• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas proklamēšanas dienas svinībām pasaulē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.11.2007., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/166378

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

15.11.2007., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas proklamēšanas dienas svinībām pasaulē

Argentīna

Hurlinghama. 18.novembrī pulksten 12 Latvijas valsts svētkus svinēs arī Argentīnā. Svinīgais pasākums notiks Latviešu Augšāmcelšanās draudzes namā: Sebastián Gaboto 1166, Hurlingham. Svinīgā akta programmā paredzētas uzrunas un apsveikumi, dzejas un muzikālie priekšnesumi. Pēc svinīgā akta – kopējas groziņu pusdienas.

 

Austrālija

Brisbane. 11.novembrī pulksten 14 notika Latvijas valsts dibināšanas atceres akts Brisbanē, Kvīnslandē, Brisbanes Latviešu namā, 24 Church Ave, Buranda. Pasākumu rīkoja Daugavas vanagu Brisbanes nodaļa. Svētku runu teica Eiropas Parlamenta deputāts Ģirts Valdis Kristovskis. Koncertā piedalījās Brisbanes latviešu biedrības jauktais koris “Beverīna”, “Zigrīda ansamblis”, kā arī notiks deklamācijas.

 

Sidneja. Latvijas valsts 89.gada dibināšanas atceres svinīgais pasākums Sidnejā, Sidnejas Latviešu namā, notiks 18.novembrī pulksten 18.30. Svētku runu teiks Latvijas deputāts Eiropas Parlamentā Ģirts Valdis Kristovskis. 18.novembrī pulksten 10 ikviens aicināts arī uz dievkalpojumu Sidnejas ev. lut. latviešu draudzē Sv.Jāņa baznīcā Hombusā, kā arī uz dievkalpojumu pulksten 17, kas notiks latviešu ev. lut. vienības draudzē Stratfildā.

 

Adelaide. 16.novembrī pulksten 17.30 Tālavas zālē notiks Latvijas goda konsula Dienvidaustrālijā, Dienvidaustrālijas latviešu organizāciju apvienības un Latviešu tirdzniecības un rūpniecības kameras Austrālijā rīkotā pieņemšana – paredzēta DLOA valdes priekšsēža Dr.Pētera Strazda uzruna, Latvijas goda konsula Dienvidaustrālijā Dr.Valža Tomaņa runa, apsveikumi un priekšnesumi. Uzstāsies mūzikas ansamblis “Bārdas tiesa”.

17.novembrī pulksten 11 Tālavas dārzā notiks karogu uzvilkšana, kam sekos svētbrīdis, ko vadīs mācītājs Māris Lukaševics. Uzrunu teiks LJAA priekšsēdis Rūdis Dancis. Pulksten 12 Tālavas zālē visi aicināti uz Latvijas valsts dibināšanas atceres svētku aktu. Paredzēta ALB valdes priekšsēža Bruno Krūmiņa uzruna. Svētku runu teiks Eiropas Parlamenta deputāts Ģirts Valdis Kristovskis, EP Drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētāja vietnieks. Koncerta daļā piedalīsies Jānis Laurs (čells), Stefans Ammers (klavieres), Pīters Handsvorts (klarnete). Priekšnesumus sniegs arī Adelaides latviešu pamatskolas dziesmu un deju ansamblis.

18.novembrī pulksten 11 tautieši tiek aicināti uz kopīgu valsts svētku dievkalpojumu, kas notiks Sv.Pētera baznīcā Adelaidē. Kalpos mācītājs Māris Lukaševics.

 

Baltkrievija

Vitebska. 16.novembrī Latvijas konsulātā Vitebskā tiks atzīmēta Latvijas neatkarības proklamēšanas 89.gadadiena. Pasākums notiks viesnīcas “Lučosa” banketa zālē, Stroiteļej prospekts 1. Uz oficiālo pieņemšanu uzaicināti latviešu biedrības “Daugava” aktīvākie biedri, Krāslavas pilsētas Varavīksnes vidusskolas bērnu ansamblis astoņu cilvēku sastāvā, kā arī viesi no citām diplomātiskajām pārstāvniecībām, vietējo pašvaldību pārstāvji, pierobežas izpildkomiteju vadītāji un LR pierobežu pilsētu un rajonu padomju priekšsēdētāji.

 

Minska. 16.novembrī pulksten 18 Latvijas valsts jubilejas svinību ietvaros notiks Latvijas kamerkora “Muklājs” un Baltkrievijas kora “Голос души” sadziedāšanās Minskas pilsētas “Draudzības namā” (Minska, Zaharova 28). Latviešu koris atskaņos latviešu tautas mūziku, populāras tautas dziesmu apdares, kā arī skaņdarbus no citām pasaules valstīm (Argentīnas, Venecuēlas) un arī centīsies iepriecināt klausītājus ar baltkrievu tautas dziesmas apdari baltkrievu valodā. Šī būs lieliska iespēja iepazīstināt klausītājus ar latviešu un baltkrievu koru tradīcijām un it īpaši svētkos iepriecināt latviešu diasporas pārstāvjus, kuri ar nepacietību gaida katru pasākumu, kas kaut mazliet atgādina par Latviju.

18.novembrī no pulksten 12 līdz 13 notiks koru koncerts Sv.Simona un Sv.Helēnas bazilikā (Minska, Nezavisimosti 15).

20.novembrī pulksten 18 Minskā, IBB centrā (Prospekt Gazety Prawda 11) notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 89.gadadienai veltīta pieņemšana. Pieņemšanā tiks piedāvāti gan latviešu ēdieni, gan dzērieni. Lūgto viesu sarakstā ir ārvalstu diplomātiskā korpusa pārstāvji, valsts amatpersonas, kultūras pārstāvji, ekonomiskās sadarbības partneri, kā arī sabiedrības pārstāvji.

 

Beļģija

Brisele. Latvijas valsts svētkus Briselē svinēs 18.novembrī pulksten 13. Svinības sāksies ar ekumēnisko dievkalpojumu un Briseles Latviešu kora koncertu St.Nicolas baznīcā. Dievkalpojumu vadīs Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas ārpus Latvijas arhibīskaps Elmārs Ernsts Rozītis. Pēc svētku svinīgās daļas no pulksten 14.30 līdz 20 klubā “La Tentation” sekos svētku saviesīgā daļa, kur paredzēts aperitīvs, uzrunas Latvijas proklamācijas 89.gadadienā un pusdienas. Te arī varēs apskatīt Briseles latviešu bērnu mākslas darbu tematisko izstādi. Vakara saviesīgajā daļā no pulksten 17 tiek piedāvāta unikāla iespēja tikties ar pasaules mūzikas grupu “Iļģi”, kas klātesošos priecēs ar savu uzstāšanos. Uz svētkiem ir aicināts ikviens, kas jūtas Latvijai piederīgs! Pasākumu organizē Latviešu biedrība Beļģijā sadarbībā ar Latvijas pārstāvniecību ES un Latvijas vēstniecību Beļģijā. Pasākumu atbalsta Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts un kompānija “AirBaltic”.

 

Čīle

Santjago. 17.novembrī pulksten 17 ikviens tiek gaidīts uz Latvijas valsts svētku atzīmēšanu Santjago, Čīlē. Pasākuma vieta: Avda. Providencia ēkas jumta terase ar baseinu un fantastisku skatu uz pilsētu un Andiem (Avda. Providencia 455–1907, Providencia Santiago, Chile (Metro Salvador, Línea 1)). Programmā: latviešu mūzika, latviešu dejas, latviešu ēdieni un citas latviešu izdarības Latvijas neatkarības dienas priekšvakarā.

 

 

Dānija

Jitlande. 17.novembrī no pulksten 14 līdz 22 Latviešu–dāņu biedrība aicina ikvienu, kas jūtas Latvijai piederīgs, lai kopīgi un saviesīgi atzīmētu Latvijas Republikas 89.dibināšanas gadadienu. Pasākums notiks Noremarkas skolas aktu zālē: Moldevej 5, 7100 Vejle. Vakaru ceram pavadīt mājīgā gaisotnē, iesaistot dalībniekus dažādās aktivitātēs. Bērniem tiks organizēta latviešu multfilmu skatīšanās un zīmēšana.

 

Kopenhāgena. Dānijas–Latvijas biedrība, sadarbojoties ar Latvijas Republikas vēstniecību Dānijā un Filipa baznīcu, aicina visus interesentus piedalīties Baltiešu vakarā, kas notiks 16.novembrī pulksten 19 Filipa baznīcā (Filips Kirke Kastrupvej 57, 2300 København S). Vakarā piedalīsies Latvijas vēstnieks Dānijā Andris Razānas. Kā jau svētkos, viesiem būs iespēja baudīt latviešu ēdienus. Turklāt vakarā piedalīsies divas latviešu grupas no Latvijas, kuras skandēs tautas mūziku un dejos tautas dejas. Tiks dota iespēja arī dejot latviešu tautas dejas kopā ar viesiem no Latvijas.

 

Frederiksverka. 18.novembrī pulksten 16 Sarma Skarbinika (vijole, Osnabrikas simfoniskais orķestris) un Ilze Vaivare (klavieres, Lībekas Mūzikas augstskola) sniegs koncertu Ziemeļzēlandes pilsētiņā Frederiksverkā, kultūras namā “Gjethuset”. Programmā J.S.Baha, V.A.Mocarta, latviešu komponistu J.Vītola un A.Kalniņa skaņdarbi, S.Skarbinikas kompozīcija, kā arī frederiksverkieša E.Hardera romances.

 

Dienvidāfrika

Keiptauna. Naktī no 17. uz 18.novembri Latvijas valsts svētki tiks svinēti arī Dienvidāfrikā. Svinības notiks “Ellītē” (De Hel). Tajās piedalīsies vismaz četri latvieši. Nav iespējams prognozēt, kā tieši notiks svētku svinības, taču, ja gadās uzturēties šajā apkārtnē, visi aicināti pievienoties. “Ellīte”, iespējams, ir ieguvusi savu nosaukumu no miglas, kas vienmēr turas virs šīs vietas kā virs elles katla. Tā ir aiza Western Cape provincē, kas no ārpuses ne ar ko neatgādina ko īpašu. Nokāpjot lejā, atradīsim fantastisku upi un ūdenskritumu. Bušmeņi ir novērtējuši šīs vietas pievilcību, un tur atrodama viena no lielajām bušmeņu alām (pārkarēm) ar lielāko skaitu bušmeņu zīmējumu (diemžēl daļu zīmējumu vandaļi ir sabojājuši). Upe ir slavena ar to, ka (ārpus aizas tas ir šķietami necils strauts) tajā mīt Keiptaunas karpa. Neliela, krāšņa zivs, kas nav atrodama nevienā citā vietā pasaulē, tikai šajā upītē. Lai piekļūtu šim novadam, apmēram 20 km ir jānoiet kājām, slinkie tur var nokļūt ar 4x4 auto.

 

Francija

Parīze. Valsts svētki Parīzē tiks svinēti 18.novembrī no pulksten 15 līdz 23. Svinīgais pasākums notiks Zviedru baznīcas namā: 9, rue Médéric, 75017 Paris (Metro: Monceau). Programmā: pulksten 15 – Latviešu apvienības Francijā (LAF) pilnsapulce un jaunās valdes vēlēšanas, 16 – dievkalpojums, vadīs mācītājs A.Lappuķe, 17 – svinīgais akts. Būs tikšanās un iepazīšanās ar jauno Latvijas vēstnieku Francijā Jāni Krastiņu un jaunajiem vēstniecības darbiniekiem. Būs iespēja iepazīties ar LR vēstniecības un LAF valdes ziņojumiem. Pasākumā būs arī muzikāls priekšnesums ar bērnu piedalīšanos. No pulksten 18 līdz 23 – saviesīgais vakars.

 

Grenoble. 24.novembrī pulksten 12 ikviens aicināts pievienoties valsts svētku svinībās Grenoblē. Pasākums notiks Auberge “La Gélinotte”, Col de l’Arzelier 38650 Château Bernard.

 

Itālija

Roma. Latvijas vēstniecība Itālijā par godu Latvijas proklamēšanas dienai 12.novembrī rīkoja svinīgo pieņemšanu vienā no Romas slavenākajām izstāžu zālēm “Palazzo delle Esposizioni”, kas pirms mēneša tika atklāta ar Daugavpilī dzimušā pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko izstādi. Uz pieņemšanu bija uzaicinātas Itālijas amatpersonas, diplomātiskā korpusa pārstāvji, kā arī vēstniecības sadarbības partneri, atbalstītāji un latviešu diasporas pārstāvji. Pirms pieņemšanas viesiem tika dāvāta iespēja apskatīt visā pasaulē apbrīnotā daugavpilieša M.Rotko gleznu izstādi, kas aptver aptuveni 70 mākslinieka būtiskākos darbus no “Fondation Beyeler”, “Tate London”, Vašingtonas Nacionālās mākslas galerijas, Nujorkas “The Metropolitan museum”, Gugenheimas Ņujorkas un Bilbao galeriju un citām kolekcijām, hronoloģiski apskatot visus viņa daiļrades posmus. Šāda līmeņa M.Rotko darbu izstāde Romā tikusi rīkota tikai reizi – 1962.gadā, kad, meistaram vēl dzīvam esot, Eiropas lielākās pilsētas pirmo un vienīgo reizi apceļoja viņa Ņujorkas Modernās mākslas muzeja izstādītās personālizstādes kolekcija, ko mēdz uzskatīt par mākslinieka daiļrades kulmināciju. “Palazzo delle Esposizioni” – Romas reprezentatīvākā izstāžu zāle būvēta 19.gadsimta 80.gados, kas sakrīt ar laiku, kad jaunā Itālijas valsts izvirzīja mērķi reprezentēt savu galvaspilsētu kā modernu metropoli, kā arī – radīt laikmetīgus apstākļus itāļu mākslinieku spožāko darbu izstādīšanai. Šogad, pēc piecus gadus ilgušiem pārbūves darbiem, “Palazzo delle Esposizioni” tika atklāta ar triju pasaules mēroga mākslinieku, tajā skaitā arī M.Rotko darbu izstādēm, tādējādi kļūstot par rudens galveno kultūras notikumu Itālijas galvaspilsētā. M.Rotko izstāde tika īstenota ar Latvijas Ārlietu ministrijas atbalstu publiskās diplomātijas projektu ietvaros.

 

Izraēla

Telaviva. 8.novembrī notika svinīgā pieņemšana par godu Latvijas 89.gadadienai, ko Telavivā rīkoja Latvijas vēstnieks Izraēlā Kārlis Eihenbaums un dzīvesbiedre Ināra Eihenbauma. Pieņemšana notika konferenču centra un viesnīcas “Dan Panorama Tel Aviv” Izraēlas zālē (Israel Hall, Dan Panorama Tel Aviv, Hotel and Convention Center). Uz pasākumu bija aicināti Izraēlas valdības un ministriju pārstāvji, Izraēlas parlamenta locekļi un darbinieki, Telavivā akreditētie ārvalstu vēstnieki, dažādu reģionā pārstāvēto starptautisko organizāciju un misiju darbinieki, starptautisko palīdzības organizāciju pārstāvji, valstī pazīstami politiskie, sabiedriskie, mākslas un kultūras darbinieki, ievērojami uzņēmēji, Latvijas Ebreju kopienas Izraēlā biedri, žurnālisti, kā arī vairāku pašvaldību un akadēmisko aprindu pārstāvji. Pasākumu atklāja un uzrunu teica Izraēlas zinātnes, kultūras un sporta ministrs Ralefs Madžadla, kas ir vienīgais un pirmais arābu izcelsmes ministrs Izraēlas valdībā. Pasākuma svinīgo daļu noslēdza Starptautiskās amerikāņu skolas Izraēlā koris ar Latvijas himnu “Dievs, svētī Latviju” latviešu valodā un ar Izraēlas himnu “Hatikva” (“Cerība”) ivritā.

 

Īrija

Limerika. 17.novembrī pulksten 12 Palmerstown Court (banketu zālē, lielais lietuviešu veikals) notiks pasākums bērniem. Savukārt pulksten 20 notiks svinīgā balle pieaugušajiem vakartērpos. Programmā: fotokonkursa – izstādes atklāšana un labāko fotogrāfiju autoru apbalvošana.

 

Dublina. 18.novembrī pulksten 16.30 Latviešu biedrība Īrijā aicina visus interesentus uz Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienas atzīmēšanu un foto konkursa–izstādes “Skaistā Īrija latvieša skatījumā” noslēgumu un uzvarētāju apbalvošanu. Pasākums notiks Pearse Street Library, Pearse Street 138 – 144, Dublin 2. Svētku pasākumā piedalīsies LBI jauktais koris “eLVē” Ingūnas Grietiņas vadībā un LBI tautas deju kopa “Jampadracis” Solveigas Slaidiņas vadībā. Svētku uzrunu teiks Latvijas vēstnieks Īrijā Indulis Ābelis, kā arī tiks demonstrēts Latvijas prezidenta Valda Zatlera uzrunas videoieraksts. Vakara noslēgums – neformālā gaisotnē.

 

Japāna

Tokija. 16.novembrī no pulksten 18.30 līdz 20.30 notiks 18.novembra valsts svētku svinības Tokijā: Hotel Okura Tokyo, 2-10-4 Toranomon, Minato-ku, Tokyo 105-0001, Japan. Pasākumā paredzēta pieņemšana, kuras laikā notiks fotogrāfiju izstāde, tiks demonstrēti Latvijas video un būs sarūpēts latviešu ēdienu galds. Uz pasākumu tiek ielūgti visi Latvijas piederīgie, kas uzturas Japānā. Starp viesiem būs arī Tokijas diplomātiskā korpusa pārstāvji, Japānas valsts institūciju darbinieki, biznesa un kultūras cilvēki.

Pēc “Latviesi.com” informācijas

Par svētku pasākumiem citās valstīs – vēl nākamajā “LV” laidienā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!