• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007.gada 27.novembra sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2007., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/167215

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par deputātu grupu sadarbības veicināšanai ar Armēnijas parlamentu

Vēl šajā numurā

30.11.2007., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 2007.gada 27.novembra sēdē

 

FM: Par valsts iestāžu tēriņu uzraudzību gada nogalē

Lai nodrošinātu valsts budžeta līdzekļu ekonomiju, Finanšu ministrija (FM) īpaši rūpīgi uzraudzīs valsts iestāžu tēriņus gada nogalē, tādējādi turpinot konsekventi īstenot stingru fiskālo politiku.

Ministru kabinets 27.novembra sēdē apstiprināja Finanšu ministrijas norādes par budžeta līdzekļu izmantojumu, kas jāievēro ministrijām un citām centrālajām valsts iestādēm.

Decembrī īpaša uzmanība tiks pievērsta iepirkumiem, kuru cikls no uzsākšanas līdz samaksai notiek gada pēdējā mēnesī, kā arī to pamatbudžeta programmu uzraudzīšanai, kurās gada pirmajos 11 mēnešos iztērēts mazāk par 50% no gadam paredzētajiem līdzekļiem. FM sekos, lai gada pēdējā mēnesī krasi nepieaugtu pamatbudžeta kārtējie izdevumi un lai tos noturētu gada vidējā līmenī.

Finanšu ministrija kopā ar Valsts kasi (VK) ir veikusi finanšu analīzi, izsekojot ministriju līdzšinējiem tēriņiem. Pēc VK 23.novembra datiem, valsts konsolidētajā budžetā ir 274,6 miljoni latu pārpalikums, taču bažas raisa parasti novērojamā izdevumu ievērojamā pieauguma tendence gada nogalē. Piemēram, pērn decembra izdevumi veidoja 18,6% no visa gada izdevumiem un tie bija gandrīz trīs reizes lielāki par janvāra – oktobra vidējiem mēneša izdevumiem.

Daudzos gadījumos gada nogales papildu izdevumi ir pamatoti – jāveic samaksa par izpildītajiem līgumdarbiem, dažādu saistību izpilde, jāņem vērā budžeta grozījumu ietekme utt. Arī šāgada līdzšinējo izdevumu analīze liecina, ka nav bijis neplānotu vai ārkārtas izdevumu. Ar septembrī pieņemtajiem budžeta grozījumiem noteikts, ka 2007.gada valsts budžeta pārpalikums ir 0,4% no IKP jeb 54,5 miljoni latu. Lai šā plāna īstenošanu nodrošinātu, FM sagatavoja norādījumus valsts iestādēm par budžeta līdzekļu ekonomiju.

MK apstiprinātie norādījumi paredz, ka netiek sākts tādu jaunu valsts iepirkuma procedūru cikls, par kuru samaksa būtu jāparedz līdz 2007.gada 31.decembrim, izņemot gadījumus, kurus ir apstiprinājis finanšu ministrs.

Tāpat valsts iestādēm jānodrošina, ka 2007.gada decembrī pamatbudžeta programmu (apakšprogrammu) kārtējie izdevumi nepārsniedz 1/11 daļu no šāgada janvāra–novembra faktiskajiem izdevumiem. Savukārt nozaru ministriem ar finanšu ministru līdz 5.decembrim jāsaskaņo to pamatbudžeta programmu (apakšprogrammu) finansēšana decembrī, kuru izpilde šāgada 11 mēnešos ir bijusi uz pusi mazāka par budžeta likumā noteikto apjomu.

Šie ierobežojumi neattiecas vien uz tādiem līdzekļiem, kas ir piešķirti ar budžeta likuma grozījumiem, ir pārdalīti ar atsevišķiem Ministru kabineta vai finanšu ministra rīkojumiem, paredzēti starptautisko saistību izpildei, Eiropas Savienības un citas ārvalstu palīdzības projektu realizācijai vai arī ir saņemti kā ieņēmumi no maksas pakalpojumiem un citiem pašu ieņēmumiem vai ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumiem.

Saskaņā ar MK lēmumu nozaru ministriem un citu centrālo iestāžu vadītājiem par šiem finansēšanas nosacījumiem ir jāinformē budžeta programmu vai apakšprogrammu izpildītāji.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!