• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra prioritātēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.2007., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/166613

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tieslietu ministrs, izsakot pateicību un apbalvojot Latvijas tieslietu sistēmas cienījamos cilvēkus

Vēl šajā numurā

21.11.2007., Nr. 187

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra prioritātēm

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns par galveno uzdevumu izvirzījis administratīvi teritoriālās reformas pabeigšanu, lai līdz šā gada beigām panāktu galīgo vienošanos par novadu robežām.

16.novembrī, iepazīstinot ar savām prioritātēm ministra amatā, E.Zalāns atzīmēja, ka novadu karte kalpos par līdzekli, lai sekmētu līdzsvarotu attīstību reģionos. Ministrs uzskata, ka, īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, ir svarīgi izveidot ekonomiski attīstīties spējīgas pašvaldības, kas nodrošinātu kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem.

Ministru kabineta 4.septembrī apstiprinātajā Latvijas administratīvi teritoriālajā iedalījumā ne visas novadu pašvaldības atbilst šim kritērijam, sacīja E.Zalāns. Ministrs ir pārliecināts, ka nelielās novadu pašvaldības izrādīs iniciatīvu apvienoties, jo ierobežoto resursu dēļ tās nespēs nodrošināt teritorijas attīstību. Kā piemēru E.Zalāns minēja Eiropas Savienības fondu apguvi. Nelielām pašvaldībām trūkst speciālistu un finanšu līdzekļu, lai sekmīgi izstrādātu un īstenotu projektus.

Par novadu veidošanas procesa norisi Edgaram Zalānam jau ir bijušas konsultācijas ar Latvijas Pašvaldību savienību un vairāku pašvaldību pārstāvjiem. Vairākas pašvaldības Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā (RAPLM) ir iesniegušas priekšlikumus par izmaiņām valdības 4.septembrī apstiprinātajās novadu robežās.

RAPLM saņemtos priekšlikumus izvērtēs tuvākā mēneša laikā, par pamatu ņemot likumā notiektos kritērijus. Lai nodrošinātu novada teritorijas ilglaicīgu attīstību, būtisks priekšnosacījums ir pašvaldības funkciju veikšanai nepieciešamā infrastruktūra, kas sekmētu pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem.

Gan šogad, gan 2008.gadā pašvaldībām, kas vienojušās par novadu izveidi, ir paredzēts valsts atbalsts infrastruktūras attīstībai. Šogad šim mērķim ir paredzēti 32,9 miljoni latu, bet nākamgad – 55,55 miljoni latu.

Kontekstā ar novadu veidošanas procesu aktuāls ir jautājums par pašreizējo rajonu pašvaldību reorganizāciju. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai ir bijušas diskusijas ar visu rajonu pārstāvjiem, un lielākā daļa paudusi viedokli, ka pašreizējās rajonu funkcijas nākotnē varētu uzticēt novadiem. Paralēli RAPLM sākusi konsultācijas ar visām nozaru ministrijām, lai panāktu vienošanos par iedzīvotāju un uzņēmēju vajadzībām optimālu valsts iestāžu tīkla izvietojumu.

E.Zalāns uzskata, ka sabiedrībā būtu jāsāk diskusija par pārvaldes funkciju decentralizāciju, tuvinot varu iedzīvotājiem. Ministrs ir gatavs šādu diskusiju rosināt politiķu vidū, lai varētu apkopot viedokļus par apriņķu nepieciešamību un iespējamajām funkcijām.

Ministra prioritāte būs arī pašvaldību tiesiskā regulējuma pilnveidošana. Lai nodrošinātu atbilstošu regulējumu pēc novadu izveides, tiks izstrādāti grozījumi likumā “Par pašvaldībām”, paralēli E.Zalāns turpinās aktīvas diskusijas ar Latvijas Pašvaldību savienību un pašvaldībām par jauno Vietējo pašvaldību likumprojektu.

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!