• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta sarunām ar Ministru prezidenta amata kandidātiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.2007., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/167585

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

07.12.2007., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta sarunām ar Ministru prezidenta amata kandidātiem

01.JPG (12070 bytes) 02.JPG (11176 bytes) 03.JPG (11753 bytes)

Valsts prezidents Valdis Zatlers vakar, 6.decembrī, Rīgas pilī tiekoties ar Ministru prezidenta amata kandidātiem, – Valdi Dombrovski, Ivaru Godmani, Edgaru Zalānu

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

 

Ministru prezidenta amata kandidāta Valda Dombrovska pirmās pēcsarunu domas:

Valdis Dombrovskis: Sarunas galvenais mērķis bija pārrunāt jautājumus, kuri tiks risināti nākamajā valdībā, tai skaitā tos, kuri attiecas uz mani kā premjera kandidātu – kā piedāvāju risināt gan tiesiskuma nostiprināšanas, gan ekonomiskos un sociālos jautājumus.

Jautājums: Vai esat piemērotākais kandidāts un būtu piemērotāks vadītājs nekā Aigars Kalvītis?

V.Dombrovskis: Aigara Kalvīša valdība bija unikāla, jo Aigars Kalvītis ir atkāpies situācijā, kad Saeimas vairākums viņam it kā vēl pilnībā ir nodrošināts. Vienkārši valdība ir pilnībā zaudējusi sabiedrības uzticību dažādu nepārdomātu vai nesaprotamu interešu vadītu lēmumu pieņemšanas rezultātā. Mēs šādus lēmumus tā nerisinām.

Jautājums: Kā jūs atbildētu uz prezidenta jautājumu par to, cik plašai koalīcijai dotu priekšroku?

V.Dombrovskis: To, ko jau vairākkārt esam pauduši – ka runāsim ar visām labējām partijām, bet esam gatavi izskatīt koalīcijas modeļus, kas var būt arī mazāki nekā piecas partijas. Piecu partiju modelī būtu ļoti precīzi jāparedz sadarbība, lai nav tā: kādas partijas viedoklis tādā koalīcijā vienkārši tiek ignorēts.

Jautājums: Miniet četras partijas. Kura ir ceturtā?

V.Dombrovskis: Kā jau vairākkārt esam uzsvēruši, tagad nerunājam par konkrētām partijām, tāpat kā nerunājam par konkrētām personālijām. Bet gan runājam par darbības principiem.

Jautājums: Ar ko paša vērtējumā esat labāks par diviem citiem kandidātiem?

V.Dombrovskis: Neesmu nācis, lai slavinātu sevi vai kritizētu pārējos kandidātus. Esmu paudis prezidenta kungam savu redzējumu, kā pārvarama ekonomikas krīze un kā risināms tiesiskuma jautājums. Lēmums būs jāpieņem prezidentam. No savas puses es aicinātu vismaz Zalāna kungu kā vienīgo vēl oficiāli nominēto premjera kandidātu uz publiskām debatēm. Domāju, publiskās debates varētu daļēji sniegt atbildi uz šo jautājumu. Uzņemsimies iniciatīvu.

Jautājums: Kad tās būs?

V.Dombrovskis: Debates varētu notikt tuvākajās dienās. Iepriekš to nevarējām, jo Tautas partija tikai vakar nosauca savu premjera kandidātu.

Jautājums: Prezidents, jūsuprāt, gaidīs šīs publiskās debates un tad izlems?

V.Dombrovskis: To es neteicu. Prezidents visus kandidātus ir uzaicinājis uz sarunām pilī, lai uzklausītu. Manuprāt, jautājums par publiskam debatēm ir pietiekami svarīgs un ne velti tāda iniciatīva ir parādījusies, jo ir jāpieņem caurskatāmi un saprotami lēmumi. Galu galā sabiedrībai ir jābūt iespējai iepazīties ar dažādu kandidātu redzējumiem. Piemēram, Zalāna kunga kandidatūra tika nosaukta tikai vakar, koalīcijas sarunās ar “Jauno laiku” viņš nav piedalījies, līdz ar to mums nav zināms viņa redzējums ļoti daudzos jautājumos.

Jautājums: Vai prezidents vaicāja, cik daudz balsu jūs varat nodrošināt?

V.Dombrovskis: Jā, šis jautājums tika pārrunāts. Cik zināms, gan ZZS gan TB/LNNK ir pieļāvuši iespēju strādāt “JL” vadītā valdībā. Taču pagaidām ne Tautas partija ir skaidri paudusi atbalstu “JL” kandidātam, ne skaidri piekritusi strādāt “JL” vadībā, ne “JL” ir paudis atbalstu TP kandidātam vai paudis atbalstu strādāt TP vadībā.

Jautājums: Kad jūs to varētu pateikt?

V.Dombrovskis: Partiju sarunas turpinās, to parādīs tālākā sarunu gaita. Jau šodien mums ir paredzētas sarunas par nopietnu jomu – par sociālajiem jautājumiem. Un tad varēsim pāriet jau pie amatu, personāliju jautājumiem. Pagaidām ir svarīgi izrunāt veicamos darbus.

Jautājums: Un Ivara Godmaņa iesaistīšana publiskajās debatēs?

V.Dombrovskis: Jā, to jautājumu varam apskatīt, protams, Godmaņa kungu neviena partija gan nav nominējusi kā premjera kandidātu. Protams, šis jautājums ir nopietni apsverams.

Sannija Jauce,

pēc ieraksta “LV” diktofonā

 
 

Ministru prezidenta amata kandidāta Ivara Godmaņa pirmās pēcsarunu domas:

“LV” jautājums: Godmaņa kungs, jums vienīgajam no trim Ministru prezidenta amata pretendentiem jau ir valdības vadīšanas pieredze. Vai uzskatāt to par būtisku priekšrocību šajā konkurencē?

Ivars Godmanis: Gan par priekšrocību, gan trūkumu.

“LV” jautājums: Kādā ziņā trūkumu?

I.Godmanis: Jo cilvēki savas cerības tomēr vairāk saista ar jaunatni. Tā ka jau esošā pieredze ir gan pluss, gan mīnuss.

“LV” jautājums: Kādas būtu jūsu prioritātes, ja jūs vadītu nākamo valdību? Kādas prioritātes jūs nule notikušajā sarunā izklāstījāt Valsts prezidentam?

I.Godmanis: Vispirms, protams, tā ir cīņa ar inflāciju. Pirmkārt, dzīves dārdzības kāpuma apturēšana. Kad tas ir izdarīts, tad tālāk var runāt par tās samazināšanu. Otrkārt, profesionāli risināt vienu no vissvarīgākajiem jautājumiem, kas saistīts ar mūsu enerģētisko nākotni. Tā sadalās divās daļās. Par vienu daļu jūs vakar dzirdējāt televīzijā, kad tika runāts par jaunām jaudām. Otra daļa ir par jaunām cenām. Pieredze mums ir. Es domāju, ka mēs profesionāli varam to paveikt.

Jautājums: Kurš no trim kandidātiem, kas šodien ierodas pie Valsts prezidenta, ir vislabākais?

I.Godmanis: Lēmums ir jāpieņem prezidentam.

Jautājums: Vai jūs, būdams nākamais Ministru prezidents, valdību vadītu labāk, nekā Kalvīša kungs?

I.Godmanis: To varētu parādīt tikai rezultāti.

Jautājums: Kā jūs centāties pārliecināt prezidentu, ka esat tas labākais?

I.Godmanis: Vai tad jūs domājat, ka es to centos pierādīt?!

Jautājums: Vai esat gatavs publiskām debatēm?

I.Godmanis: Esmu gatavs.

Jautājums: Vai jūs apmierinātu plašas koalīcijas variants?

I.Godmanis: Tas atkarīgs no būtības: cik mums būs atšķirību un cik kopīgā.

Jautājums: Vai jūs gribat būt Ministru prezidents?

I.Godmanis: Es ceru, ka jūs apmēram saprotat, ko cilvēkam nozīmē uzņemties šādu atbildību. Es sevi esmu izvērtējis arī tā: vai es drīkstu? Un vai es spēju? Tie ir mani pamata kritēriji. Vēlos vai nevēlos – tie man nav noteicošie kritēriji.

Jautājums: Vai, jūsuprāt, jūs drīkstat un spējat būt Ministru prezidents?

I.Godmanis: Par to jālemj prezidentam un Saeimai, kas nobalsos vai nenobalsos.

Jautājums: Bet kaut kādā veidā taču jūs [sarunā ar prezidentu – “LV”] norādījāt uz saviem plusiem, kāpēc jūs varētu ieņemt šo amatu.

I.Godmanis: Te ir jāpieņem lēmums. Ņemot vērā visus faktorus un papildus ļoti nopietnos uzdevumus valdības darbā. Jāpieņem lēmums gan prezidentam, izvirzot kandidātu, gan Saeimai balsojot. Ir jāsalīdzina divas iespējas. Viena iespēja ir tā, ko dod pieredze un prakse pārvarēt kritiskas situācijas un iespējamās krīzes, kuras šobrīd nav. Lai jūs saprastu: es uzskatu, ka šobrīd mums nav krīzes situācija. Protams, opozīcija varētu teikt, ka ir, bet es domāju, ka nav. Tomēr zināmas priekšnojautas un bažas cilvēkos ir. Un, no otras puses, ir jāsamēro prasmi, māku un pieredzi ar ko pilnīgi jaunu un emocionāli skaistu, ko arī cilvēki vēlas savā dzīvē. Jo viss jau nenotiek tikai caur cīņu un krīžu pārvarēšanu. Ir cilvēki, kam nepatīk cīņas. Cilvēku dzīves uzskati ir dažādi. Mans uzskats ir, ka dzīve ir nepārtraukta cīņa par dažādām lietām. Bet ir cilvēki, kas neuzskata, ka dzīve ir cīņa. Ir jāsamēro šīs divas lietas. Mēs esam ļoti interesantā situācijā: bija pagājuši apmēram piecpadsmit gadi pirmās Latvijas demokrātijai un arī tagad pagājuši, apmēram piecpadsmit gadi. Jūs zināt, ar ko beidzās demokrātija pirmajā Latvijā, un arī tagad mēs esam zināmā mērā krustcelēs. Sabiedrības pašapziņa ir stipri pieaugusi, īpaši šogad. Notiek it kā četru varu sadalījums. Kuru vietu ieņems masu mediji varas sadalījumā? Ir runa par to, cik lielā mērā tautai ir iespējams izpaust savu attieksmi tieši, un jautājums ir, vai visas šīs izpausmes formas būs tādas, kas ļaus saglabāt parlamentāro demokrātiju kā mūsu valsts pamatu, ko nosaka Satversme. Es esmu pārliecināts, ka mums tas izdosies. Pats svarīgākais ir pierādīt, ka mēs kā nācija to varam izdarīt arī tad, kad nav nepārtraukta labklājība vien.

Jānis Ūdris,

pēc ieraksta “LV” diktofonā

 
 

Ministru prezidenta amata kandidāta Edgara Zalāna pirmās pēcsarunu domas:

Jautājums: Kā plānojat pārliecināt prezidentu, ka esat labākais premjera kandidāts?

Edgars Zalāns: Nemēģināju prezidentu pārliecināt, ka esmu labākais premjera kandidāts. Mans uzdevums bija izrunāt visus tos jautājumus, kurus bija uzdevis prezidents. Stāstīju arī, protams, par tiem mērķiem, kas man ir ārpus šiem prezidenta uzdotajiem jautājumiem. Mums bija atklāta un ļoti tieša diskusija. Un man tā bija ražīga pieredzes ziņā.

Jautājums: Vai, jūsuprāt, esat pārāks kandidāts nekā Ivars Godmanis vai Valdis Dombrovskis?

E.Zalāns: Nepiedalījos Valsts prezidenta sarunās ar šiem kandidātiem, tādēļ nevaru spriest, kā viņi diskutēja par šiem jautājumiem.

Jautājums: Bet kādi ir jūsu plusi, kas ļautu būt labākam premjeram?

E.Zalāns: Esmu gatavs tādām diskusijām, kur mūsu mērķis ir vienošanās. Esmu jau vairākas reizes uzsvēris – brīžiem mūsos ir par daudz ambīciju, īstermiņa populistisku uzstādījumu. Tas skar visus sarunu partnerus, un kaut kā no tā ir jātiek vaļā, lai tomēr vienotos par to, kas šobrīd vajadzīgs Latvijas sabiedrībai. Latvijas sabiedrībai šobrīd ir vajadzīga pietiekami ātra, bet ne sasteigta jaunās valdības izveide. Tas ir saistīts gan ar to, kas šobrīd notiek ekonomikā, gan arī ar to, kas notiek sabiedrībā.

Jautājums: Valdis Dombrovskis sacīja, ka viņš aicinot jūs uz publiskām debatēm, lai tādējādi iepazīstinātu sabiedrību ar kandidātiem. Vai jūs piekristu?

E.Zalāns: Esmu gatavs diskutēt ar visiem, es gan nezinu, kāpēc būtu mani jāaicina, viņš jau pats pretendē uz šo amatu. Diskusijai jābūt līdzvērtīgai, mēs abi viens otru varētu aicināt.

Jautājums: Vai piekritīsit publiskai kandidātu diskusijai?

E.Zalāns: Protams, es piekritīšu.

Jautājums: Kādam koalīcijas sastāvam jūs dotu priekšroku?

E.Zalāns: Šobrīd situācija ir tāda, ka valdībā var būt visi pieci partneri, kuri par to ir diskutējuši un izvirzījuši šo mērķi. Vai visi tur būs, tas atkarīgs ne tikai no sarunām, bet arī no katras partijas izvēles. Patiesībā izvēli būt vai nebūt valdībā izdara katrs pats. Ar to, ko runā, ar to, ko plāno, un to, cik profesionāls grasās būt.

Sannija Jauce,

pēc ieraksta “LV” diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!