• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.2007., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/166614

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šonedēļ žurnālā "Komersanta Vēstnesis"

Vēl šajā numurā

21.11.2007., Nr. 187

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmi

 

19.novembrī Briselē ārlietu ministrs Māris Riekstiņš piedalījās Eiropas Savienības Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes (VLĀAP) sanāksmē.

Piedaloties viedokļu apmaiņā par Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu attiecībā uz integrētu ES jūras politiku, ārlietu ministrs Māris Riekstiņš uzsvēra, ka ES jūras politika ir jābalsta uz starptautiskajām konvencijām un tai ir jāveicina ekonomiskā attīstība un nodarbinātība, vienlaikus ņemot vērā vides aspektus. Ministrs izcēla subsidiaritātes principa nozīmi ES jūras politikas rīcības plāna īstenošanā. M.Riekstiņš vērsa ES ārlietu ministru uzmanību pozitīvās sadarbības pieredzei Baltijas jūras reģionā, kas var kalpot par paraugu ES jūras politikas īstenošanā, jo īpaši – telpiskās plānošanas, zivsaimniecības un vides aizsardzības jomā.

Vispārējo lietu padomes sanāksmē ES prezidējošās valsts Portugāles ārlietu ministrs Luiss Amado sniedza ieskatu par nākamās Eiropadomes sanāksmes izvērsto darba kārtību. Sagaidāms, ka 14.decembrī ES valstu un valdību vadītāju sanāksmes uzmanības centrā būs sadarbība iekšlietās un tieslietās, ekonomiskie, sociālie un vides aizsardzības jautājumi un aktualitātes ES ārējās attiecībās. 13.decembrī Lisabonā savukārt ir plānota jaunā ES reformu līguma parakstīšana.

Sanāksmē EK viceprezidente Margota Vallstrēma iepazīstināja ministrus ar EK Darba un likumdošanas programmu 2008.gadam, kurā iekļautas EK plānotās stratēģiskās iniciatīvas nākamajam gadam, kā arī prioritātes nākamajiem 12 līdz 18 mēnešiem.

Pievēršoties Rietumbalkāniem, padome apsveica faktu, ka, vadoties pēc Eiropas Padomes vēlēšanu novērotāju misijas pirmā ziņojuma, pašvaldību un parlamenta vēlēšanas Kosovā 17.novembrī ir notikušas mierīgi un atbilstoši starptautiskajiem standartiem. Padome izteica nožēlu par Kosovas serbu kopienas zemo aktivitāti vēlēšanās un uzsvēra visu etnisko kopienu aktīvas iesaistes nozīmi Kosovas politiskajā dzīvē.

Klātesot ES pārstāvim ANO kontaktgrupas izveidotajā trijniekā (ES, ASV, Krievija), vēstniekam Volfgangam Išingeram, ministri apmainījās viedokļiem par Kosovas nākotnes statusu un notiekošajām trijnieka sarunām ar Belgradas un Prištinas pārstāvjiem. Padome pauda pilnīgu atbalstu vēstniekam V.Išingeram un aicināja abas puses – Serbijas un Kosovas pārstāvjus – būt elastīgiem un konstruktīviem sarunās, lai rastu drīzu risinājumu par Kosovas statusu. Padome apliecināja, ka ES ir gatava nākotnē uzņemties nozīmīgu lomu Kosovā.

Turpinot viedokļu apmaiņu par Rietumbalkāniem, ES valstu ārlietu ministri pauda bažas par politiskās situācijas pasliktināšanos Bosnijā un Hercegovinā. Padome izteica atbalstu ES īpašā pārstāvja Miroslava Lajčāka centieniem un atgādināja, ka policijas reforma ir galvenā prioritāte un viens no nosacījumiem, lai varētu parakstīt Stabilizācijas un asociācijas līgumu.

ES valstu ārlietu ministri apmainījās viedokļiem par politisko situāciju Gruzijā. Paužot bažas par notikumiem Gruzijā, ES ārlietu ministri pozitīvi novērtēja Gruzijas prezidenta lēmumu par ārkārtas stāvokļa atcelšanu šajā valstī. Padome sagaida, ka nākamā gada 5.janvārī paredzētās ārkārtas vēlēšanas būs brīvas un demokrātiskas.

Ārējo attiecību sanāksmē ES augstais pārstāvis Havjers Solana informēja ministrus par savu vizīti Tuvo Austrumu reģionā iepriekšējā nedēļā. Ministri pievērsās ES–Ķīnas samita (Pekinā, 28.11.2007.), ES–Indijas samita (Ņūdeli, 30.11.2007.) un ES–Āfrikas samita (Lisabonā, 8.–9.12.2007.) sagatavošanai, kā arī apmainījās viedokļiem par pašreizējo situāciju Libānā, Pakistānā, Irakā un Irānā saistībā ar tās kodolprogrammu.

ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmes ietvaros notika arī ES aizsardzības un attīstības politikas ministru tikšanās, kurā ministri apmainījās viedokļiem par drošības un attīstības politikas jautājumu mijiedarbību un iespējām uzlabot ES ārpolitikas saskaņotību un efektivitāti.

Eiropas Savienības attīstības politikas ministru sanāksme Briselē darbu turpināja arī 20.novembrī.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!