• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aug tikai tas, kas aug garā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.1999., Nr. 353/354 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16713

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Austrijas Republikā

Vēl šajā numurā

27.10.1999., Nr. 353/354

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aug tikai tas, kas aug garā

Zinātņu prorektors Edvīns Bērziņš:

Uzruna LLU Zinātnes padomes sēdē 1999. gada 26. oktobrī

LLU 60. gadskārtas gadā paldies profesūrai, kas aktīvi rūpē līdzekļus pētniecībai: nopamato LZP projektu un programmu finansējumu, veic pētījumus tirgus orientētajā laukā, izpilda valsts institūciju, privāto firmu un uzņēmumu pasūtījumus, piesaista ārvalstu līdzekļus pētnieciskajam darbam, kopumā izmantojot 11 dažādu finansējumu kanālus. Pēdējos gados vidēji 51% no gūtajiem līdzekļiem tiek izlietots zinātnieku algām un sociālā nodokļa nomaksai, 42% — iekārtu, instrumentu un materiālu iegādei, ar pētniecību saistītiem komandējumiem, 7% — infrastruktūras atskaitījumiem. Paldies docētājiem, doktorantiem, studentiem un tehniskajam personālam, kas piedalās šajos pētījumos.

Kompleksu pētījumu rezultātu izklāsta paraugs ir 700 lappušu monogrāfija "Latvijas lauksaimniecības zinātniskie pamati" — Valsts nozīmes pētījumu programmā 96.P.13. veikto pētījumu rezultātu apkopojums. Paldies šī darba autoriem, zinātniskajiem vadītājiem un izdevuma sastādītājiem.

Relatīvi veiksmīgi noris doktora studijas, LLU doktorantu skaits uz 1000 studentiem ir lielākais Latvijas augstskolās. Attiecīgi liels arī aizstāvēto disertāciju skaits. Šogad katrs trešais doktorants praktizējis ārzemju laboratorijās (to skaitā trīs gadu un viena gada studijas Zviedrijas Karaliskajā Tehniskā augstskolā, gada studijas Bonnas universitātē, Vācijas DAAD gada stipendija), un stažējies dažāda ilguma kursos un semināros. Astoņi doktoranti saņem Latvijas Zinātnes padomes grantu.

Kopš 1998. gada apturēta universitātes zinātnieku vidējā vecuma palielināšanās (1.att.). Paldies par to jums, jaunie zinātnieki. Piesardzīgi vērtējot, var teikt, ka LLU zinātniskajam potenciālam rezerve ir, jo docētāju pulkā bez zinātniskā grāda 40% ir speciālisti, kas jaunāki par 35 gadiem (2.att.). Tomēr jauno docētāju bez zinātniskā grāda sadalījums pēc struktūrvienībām ir atšķirīgs. Apmierinoša ir situācija Humanitārajā un Informātikas institūtā, Pārtikas tehnoloģijas, Lauksaimniecības, Ekonomikas un Veterinārmedicīnas fakultātē. Turklāt izteikts jauno mācībspēku trūkums ir Meža, Tehniskajā un Lauku inženieru fakultātēs (3.att.).

Lasītāju vērtējumam nodota tikko iznākusī enciklopēdija "Lauksaimniecības augstākā izglītība Latvijā". Lauksaimniecības augstākā izglītība no pirmsākumiem 1862. gadā Rīgas Politehniskajā institūtā caur Latvijas Universitāti, Jelgavas Lauksaimniecības akadēmiju, Latvijas Lauksaimniecības akadēmiju līdz Latvijas Lauksaimniecības universitātei mūsdienās. Grāmatā ievietotas 965 to visu laikmetu mācībspēku biogrāfijas, kuri lauksaimniecības augstākajā izglītībā strādājuši piecus gadus un ilgāk. Pielikumā — biogrāfiskajos šķirkļos neiekļauto mācībspēku saraksts, katedru un to visu laiku vadītāju saraksts, dokumentu kopijas. Paldies redakcijas kolektīvam, rakstu un šķirkļu autoriem un visiem, kas tā vai citādi piedalījās šī unikālā izdevuma tapšanā.

Jubilejas dienās iznāk LLU zinātnisko rakstu pirmais izdevums angļu valodā, recenzēts izdevums, kas paver jaunas, daudz plašākas iespējas zinātniekiem, īpaši jaunajiem, kontaktēties ar ārvalstu pētniekiem. Izdevums angļu valodā ir loģisks turpinājums laika periodā no pirmā LLU Rakstu krājuma 1946. gadā līdz 1999. gadam iznākušajiem 294 zinātniskajiem rakstiem, būtiski atšķirīgs turpinājums ar ievērojamiem Latvijas un ārvalstu zinātniekiem izdevuma redkolēģijā. Izdevums publicē recenzētus, metodiski korekti veiktu teorētisko un eksperimentālo pētījumu izklāstus, informāciju par Latvijas Lauksaimniecības universitātes ievērojamāko zinātnieku gadskārtām, tematiskām konferencēm. Tas ir izdevums, kas paplašinās LLU rakstu lietotāju auditoriju, atvieglos iespēju publicēties doktorantūras studentiem, it īpaši tiem, kas zināmu laiku praktizējuši citu valstu zinātniskajās laboratorijās.

X1.JPG (19638 BYTES)
1.att. LLU docētāju ar zinātnisko grādu vidējā vecuma maiņa pa gadiem
(x — vidējais vecums, s — standartnovirze, n — skaits)

X2.JPG (18031 BYTES)
2.att. Latvijas Lauksaimniecības universitātes docētāju bez zinātniskā grāda skaits vecuma grupās
(01.10.1999.)

X3.JPG (19546 BYTES)
3.att. LLU jauno docētāju bez zinātniskā grāda vecuma intervālā no 21 līdz 35 gadiem sadalījums pa struktūrvienībām
(01.10.1999.)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!