• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par cilvēktiesībām Krievijā - vēlēšanu priekšvakarā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.11.2007., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/166383

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par aizsardzības un tieslietu ministru vizīti Brasas cietumā

Vēl šajā numurā

15.11.2007., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par cilvēktiesībām Krievijā – vēlēšanu priekšvakarā

14.novembrī pieņemtajā rezolūcijā Eiropas Parlaments pauž nopietnas bažas par cilvēktiesību situāciju Krievijā un aicina valsti garantēt gaidāmo prezidenta un Valsts domes vēlēšanu brīvu un godīgu norisi. Vienlaikus atzīstot, ka ES un Krievijas augstākā līmeņa sanāksmē Mafrā netika gūti ievērojami rezultāti, deputāti atzinīgi vērtē tās atmosfēru, kas varētu palīdzēt izkļūt no strupceļa jaunā partnerattiecību nolīguma jautājumā.

Rezolūcijā Eiropas Parlaments pauž bažas par demokrātisko brīvību ierobežojumiem Valsts domes un prezidenta vēlēšanu priekšvakarā un norāda, ka Krievijas varas iestāžu kavēšanās ielūgt EDSO novērotājus, kā arī tas, ka Krievija nolēmusi ierobežot EDSO novērotāju skaitu domes vēlēšanās, var būtiski pasliktināt vēlēšanu uzraudzības kvalitāti.

Deputāti arī pauž ļoti nopietnu satraukumu par to, ka Krievijas puse nav atbildējusi uz agrāk EP izteiktajām bažām par situāciju cilvēktiesību, demokrātijas, vārda brīvības jomā, kā arī par pilsoniskās sabiedrības un atsevišķu personu tiesībām apšaubīt varas iestāžu veikto darbību pareizību.

Deputāti arī vērš uzmanību uz žurnālistu sarežģītajiem darba apstākļiem Krievijā, viņu ietekmēšanu un iebiedēšanu.

Parlaments rezolūcijā uzsver, ka situācija Čečenijā arvien ir šķērslis ES un Krievijas attiecību attīstībā un atkārtoti nosoda tur īstenoto Krievijas politiku un cilvēktiesību pārkāpumus.

 

Starptautiskās attiecības

Parlaments aicina Krieviju pārskatīt plānus, kas paredz apturēt dalību līgumā par konvencionālajiem bruņotajiem spēkiem Eiropā un nepieļaut līguma iziršanu, “kas var radīt jaunu bruņošanās sacensību un konfrontāciju”. Parlaments arī aicina Krieviju turpināt sadarboties tādos starptautiskās dienaskārtības jautājumos kā Kosovas statuss un Irānas kodolprogramma.

 

Ekonomiskās un tirdzniecības attiecības

Paužot cerību, ka “drīz būs iespējams panākt vienošanos par nosacījumiem, lai Krievija ātri varētu pievienoties Pasaules tirdzniecības organizācijai”, Parlaments aicina Krieviju novērst atlikušos šķēršļus.

Uzsverot, cik svarīgi ir uzlabot vidi ES ieguldījumiem Krievijā ar nediskriminējošiem un atklātiem biznesa noteikumiem, deputāti vienlaikus pauž bažas par Krievijas atbildīgo iestāžu neprognozējamību likumu piemērošanā.

Eiropas Savienībai ir jāpanāk, lai jaunajā partnerattiecību nolīgumā būtu iekļauti Enerģētikas hartas līguma principi. Tajā jāiekļauj papildu nosacījumi par energoefektitāti un atjaunojamām enerģijām, turklāt šie principi jāpiemēro tādiem kopīgiem infrastruktūru projektiem kā gāzes cauruļvads Baltijas jūrā.

Eiropas Parlamentam “nepieņemamas ir smago automašīnu rindas pie robežām, kas ES pusē stiepjas pat 50 kilometru garumā”; tas aicina Krieviju veikt vajadzīgās darbības sastrēgumu mazināšanai, savukārt ES – izmantot jaunās kaimiņattiecību un partnerības programmas un pārrobežu sadarbībai paredzētos līdzekļus.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!