• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2007. gada 7. novembra lēmums Nr. 151 "Par lietas neierosināšanu Par Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 2.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA "Kristal Ice" darbībās". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.11.2007., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/166234

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zāļu valsts aģentūras dienesta informācija Nr.1-3.10/989

Par izmaiņām Latvijas Zāļu reģistrā

Vēl šajā numurā

14.11.2007., Nr. 183

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 151

Pieņemts: 07.11.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.151

Rīgā 2007.gada 7.novembrī (prot.Nr.62, 2.§)

Par lietas neierosināšanu

Par Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 2.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA “Kristal Ice” darbībās

Konkurences padome 18.10.2007. saņēma SIA “JIV Sports Latvija” (turpmāk – JIV Sports Latvija) un “JIV Sport oü” Ltd. (turpmāk – JIV Sport oü), turpmāk abi sauk­ti – Iesniedzēji, 20.09.2007. iesniegumu (turpmāk – Iesniegums).

Iesniegumā norādīts, ka Igaunijā reģistrētam komersantam JIV Sport oü ir ekskluzīvas tiesības Igaunijā, Latvijā un Lietuvā izplatīt tirdzniecības markas Riedell, Jackson, Ultima, Mondor daiļslidošanas profesionālo inventāru, bet Latvijā šādas tiesības ir deleģētas minētā komersanta meitas uzņēmumam JIV Sports Latvija. Norādīts, ka JIV Sports Latvija rīcībā nonākusi informācija, ka komercsabiedrība SIA “Kristal Ice” realizē iepriekš norādīto ražotāju produkciju bez saskaņošanas ar oficiālo produkcijas izplatītāju [Latvijā, Lietuvā un Igaunijā], kas atbilstoši Iesniedzēja norādītajam ir JIV Sport oü.

JIV Sports Latvija arī konstatējusi, ka SIA “Kristal Ice” tirdzniecības vietā Jūrmalas gatvē 78d, Rīgā, reklāmas nolūkos izmanto firmas Riedell komerczīmi. Šo faktu Iesniedzēji apliecina ar Iesniegumam klātpievienotu fotoizdruku, kurā attēlots tirdzniecības vietas skatlogs ar, t.sk. Riedell komerczīmi (plakātiem).

Iesniedzēji uzskata, ka ar iepriekš norādītajām darbībām SIA “Kristal Ice” ir pārkāpusi Konkurences likuma 18.pantā noteikto negodīgas konkurences aizliegumu un līdz ar to lūdz ierosināt izpētes lietu, pārkāpuma konstatēšanas gadījumā piemērot pret pārkāpēju attiecīgas likumā noteiktās sankcijas.

Konkurences padome, ņemot vērā Iesniegumā norādīto un papildus iegūto informāciju,

 

konstatēja:

[1] Saskaņā ar Konkurences likuma 23.panta trešo daļu, lai iegūtu papildu informāciju lietā, kā arī lai noskaidrotu Iesniedzēju viedokli par konkrētām Konkurences likuma normām, kas iespējami pārkāptas, un ar to saistīto Iesniedzēju prasījumu, 23.10.2007. Konkurences padomes Biroja amatpersonas un JIV Sports Latvija tikšanās laikā iegūta šāda papildu informācija.

JIV Sports Latvija izplata daiļslidošanas inventāru Latvijas teritorijā, tās mērķ­auditorija ir fiziskas personas (slidotāji). Daiļslidošanas inventāra izplatīšanas tirgus Latvijā nav plaši pārstāvēts, t.i., vienīgais oficiālais šīs produkcijas izplatītājs atbilstoši JIV Sports Latvija pārstāvja norādītajam, ir JIV Sports Latvija.

JIV Sport oü savas tiesības izplatīt daiļslidošanas inventāru īsteno Latvijā un Igaunijā, bet Lietuvā šī produkcija netiek izplatīta. JIV Sports Latvija (Latvijā) un JIV Sport oü (Igaunijā) konkrētās preces tirgū realizē par identiskām cenām.

Iesniedzēju ieskatā daiļslidošanas inventārs, ko izplata SIA “Kristal Ice”, tiek iepirkts Amerikā par zemām cenām, apejot nodokļus, un importēts Latvijā tālākai izplatīšanai. Uzskata, ka Riedell komerczīmes izmantošanai ir jālūdz ražotāja atļauja un ka SIA “Kristal Ice” bez šādas atļaujas nav tiesīga izmantot minēto komerczīmi. Par iespējamu kaitējumu trešajām personām sakarā ar Iesniegumā norādītajiem apstākļiem Iesniedzēju rīcībā informācijas nav. Iesniedzēji ir veikuši Konkurences likuma 23.panta otrās daļas 5.punktā noteiktos pasākumus pārkāpuma izbeigšanai, t.i., mēģinājuši noregulēt tiesiskās attiecības, piedāvājot SIA “Kristal Ice” iegādāties produkciju no JIV Sport oü par zemākām cenām. SIA “Kristal Ice” šo piedāvājumu nav pieņēmusi, turpinot izplatīt citur iepirktu produkciju.

Precizējot, konkrēti par kādām iespējamā pārkāpēja darbībām Iesniedzēji iebilst, paskaidrots, ka iebildumu būtība ir par to, ka SIA “Kristal Ice” bez ražotāja vai oficiālā izplatītāja atļaujas realizē Riedell, Jackson, Ultima, Mondor produkciju, tirdzniecībā reklāmas nolūkos izmantojot, t.sk. Riedell komerczīmi. Savus iebildumus Iesniedzēji pamato ar Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 2.pantu.

[2] 30.10.2007. Konkurences padomes Biroja amatpersonas un SIA “Kristal Ice” tikšanās laikā iegūta šāda papildu informācija.

SIA “Kristal Ice” Latvijas tirgū izplata, t.sk. uzņēmumu Riedell, Jackson un Ultima ražoto daiļslidošanas inventāru un aksesuārus. Uzņēmuma Mondor ražoto produkciju SIA “Kristal Ice” neizplata. Uzņēmumu Riedell, Jackson un Ultima produkcijas oficiālais izplatītājs ir, t.sk. ASV uzņēmums “RAINBO Sports”, kura tiesības izplatīt daiļslidošanas inventāru un aksesuārus jebkurai personai, kas tiesīga nodarboties ar komercdarbību, apliecina attiecīga šim uzņēmumam ražotāja izsniegta atļauja. Konkrēto preču pasūtījumu SIA “Kristal Ice” veic elektroniski, izmantojot “RAINBO Sports” preču un aksesuāru katalogu. Daiļslidošanas inventāra pasūtījumu no ASV piegādā “RAINBO Sports” ar aviopasta uzņēmuma United States Postal starpniecību.

Tikšanās laikā SIA “Kristal Ice” iesniedza “RAINBO Sports” izsniegtu atļauju (licenci), kas apliecina SIA “Kristal Ice” tiesības ar “RAINBO Sports” starpniecību izplatīt Riedell, Jackson un Ultima produkciju.

Attiecībā uz Iesniedzēju iebildumiem par Riedell komerczīmes (plakātu) izmantošanu tirdzniecības vietā SIA “Kristal Ice” norāda, ka šos plakātus saņēmusi no “RAINBO Sports” vienlaikus ar piegādātajām precēm, kas SIA “Kristal Ice” ieskatā liecina par “RAINBO Sports” atļauju izmantot konkrētos plakātus arī preču tirdzniecībā.

Attiecībā uz Iesniedzēju izteikto priekšlikumu SIA “Kristal Ice” par tiesisko attiecību noregulēšanu saistībā ar Riedell, Jackson, Ultima un Mondor preču tirdzniecību, paskaidro, ka SIA “Kristal Ice” to nevēlas pieņemt, t.sk. tā iemesla dēļ, ka šo preču importēšana no ASV tai ir praktiski un finansiāli izdevīgāka.

[3] Izvērtējot Iesniegumā norādītos apstākļus un 23.10.2007. Iesniedzēju vārdā JIV Sports Latvija papildus sniegto informāciju, Konkurences padome sacināja, ka Iesniedzēju iebildumi ir par to, ka SIA “Kristal Ice” realizē Riedell, Jackson, Ultima, Mondor ražoto daiļslidošanas inventāru bez oficiālo izplatītāju attiecīgas atļaujas un tirdzniecības vietā izmanto Riedell komerczīmi bez atļaujas, tādējādi pārkāpjot Konkurences likuma 18.pantā noteikto negodīgas konkurences aizliegumu. Līdz ar to, ņemot vērā Iesniegumā norādīto, Iesniedzēju papildus sniegto informāciju un izteikto prasījumu, šīs lietas apstākļi izvērtēti atbilstoši Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 2.punkta tiesiskajam sastāvam.

[4] Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 2.punktā noteikts, ka negodīga konkurence var izpausties kā cita tirgus dalībnieka ražotās vai realizētās preces nosaukuma, ārējā izskata, marķējuma vai iepakojuma atdarināšana, preču zīmes izmantošana, ja tas var maldināt attiecībā uz preces izcelsmi.

Ņemot vērā šī Lēmuma 2.punktā konstatētos lietas apstākļus, SIA “Kristal Ice” uzņēmumu Riedell, Jackson, Ultima ražoto produkciju [daiļslidošanas inventāru un aksesuārus] Latvijas tirgū realizē ar šīs produkcijas oficiālā izplatītāja “RAINBO Sports” atļauju, kam savukārt šādas [izplatīšanas] tiesības ir piešķīris šo preču ražotājs (skat., piemēram, Riedell oficiālo izplatītāju sarakstu www.riedellskates.com sadaļā “Dealer Locator Results”). Līdz ar to Iesniegumā norādītās SIA “Kristal Ice” darbības, iegādājoties konkrētās preces no ASV oficiālā izplatītāja [“RAINBO Sports”] tālākai realizācijai Latvijas tirgū, nav uzskatāmas par Konkurences likuma 18.pantā noteiktā aizlieguma pārkāpumu, bet gan par tirgus dalībnieku konkurenci paralēlā importa ceļā. Konkurences padome ir atzinusi (skat. Konkurences padomes 10.10.2007. lēmumu Nr.128, http://www.kp.gov.lv/uploaded_
files/2007/N128_1010.pdf
), ka patērētāju interesēs ir, lai tirgū tiek piedāvāta iespējami plaša preču un pakalpojumu izvēle. Viens no šāda mērķa sasniegšanas instrumentiem ir konkurējošu preču piedāvāšana saimnieciskajā apritē paralēlā importa ceļā. Tas nodrošina efektīvas izvēles iespējas jebkuram patērētājam, līdz ar to jebkāda pretdarbība šādai veselīgas konkurences cīņai ir atzīstama par konkurenci kavējošu. Šajā sakarā ikvienam tirgus dalībniekam ir pienākums respektēt Konkurences likuma 2.pantā noteikto likuma mērķi aizsargāt, saglabāt un attīstīt brīvu, godīgu un vienlīdzīgu konkurenci visās tautsaimniecības nozarēs sabiedrības interesēs.

Ievērojot visu iepriekš minēto, Konkurences padome secināja, ka Iesniedzēja norādītās darbības SIA “Kristal Ice” Latvijā izplatot uzņēmumu Riedell, Jackson, Ultima daiļslidošanas inventāru, izmantojot Riedell komerczīmi, nesatur Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 2.punktā norādītā negodīgas konkurences aizlieguma pārkāpuma tiesiskā sastāva pazīmes.

Izvērtējot šajā lietā esošo informāciju kopumā, Konkurences padome secināja, ka, pastāvot konstatētajiem faktiskajiem un tiesiskajiem apstākļiem, nav pamata ierosināt lietu uz Iesnieguma pamata par Konkurences likuma 18.panta trešās 2.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA “Kristal Ice” darbībās.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu, 18.panta trešās daļas 2.punktu, 23.panta pirmo, otro, trešo daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

neierosināt lietu uz SIA “JIV Sports Latvija” un “JIV Sport oü” Ltd. 20.09.2007. Iesnieguma pamata.

Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Konkurences padomes priekšsēdētājas v.i. T.Jefremova

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!