• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties darba vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.2007., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/165856

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piedaloties Vēsturnieku komisijas XXI rakstu sējuma atvēršanā

Vēl šajā numurā

06.11.2007., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties darba vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs

Turpinot darba vizīti Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), Ministru prezidents Aigars Kalvītis 1.novembrī Vašingtonā tikās ar ASV finanšu ministra vietnieku Robertu Kimmitu (Robert M. Kimmit).

Ministru prezidents iepazīstināja ASV finanšu ministra vietnieku ar Latvijas ekonomikas un finanšu sektora attīstības tendencēm, atzīmējot arvien pieaugošo ASV kapitāla līdzdalību gan finanšu sektorā, gan investīciju projektos.

A.Kalvītis informēja par veiktajiem pasākumiem Latvijas finanšu sektorā cīņā ar naudas atmazgāšanu, kur valdība pēdējo gadu laikā veikusi apjomīgu darbu, veidojot pastāvīgu dialogu ar bankām, uzraudzības un tiesībsargājošām iestādēm un starptautiskajiem partneriem. Šī darba rezultātā ir sasniegta augsta finanšu darījumu caurskatāmības pakāpe.

Ministru prezidents akcentēja: “Valdības sistemātiskais un mērķtiecīgais darbs finanšu un banku sektora attīstības jautājumos apliecina mūsu ieinteresētību nostiprināt Latviju kā reģionālu finanšu centru, kura tālākā attīstībā esam ieinteresēti cieši sadarboties ar ASV valdību un partneriem.”

Latvijas valdība un Finanšu un kapitāla uzraudzības komisija uzskata par nepieciešamu attīstīt dialogu ne tikai ar ASV Finanšu ministriju, bet arī ar individuāliem ASV štatu finanšu sektora regulatoriem.

1.novembrī Ministru prezidents Aigars Kalvītis darba vizītes laikā Vašingtonā tikās arī ar drošības sekretāru Maiklu Čertofu (Michael Chertoff). Sarunā piedalījās arī Latvijas iekšlietu ministrs Ivars Godmanis, kurš pavada Ministru prezidentu vizītē ASV.

Ministru prezidents uzsvēra, ka svarīga Latvijas un ASV divpusējo attiecību prioritāte ir Latvijas iedzīvotāju līdztiesīgas ieceļošanas iespējas ASV. A.Kalvītis aicināja ASV nekavēties ar vīzu reformā noteikto kritēriju izpildi un ieviest elektroniskās ceļošanas autorizācijas programmu un kontroles mehānismu, kas uzskaitīs no ASV izceļojušos pasažierus.

Ministru prezidents norādīja, ka Latvija nerada imigrācijas draudus ASV iedzīvotājiem un uzskata par nepamatotu, ka visiem Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņiem nav nodrošinātas vienādas tiesības ieceļošanai ASV. Latvijas institūcijas aktīvi sadarbojas ar ASV atbildīgajām iestādēm, lai veiksmīgi un īsā laikā īstenotu nepieciešamo kritēriju izpildi. Latvija šā gada decembrī pievienosies ES Šengenas sistēmai, kuras kritēriji saskan ar ASV likumā izvirzītajām drošības prasībām.

Ministru prezidents un iekšlietu ministrs sarunas laikā prezentēja jauno Latvijas pasu paraugus ar biometriskajiem radītājiem.

Puses arī apmainījās ar viedokļiem par to, kā uzlabot Latvijas ostu un robežu drošību. Šis jautājums ir svarīgs gan nelegālās imigrācijas kontekstā, gan arī saistībā ar masu iznīcināšanas ieroču un to izejmateriālu nelegālu transportēšanu. būtisks jautājums ir arī cīņa pret terorismu. Tāpat svarīgi ir pievērst pietiekamu uzmanību cīņai pret teroristu finansēšanas shēmām. Ministru prezidents atzinīgi novērtēja līdzšinējo ASV palīdzību šajās jomās un norādīja, ka Latvija arī turpmāk ir ieinteresēta padziļinātā un visaptverošā abpusējā sadarbībā.

 

Ministru prezidents Aigars Kalvītis 1.novembrī Vašingtonā tāpat tikās ar ASV Enerģijas departamenta sekretāra vietnieku Kleju Selu (Clay Sell).

Ministru prezidents norādīja: “Latvijas enerģētikas nozares attīstības mērķis ir nodrošināt stabilu, kvalitatīvu un ilgtspējīgu tautsaimniecību. Tādējādi ļoti būtiski ir integrēt Latvijas enerģētiku Eiropas Savienības (ES) kopējā enerģētikas tīklā un vienlaikus arī veidot sasaisti ar transatlantisko telpu.”

A.Kalvītis uzsvēra, ka transatlantiskai partnerībai būtu jāpievērš lielāka uzmanība nekā līdz šim atjaunojamo enerģijas resursu jomai, kā arī enerģētikas drošībai un efektivitātei, ņemot vērā gan ES, gan ASV ieguldījumu G8, Starptautiskās enerģētikas aģentūras darbībā un citos sadarbības procesos. Tikšanās laikā Ministru prezidents akcentēja veiksmīgo šā gada jūnijā Rīgā organizēto Enerģētikas konferenci, kas notika ciešā sadarbībā starp Baltijas valstīm un ASV. A.Kalvītis atzinīgi novērtēja pozitīvās tendences Latvijas un ASV ekonomiskajā un enerģētikas sadarbībā un norādīja uz Latvijas interesēm piesaistīt ASV investīcijas, īpaši enerģētikas sektorā.

 

Turpinot vizīti Vašingtonā, Ministru prezidentam vienlaikus bija sarunas ar “GE Money” starptautisko attiecību viceprezidentu, “GE Energy” prezidentu, “German Marshall Fund” prezidentu, Federālā izmeklēšanas biroja (FBI) direktora vietnieku un Nacionālā izlūkošanas dienesta vadītāju.

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!