• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007. gada 27. novembra noteikumi Nr. 812 "Policijas darbinieka palīgu darba organizācijas un pienākumu pildīšanas noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2007., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/167196

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Satversmes tiesas spriedums

Par likuma "Par pilnvarojumu Ministru kabinetam parakstīt 1997. gada 7. augustā parafēto Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līguma projektu par Latvijas un Krievijas valsts robežu" un likuma "Par Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumu par Latvijas un Krievijas valsts...VAIRĀK

Vēl šajā numurā

30.11.2007., Nr. 193

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 812

Pieņemts: 27.11.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.812

Rīgā 2007.gada 27.novembrī (prot. Nr.66 66.§)
Policijas darbinieka palīgu darba organizācijas un pienākumu pildīšanas noteikumi
Izdoti saskaņā ar likuma "Par policiju" 8.2panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka policijas darbinieka palīgu (turpmāk - palīgs) darba organizācijas un pienākumu pildīšanas kārtību, kā arī viņu tiesības un pienā­kumus.
2. Palīgu darbu organizē atbilstoši Valsts policijas kārtības policijas un kriminālpolicijas uzdevumiem un darbinieku funkcionālajiem pienākumiem.
3. Palīgs ievēro brīvprātības, godprātības un bezatlīdzības prin­­­­cipu.
4. Par palīgu pieņem, pamatojoties uz personas iesniegumu un policijas darbinieka ieteikumu. Ieteikumā norāda palīga kandidāta pozitīvās un negatīvās īpašības un viņa iepriekšējo piedalīšanos likumpārkāpumu apkarošanā. Iesniegumam un ieteikumam pievieno palīga kandidāta raksturojumu, ko sniegusi viņa darbavieta vai mācību iestāde, autobiogrāfiju un uzziņu, kas apliecina, ka kandidāts nav sodīts. Šos materiālus sagatavo policijas darbinieks, kurš ieteicis palīgu.
II. Palīga darba organizēšana
5. Valsts policijas priekšnieka vai Valsts policijas teritoriālās struktūrvienības priekšnieka rīkojumā nosaka policijas darbinieku, kura vadībā palīgs strādā (turpmāk - vadošais darbinieks). Ar palīga piekrišanu Valsts policijas priekšnieks vai Valsts policijas teritoriālās struktūrvienības priekšnieks var noteikt citu policijas darbinieku, kura vadībā uz noteiktu laiku vai noteiktā uzdevumā palīgs strādā.
6. Ja vadošo darbinieku atvaļina no dienesta vai pārceļ citā amatā, Valsts policijas priekšnieks vai Valsts policijas teritoriālās struktūrvienības priekšnieks nosaka citu vadošo darbinieku.
7. Vadošajam darbiniekam var būt vairāki palīgi, kuru darbu orga­nizē atbilstoši Valsts policijas uzdevumiem un vadošā darbinieka kompetencei.
8. Palīgam uz darbības laiku izsniedz palīga apliecību (pielikums). Valsts policijas priekšnieks nodrošina vienotu palīga apliecību numerāciju, uzskaiti, izsniegšanu, glabāšanu, nodošanu un iznīcināšanu.
9. Vadošā darbinieka pienākums ir nodrošināt, lai tiktu kontrolēta likumības ievērošana palīga darbā.
10. Vadošajam darbiniekam ir šādi pienākumi:

10.1. iepazīstināt palīgu ar normatīvajiem aktiem, kuros reglamentēti policijas uzdevumi, kā arī ar uzdevumu izpildes taktiku;

10.2. uzskaitīt palīga paveikto darbu;

10.3. iesniegt Valsts policijas priekšniekam vai Valsts policijas teritoriālās struktūrvienības priekšniekam priekšlikumus par pateicības izteikšanu palīgam vai palīga apbalvošanu, kā arī par viņa atbrīvošanu no palīga pienākumu pildīšanas.
11. Valsts policijas priekšnieks vai Valsts policijas teritoriālās struktūr­vienības priekšnieks par priekšzīmīgu pienākumu pildīšanu palīgam var izteikt pateicību vai apbalvot viņu ar vērtīgu balvu vai naudas balvu.
12. Palīgs pienākumus pilda no darba vai mācībām brīvajā laikā. Valsts policijas priekšnieks vai Valsts policijas teritoriālās struktūrvienības priekšnieks, ja nepieciešams, ir tiesīgs palīgu iesaistīt palīga pienā­kumu pildīšanā viņa darba vai mācību laikā pēc rakstiskas saskaņošanas ar palīga darba devēju vai izglītības iestādes vadītāju.
13. Vadošais darbinieks vai viņa tiešais priekšnieks jebkurā brīdī ar mutisku rīkojumu var atstādināt palīgu no uzdevuma izpildes. Vadošais darbinieks vai viņa tiešais priekšnieks atstādina palīgu no uzdevuma izpildes, ja palīgs nepilda vadošā darbinieka norādījumus vai ar savu darbību kompromitē Valsts policiju.
14. Lēmumu par palīga atbrīvošanu no palīga pienākumu pildīšanas pieņem Valsts policijas priekšnieks vai Valsts policijas teritoriālās struk­tūrvienības priekšnieks.
III. Palīga tiesības un pienākumi
15. Palīgam ir šādas tiesības:

15.1. sniegt palīdzību vadošajam darbiniekam policijas darbību regu­lējošajos normatīvajos aktos noteikto pienākumu izpildē, veicot tehniskus vai organizatoriskus uzdevumus;

15.2. nepārsniedzot pilnvaras, atklāt noziedzīgu nodarījumu un adminis­tratīvo pārkāpumu cēloņus un tos veicinošos apstākļus;

15.3. palīdzēt veikt pasākumus administratīvā pārkāpuma vai noziedzīga nodarījuma notikuma vietas apsargāšanai;

15.4. vadošā darbinieka uzdevumā noskaidrot likumpārkāpumā iesaistītās personas un likumpārkāpuma aculieciniekus;

15.5. atbilstoši iespējām sniegt palīdzību cietušajiem.
16. Īstenojot šo noteikumu 15.punktā minētās tiesības, palīgam ir šādi pienākumi:

16.1. ievērot vadošā darbinieka norādījumus;

16.2. strādāt vadošā darbinieka norādītajā kārtībā;

16.3. nekavējoties ziņot policijai par noziedzīgiem nodarījumiem, kas tiek gatavoti vai notiek, un personām, kas tos gatavo vai izdara, bet neatliekamos gadījumos, cik iespējams, patstāvīgi veikt pasākumus noziedzīgu nodarījumu novēršanai un pārtraukšanai;

16.4. sniegt palīdzību policijas darbiniekiem noziedzīgu nodarījumu un citu likumpārkāpumu novēršanā, pārtraukšanā un atklāšanā, kā arī sabiedriskās kārtības nodrošināšanā;

16.5. izpildīt uzticētos uzdevumus noteiktā laikā un atbilstoši norādījumiem, izņemot šo noteikumu 17.punktā paredzēto gadījumu;

16.6. uzrādīt palīga apliecību pēc policijas darbinieku un citu personu pieprasījuma.
17. Ja palīgs uzskata, ka viņam dotais uzdevums ir pretrunā ar likumu, palīgam ir tiesības šo uzdevumu nepildīt, par to paziņojot vadošajam darbiniekam un augstākam policijas priekšniekam.
Ministru prezidents A.Kalvītis

Iekšlietu ministrs I.Godmanis
Pielikums
Ministru kabineta
2007.gada 27.novembra noteikumiem Nr.812
Policijas darbinieka palīga apliecības paraugs

1. Palīga apliecība (turpmāk - apliecība) ir no speciāla materiāla izgatavots 53 x 85 mm formāta gaiši zilas krāsas dokuments uz pulēta sudraba fona ar tajā iestrādātiem pretviltošanas elementiem.

Averss

Reverss

2. Apliecības priekšpusē (aversā) ir šāda informācija:

2.1. teksts "Latvijas republikas Iekšlietu Ministrija";

2.2. teksts "VALSTS POLICIJA";

2.3. teksts "POLICIJAS DARBINIEKA PALĪGS";

2.4. teksts "APLIECĪBA";

2.5. apliecības turētāja uzvārds (1);

2.6. apliecības turētāja vārds (2);

2.7. apliecības turētāja personas kods (3);

2.8. apliecības turētāja pārstāvētā Valsts policijas struktūrvienība (4);

2.9. apliecības numurs (5);

2.10. apliecības derīguma termiņa beigu datums (6);

2.11. apliecības turētāja fotogrāfija.

3. Apliecības otrā pusē (reversā) ir ievietota šāda informācija:

3.1. hologrammā attēlota Valsts policijas emblēma;

3.2. ultravioletā gaismā redzams teksts "LATVIJAS VALSTS POLICIJA".

Iekšlietu ministrs I.Godmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!