• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par inflācijas pieaugumu Latvijā oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.2007., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/166175

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par konvencijas pret spīdzināšanu un citādu cietsirdīgu vai cilvēka cieņu pazemojošu apiešanos izpildi Latvijā

Vēl šajā numurā

13.11.2007., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par inflācijas pieaugumu Latvijā oktobrī

 

Saskaņā ar Centrālās Statistikas pārvaldes datiem vidējais patēriņa cenu līmenis 2007.gada oktobrī, salīdzinot ar 2007.gada septembri, palielinājies par 2,2%, kas jāraksturo kā straujš cenu pieaugums šim mēnesim. Liels cenu pieaugums bija precēm – par 2,5%, bet pakalpojumiem tas bija par 1,4%.

Kā rāda iepriekšējo trīs gadu statistika, cenas oktobrī caurmērā palielinās vidēji par 0,6%. 2006.gadā tās palielinājās par 0,5%. Tik straujš cenu palielinājums oktobrī, kā bija šogad, nav bijis kopš 1993.gada, kad tās palielinājās par 3,8%.

Šā gada oktobrī būtisku cenu pieauguma tempa palielinājumu salīdzinājumā ar iepriekšējo trīs gadu cenu izmaiņām turpināja noteikt izteikti straujais cenu kāpums pārtikai. Pārtikas cenas oktobrī pieauga par 3,5%, bet iepriekšējā gada oktobrī salīdzinājumā ar septembri tās palielinājās par 1,2%.

Straujāk nekā iepriekšējos gados šogad pieauga arī izdevumi mājokļiem (2007.g. par 5,2% un 2006.g. par 0,6%), ko noteica maksas par siltumu un citu komunālo maksājumu palielinājums.

Kaut arī cenu palielinājums pārtikas produktiem nav tik izteikts kā izdevumu pieaugums mājokļu uzturēšanai, tomēr, ņemot vērā izdevumu pārtikai lielāko īpatsvaru patēriņa grozā, tā ietekme uz patēriņa cenu vidējo pieaugumu no visām preču grupām ir vislielākā.

Šo divu preču un pakalpojumu grupu cenu pieaugums par 70% veidoja kopējo patēriņa cenu palielinājumu. Tātad cenu palielinājumu galvenokārt noteica vietējo ražojumu ražotāju cenu pieaugums, kas savukārt saistīts ar iepriekšējo periodu ražošanas izmaksu būtisko palielinājumu.

Kopumā 2007.gada pirmajos desmit mēnešos cenas ir palielinājušās par 11,7% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada decembri, kas ir gandrīz divas reizes straujāk nekā iepriekšējā gada atbilstošā periodā (par 5,5%).

2007.gada oktobrī 12 mēnešu inflācija sasniedza 13,2%, t.i., par 1,9 procentpunktiem vairāk nekā tā bija 2007.gada septembrī. Gada vidējā inflācija oktobrī bija 8,9%. Ekonomikas ministrija prognozē, ka kopumā 2007.gada vidējā inflācija var sasniegt 10%.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!