• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007. gada 15. novembra rīkojums Nr. 712 "Par Pamatnostādnēm visaptverošai Latvijas iesaistei Afganistānas atjaunošanā 2007.-2013.gadā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.2007., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/166583

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.715

Par V.Silenieka iecelšanu Rīgas ostas valdes locekļa amatā

Vēl šajā numurā

21.11.2007., Nr. 187

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 712

Pieņemts: 15.11.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.712

Rīgā 2007.gada 15.novembrī (prot. Nr.64 34.§)

Par Pamatnostādnēm visaptverošai Latvijas iesaistei Afganistānas atjaunošanā 2007.–2013.gadā

1. Atbalstīt Pamatnostādņu visap­tverošai Latvijas iesaistei Afganistānas atjaunošanā 2007.–2013.gadā (turpmāk – pamatnostādnes) kopsavilkumā ietverto risinājumu.

2. Noteikt Aizsardzības ministriju par atbildīgo institūciju pamatnostādņu īstenošanā.

3. Saskaņā ar pamatnostādņu kopsavilkumā noteikto risinājumu:

3.1. Iekšlietu ministrijai gatavot divus Valsts policijas darbiniekus nosūtīšanai uz Afganistānu Eiropas Savienības policijas misijā, sākot ar 2007.gada novembri;

3.2. Iekšlietu ministrijai līdz 2007.gada decembrim uzsākt situācijas izpēti un veikt konsultācijas ar Ziemeļatlantijas līguma organizācijas Provinču atjaunošanas grupas vadību, lai noskaidrotu iespēju iesaistīt robežsargus kinologus Afganistānas atjaunošanā;

3.3. Ārlietu ministrijai, sākot ar 2008.gadu, plānot ar Afganistānas atjaunošanu saistīto projektu finansējumu no attīstības sadarbības politikas īstenošanai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

4. Iekšlietu ministrijai izdevumus, kas saistīti ar policijas darbinieku dalību Afganistānas atjaunošanā, 2007. un 2008.gadā segt no piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

5. Aizsardzības ministrijai no 2007.gadam piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem segt izdevumus, kas saistīti ar Ārlietu ministrijas politiskā padomnieka dalību Ziemeļatlantijas līguma organizācijas Provinču atjaunošanas grupā.

6. Jautājumu par nepieciešamo valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu pamatnostādnēs noteikto uzdevumu īstenošanai 2009.gadā un turpmākajos gados izskatīt Ministru kabinetā kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu vidēja termiņa budžeta prioritāšu pieteikumiem, sagatavojot valsts budžeta projektu 2009.gadam un turpmākajiem gadiem.

7. Iekšlietu ministrijai sagatavot un iekšlietu ministram līdz 2007.gada 28.decembrim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā noteikumu projektu par grozījumiem Ministru kabineta 2007.gada 22.maija noteikumos Nr.340 “Kārtība, kādā Valsts robežsardzes, Valsts policijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm nosūta dalībai starptautiskajās misijās un operācijās, un dalības finansēšanas kārtība” attiecībā uz finansēšanas kārtību, lai papildus noteiktajam atalgojumam misijas laikā noteiktu arī saņemamās piemaksas apmēru mēnesī, kā arī izlīdzinātu dienas naudas apmēru, dzīvokļa (dzīvojamās telpas) īres un komunālo pakalpojumu izdevumu kompensācijas apmēru.

8. Aizsardzības ministrijai koordinēt nodrošinājuma jautājumus, kas saistīti ar Latvijas civilo ekspertu nosūtīšanu un uzturēšanos Maimanas Provinču atjaunošanas grupā (Afganistānā).

9. Aizsardzības ministrijai sadarbībā ar Ārlietu ministriju un Iekšlietu ministriju izstrādāt un aizsardzības ministram iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā:

9.1. līdz 2008.gada 1.februārim – plāna projektu pamatnostādnēs noteiktās politikas īstenošanai;

9.2. līdz 2008.gada 1.decembrim – informatīvo ziņojumu par pamatnostādnēs paredzēto pasākumu īstenošanas gaitu.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Aizsardzības ministrs A.Slakteris


 

(Ministru kabineta

2007.gada 15.novembra rīkojums Nr.712)

Pamatnostādņu visaptverošai Latvijas iesaistei Afganistānas atjaunošanā 2007.–2013.gadā
kopsavilkums

Afganistānas atjaunošana un drošība plašai starptautiskai sabiedrībai ir kļuvusi par vienu no prioritārajiem jautājumiem. Afganistānas valsts atjaunošanai tiek īstenots plašs pasākumu loks, kas ietver gandrīz visas politiskās, militārās, sociāli ekonomiskās un citas valsts pārvaldes un privātā sektora jomas. Afganistānas problēmu risināšanā un situācijas stabilizēšanā iesaistās gan starptautiskās organizācijas, gan atsevišķas valstis, gan privātie un nevalstiskie fondi un uzņēmumi. Starptautiskās sabiedrības darbība kopumā ir vērsta uz visaptverošu Afganistānas stabilizāciju un atjaunošanu.

Latvijas dalība Afganistānas atjaunošanā līdz šim saistīta ar militāro klātbūtni. Pašreizējā starptautiskajā situācijā plašāka līdzdalība atbilst arī Latvijas interesēm. Tās saistītas gan ar vitālām nacionālās drošības interesēm, gan ar Ziemeļatlantijas līguma organizācijas un Eiropas Savienības ietvaros deklarēto ārējo un drošības politiku, gan ar starptautiskajām saistībām attīstības palīdzības jomā. Turklāt nepieciešams, lai Latvijas iesaiste Afganistānas atjaunošanas darbībā tiktu saskaņota ar starptautiskās sabiedrības darbību un papildinātu to.

Politika, kas nosaka visaptverošu Latvijas iesaisti Afganistānas atjaunošanā, palīdzēs efektīvāk plānot Latvijas turpmāko rīcību Afganistānā, pamatojoties uz noteiktu pieeju un laikus plānojot cilvēku un finanšu resursus. Tā ļautu arī modelēt Latvijas iesaistīšanos starptautiskajos procesos nākotnē.

Kopumā ir vairāki veidi, kā Latvija iesaistās vai var iesaistīties Afganistānas atjaunošanā. Līdz šim tādi bija tikai trīs – Latvijas Nacionālo bruņoto spēku dalība Ziemeļatlantijas līguma organizācijas operācijā Afganistānā, ieroču dāvināšana Afganistānas armijai un Latvijas politiskās klātbūtnes nodrošināšana Afganistānā.

Pamatnostādņu izstrādes laikā identificēti arī rīcības virzieni, kas ļaus paplašināt Latvijas iesaisti Afganistānas atjaunošanā, piemēram, Latvija var veikt iemaksas Apvienoto Nāciju Organizācijas starptautiskajos speciālajos fondos, iesaistīt Ziemeļ­atlantijas līguma organizācijas Provinču atjaunošanas grupā savus civilos ekspertus, kā arī iesaistīties Afganistānas policijas apmācības procesā. Ministru kabinets 2007.gada jūlijā jau ir atbalstījis Latvijas civilo ekspertu iesaisti Ziemeļatlantijas līguma organizācijas Provinču atjaunošanas grupā, un pakāpeniski tiek uzsākta šī lēmuma īstenošana.

Lai veiktu turpmākās darbības, kas ļaus nodrošināt visaptverošu Latvijas iesaisti Afganistānas atjaunošanā, nepieciešams turpināt jau iesāktās aktivitātes Afganistānā, kā arī paplašināt savu ieguldījumu valstī, iesaistoties jaunos starptautiskās palīdzības veidos un ar to saistītajos projektos. Lai sasniegtu nosprausto mērķi – iesaistīties Afganistānas atjaunošanā un rekonstrukcijā, tādējādi veicinot Afganistānas drošību un stabilitāti, – Pamatnostādnes visaptverošai Latvijas iesaistei Afganistānas atjaunošanā 2007.–2013.gadā (turpmāk – pamatnostādnes) paredz šādu risinājumu saistībā ar Latvijas turpmāko rīcību:

1. Turpināt Nacionālo bruņoto spēku dalību Ziemeļatlantijas līguma organizācijas operācijā Afganistānā.

Līdz 2007.gada jūnijam Afganistānā atradās 38 Nacionālo bruņoto spēku karavīri. Ņemot vērā to, ka Afganistāna ir Ziemeļatlantijas līguma organizācijas prioritāra operācija, Aizsardzības ministrija pakāpeniski palielina Nacionālo bruņoto spēku kontingentu šajā valstī. 2007.gada jūnijā Latvijas kontingents palielinājās vēl par 37 karavīriem (kopā 75 militārpersonas). 2007.gada augustā Latvijas kontingenta sastāvā bija 95 militārpersonas. Aizsardzības ministrija plāno Nacionālo bruņoto spēku kontingenta palielināšanu Afganistānā arī 2008.gadā līdz 150–200 cilvēkiem.

Izpildes termiņš – pastāvīgi.

Atbildīgā institūcija – Aizsardzības ministrija.

Sagaidāmais darbības rezultāts – Latvijas Nacionālo bruņoto spēku dalība Ziemeļ­atlantijas līguma organizācijas operācijā Afganistānā.

2. Materiāltehniskās palīdzības sniegšana Afganistānas Nacionālajai armijai.

Līdz 2007.gada beigām sadarbībā ar Ziemeļatlantijas līguma organizācijas bruņoto spēku štābu Eiropā jāpabeidz ieroču un munīcijas dāvinājums par kopējo summu aptuveni 1,5 miljonu latu apmērā. Nepieciešams izskatīt iespēju arī turpmāk sniegt materiāltehnisko palīdzību ne vien Aizsardzības ministrijas, bet arī citās valsts sektora jomās, kā arī – iespēju robežās – pastāvīgi turpināt materiāltehniskās palīdzības sniegšanu Afganistānas Nacionālajai armijai.

Izpildes termiņš – 2007.gada decembris, pastāvīgi.

Atbildīgā institūcija – Aizsardzības ministrija.

Līdzatbildīgā institūcija – Ārlietu ministrija.

Sagaidāmais darbības rezultāts – sniegta materiāltehniskā palīdzība.

3. Stiprināt Latvijas politisko klātbūtni Afganistānā.

Nepieciešams paplašināt Latvijas politisko klātbūtni valstī. Iespēju robežās jācenšas intensificēt Latvijas nerezidējošā vēstnieka Afganistānā darbību, kā arī jāturpina organizēt Latvijas valsts amatpersonu vizītes un tikšanās ar starptautisko organizāciju, kā arī vietējās varas pārstāvjiem. Vienlaikus pastiprināti jāveicina Latvijas atpazīstamība Afganistānā. To iespējams panākt, praktiski īstenojot konkrētus projektus un piedaloties Ziemeļatlantijas līguma organizācijas un Eiropas Savienības operācijās.

Izpildes termiņš – pastāvīgi.

Atbildīgā institūcija – Ārlietu ministrija.

Līdzatbildīgās institūcijas – Aizsardzības ministrija, Iekšlietu ministrija.

Sagaidāmais darbības rezultāts – tiks pastiprināta Latvijas politiskā klātbūtne un iesaiste Afganistānā.

4. Pārņemt no Somijas policijas padomnieku un politiskā padomnieka amatus Ziemeļatlantijas līguma organizācijas Provinču atjaunošanas grupā Afganistānā.

Sākot ar 2007.gada augustu Latvija Ziemeļatlantijas līguma organizācijas Provinču atjaunošanas grupā Afganistānā piedalās ar vienu politisko padomnieku un diviem policijas padomniekiem. Ņemot vērā Norvēģijas puses pausto interesi, Latvija varētu izskatīt iespēju nosūtīt uz Afganistānu arī tieslietu ekspertus (prokurori un juridiskie padomnieki) un robežsargus kinologus. Nepieciešams turpināt institūciju pārstāvju izpētes braucienus uz Maimanu, lai izvērtētu un precizētu ar iespējamo dalību Afganistānā saistītos jautājumus, kā arī iepazītos ar darba apstākļiem. Vienlaikus nepieciešams apzināt arī citas jomas, kurās Afganistānas atjaunošanas procesā nodrošināma ilgtermiņa un vispārēja pieeja (piemēram, skolu rekonstrukcija un skolotāju sagatavošana, infrastruktūras atjaunošana, policijas darbinieku sagatavošana).

Izpildes termiņš – pastāvīgi.

Atbildīgās institūcijas – Ārlietu ministrija, Iekšlietu ministrija.

Līdzatbildīgā institūcija – Aizsardzības ministrija.

Sagaidāmais darbības rezultāts – sākot ar 2007.gadu Latvija, iesaistoties Ziemeļatlantijas līguma organizācijas Provinču atjaunošanas grupā ar vienu politisko padomnieku un diviem policijas padomniekiem, arī ilgtermiņā turpina dalību Ziemeļatlantijas līguma organizācijas Provinču atjaunošanas grupā.

5. Iesaistīties Eiropas Savienības policijas misijā.

Ņemot vērā, ka Latvijas militārais kontingents Afganistānā tiek paplašināts un operācija Afganistānā pakāpeniski kļūst par nozīmīgāko Latvijas starptautisko militāro operāciju, kā arī to, ka nākotnē arī Eiropas Savienībai Afganistāna kļūs par vienu no nozīmīgākām operācijām, Latvijai jāpilda saistības un jāiesaistās Eiropas Savienības policijas misijā ar diviem Valsts policijas darbiniekiem. Vienlaikus nepieciešams izvērtēt iespēju arī turpmāk paplašināt Latvijas dalību Eiropas Savienības misijās.

Izpildes termiņš – 2007.gada novembris, pastāvīgi.

Atbildīgās institūcijas – Ārlietu ministrija, Iekšlietu ministrija.

Sagaidāmais darbības rezultāts – 2007.gadā Latvija iesaistīsies Eiropas Savienības policijas misijā ar diviem policistiem un turpinās savu dalību arī ilgtermiņā.

6. Uzsākt un turpināt attīstības politikas projektus.

Latvijai jāuzsāk un jāturpina dalība Afganistānas rekonstrukcijas darbos, piemēram, 2007.gadā jāsāk īstenot pirmais civilās palīdzības projekts Fariabas provincē, Maimanā. Pirmā izmēģinājuma projekta īstenošanai 2007.gadā no Ārlietu ministrijas administrētajiem Attīstības sadarbības politikas programmas līdzekļiem piešķirti 25000 latu. Atbilstoši pirmā projekta īstenošanas laikā iegūtajai pieredzei izstrādājami civilās palīdzības plāni 2008.gadam, kā arī piešķirams attiecīgais finansējums plānu un projektu īstenošanai.

Izpildes termiņš – pastāvīgi.

Atbildīgā institūcija – Ārlietu ministrija.

Līdzatbildīgā institūcija – Aizsardzības ministrija.

Sagaidāmais darbības rezultāts – Latvijas iesaiste Afganistānā ar attīstības politikas projektiem.

7. Paredzēt līdzekļus un veikt iemaksas Apvienoto Nāciju Organizācijas fondos.

Ārlietu ministrijas uzdevums ir izstrādāt budžeta pieprasījumu, lai varētu veikt brīvprātīgas iemaksas Afganistānai paredzētajos speciālajos Apvienoto Nāciju Organizācijas fondos. Šādām iemaksām jānosaka ilgtermiņa projektu statuss, tādējādi uzņemoties noteiktas saistības un atbildību.

Izpildes termiņš – pastāvīgi.

Atbildīgā institūcija – Ārlietu ministrija.

Sagaidāmais darbības rezultāts – Latvija regulāri veic iemaksas Apvienoto Nāciju Organizācijas fondos.

Lai īstenotu pamatnostādnes, ir nepieciešams politisks lēmums par ilgtermiņa visaptverošu līdzdalību Afganistānā, atbilstošu normatīvo aktu pieņemšana, juridiskās bāzes sakārtošana, attiecīgo finanšu līdzekļu piešķiršana, kā arī nacionālo ekspertu apmācība starptautiskās palīdzības sniegšanai un nosūtīšanai misijās.

Aizsardzības ministrs A.Slakteris

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!