• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalsta principiem piena nozarei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.11.2007., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/166386

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iekšlietu ministra vizīti Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē

Vēl šajā numurā

15.11.2007., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalsta principiem piena nozarei

14.novembrī zemkopības ministrs Mārtiņš Roze tikās ar piena nozares pārstāvjiem, lai vienotos par turpmākajiem atbalsta principiem piena nozarē.

Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu, kas nosaka atbalsta saņemšanas nosacījumus un atbalstāmās aktivitātes Lauku attīstības programmas pasākuma “Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana”. Pasākuma ietvaros realizētās aktivitātes tiks finansētas no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai, paredzot Latvijas valsts līdzfinansējumu.

Pasākuma mērķis ir paaugstināt lauksaimniecības produktu pārstrādes efektivitāti, veicināt produktu ar augstu pievienoto vērtību ražošanu. Pasākuma ietvaros lauksaimniecības produktu pārstrādē tiks veiktas investīcijas jaunu iekārtu, tehnikas, aprīkojuma, informācijas tehnoloģiju un programmu nodrošinājuma iegādei un uzstādīšanai.

Kopējo attiecināmo izmaksu summa, pēc kuras atkarībā no atbalsta pretendenta lieluma noteiks sabiedriskā finansējuma lielumu, ir diferencēta. Vislielāko atbalstu investīcijām pārstrādes uzņēmumā būs iespējams saņemt piena, gaļas un graudu pārstrādes sektoros, kuros attiecināmo izmaksu summa vienam atbalsta pretendentam var sasniegt piecus miljonus latu. Attiecināmo izmaksu summa šajos sektoros tiks noteikta, ņemot vērā pārstrādātās pamatizejvielas apjomu, eksporta īpatsvaru realizētajā produkcijā, kā arī faktu, vai pārstrādes uzņēmums ir iesaistījies vertikālās vai horizontālās integrācijas procesā.

Izstrādājot noteikumu projektu, tika ņemti vērā piena un gaļas konkurētspējas paaugstināšanas programmās minētie galvenie secinājumi un priekšlikumi – veicināt pārstrādes produktu īpatsvara palielināšanos Latvijas eksportā, uzņēmumu integrāciju un konkurētspējīgu pārstrādes uzņēmumu izveidošanu.

14.novembrī sanāksmē izskatīja lauksaimnieku un piena pārstrādes uzņēmumu pārstāvju iesniegtos priekšlikumus par noteikumu projekta galavariantu. Diskusiju rezultātā sanāksmes dalībnieki vienojās par atsevišķu noteikumu pantu precizējumiem, piemēram, tika paaugstināts attiecināmo izmaksu apjoms par vienu pārstrādātās izejvielas tonnu, saglabājot uzņēmumu diferenciāciju pēc pārstrādes apjoma, precizēti atbalsta saņemšanas kritēriji, paaugstināti attiecināmo izmaksu griesti augļu un dārzeņu sektorā līdz 2,1 miljonam latu līdzšinējo 700 tūkstošu latu vietā.

Tika akceptēts lauksaimnieku priekšlikums par to, ka, nosakot attiecināmās izmaksas kooperatīva un pārstrādes uzņēmuma apvienošanās gadījumā, ņems vērā arī kooperatīva biedru saražotās pamatizejvielas (piena, gaļas, graudu) apjomu. Noteikumos iestrādās arī piena pārstrādes uzņēmumu izteikto priekšlikumu par attiecināmo izmaksu palielinājumu atkarībā no eksportētā pārstrādes produktu apjoma. Ministrs atzina, ka piena nozarē darbs jāturpina, lai izmantotu visas pieejamās atbalsta iespējas, kādas ir gan kooperatīviem, gan arī piena pārstrādes uzņēmumiem. “Bez vienota kompromisa zaudētāji būs visi nozares pārstāvji,” atzina zemkopības ministrs.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!