• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.11.2007., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/166338

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkums

Vēl šajā numurā

15.11.2007., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2007.gada 8. novembra sēdes

Latvijas radio tiešajā raidījumā

A.Brigmanis

(Zaļo un Zemnieku savienības frakcija):

Pēdējo dienu notikumi tiešām ir ļoti strauji un trauksmaini – valdības demisija, šodien pieņemts nākamā gada valsts budžets, amatā apstiprināti trīs ministri, un sāksies darbs pie jaunas valdības veidošanas. Šie visi ir daudzi un dažādi notikumi, tāpēc to kontekstā varētu izdalīt šādus jautājumus.

Mēs uzskatām, ka ārkārtīgi svarīgs ir pieņemtais valsts budžets, kas ir ļoti liela kompromisu māksla, jo arodbiedrības, protams, ir tās, kas pārstāv darba ņēmējus, līdz ar to šiem darba cilvēkiem šī aizsardzība ir ļoti svarīga. Tāpēc es domāju, ka arī turpmāk, kad nākamo dialogu mēs veidosim jau jaunajā valdībā, daudz rūpīgāk būs jāieklausās tieši arodbiedrību domās un viedokļos, būs jāmāk atrast sarunu vešanas veidu un kompromisus. Es tagad nekavēšos pie jau konkrētiem cipariem, bet šie pieaugumi darba samaksas un pabalstu jomā atsevišķām sociālajām grupām ir būtiski. Protams, tie ir ne visai apmierinoši tiem prasītājiem, kas veda sarunas ar valdību, bet, manuprāt, tā ir viena kompromisu māksla, lai mēs panāktu kopsaucēju.

Otrs jautājums, protams, ir par šiem jaunajiem ministriem. Mūsu viedoklis ir pilnīgi skaidrs, ka šādos sarežģītos apstākļos nevar būt situācija, kad kāda nozīmīga nozare paliek bez savas vadības. Tāpēc šajā amatā mēs deleģējām savu ministri Ivetu Purni. Mēs apzināmies, ka, jā, viņa būs ministre tikai uz mēnesi, bet arī mēnesis ir pietiekams laiks, lai cilvēki strādātu un lai darbā nebūtu kaut kādu pārrāvumu. Mēs uzskatām, ka ļoti svarīgi ir risināt jautājumus par teritoriālo reformu. Mums ir daudz jautājumu mūsu pārējiem koalīcijas partneriem, tāpēc ir ļoti svarīgi, ka pretī ir sarunas vedējs – ministrs, kurš pārzina šo nozari. Mums absolūti nav pieņemams, ka kaut kādu brīdi konkrētajā darbā ir pārrāvums.

Un nākamais ir jautājums par jauno valdību. Situācija ir skaidra. Mēs esam atvērti dialogam ar saviem partneriem Saeimā – gan ar koalīcijas partneriem, gan arī ar citiem politiski pārstāvētiem spēkiem. Ir skaidri jāapzinās, ka jaunā valdība jāizveido pēc programmatiski līdzīgu partiju principiem, tātad tas ir liels sarunu raunds, kas tūlīt sāksies. Es domāju, ka mēs tā ilgi arī nevaram vilkt, kad mūsu valsts paliek bez vadības tādā svarīgā jomā kā tautsaimniecības attīstība.

A.Latkovskis

(frakcija “Jaunais laiks”):

Ir diezgan zīmīgi, ka dienā, kad Saeima izskatīja un pieņēma nākamā gada valsts budžetu, mūsu valsts Centrālā statistikas pārvalde paziņoja datus par gada inflāciju oktobrī. Šie dati daļu sabiedrības, protams, jau vairs nešokē, jo esam pieraduši, ka tie ir divciparu skaitļi. Tātad 13,2 procentu palielinājums salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri. Pats bēdīgākais tajā visā ir tas, ka straujākais cenu kāpums ir bijis piena produktiem, sieram, olām, maizei, graudaugu izstrādājumiem, eļļai un taukiem. Tie ir produkti, ko patērē visi iedzīvotāji, bet īpaši lielu procentu šie produkti sastāda galvenokārt maznodrošināto un pensionāru ģimenēs, kā arī cilvēkiem ar mazākiem ienākumiem vai ģimenēs, kurās ir mazi bērni. Un tieši tāpēc “Jaunā laika” iesniegtie priekšlikumi budžeta likumprojekta otrajam lasījumam bija saistīti ar algu paaugstināšanu pedagogiem, mediķiem, iekšlietu sistēmas darbiniekiem, tostarp policistiem un ugunsdzēsējiem. Un ne mazāk svarīga lieta bija tā, ka mēs vēlējāmies, lai valdība izdara to, ko savā laikā bija solījusi nu jau demisionējusī ministre Staķe. Tas bija, ka no 2008.gada 1.janvāra piemaksa pensijām par katru līdz 1996.gadam nostrādāto gadu būs 40 santīmi. Ir skaidri redzams, ka šis budžets tika stiķēts uz sociālā budžeta rēķina. Principā, izsakoties vienkāršiem vārdiem, šis budžets ar pārpalikumu ir izveidots uz pensionāru un citu sociālo pabalstu ņēmēju rēķina.

Vēl viena lieta, kas šodien Saeimas dienas kārtībā bija kā pēdējā un palika varbūt mazāk pamanīta medijiem, bija grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā. Pateicoties arī vairāku pašreizējās koalīcijas deputātu atbalstam, Saeima noraidīja vairākus esošā Ministru prezidenta Kalvīša iesniegtos priekšlikumus. Tie paredzēja, ka Latvijā jaunas strādājošas elektrostacijas jāveido uz Krievijas importētās gāzes rēķina. Principā mēs zaudētu Latvijas energoneatkarību. Tāpēc bija patīkami apzināties, ka vairāki koalīcijas deputāti šajā jautājumā parādīja valstisku stāju, balsojot pret šo iespējamo shēmu.

M.Grīnblats

(apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija):

Šodien un šonedēļ bija divi svarīgi notikumi.

Pirmkārt, pieņemts 2008.gada valsts budžets, kas noteikti ir labāk nekā tas, ja tas nebūtu pieņemts. Saeimai starp pirmo un otro lasījumu neatkarīgi no dažādām vēlmēm un protestiem izdevās uzlabot pozīcijas, kas skar algu izmaksas gan pedagogiem, gan mediķiem, gan cietuma apsargiem, gan policistiem, gan ugunsdzēsējiem, gan arī kultūras darbiniekiem. Tas viss nav tik daudz, kā cerēja arodbiedrības un to vadītāji, tomēr solis uz priekšu ir. Ja valsts budžetu nāktos pieņemt pāris mēnešus vēlāk, tad, ņemot vērā augošo inflāciju, neapšaubāmi būtu jāveido vēl lielāks budžeta pārpalikums. Tādā gadījumā šie skaitļi veselai virknei nozaru diemžēl būtu, protams, daudz pieticīgāki, un neapmierinātība ar tiem būtu vēl lielāka.

Otrs jautājums neapšaubāmi ir par to, ka šī valdība aiziet. Tas noteikti nenotiek pēkšņi, jo, kā jau pirms vairākām nedēļām teica mūsu apvienības priekšsēdētājs Roberts Zīle, valdība savus resursus lielā mērā ir izsmēlusi gan enerģijas, gan arī ideju ziņā. Kaut arī opozīcija šo valdību nebija spējīga nogāzt, vienīgais saprātīgais solis ir pakāpeniska jaunas valdības veidošana. Ir jau paziņots, ka valdība atkāpsies 5.decembrī. Tātad veselu mēnesi ir iespējams strādāt pie jaunas valdības modeļa, protams, kritiski izvērtējot personas, kuras ir bijušas valdībā. Katrai partijai būtu jālūkojas pēc iespējami profesionālākiem un atbildīgākiem kandidātiem. Būtu arī jālūkojas kritiski uz valdības programmu un deklarāciju un uz to, kas ir vai nav pildīts, kāpēc un vai tam ir bijuši subjektīvi vai objektīvi iemesli. Protams, ka pastiprināta uzmanība jāpievērš efektīvākas uzņēmējdarbības attīstības programmas nepieciešamībai un līdzekļiem, lai 2009.gada valsts budžets nebūtu vēl bēdīgāks nekā šī gada budžets. Tāpēc ir jādomā par nopietnām izmaiņām, kas varētu skart gan iedzīvotāju ienākuma nodokli, gan sociālos maksājumus, gan pievienotās vērtības nodokli, gan arī nekustamā īpašuma nodokli.

Mūsu apvienība startēja ar vairākiem atsevišķiem viedokļiem un piedāvāja savu priekšlikumu paplašināt nekustamā īpašuma nodokļa attiecināšanu arī uz daļu no dzīvojamām ēkām un dzīvojamo ēku daļām, bet saņēma tikai deputātu mazākuma atbalstu. Tāpēc tas neapšaubāmi ir jautājums 2009.gada budžetam. Mums ir arī sava īpašā nostāja vairākos punktos Elektroenerģijas tirgus likumā, tāpēc mēs nevarējām piekrist pašreizējam valdības vadītājam.

Ja runā par atlikušo ministra vietu šajā valdībā, tad jāsaka, ka mūsu apvienības valde par dalību nākamās valdības veidošanā lems pirmdien, tajā skaitā arī par to, vai un kādu kandidātu mēs virzām uz ekonomikas ministra vietu, lai tā vēl vienu mēnesi nebūtu brīva.

V.Agešins

(frakcija “Saskaņas centrs”):

Šodien mūsu frakcija piedāvāja izdarīt grozījumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā, kas nosaka, ka birojs ir neatkarīga valsts pārvaldes iestāde, kas pilda noteiktas funkcijas korupcijas novēršanā un apkarošanā, kā arī kontrolē politisko organizāciju un to apvienību finansēšanas noteikumu un vēlētāju apvienību finansēšanas noteikumu izpildi. Tātad mēs piedāvājam krietni paaugstināt KNAB neatkarības pakāpi. Diemžēl mūsu likumprojekts šodien tika noraidīts, jo valdošā koalīcija acīmredzot ir neapmierināta ar to, ka KNAB mūsu valstī mēģina apkarot korumpantus, kukuļņēmējus un kukuļdevējus. Savādāk es to komentēt nevaru.

Otrkārt, Saeima šodien noraidīja vēl vienu “Saskaņas centra” frakcijas sagatavoto priekšlikumu samazināt pievienotās vērtības nodokli pārtikai no 18 līdz pieciem procentiem. Mēs esam pārliecināti, ka inflācijas apstākļos pārtikai, kas ir pirmās nepieciešamības preces, būtu jāpiemēro mazāka PVN likme. Valdošās partijas diemžēl domā savādāk.

Kas attiecas uz valsts sociālo politiku kopumā un valsts budžetu 2008.gadam, lieta ir tāda, ka 2008.gadu valsts plāno sākt ar Latvijā vēl neredzētu regulējamo cenu pieaugumu. Iedzīvotājiem par elektrību būs jāmaksā par 33 procentiem vairāk, par gāzi – līdz pat 50 procentiem vairāk un par sabiedriskā transporta pakalpojumiem – par 25 procentiem vairāk. Atbilstoši gāzes cenas pieaugumam pieaugs arī siltumapgādes tarifi. Neizbēgams sadārdzinājums sagaida arī naftas produktus. Eksperti apgalvo, ka šo tarifu un nodokļu izmaiņas tiešā veidā palielinās inflāciju vēl par 3,5 procentiem, bet kopējā inflācija varētu sasniegt pat 15 procentus. Šādā situācijā valdība un Saeimas vairākums neatrada par iespējamu pensionāriem no 1.janvāra palielināt piemaksu par darba stāžu, kas ļautu izdzīvot pašiem trūcīgākajiem, kuri aizgāja pensijā līdz 1996.gadam ar ļoti niecīgām pensijām. Valdība tādā veidā pusgadā cerēja ietaupīt 16 miljonus latu no valsts pensiju budžeta. Valdošie deputāti apžēlojās par pensionāriem un pensiju budžetā piemeta klāt 2,7 miljonus latu, lai paaugstinātās pensijas varētu maksāt no 1.jūnija, bet ne no 1.jūlija, kā bija plānots. Ņemot vērā, ka pārpalikums valsts specialajā budžetā, no kura maksā pensijas, 2008.gadā sasniegs astronomisku skaitli – 1 miljardu latu, valdošo partiju cinisms pret pensionāriem ir grūti aptverams. Neviens taču neprasa visu pensiju budžeta pārpalikumu sadalīt pensionāriem, kā to apgalvo finanšu ministrs un bijusī labklājības ministre. Pensionāru vēlmes ir daudz pieticīgākas – tikai izdzīvot drakoniskajos inflācijas apstākļos. Valdošās partijas patiesībā taupa pensionāru naudu, lai to varētu izšķērdēt valsts pārvaldei un dažādām greznumlietām un lai vienlaikus varētu labi izskatīties pasaules acīs. Mums taču budžets ar proficītu! Aprēķins savā vienkāršībā ir cinisks. Valstij no pensionāriem vairs neko nevajag – nav jau ne policisti, ne medmāsas, ne skolotāji, bez kuriem ir grūti iztikt. Politisko organizāciju apvienības “Saskaņas centrs” frakcija šādu antisociālu valsts budžeta politiku neatbalsta.

Šodien kārtējo reizi runājot ar piketētājiem pie Saeimas – skolotājiem un pensionāriem, esmu nonācis pie secinājuma, ka “Saskaņas centra” ierosinājumiem un likumdošanas iniciatīvām ir liels atbalsts atšķirībā no tā dēvētās koalīcijas, kura savu intelektuālo potenciālu acīmredzot ir izsmēlusi.

M.Kučinskis

(Tautas partijas frakcija):

Noklausoties iepriekšteikto, tā vien šķiet, ka pasaules gals tuvojas arī Latvijai un ka mēs palēnām ejam bezdibenī. Dzirdot šādas runas tagad, kad sāksies jaunas valdības veidošana, man gribas teikt – uz priekšu, lai parāda, ka tas ir iespējams! Dzīve ir reāla, tāpēc ne visas mūsu vēlmes ne privātajā dzīvē, ne valsts mērogā nav īstenojamas vienā brīdī.

Tāpēc šodienas galvenais uzdevums nākamā gada valsts budžeta pieņemšanā ir izpildīts, un tas dod mums cerības droši skatīties arī nākotnē. Šis ir pirmais budžets ar pārpalikumu, kas vienlaikus nodrošina arī to, ka uz mums – uz Latviju – gan kredīt­institūcijas, gan bankas, gan arī visa pārējā pasaule skatās un skatīsies kā uz valsti, kurā ir droši ieguldīt investīcijas, kurā ir laba vide uzņēmējdarbībai un kurā var droši strādāt un skatīties nākotnē. Tajā pašā laikā budžetā ir izdevies ietvert arī lietas, kas ir nepieciešamas daudzu nozaru un daudzu mūsu cilvēku dzīves līmeņa paaugstināšanai. Saeimai izdevās nevis bezatbildīgi nepiešķirt, bet gan atrast līdzekļus, lai pensionāri vismaz vienu mēnesi ātrāk varētu saņemt piemaksas. Saeimai izdevās paaugstināt arī skolotāju algas, lai no 1.septembra tiktu maksāti solītie 60 lati. Un es domāju, ja būs šis dialogs un sapratne, tad nākotnē būs harmoniska visu nozaru attīstība un mūsu dzīves līmeņa paaugstināšanās.

Valdība šobrīd strādās tikai līdz 5.decembrim, tāpēc šis ir laiks, kurā nepieciešams izveidot gan jaunu valdību, gan arī dialogu ar sabiedrību. Tāpat arī nepieciešams atrast uzdevumus, kuri nākamajiem gadiem ir svarīgākie, savus partnerus, ar kuriem mēs varētu strādāt un izdarīt patiesi reālus darbus, kas nākamajā gadā dotu gan dzīves līmeņa reālus uzlabojumus, gan arī visas valsts tālāku attīstību.

I.Feldmane

(Latvijas Pirmās partijas un partijas “Latvijas ceļš” frakcija):

Šodien Saeimas deputāti pēc daudzu stundu darba un debatēm pieņēma katra gada svarīgāko likumu – likumu par valsts budžetu nākamajam gadam. Vēlos uzsvērt, ka, neskatoties uz opozīcijas bieži vien destruktīvo kritiku, budžets ir vērtējams pozitīvi, jo paredz līdzsvarot divas valsts galvenās prioritātes – labklājības pieaugumu un inflācijas ierobežošanu.

No vienas puses, tiks palielinātas algas skolotājiem un mediķiem, policistiem un ugunsdzēsējiem. Palielināsies pensijas, pieaugs bērnu kopšanas pabalsti, kas ir liels bērnu un ģimenes lietu ministra Ainara Baštika nopelns. Neskatoties uz valdības izsludināto taupības politiku, ministrs panāca, ka budžetā ir paredzēta nauda brīvpusdienām pirmo klašu skolēniem no 1.septembra. Pirmo reizi Latvijas vēsturē esam pieņēmuši budžetu ar ievērojamu pārpalikumu, kas stabilizēs ekonomiku un ļaus ierobežot inflācijas kāpumu. Budžets nepārtraukti tika kritizēts, bet ir arī jāzina, kādas būs pozitīvās pārmaiņas. Tāpēc ir pilnīgi nesaprotama opozīcijas partiju rīcība balsot pret šo budžetu, jo tādējādi viņi ir balsojuši pret skolotāju, mediķu un policistu algu pieaugumu, pret bērnu pabalstiem, pret pensiju palielināšanu, pret minimālās algas palielināšanu un pret kopšanas pabalstu bērniem invalīdiem.

Šodien nevaru nepieminēt arī sestdien Doma laukumā notikušo sapulci par tiesisku Latviju un godīgu politiku. Tie ir mērķi, kurus atbalsta Latvijas Pirmā partija un partija “Latvijas ceļš”. Šajā jomā daudz kas ir izdarīts, taču pagaidām nav izdevies panākt vienādu attieksmi pret visiem. Viens no sapulces iemesliem bija situācija, kas izveidojusies ap KNAB vadītāju. Sapulcē izskanēja viedoklis, ka KNAB vadītāja Loskutova sodīšana nozīmē tiesiskuma apdraudēšanu. Tiesiskumu varētu apdraudēt jebkura amatpersona, kuras vadītajā iestādē regulāri tiek pārkāpti likumi. Un KNAB vadītājs nedrīkst būt izņēmums, lai netiktu ignorēts princips – viens likums, viena taisnība visiem.

Mūsu partija politikā ienāca ar uzstādījumu balstīt politiku uz kristīgiem principiem. Esam panākuši valsts atbalstu ģimenēm un bērniem, novērsuši daudzus uzbrukumus ģimenes institūtam un tradicionālajām vērtībām. Tajā pašā laikā neiecietība un naids, apsaukāšanās un ļauna vēlēšana citiem regulāri izskan atsevišķu mediju un nevalstisko organizāciju rīkotajos pasākumos. Tas liecina par to, cik politiskā un publisku diskusiju kultūra vēl ir tālu. Un nevar uzticēties cilvēkiem, kuri aicina tautu pulcēties ielās, bet paši propagandē homoseksuālismu, regulāri apšauba tradicionālās ģimenes modeli, kristīgās baznīcas autoritāti, baznīcas tiesības publiskajā telpā paust savu viedokli un aizvaino cilvēku reliģiskās jūtas, tādā veidā diskreditējot Latvijas tautu. Pirms sekot kādiem aicinājumiem, vispirms vajadzētu iepazīties ar ideoloģiju un vērtību sistēmu, ko sludina šie viltus pravieši. Ne velti Dievs Tas Kungs mūs jau ir brīdinājis: “Sargaties no viltus praviešiem, kas pie jums nāk avju drēbēs, bet no iekšpuses tie ir plēsīgi vilki.” Ceru, ka šāds pravietojums nekad nepiepildīsies. Novēlu visiem mierīgu un līdzsvarotu nedēļas nogali.

V.Buzajevs

(apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija):

Šodien Saeima pieņēma prettautisku budžetu un papildināja prettautisko bankrotējušo Kalvīša valdību vēl ar trim ministriem. Starp citu, Saeimas vairākums noraidīja visus PCTVL budžeta priekšlikumus, kuros bija iekļautas arodbiedrību prasības. Jaunie ministri pirms neizbēgamās Kalvīša valdības atkāpšanās nevar pat paspēt iepazīties ar savu ministriju uzdevumiem. Viņu vienīgā loma ir kvoruma nodrošināšana Ministru kabineta sēdēs laikā, kad pārējie ministri ir ārzemju komandējumos, un jau 5.decembrī saņemt kompensāciju 6000 latu apmērā. PCTVL uzskata, ka tas ir spļāviens sejā tūkstošiem cilvēku, kuri 3.novembrī Doma laukumā piedalījās manifestācijā par tiesisku valsti, un ka tā ir ņirgāšanās par demokrātiju.

Ko tautai darīt šādā situācijā? Vienkārši meklēt tuvāko notāru, ņemt līdzi pasi un parakstīties zem arodbiedrību likumprojekta par Saeimas atlaišanu.

Saeimas preses dienests

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!