• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par skolēnu formas tērpu ieviešanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.2007., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/165854

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par uzņēmējdarbības vidi Latvijā - Pasaules Bankas izvērtē

Vēl šajā numurā

06.11.2007., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par skolēnu formas tērpu ieviešanu

 

Kaut gan liela daļa skolu direktoru, pedagogu un vecāku atbalsta skolēnu formas tērpu ieviešanu, tomēr tas nedrīkst notikt piespiedu kārtā – šāds secinājums izskanēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), diskutējot par skolēnu formas tērpu ieviešanu. Diskusijā piedalījās pārstāvji no IZM, Latvijas vecāku apvienības “Visi”, Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta, Rīgas, Cēsu, Jelgavas, Preiļu rajona skolām, Izglītības pārvaldēm.

Septembrī IZM saņēma SIA “Ogres trikotāža” vēstuli, kurā uzņēmums izteica piedāvājumu iepazīstināt ar izstrādāto skolas formu kolekciju un vēlējās uzklausīt ministrijas nostādnes šajā jautājumā. “Ogres trikotāžai” ir liela pieredze dažādu formas tērpu ražošanā – uzņēmums bijis iesaistīts skolu formu ražošanā Lielbritānijā, 2006. un 2007.gadā izpildījis vairāku Rīgas skolu pasūtījumus.

SIA “Ogres trikotāža” valdes loceklis Einārs Vaivods prezentēja arī 2006.gadā veiktās telefonaptaujas rezultātus: no aptaujātajiem 35 Rīgas skolu direktoriem 83% pilnībā atbalstījuši skolas formu ieviešanu, 14% bijuši pret, bet 3% nebija konkrēta viedokļa. Taču uz jautājumu, vai 2007./2008.mācību gadā būtu gatavi ieviest savās skolās formas, lielākā daļa skolu direktoru (54%) atbildējuši noliedzoši.

Kāpēc daudzās skolās, kuras atbalsta skolēnu formu ieviešanu, tas tomēr netiek darīts? Šobrīd spēkā esošie normatīvi neparedz skolēnu formas kā obligātas, un IZM valsts sekretāra vietniece nozares politikas jautājumos Kristīne Vāgnere uzsver, ka nebūtu pareizi šo normu nostiprināt normatīvajos aktos – lēmumam ieviest skolas formas jābūt brīvprātīgam. Katrai skolai savos iekšējās kārtības noteikumos ir tiesības noteikt, ka skolēniem jānēsā formas tērps, protams, ja par to vienojušās visas ieinteresētās puses – skolas administrācija, pedagogi, vecāku padome, skolēnu dome.

Vairāki diskusijas dalībnieki uzsvēra, ka daudzi vecāki saviem bērniem nevar atļauties iegādāties formas tērpu. Pirms katra jaunā mācību gada pašvaldības ievērojamu naudas summu izsniedz pabalstos, lai vecāki varētu atļauties nopirkt skolai nepieciešamās grāmatas un kancelejas preces. SIA “Ogres trikotāža” pārstāvis gan norāda, ka piedāvāto formas tērpu komplektu cena ir ļoti demokrātiska – no 20 līdz 55 latiem, iespējama elastīga atlaižu sistēma. Mazsvarīgs nav fakts, ka formas tērpus neražo no sintētiskiem audumiem.

Veselīgas un gaumīgas ģērbšanās nozīmi skolās akcentēja vairāki diskusijas dalībnieki, uzverot, ka šis jautājums noteikti aktualizējams projekta “Veselību veicinošas skolas” kontekstā.

Tā kā interese par skolas formas tērpiem ir liela, diskusijas dalībnieki vienojās, ka nākamā tikšanās, tikai šoreiz jau krietni kuplākā pulkā, varētu notikt pēc dažiem mēnešiem – janvārī, kad izglītības pārvalžu vadītāji, skolu direktori, vecāku apvienību pārstāvji, pašvaldību vadītāji un citi interesenti tiks gaidīti uzņēmumā “Ogres trikotāža”.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!