• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru 2007.gada 8.novembra sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.2007., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/166172

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Svētdien, 11.novembrī - Lāčplēša dienā, - pieminot, godinot un atceroties Brāļu kapos Rīgā

Vēl šajā numurā

13.11.2007., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru 2007.gada 8.novembra sanāksmē

 

FM: Par izmaiņām noteikumos par vienkāršo muitošanu

Valsts sekretāru sanāksmē 8.novembrī izsludināts grozījumu projekts Ministru kabineta noteikumos par vienkāršo muitošanu, kas nosaka atzītā komersanta statusa piešķiršanas un sertifikāta izsniegšanas kārtību saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) likumdošanu, kā arī paredz citas izmaiņas noteikumos.

No 1.janvāra atzītā komersanta (AK) statusu piešķirs un AK sertifikātu izsniegs Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Galvenā muitas pārvalde. Visās ES dalībvalstīs atzīto statusu saņēmušajam komersantam piešķir atvieglojumus muitas kontrolē saistībā ar drošību un drošumu un/vai piemēro muitas noteikumos paredzētos vienkāršojumus. Statuss ir apliecinājums tam, ka komersants līdz šim ievērojis muitas prasības, uztur atbilstīgu komerciālās vai transporta uzskaites sistēmu, kas pieļauj attiecīgu muitas kontroli, kā arī pierāda viņa maksātspēju.

Tāpat no noteikumiem paredzēts svītrot prasību, ka muitas deklarācijas elektroniski iesniedz persona, kas saņēmusi muitošanas speciālista kvalifikācijas sertifikātu, lai atvieglotu muitas deklarāciju elektronisku iesniegšanu komersantam, kurš ir saņēmis vietējās muitošanas atļauju.

Lai atbilstoši tiktu izmantotas izsniegtās vienkāršotās deklarēšanas atļaujas, vienkāršotās muitošanas atļaujas un piešķirtais atzītā nosūtītāja un saņēmēja statuss, noteikumu projekts paredz, ja minētās atļaujas un statuss netiek izmantots ilgāk par trim mēnešiem, VID teritoriālā muitas iestāde var to apturēt vai anulēt.

Tāpat Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai muitas iestādei paredzētas pilnvaras pārbaudīt, vai komersants atbilst konkrētās atļaujas saņemšanas nosacījumiem arī gadījumos, ja persona iesniedz iesniegumu par grozījumu veikšanu vienkāršotās deklarēšanas atļaujā vai ja vietējās muitošanas, atzītā nosūtītāja vai atzītā saņēmēja atļaujā tiek izdarīti grozījumi.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

FM: Par iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju un tās aizpildīšanas kārtību

Noteikumi par iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju un tās aizpildīšanas kārtību tiks papildināti ar pielikumu ienākumu deklarēšanas no saimnieciskās darbības personām, kuras kārto grāmatvedību divkāršā ieraksta sistēmā. Tā paredz 8.novembrī Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Finanšu ministrijas sagatavotais projekts grozījumiem noteikumos par iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju un tās aizpildīšanas kārtību.

Tā kā pērn likums par iedzīvotāju ienākuma nodokli tika papildināts ar īpašiem noteikumiem saimnieciskās darbības ienākuma noteikšanai tiem maksātājiem, kas kārto grāmatvedību divkāršā ieraksta sistēmā, MK noteikumos par iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju un tās aizpildīšanas kārtību bija jāpievieno atbilstošs deklarācijas pielikums, kurā ietverti pielikumi, kuri jāaizpilda nodokļa maksātājam, ja pirmstaksācijas periodā ir gūti zaudējumi un ja nodokļu maksātājam taksācijas periodā ir pārklasificēti pamatlīdzekļi par personiskajām vajadzībām izmantojamu lietu.

Tāpat Ministru kabineta noteikumu projekts papildināts ar jauniem punktiem, kas paredz vienkāršot deklarācijas aizpildīšanu, ja nodokļa maksātājs saskaņā likuma ar likumu par iedzīvotāju ienākuma nodokli ir guvis ar nodokli neapliekamos ienākumus, kuru kopējā summa pārsniedz četrkāršotu taksācijas gadam noteikto neapliekamo minimumu, kā arī ja nodokļa maksātājs deklarē taksācijas gada attaisnotos izdevumus par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

 IZM: Par reflektantu uzņemšanu augstskolās un koledžās 2008.gadā

Reflektantu uzņemšana Latvijas augstskolās un koledžās 2008./2009.akadēmiskajam gadam sāksies 2008.gada 21.jūlijā. Šāds datums izvēlēts, jo skolēni centralizēto eksāmenu sertifikātus saņems 18.jūlijā.

Par to 8.novembrī lēma Valsts sekretāru sanāksmē, konceptuāli atbalstot un izsludinot Izglītības un zinātnes ministrijas pieteikto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Noteikumi par sākuma termiņu reflektantu reģistrācijai un uzņemšanai augstskolās un koledžās 2008.gadā”.

Saskaņā ar Augstskolu likumu MK katru gadu nosaka sākuma termiņu reflektantu reģistrācijai un uzņemšanai augstskolās un koledžās pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas. Noteikumu projekts vēl jāapstiprina MK.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

LM: Par cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem integrāciju sabiedrībā

Lai veicinātu cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem integrāciju sabiedrībā, Labklājības ministrija (LM) pilnveidojusi kārtību sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanai.

Alternatīvo sociālo pakalpojumu sniegšana cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un šo cilvēku integrācija sabiedrībā ir pašvaldību uzdevums. Taču, lai pašvaldības varētu pieņemt lēmumu par šiem cilvēkiem piemērotāko pakalpojumu, nepieciešama pilnīga informācija par katru cilvēku, kurš pārceļas no valsts sociālās aprūpes centra (SAC) uz pašvaldības grupu māju.

Lai nodrošinātu precīzāku un kvalitatīvāku informācijas apmaiņu starp valsts SAC un pašvaldībām, LM precizējusi tos dokumentus, kuri būtu jānodod pašvaldībām, cilvēkam pārceļoties uz grupu māju. Tas ļautu pašvaldībām arī efektīvāk plānot alternatīvos sociālos pakalpojumus nākotnē.

Tāpat LM papildu noteikusi kārtību sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai redzes un dzirdes invalīdiem.

LM izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtību 8.novembrī izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē.

 

 LM: Par invaliditātes ekspertīzes kārtību Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā

Lai padarītu invaliditātes ekspertīzes veikšanu ātrāku un cilvēkiem ērtāku, Labklājības ministrija (LM) pilnveidojusi tās noteikšanas kārtību.

Lai atvieglotu ekspertīzes veikšanu cilvēkiem ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, plānots, ka to turpmāk varētu veikt bez paša cilvēka klātbūtnes. Tas būtu iespējams noteiktos gadījumos, kad cilvēkam ir konkrētas saslimšanas vai anatomiskie defekti.

Precizēti arī invaliditātes noteikšanas un tās termiņa beigu datumi. Par invaliditātes noteikšanas datumu plānots atzīt dienu, kad pieņemts lēmums par invaliditātes noteikšanu. Savukārt invaliditātes termiņš beigtos tajā datumā, līdz kuram noteikta invaliditāte.

Tas ļautu samazināt cilvēku rindas ārstu komisijās, jo patlaban invaliditāte tiek noteikta līdz konkrētā mēneša beigām. Tādējādi atkārtotas invaliditātes ekspertīzes veikšanai mēneša beigās ārstu komisijās veidojas garas rindas.

Turklāt, lai nodrošinātu invaliditātes termiņa nepārtrauktību, paredzēts, ka atkārtotas ekspertīzes veikšanai nepieciešamie dokumenti būs jāiesniedz ne vēlāk kā piecas dienas pirms invaliditātes termiņa beigām.

Lai no nākamā gada invalīdi, kuriem nepieciešama īpaša kopšana, varētu saņemt jauno kopšanas pabalstu, invaliditātes ekspertīzes kārtība papildināta ar kritērijiem īpašas kopšanas nepieciešamībai. Balstoties uz tiem, ārstu komisija varēs izsniegt šiem cilvēkiem pabalsta saņemšanai nepieciešamo atzinumu.

No nākamā gada 1.janvāra invalīdi ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, kuri pārsnieguši 18 gadu vecumu un kuriem nepieciešama īpaša kopšana, saņems jaunu valsts sociālo pabalstu – 100 latus mēnesī. Šā pabalsta saņemšanai būs vajadzīgs atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību.

LM sagatavotos grozījumus Ministru kabineta noteikumos par invaliditātes ekspertīzes kārtību Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā 8.novembrī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. Par tiem vēl būs jālemj valdībai.

 

LM: Par Latvijas un Krievijas sadarbības līgumu sociālās drošības jomā

Lai uzlabotu iedzīvotāju sociālo drošību, kuri pārvietojas no Latvijas uz Krieviju un otrādi, Labklājības ministrija (LM) ir sagatavojusi Latvijas un Krievijas sadarbības līgumu sociālās drošības jomā. 

“Šā sadarbības līguma izstrāde ir būtisks solis, lai sakārtotu attiecības ar Krieviju sociālās drošības jomā. Tas ir nozīmīgi, jo daudzi cilvēki maina dzīvesvietu vai strādā otrā valstī un viņiem ir svarīgi būt drošiem par savām sociālajām garantijām,” uzsver LM speciālisti.

Paredzēts, ka sadarbības līgums balstīsies uz vairākiem principiem. Līguma ietvaros paredzēts atcelt ierobežojumus pensiju izmaksai Latvijas un Krievijas iedzīvotājiem, ja tie uzturas otrā valstī.

Tāpat līgums ļautu summēt abās pusēs nostrādāto darba stāžu, lai noteiktu iedzīvotāju tiesības uz pensiju. Patlaban saskaņā ar likumdošanu, lai saņemtu pensiju, apdrošināšanas stāžam Latvijā ir jābūt ne mazākam par 10 gadiem. Piemēram, cilvēks mūsu valstī ir strādājis piecus gadus (no 2001. līdz 2006.gadam), bet pirms tam piecus gadus (no 1996. līdz 2001.gadam) Krievijā. Viņam, nosakot tiesības saņemt pensiju Latvijā, tiks summēti darba periodi abās valstīs – tiks ņemti vērā ne tikai pieci Latvijā nostrādātie gadi, bet arī pieci gadi Krievijā. Aprēķinot Latvija piešķirs pensiju par pieciem gadiem, savukārt Krievijas pienākums būs maksāt pensiju par pieciem šajā valstī nostrādātajiem gadiem.

Tāpat līgumā ir noteikta pensijas piešķiršanas kārtība par apdrošināšanas (darba) stāžu līdz 1991.gada 1.janvārim. Par šo stāžu pensiju piešķirs tā valsts, kurā cilvēks dzīvo pensijas piešķiršanas brīdī.

Darbs pie līgumprojekta sagatavošanas tika sākts jau 1993.gadā

LM izstrādātais likumprojekts par Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumu par sadarbību sociālās drošības jomā 8.novembrī izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē. Par to vēl būs jālemj valdībai.

Šobrīd Latvija ir noslēgusi divpusējos līgumus sociālās drošības jomā ar Ukrainu, Kanādu, Amerikas Savienotajām Valstīm, kā arī pagaidu līgumu starp LM un Norvēģijas Darba un sociālo lietu ministriju par sociālā nodrošinājuma shēmu piemērošanu nodarbinātām, pašnodarbinātām personām, kā arī to ģimenes locekļiem. 

Vēl līgumus sociālās drošības jomā plānots noslēgt ar Baltkrieviju un Austrāliju.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

 

VidM: Par dabas parka “Svētes paliene” aizsardzības un izmantošanas kārtību

8.novembrī Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Dabas parka “Svētes paliene” individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi”.

Dabas parks izveidots īpaši aizsargājamo biotopu un putnu sugu aizsardzībai. Tas ietver Svētes un Lielupes palieni, kurā ligzdo vai barojas īpaši aizsargājamas putnu sugas. Saskaņā ar likumu “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām” dabas parks ir iekļauts Eiropas nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju “Natura 2000” sarakstā.

Izstrādātais noteikumu projekts nosaka arī dabas parka “Svētes paliene” funkcionālo zonējumu. Dabas parkā noteikta dabas parka, dabas lieguma un neitrālā zona. Dabas lieguma zona izveidota, lai saglabātu un atjaunotu mitrāju, palieņu pļavu un palieņu mežu biotopus un tiem raksturīgās savvaļas augu un dzīvnieku sugas. Dabas parka zona ir izveidota, lai saglabātu raksturīgo ainavu un kultūrvēsturisko vidi, kā arī veicinātu sugu un biotopu aizsardzību ārpus dabas lieguma zonas. Neitrālā zona izveidota, lai nodrošinātu dabas parkā esošo viensētu attīstību.

Dabas parka teritorijas kontroli un uzraudzību veic Valsts vides dienesta Jelgavas reģionālā vides pārvalde.

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

ZM: Par pesticīdu atlieku pieļaujamo daudzumu pārtikā

Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos “Noteikumi par pesticīdu atlieku kontroli augu valsts izcelsmes produktos”, ko 8.novembrī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. Noteikumu projekts ir izstrādāts, pamatojoties uz Augu aizsardzības likumu.

Noteikumu projektā izstrādāti grozījumi, lai mainītu maksimāli pieļaujamo diazinona atliekvielu daudzumu augļos, dārzeņos, pākšaugos, eļļas augos, kartupeļos, tējā un apiņos. Kā arī normatīvajā aktā izstrādāti grozījumi, lai papildinātu ar bifenzāta, petoksamīda, pirimetanila un rimsulfurona atliekvielu maksimāli pieļaujamo daudzumu augļos, dārzeņos, pākšaugos, eļļas augos, kartupeļos, tējā un apiņos.

Uzraudzību un kontroli pār noteikumu izpildi veiks Pārtikas un veterinārais dienests.

 

 ZM: Par augu šķirņu novērtēšanas prasībām

Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Augu šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanas noteikumi”, ko 8.novembrī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. Noteikumu projekts ir izstrādāts, pamatojoties uz Sēklu aprites likumu.

Normatīvais akts nosaka augu šķirnes novērtēšanas prasības. Valsts augu aizsardzības dienests veiks šķirnes audzēšanas, izmantošanas un no tās iegūtā produkta kvalitātes salīdzināšanu ar standartšķirni.

Šķirnes novērtēšanas mērķis ir noskaidrot ražību, bioloģiskās īpatnības, iegūtās ražas kvalitāti. Tāpat arī noskaidrot ķīmisko un tehnoloģisko īpašību atšķirību, salīdzinot ar standartšķirni un šķirņu izturību pret slimībām un kaitēkļiem, kā arī citas saimnieciski nozīmīgas īpašības. Novērtēšanā tiks noskaidrota piemērotība audzēšanai Latvijas agroklimatiskajos apstākļos un piemērotība konvencionālajai un bioloģiskajai lauksaimniecībai.

Noteikumu projektā noteiktās prasības izpildīs jau esoša valsts institūcija – Valsts augu aizsardzības dienests.

 

ZM: Par valsts nodevu par mežsaimnieciskām darbībām un mednieku un medību vadītāju eksāmeniem

Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumu projektā “Noteikumi par valsts nodevu par mežsaimnieciskām darbībām, mednieku un medību vadītāju eksāmeniem un medījamo dzīvnieku nodarīto zaudējumu aprēķinu”, ko 8.novembrī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts paredz, ka ar 2008.gada 1.janvāri nacionālajos parkos un dabas rezervātos valsts nodeva par mežsaimnieciskām darbībām mednieku un medību vadītāju eksāmeniem un medījamo dzīvnieku nodarīto zaudējumu aprēķinu būs jāmaksā Valsts meža dienestā. Minētās izmaiņas skar tikai nacionālajos parkos un dabas rezervātos esošos meža īpašumus.

Normatīvajā aktā arī izstrādāti grozījumi, kas paredz, ka valsts akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži” valsts nodevu maksās reizi gadā kā vienreizēju Valsts meža dienesta noteiktu maksājumu, kas aprēķināts, pamatojoties uz iepriekšējā gada mežsaimniecisko darbību apjomu.

Noteikumi stāsies spēkā 2008.gada 1.janvārī.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!