktā, lai sekmīgi nodrošinātu atbalsta pasākumu finansēšanu. Likuma “Par valsts budžetu 2007.gadam” ietvaros Zemkopības ministrija, pārdalot budžetu, piešķīrusi papildu finansējumu valsts atbalsta apakšprogrammai “Subsīdijas lauksaimniecības produkcijas ražotājiem” – 325 636 latus. Finansējums tiks novirzīts atbalsta pasākumam “Lopkopības attīstība”.

Tāpat veikti arī tehniski grozījumi, lai laikā nodrošinātu atbalsta pieteikumu iesniegšanu pasākumam “Augšņu agroķīmiskā izpēte”. Noteikumi stāsies spēkā pēc to akceptēšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

ZM: Par Latvijas pārstāvi Starptautiskajā epizootiju birojā

Zemkopības ministrija ir sagatavojusi Ministru kabineta rīkojuma projektu “Par Latvijas Republikas pārstāvja iecelšanu Starptautiskajā epizootiju birojā”, ko 1.novembrī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē.

Ministru kabineta rīkojuma projekts “Par Latvijas Republikas pārstāvja iecelšanu Starptautiskajā epizootiju birojā” izstrādāts, lai aktualizētu informāciju Starptautiskajā epizootiju birojā. Par Latvijas Republikas pārstāvi Starptautiskajā epizootiju birojā paredzēts iecelt pašreizējo Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektoru Mareku Samohvalovu.

Ministru kabineta rīkojums stāsies spēkā pēc to akceptēšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!