• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ungārijas premjerministra darba vizīti Latvijā 22.novembrī: sarunās ar valstsvīriem, noslēdzot starpvaldību līgumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.11.2007., Nr. 189 https://www.vestnesis.lv/ta/id/166810

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Zinātņu akadēmijas rudens ražu

Vēl šajā numurā

23.11.2007., Nr. 189

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ungārijas premjerministra darba vizīti Latvijā 22.novembrī: sarunās ar valstsvīriem, noslēdzot starpvaldību līgumu

 

01.JPG (10817 bytes)
 

Vakar, 22.novembrī, Latvijā darba vizītē uzturējās Ungārijas Republikas premjerministrs Ferencs Ģurčāņs. Vizītes laikā viņš atklāja Ungārijas vēstniecību, piedalījās starpvaldību līguma parakstīšanā par abpusēju pārstāvniecību diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās vīzu izsniegšanā un biometrisko datu vākšanā, tikās ar Latvijas Republikas Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti (attēlā) un citām valsts augstākajām amatpersonām

Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

 

Pie Valsts prezidenta

Valsts prezidents Valdis Zatlers 22.novembrī tikās ar Ungārijas Republikas premjerministru Ferencu Ģurčāņu (Ferenc Gyurcsány).

Sarunas laikā pārrunātas Latvijas un Ungārijas divpusējās attiecības, it īpaši ekonomiskā sadarbība.

Tāpat Valsts prezidents un Ungārijas Republikas Ministru prezidents pārrunāja Eiropas Savienības (ES) aktuālos jautājumus, piemēram, jauno ES reformu līgumu, ES kaimiņattiecību politikas un enerģētikas politikas pamatnostādnes. Valsts prezidents uzsvēra ES dalībvalstu pienākumu veidot vienotu un ilgtspējīgu ES ārpolitiku.

Tikšanās gaitā Valsts prezidents un Ungārijas Republikas Ministru prezidents apsprieda arī Kosovas jautājumu. Proti, vienotas Eiropas Savienības nostājas nepieciešamību.

Valsts prezidents preses dienests

 

Pie Saeimas priekšsēdētāja

22.novembrī Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze tikās ar Ungārijas Republikas premjerministru Ferencu Ģurčāņu.

Saeimas priekšsēdētājs G.Daudze sveica Ungārijas premjerministru F.Ģurčāņu Saeimā un attiecības starp Latviju un Ungāriju raksturoja kā draudzīgas un ļoti labas. Divpusējās attiecības daudzās jomās sekmēs arī abu valstu vēstniecību atvēršana Rīgā un Budapeštā.

Puses pārrunāja arī turpmākās sadarbības iespējas Baltijas valstu un Višegradas valstu sadarbības formātā, kas, pēc G.Daudzes vārdiem, varētu tikt balstīts uz veiksmīgo pieredzi triju Baltijas valstu kopīgajā darbā Baltijas asamblejas ietvaros.

Tikšanās laikā puses pieskārās arī ES aktualitātēm – Reformu līguma projektam, Eiropas kaimiņu politikai un enerģētikas politikai, kā arī jautājumam par Šengenas līguma zonas paplašināšanu.

Sarunas noslēgumā puses pauda cerību par vēl aktīvāku Latvijas un Ungārijas parlamentu sadarbību.

Saeimas preses dienests

 

Pie Ministru prezidenta

22.novembrī Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Ungārijas Republikas premjerministru Ferencu Ģurčāņu, kas bija ieradies Latvijā darba vizītē.

Ministru prezidents atzinīgi novērtēja šābrīža abpusēji izdevīgo abu valstu dialogu, kas izveidojies kultūras, izglītības, aizsardzības, tieslietu un satiksmes jomā. Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka ļoti liels attīstības potenciāls ir divpusējām tirdznieciski ekonomiskajām attiecībām.

Ungārijas premjers atzinīgi novērtēja Ungārijas uzņēmēju panākumus, noslēdzot sadarbības līgumus ar Latviju par trolejbusu piegādi, un izteica cerību, ka nākotnē tiks noslēgti līdzīgi līgumi arī par tramvaju piegādi. A.Kalvītis savukārt norādīja, ka 22.novembrī Rīgā atklātā Ungārijas vēstniecība noteikti veicinās šīs sadarbības iespējas un sekmēs attiecību un kontaktu attīstību abu valstu starpā.

Ministru prezidenti pārrunāju vairākus aktuālus starptautiskos jautājumus. Tai skaitā par ES reformas līgumu, kura noslēgšana varētu notikt tuvāko nedēļu laikā Lisabonā. Amatpersonas pieskārās arī Eiropas nākotnes jautājumiem un secināja, ka Ungārijas un Latvijas pozīcijas ir ļoti tuvas. Ungārijas premjers izteica priekšlikumu ciešāk sadarboties ES institūcijās, aizstāvot kopīgās intereses Briselē.

Tikšanās laikā Ministru prezidenti runāja par Kosovas jautājumu. Puses bija vienisprātis, ka šajā jautājumā nepieciešama koordinēta un konstruktīva sadarbība un jāpanāk vienošanās.

Ministru prezidenti pieskārās attiecību jautājumam ar Krieviju un iespējām šo sadarbību uzlabot – gan kultūras, gan zinātnes, gan tirdzniecības, gan enerģētikas jomā.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis un Ungārijas Republikas premjerministrs Ferencs Ģurčāņs piedalījās Latvijas Republikas valdības un Ungārijas Republikas valdības līguma par abpusējo pārstāvību diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās vīzu izsniegšanā un biometrisko datu vākšanā parakstīšanā.

Pēc līguma parakstīšanas abas amatpersonas piedalījās preses konferencē un atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

Par Latvijas un Ungārijas valdības līgumu

22.novembrī Ungārijas Ministru prezidenta Ferenca Ģurčāņa darba vizītes Latvijā laikā tika parakstīts Latvijas Republikas valdības un Ungārijas Republikas valdības līgums par abpusēju pārstāvību diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās vīzu izsniegšanā un biometrisko datu vākšanā. Līgumu no Ungārijas puses parakstīja Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Lāslo Soke, savukārt no Latvijas puses līgumu parakstīja Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietniece juridiskajos un konsulārajos jautājumos Alda Vanaga.

Šengenas līguma dalībvalstu starpā pastāv prakse slēgt divpusējus līgumus par to, ka viena dalībvalsts Šengenas vīzu izsniegšanā pārstāv otru vietās, kurās tai nav savas diplomātiskās vai konsulārās pārstāvniecības. Īpaši izdevīga šāda prakse ir mazām valstīm ar nelielu pārstāvniecību tīklu ārvalstīs, piemēram, Latvijai.

Līgums paredz, ka Latvija un Ungārija pārstāvēs viena otru Šengenas vīzu izsniegšanā, sākot ar dienu, kad tās pievienosies Šengenas līgumam. Saskaņā ar vienošanos Latvija pārstāvēs Ungāriju vīzu izsniegšanā Kaļiņingradā, savukārt Ungārija pārstāvēs Latviju Kišiņevā (Moldova), Ņūdeli (Indija), Pretorijā (Dienvidāfrika), Bankokā (Taizeme), Beirutā (Libāna) un Teherānā (Irāna).

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

02.JPG (13050 bytes) 03.JPG (16856 bytes)

Ungārijas premjerministrs Ferencs Ģurčāņs – vizītē pie Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Gundara Daudzes (kreisajā attēlā); Ungārijas premjerministrs – pēc savas vēlmes iepazīstoties ar Latvijas Okupācijas muzeju, ar mūsu tautas traģisko vēsturi; ar ekspozīcijām iepazīstina muzeja gide Dzintra Bunks
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!