• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2007. gada 6. decembra stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2007., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/167853

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uz deputātu jautājumu rakstiski iesniegtā atbilde

Vēl šajā numurā

13.12.2007., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

2007. gada 6. decembra stenogramma

 

Stenogramma – pēc Saeimas Kancelejas stenogrammu nodaļas

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs.

Labrīt, kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Sāksim Saeimas 2007.gada 6.decembra sēdi.

Pirms skatām darba kārtībā iekļautos jautājumus, mums ir jālemj par grozījumiem tajā.

Tautsaimniecības komisija lūdz izsvītrot no Saeimas 6.decembra sēdes darba kārtības 17.punktu – likumprojektu “Grozījums Ceļu satiksmes likumā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Ministru prezidenta Aigara Kalvīša lūgumu iekļaut kā pirmo jautājumu Saeimas 6.decembra sēdes darba kārtībā paziņojumu par Ministru prezidenta un līdz ar to arī visa Ministru kabineta atkāpšanos. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija lūdz iekļaut Saeimas 6.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta “Patvēruma likums” (Nr.419/Lp9) otrajam lasījumam”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz iekļaut Saeimas 6.decembra sēdes darba kārtībā likumprojektu “Grozījums likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās”” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz mainīt likumprojektam “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru”” atbildīgo komisiju, nosakot Juridisko komisiju par atbildīgo komisiju. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz iekļaut attiecīgo lēmuma projektu Saeimas 6.decembra sēdes darba kārtībā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz mainīt likumprojektam “Grozījumi Reliģisko organizāciju likumā” atbildīgo komisiju, nosakot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju par atbildīgo komisiju. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz iekļaut attiecīgo lēmuma projektu Saeimas 6.decembra sēdes darba kārtībā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Sociālo un darba lietu komisija lūdz Saeimas 6.decembra sēdes darba kārtības trešajā sadaļā “Likumprojektu izskatīšana” kā pirmo izskatīt jautājumu “Par izskatīšanas datuma maiņu un priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojektam “Grozījumi likumā “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā””. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz iekļaut Saeimas 6.decembra sēdes darba kārtībā likumprojektu “Grozījumi Apsardzes darbības likumā” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Un tagad paziņojums par Ministru prezidenta un līdz ar to arī visa Ministru kabineta atkāpšanos.

Vārds Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim.

A.Kalvītis (Ministru prezidents).

Augsti godātie Saeimas deputāti! Ministri! Dāmas un kungi! Es esmu iesniedzis vakardien Saeimas Prezidijam un Valsts prezidentam paziņojumu par Ministru kabineta atkāpšanos 5.decembrī. Līdz ar to Ministru kabinets ir demisionējis. Un šinī brīdī es gribētu teikt uzrunu Saeimas deputātiem, sabiedrībai un visiem ieinteresētajiem.

Nedaudz vairāk kā gads ir pagājis kopš šīs valdības izveidošanas. Lielā mērā turpinot iepriekšējās valdības divu gadu darbu, labēja koalīcija spējusi izdarīt virkni labu darbu, kuru sarakstu itin viegli iespējams iegūt, palūkojoties valdības iecerētās darbības deklarācijā un salīdzinot plānoto ar paveikto.

Gada laikā ir izpildīta vairāk nekā puse no deklarācijā paredzētajiem darbiem. Par svarīgāko šīs valdības sasniegumu es uzskatu faktu, ka Saeima šogad pieņēmusi bezdeficīta budžetu. Valdība pirmo reizi spējusi sabalansēt sociālās vajadzības un valsts ilgtermiņa intereses un izveidot budžeta plānu trim gadiem, paredzot pakāpenisku budžeta pārpalikuma palielināšanu.

Ierobežojot izdevumus un stingri izvērtējot valsts sektorā strādājošo skaita samazināšanas efektivitāti, ir izdevies būtiski samazināt pamatbudžeta deficītu.

Tās ir ļoti nopietnas lietas, kuru iespaidu mēs nepamanīsim nākamā gada 1.janvāra rītā, taču esmu pārliecināts – ne viena vien nākamā valdība varēs pateikt paldies par šo pirmo soli, kas sperts stingrākas fiskālās politikas virzienā. Tā ir virzība uz finanšu stabilitāti, ekonomisko drošību un tautsaimniecības atveseļošanu.

Ir pirmās pazīmes tam, ka mūsu izvēlētā taktika inflācijas samazināšanā ir bijusi pareiza. Ekonomikas stabilizācijas pasākumu ietvaros ir izdevies samazināt patēriņu valsts un privātajā sektorā.
Tieši šogad sākušas kristies nekustamā īpašuma cenas, samazinājušies kreditēšanas apjomi. Tas liecina par atveseļošanos, kas sākusies vairākās riskantās tautsaimniecības sfērās. Taču arī te novērtēt rezultātus tā pa īstam varēsim tikai pēc gada vai diviem. Svarīgākais ir saglabāt virzību uz priekšu arī jaunās valdības ietvaros.

Manis vadītā valdība ir spējusi novest līdz atrisinājumam gadiem ieilgušās problēmas, no kurām dažas vispār bija atstātas malā kā neatrisināmas. Tāds bija atvilktnē nogrūstais robežlīgums ar Krieviju – kā karsts kartupelis, ko ne izspļaut, ne norīt. Tas bija viens no pirmajiem jutīgajiem jautājumiem, kam mēs pieķērāmies pirms trim gadiem, un nu tas ir novests līdz galam – tiesiskā, juridiski korektā un Latvijas valsts interesēm atbilstošā veidā.

Lai arī kādu retoriku šo triju gadu laikā būtu izmantojuši dažādu nokrāsu politiķi, valdībai ar ekspertu palīdzību un politisku izšķiršanos ir izdevies atrast pareizo risinājumu.

Administratīvi teritoriālā reforma. Tā tiek spriesta un pārspriesta jau ilgāk nekā desmit gadus – politiski un cilvēciski ļoti jutīgs jautājums, kas skar ikvienu pašvaldību politiķi. Visiem ir skaidrs, ka reforma nepieciešama, visiem ir acīmredzams, ka attīstība reģionos nebūs iespējama, ja nenotiks virzība uz mūsdienīgāku, Eiropas mērogiem atbilstošu pašvaldību teritoriju izveidi. Nevienam nav šaubu, ka tikai tā var paaugstināt pašvaldību konkurētspēju, taču reālā rīcība visu laiku ir atdūrusies pret šaurām politiskām ambīcijām un neuzticēšanos reģionālā un nacionālā mēroga politiķu starpā.

Tas bija jautājums, ko ikviena valdība piepacēla, pašūpoja un atlika malā kā pārāk sarežģītu. Mums ir izdevies nonākt līdz izšķirošiem lēmumiem un atlicis vienīgi pielikt punktu.

Šī valdība ir pabeigusi visstrīdīgāko procesu atjaunotās Latvijas vēsturē – privatizāciju. Konsekventā virzība uz valstij piederošu uzņēmumu pārdošanu privātā kapitāla rokās ir izpelnījusies visdažādākos vērtējumus, taču bijusi neizbēgama labējas un konservatīvas politikas sastāvdaļa. Latvijā privatizācija bija kļuvusi par teju vai centrālo politiskās cīņas jautājumu, kas izraisīja neuzticību un sadrumstalotību politisko partiju attiecībās, kalpojot par iemeslu biežām valdības maiņām un pieaugošai skepsei no iedzīvotāju puses.

Pabeidzot privatizāciju, mēs esam noņēmuši no politiskās dienaskārtības vienu strīdus ābolu, dodot vietu daudz auglīgākam valdības darbam.

Un kas zīmīgi, valdības darbs pēdējā gada laikā praktiski netika traucēts koalīcijas iekšējo strīdu dēļ.

Aizejošā valdība piedzīvos vēl kādu sava konstruktīvā darba rezultātu – decembra beigās svinīgi tiks atzīmēta Baltijas valstu kopīga pievienošanās Šengenas zonai, šādi apliecinot mūsu atbilstību civilizētas, drošas un mūsdienīgas Eiropas valsts pazīmēm. Ja atceramies – pirms gada tika izteiktas visnopietnākās šaubas par to, vai Latvija varēs izpildīt Šengenas prasības, vai veicamo darbu termiņi nav bezcerīgi iekavēti, vai finanšu līdzekļi, kas nepieciešami šim procesam, tiks laikā apgūti. Šobrīd redzam, ka valdība ir izdarījusi visu, ko no mums gaidīja mūsu partneri. Latvija turpmāk būs Šengenas valsts.

Manis vadītās valdības laikā ir būtiski mainījusies valsts drošības situācija. Apņēmīgi pildot visas NATO dalībvalsts prasības, mēs pilnībā esam pārgājuši uz profesionālu armiju. Latvijas armijas karavīri ir labi izglītoti, nevainojami apgādāti un materiāli labi stimulēti speciālisti, kas atbilst mūsdienu prasībām un spēj veiksmīgi darboties ne vien savas valsts drošības garantēšanā, bet arī starptautisku militāru operāciju ietvaros miera uzturēšanas spēkos plecu pie pleca ar partneriem no NATO dalībvalstīm. Tas ir ne vien ieguvums Latvijas drošībai, bet arī mūsu valsts autoritātei starptautiskā līmenī.

Runājot par šo valdību, bieži tika pie­saukti diskutablie “drošības jautājumi”, nereti aizrunājoties līdz tam, ka nepietiekami izskaidrotie labojumi drošības likumos šā gada sākumā ir apdraudējuši Latvijas valsti. Taču es gribu atgādināt, ka tieši šī valdība ir izdarījusi maksimāli daudz, lai Latvijas iedzīvotāji savā valstī varētu justies daudz drošāk. Ne tikai armijas reforma, bet arī veiksmīgi sāktās izmaiņas iekšlietu struktūrās, policistu algu pārskatīšana un drošības dienestu darba lielāka koordinācija ir krietni uzlabojusi drošības situāciju valstī. Pēdējos gados drošības dienesti vairākkārt ir pārliecinoši pierādījuši savu gatavību nodrošināt kārtību lielos publiskos pasākumos vai sabiedriski jutīgās konfliktsituācijās – no NATO sammita līdz piketiem un gājieniem.

Šī valdība ir veiksmīgi strādājusi visdažādākajos līmeņos starptautiskās attiecībās, aizstāvot Latvijas intereses Eiropas Savienībā un divpusējās sarunās ar kaimiņvalstīm. Šīs valdības laikā ir panākts būtisks līdzekļu pieaugums Eiropas fondu ietvaros, ko Latvija jau visai veiksmīgi apgūst. Latvijas intereses ir aizstāvētas jaunajā Reformu līgumā, par kuru ir panākta vienošanās ar Eiropas Savienības dalībvalstīm diskutablā Konstitucionālā līguma vietā.

Šī valdība ir panākusi lielāko algu pieaugumu medicīnas, izglītības un kultūras darbiniekiem un iekšlietu sektorā strādājošajiem pēdējo gadu laikā. Un tā nav tikai kompensācija par inflācijas procentu, tā ir daļa no sistemātiska plāna realizācijas algu sistēmas sakārtošanai.

Tomēr ir jautājumi, kuros bija vajadzīga aktīvāka rīcība. Te man jāatzīst arī savas kļūdas un neizdarība. Mēs pasludinājām valsts atbalstu uz zināšanām vērstai ekonomikai, jaunu tehnoloģiju, zināšanietilpīgu nozaru attīstībai. Būtiski palielinājām atbalstu zinātnei. Taču skolu līmenī reformas ir nepiedodami aizkavējušās. Mēs joprojām nespējam sagatavot skolēnus un studentus tādā līmenī un profilā, kāds nepieciešams jauna veida ekonomikai Latvijā. Izglītības sistēmā ieguldītā nauda strādā drīzāk sistēmas darbinieku, nevis skolēnu labā. Ir pieļauta atkāpe no principa “Nauda seko skolēnam”. Mācību programmas ir pārslogotas, augstskolas nespēj piesaistīt un sagatavot inženierus, fiziķus, ķīmiķus, informācijas tehnoloģiju speciālistus tādā apjomā, kāds nepieciešams tautsaimniecībai.

Mēs neesam piedāvājuši risinājumu migrācijas un darba tirgus situācijas uzlabošanai. Valdībai nav piedāvājuma, kā panākt darbaspēka atgriešanos no Rietum­eiropas valstīm, kā apmierināt nepieciešamību pēc jauna darbaspēka, kā atvērt darba tirgu citu valstu pilsoņiem. Tie ir jautājumi, kas nākamajai valdībai tā vai citādi būs jārisina.

Ir bijušas arī būtiskas kļūdas, par kurām atbildība jāuzņemas man personīgi. Kļūdas, kas ir izpaudušās gan nepietiekami izvērtētos lēmumos, gan nepietiekamā valdības rīcības skaidrošanā sabiedrībai. Acīmredzot ir bijis nepieciešams cita veida dialogs ar sabiedrību, cits attiecību līmenis. Šobrīd aktīvam pilsonim ir visas iespējas iegūt informāciju par valdībā, parlamentā un pašvaldībās notiekošo, viņam ir iespējas paust savu viedokli un gluži dabiska vēlme aizvien plašāk ietekmēt notikumus. Ietekmēt ne vien plašāk, bet arī ātrāk. Šādos apstākļos ir pieaugusi arī masu mediju ietekme un līdz ar to – atbildība. Masu mediji aizvien biežāk un aktīvāk sākuši pildīt politiskās opozīcijas lomu. Presei, televīzijai un radio ir radusies iespēja ietekmēt ne vien sabiedrības informētību vai viedokļu veidošanos, bet arī lēmumu pieņemšanu visos politiskajos līmeņos. Man jāatzīst, ka mēs tam nebijām pietiekami gatavi.

Pirms mēneša es paziņoju par savu lēmumu atkāpties no Ministru prezidenta amata, lai novērstu tālāku šķelšanos sabiedrībā. Uzskatu, ka tas ir bijis pareizs lēmums. Šis mēnesis ir bijis normāla darba piepildīts un ļāvis uzsākt sarunas par nākamo valdības modeli.

Esmu pārliecināts, ka Ministru prezidents, kas ieņems manu vietu, izvērtēs iepriekšējās valdības izdarīto, iesākto un ieplānoto.

Ceru, ka mūsu pieļautās kļūdas būs laba skola turpmākajam valdības vadītājam un Latvija spēs attīstīties drošākas un labklājīgākas valsts virzienā.

Paldies visiem ministriem, kas ir strādājuši manā valdībā pēdējo triju gadu laikā. Tas bija politiski interesants laiks, lielā mērā netipisks Latvijas politiskajām tradīcijām – valdības darbu daudz mazāk iespaidoja partiju savstarpējie ķīviņi, un pat atsevišķu ministru atkāpšanās un nomaiņa būtiski neietekmēja kopējo valdības stabilitāti un spēju sastrādāties.

Paldies Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, kas divreiz uzticēja man valdības veidošanu, – viņas atbalsts un autoritāte lielā mērā noteica šā laika politisko gaisotni un dienaskārtību.

Paldies Saeimas deputātiem, kas konsekventi atbalstīja valdību arī nepopulāros, taču valsts attīstībai nepieciešamos lēmumos.

Paldies masu saziņas līdzekļiem, žurnālistiem, redaktoriem, reportieriem un diskusiju raidījumu vadītājiem. Tieši ar jums man ir nācies pārrunāt praktiski visus valdības lēmumus un darbus. Jums es skaidroju savas rīcības iemeslus un motīvus, nododot jūsu rokās tālāku manis teiktā interpretāciju. Jūs šos trīs gadus bijāt mani vistuvākie sabiedrotie un visniknākie oponenti.

Paldies visiem Latvijas iedzīvotājiem, kam nav bijusi vienaldzīga Latvijas nākotne un attīstība, kas aktīvi veidojuši pilsoniskas sabiedrības kodolu un piedalījušies valdības darbā ar savu padomu, ar savu vērtējumu vai prasību.

Paldies nevalstiskajām organizācijām, kas pievienojās valdības un nevalstisko organizāciju sadarbības memorandam, apņēmīgi pieprasot savas tiesības tikt uzklausītām visos politikas plānošanas posmos.

Paldies arodbiedrībām un Latvijas Darba devēju konfederācijai, kas bija nopietni sadarbības partneri valsts budžeta un citu būtisku likumprojektu sagatavošanas gaitā.

Paldies Valsts kancelejas un ministriju ierēdņiem, cilvēkiem, kuru kompetence un pašaizliedzība lielā mērā ir bijusi pamatā valdības auglīgam darbam.

Paldies tradicionālo reliģisko konfesiju vadītājiem, kas Garīgo lietu padomē pauduši atbalstu tām morāli ētiskajām vērtībām, kuras bijušas svarīgas man kā konservatīvam politiķim un arī daudziem Latvijas iedzīvotājiem.

Un paldies maniem bērniem un sievai – manai ģimenei, kas visus šos trīs gadus pacietīgi un mīloši atbalstīja mani arī grūtos brīžos.

Paldies jums visiem! (Aplausi.)

Sēdes vadītājs.

Cienījamie kolēģi! Mēs tikko dzirdējām Ministru prezidenta paziņojumu par Ministru prezidenta un Ministru kabineta atkāpšanos. Atbilstoši Ministru kabineta iekārtas likuma 9.pantam Ministru kabinets turpinās pildīt amata pienākumus līdz brīdim, kad pie amata pienākumu pildīšanas stāsies jaunais Ministru kabinets. Savukārt es vēlētos izmantot šo iespēju un mūsu visu vārdā pateikt paldies Aigaram Kalvītim un viņa vadītajam Ministru kabinetam par darbu. Paldies. (Aplausi.)

Cienījamie kolēģi, turpināsim skatīt mūsu darba kārtības jautājumus. Tālāk skatīsim sadaļu “Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem”.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Farmācijas likumā” nodot Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Ārstniecības likumā”” nodot Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Epidemioloģiskās drošības likumā” nodot Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Kučinska, Brigmaņa, Grīnblata, Bērziņa, Ušakova, Zaķa un Plinera iesniegto likumprojektu “Grozījums Latvijas Republikā ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu darbības finansēšanas kārtības likumā” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Aizsargjoslu likumā” nodot Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un Tautsaimniecības komisijai un noteikt, ka Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli par likumprojekta nodošanu komisijai viens deputāts var runāt “par”, viens deputāts var runāt “pret”.

“Pret” runāt ir pieteikusies deputāte Ilma Čepāne.

I.Čepāne (frakcija “Jaunais laiks”).

Godātie kolēģi! Godātais priekšsēdētāja kungs! Es ceru, ka sajūsmas viļņi par padarīto valdībā ir beigušies, un es ļoti gribētu pievērsties grozījumiem Aizsargjoslu likumā, proti, Aizsargjoslu likuma 7.panta pirmajai daļai, kurā ir tikai viens teikums, ko Ministru kabinets virza kā Ministru kabineta lietu, un proti: “Virszemes ūdens­objektu aizsargjoslas nenosaka ostu teritorijās.”

Godātie kolēģi! Manuprāt, tas ir cinisks tiesiskais nihilisms. Ja mēs kopsakarā paskatāmies 7.pantu un 37.pantu, kā šīs normas ir jāinterpretē, tad redzam, ka aizsargjoslas lauku apvidos ir 300 vai 500 metri, pilsētās – 10 metri, tajā pašā laikā nosakot, ka ostu teritorijās šādas aizsargjoslas ap virszemes ūdensobjektiem vispār netiek noteiktas. Mēs varam redzēt, ka 37.pants šajās vietās pieļauj ierīkot, piemēram, atkritumu apglabāšanas poligonus un atkritumu izgāztuves, pieļauj šeit ierīkot degvielas uzpildes stacijas, veikt galveno cirti, mazgāt tehniskos transportlīdzekļus un tā tālāk.

Šajā gadījumā es gribētu teikt, ka tas ir tiesiskais nihilisms.

Satversmes tiesa t.s. Garkalnes pašvaldības lietā pateica, ka aizliegums celt ēkas un būves aizsargjoslu teritorijās ar applūdinājuma varbūtību noteiktā laika periodā atbilst Satversmes 115.pantam, bet Garkalnes pašvaldība, pieļaujot šādu ēku un būvju celtniecību, ir rīkojusies nelikumīgi.

Satiksmes ministrs, kā es saprotu, ir mēģinājis izdarīt nevis saimnieciskās darbības ierobežojumu izņēmumus attiecībā uz ostu teritorijām, kā tas, piemēram, ir noteikts likuma 36.pantā un 37.panta pirmās daļas 5.punkta “b” apakšpunktā, bet gan vēlējies atcelt jebkurus ierobežojumus. Protams, būvniecība varētu notikt, ja tiktu saņemti, piemēram, tehniskie noteikumi vai ietekmes uz vidi novērtējums.

Vēl viens tāds cinisma piemērs ir tas… Priekšsēdētāja kungs, es gan nezinu, bet man liekas, ka šeit nav vērts runāt, jo acīmredzot…

Sēdes vadītājs.

Cienījamie kolēģi! Lūdzu, ievērojiet klusumu!

I.Čepāne.

…Šeit Ministru kabineta dokumentos ir norādīts, ka šī lieta ir apspriesta arī ar nevalstiskajām organizācijām. Es tikai gribētu zināt, no kura laika par nevalstisku organizāciju tiek uzskatīta Latvijas Ostu padome. Katrā ziņā tā nav vērtējama kā nevalstiskā organizācija. (No zāles: “Ostu asociācija!”) Nē, šis jautājums ir skatīts Latvijas Ostu padomē. Katrā ziņā ar nevalstiskajām organizācijām par šīm lietām nav runāts.

Es uzskatu, ka šādā veidā… Protams, salīdzinot ar pārējām ostu teritorijām, kur ir citas saimnieciskās darbības ierobežojumi, šādā veidā pateikt, ka ostas teritorijās virszemes ūdensobjektiem vispār nav aizsargjoslas, manuprāt, ir pilnīgi nepamatoti.

Un tāpēc es aicinu noraidīt šo Ministru kabineta priekšlikumu.

Sēdes vadītājs.

Paldies. Es saprotu, ka “par” ir pieteicies runāt deputāts Vitālijs Aizbalts. Lūdzu.

V.Aizbalts (LPP/LC frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Cienījamie kolēģi! Šī nav ne Ministru kabineta, ne arī Satiksmes ministrijas iniciatīva. Tā ir Latvijas Ostu padomes iniciatīva. Latvijas Ostu padome ir koleģiāla institūcija, kuru, kā zināms, vada Ministru prezidents. Latvijas Ostu padomē ietilpst seši ministri, kā arī Rīgas, Liepājas un Ventspils pašvaldību un ostu vadītāji, Mazo ostu asociācijas vadītājs un vairāku citu valsts institūciju vadītāji. Šā gada 26.septembrī Latvijas Ostu padome pieņēma šādu lēmumu un aicināja Satiksmes ministriju iesniegt šo likumprojektu Ministru kabinetā. Ministru kabinets šo likumprojektu ir apstiprinājis un iesniedzis Saeimā.

Tāpēc, cienījamie kolēģi, es gribētu aicināt jūs balsot “par” un nodot šo likumprojektu tālākai virzībai Saeimā – izskatīt to Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā.

Sēdes vadītājs.

Paldies. Viens deputāts ir runājis “pret”, viens deputāts ir runājis “par”. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums Aizsargjoslu likumā” nodošanu Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un Tautsaimniecības komisijai,
nosakot, ka Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 64, pret – 17, atturas – 6. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (nu jau ar citu reģistrācijas numuru) nodot Juridiskajai komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Juridiskās komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Eiropas Padomes Konvenciju par cīņu pret cilvēku tirdzniecību” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai, Ārlietu komisijai un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Cienījamie kolēģi! Sākam izskatīt nākamo šodienas darba kārtības sadaļu – “Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana”.

Lēmuma projekts “Par Leldes Dimantes apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli”.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Labrīt, godātie kolēģi! Saeimas Juridiskā komisija izskatīja Valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas ieteikumu apstiprināt Valsts kontroles padomes locekļa amatā Leldi Dimanti. Juridiskā komisija uzklausīja minēto kandidatūru un konstatēja vienu interesantu faktu: pēc šīs kandidatūras apstiprināšanas Valsts kontroles padome sastāvēs tikai no sievietēm.

Tā ka Juridiskā komisija vērš uzmanību uz to, ka nākotnē vajadzētu vairāk uzmanības tomēr pievērst dzimumu līdztiesībai, taču, protams, tas nebija pamats, lai Juridiskā komisija neatbalstītu šo lēmuma projektu. Tātad komisija vienprātīgi atbalstīja Leldes Dimantes apstiprināšanu Valsts kontroles padomes locekļa amatā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Leldes Dimantes apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par Ulda Bērziņa atbrīvošanu no Administratīvās apgabaltiesas tiesneša amata”.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Administratīvās apgabaltiesas tiesnesis Uldis Bērziņš ir uzrakstījis iesniegumu, kurā lūdz atbrīvot viņu no amata pēc paša vēlēšanās. Juridiskā komisija uzklausīja tiesnesi un konstatēja, ka tai nav nekāda pamata noraidīt viņa lūgumu. Līdz ar to Juridiskā komisija aizklātā balsošanā vienprātīgi atbalstīja Ulda Bērziņa atbrīvošanu no Administratīvās apgabaltiesas tiesneša amata pēc paša vēlēšanās.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Ulda Bērziņa atbrīvošanu no Administratīvās apgabaltiesas tiesneša amata”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Sākam izskatīt nākamo šodienas sēdes darba kārtības sadaļu.

Lēmuma projekts “Par izskatīšanas datuma maiņu un priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likum­projektam “Grozījumi likumā “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā”” (Nr.494/Lp9, atzīts par steidzamu)”.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāts Māris Grīnblats.

M.Grīnblats (TB/LNNK frakcija).

Sociālo un darba lietu komisija lūdz pārcelt izskatīšanas datumu uz 13.decembri un pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu līdz 7.decembrim sakarā ar to, ka pēc priekšlikumu iesniegšanas termiņa beigām iesniegta vesela virkne priekšlikumu, kuri ir ļoti svarīgi. Sakarā ar to, ka ar 1.janvāri notiek tās būtiskās izmaiņas, kas paredzētas Maksātnespējas likumā, šie grozījumi jāņem vērā. Komisija tāpēc aicina pārcelt par vienu nedēļu izskatīšanu.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par izskatīšanas datuma maiņu un priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojektam “Grozījumi likumā “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā”” (Nr.494/Lp9, atzīts par steidzamu)”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Zemessardzi””. Otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Jānis Porietis.

J.Porietis (Tautas partijas frakcija).

Godātais Prezidija priekšsēdētāja kungs! Cienījamie deputāti! Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Zemessardzi”” otrajā, steidzamajā, lasījumā. Izskatāmā dokumenta numurs 1713. Kopumā likumprojekta otrajam lasījumam ir iesniegti trīs priekšlikumi, kas izskatīti Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas 28.novembra sēdē.

1.priekšlikums. To iesniedzis aizsardzības ministrs Atis Slakteris, un komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Porietis.

2.priekšlikums. Iesniedzis Saeimas Juridiskais birojs. Komisija priekšlikumu atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Porietis.

3.priekšlikums. Arī to ir iesniedzis aizsardzības ministrs Atis Slakteris. Komisija ir atbalstījusi arī šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Porietis.

Līdz ar to visi iesniegtie priekšlikumi ir izskatīti, un komisijas vārdā lūdzu pieņemt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Zemessardzi”” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret – 5, atturas – 14. Likums pieņemts.

Likumprojekts “Grozījums likumā “Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās””. Otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Jānis Porietis.

J.Porietis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Izskatīsim likumprojektu “Grozījums likumā “Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās””. Otrais lasījums, steidzams. Dokuments Nr.1715. Likumprojekta otrajam lasījumam priekšlikumi nav iesniegti. Komisija likumprojektu izskatīja savā 28.novembra sēdē. Komisijas vārdā lūdzu pieņemt likumprojektu otrajā, tas ir, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās”” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret – nav, atturas – 1. Likums pieņemts.

Likumprojekts “Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā”. Otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Jānis Porietis.

J.Porietis (Tautas partijas frakcija).

Izskatīsim likumprojektu “Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā”. Otrais lasījums. Likumprojekts ir steidzams. Dokuments Nr.1716. Likumprojekta otrajam lasījumam priekšlikumi nav iesniegti. Komisija izskatīja likumprojektu savā 28.novembra sēdē un lūdz pieņemt to otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā” pieņemšanu otrajā, galīgajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 64, pret – 7, atturas – 13. Likums pieņemts.

J.Porietis.

Paldies, kolēģi, par atbalstu komisijas lēmumiem!

Sēdes vadītājs.

Likumprojekts “Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā”. Otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā… Kas, lūdzu, Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā ziņos par likumprojektu “Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā”?

Vārds deputātei Annai Seilei.

A.Seile (TB/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Šodien mēs izskatīsim dokumentu Nr.1652B. Ir sagatavots otrs dokuments. Iepriekšējais ir nomainīts ar šo – Nr.1652B. Šorīt tas tika izdalīts jums.

Kāpēc tas tā tika darīts?

Tāpēc, ka, sazinājušies ar Pārtikas un veterināro dienestu un Zemkopības ministriju, mēs konstatējām, ka ar nākamā gada 1.janvāri spēku zaudē likums “Par uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbības apturēšanas kārtību” un ka tāpēc ir nepieciešams šajā likumā iekļaut jaunas normas, kuras regulētu pārtikas uzņēmumu darbības apturēšanas kārtību, lai tirdzniecībā nenonāktu neveselīga vai varbūt pat kaitīga pārtika.

Šādā sakarā ir iekļauti jauni priekšlikumi, ko atbildīgā komisija ir izstrādājusi kopā ar atbildīgo ministriju.

1.priekšlikums. Komisija paredz izslēgt 5.panta septīto daļu. Lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

A.Seile.

2.priekšlikumu ir sagatavojusi komisija sadarbībā, kā jau es teicu, ar Zemkopības ministriju. Komisija ir izveidojusi likumprojektā divus jaunus pantus – 27. un 28.pantu. Ļoti rūpīgi esam analizējuši šo tekstu un lūdzam atbalstīt 2.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

A.Seile.

Arī 3.priekšlikumu ir sagatavojusi atbildīgā komisija. Te ir runa par Pārtikas un veterinārā dienesta amatpersonu izdotajiem brīdinājumiem un pieņemtajiem lēmumiem. Pārejas noteikumos mēs paredzam, kādā kārtībā šie lēmumi turpina darboties. Lūdzam atbalstīt šo priekšlikumu!

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

A.Seile.

4.priekšlikums – arī par pārejas noteikumiem, un to ir sagatavojusi atbildīgā komisija. Lūdzam atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

A.Seile.

Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts “Grozījumi Meliorācijas likumā”. Otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Dzintars Jaundžeikars.

Dz.Jaundžeikars (LPP/LC frakcija).

Cienījamais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija izskatīja otrajam lasījumam sagatavoto likumprojektu “Grozījumi Meliorācijas likumā”. Tika saņemts viens – zemkopības ministra Mārtiņa Rozes – priekšlikums, un komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Dz.Jaundžeikars.

Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā kopumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Meliorācijas likumā” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 69, pret – nav, atturas – 15. Likums pieņemts.

Dz.Jaundžeikars.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Likumprojekts “Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā”. Trešais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Jānis Porietis.

J.Porietis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Izskatīsim likumprojektu “Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā”. Trešais lasījums. Dokumenta numurs 1717.

Likumprojekta trešajam lasījumam priekšlikumi nav iesniegti.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija izskatīja likumprojektu savā 28.novembra sēdē un aicina Saeimu pieņemt likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

J.Porietis.

Paldies, kolēģi, par vienprātīgo atbalstu! (No zāles dep. J.Dobelis: “Lūdzu! To jau Ābiķis parasti saka!”)

Sēdes vadītājs.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās””. Trešais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu “Grozījumi likumā “Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās””. Dokumenta numurs 1724.

Uz trešo lasījumu komisija ir saņēmusi vienu priekšlikumu – aizsardzības ministra Ata Slaktera priekšlikumu par to civilpersonu, kuras piedalās starptautiskajās operācijās, sociālajām garantijām – un vienbalsīgi ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

A.Bērziņš.

Kolēģi, līdz ar to es aicinu nobalsot par likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās”” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts “Grozījumi Autortiesību likumā”. Trešais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Jānis Strazdiņš.

J.Strazdiņš (ZZS frakcija).

Godātais priekšsēdētāj! Cienītie kolēģi! Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija izskatīja trešajam lasījumam likumprojektu “Grozījumi Autortiesību likumā” (dokuments Nr.1733). Gatavojot likumprojektu trešajam lasījumam, tika saņemti 11 priekšlikumi.

1. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikums. Komisijas sēdē netika atbalstīts. (No zāles: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs.

Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. – deputāta Šadurska priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 29, pret – 26, atturas – 28. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Strazdiņš.

2. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikums. Arī netika atbalstīts. (No zāles: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs.

Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. – deputāta Šadurska priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 16, pret – 40, atturas – 33. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Strazdiņš.

3. – Kultūras ministrijas parlamentārā sekretāra Andreja Radzeviča kunga priekšlikums. Komisijas sēdē guva atbalstu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Strazdiņš.

4. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas sēdē tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Strazdiņš.

5. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikums. Komisijas sēdē tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Strazdiņš.

6. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikums. Komisijas sēdē tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Strazdiņš.

7. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikums. Sēdē netika atbalstīts. (No zāles dep. K.Šadurskis: “Balsosim!”)

Sēdes vadītājs.

Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 7. – deputāta Šadurska priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 17, pret – 40, atturas – 29. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Strazdiņš.

8. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikums. Komisijas sēdē neguva atbalstu. (No zāles dep. K.Šadurskis: “Nobalsosim!”)

Sēdes vadītājs.

Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 8. – deputāta Šadurska priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 40, atturas – 28. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Strazdiņš.

9. – Juridiskā biroja priekšlikums. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Strazdiņš.

10. – Juridiskā biroja priekšlikums. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Strazdiņš.

11. – Kultūras ministrijas parlamentārā sekretāra Andreja Radzeviča kunga priekšlikums. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Strazdiņš.

Līdz ar to visi 11 priekšlikumi izskatīti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Autortiesību likumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 67, pret – nav, atturas – 16. Likums pieņemts.

J.Strazdiņš.

Paldies, kolēģi, par atbalstu!

Sēdes vadītājs.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””. Pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Paldies, priekšsēža kungs! Strādāsim ar dokumentu, kura numurs ir 1661, – likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””.

Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” šobrīd ir jāpieņem tāpēc, ka parlaments kopā ar visu budžeta likumu paketi ir atbalstījis grozījumus likumos par nodokļiem un nodevām. Turklāt šim likumam vajadzētu stāties spēkā jau ar 2008.gada 1.janvāri.

Tāpēc atbildīgā komisija aicina jūs atbalstīt minētā likumprojekta izskatīšanu steidzamības kārtā.

Sēdes vadītājs.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli vispirms mums ir jābalso par steidzamības noteikšanu. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret – nav, atturas – 10. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

K.Leiškalns.

Dāmas un kungi! Es komisijas vārdā aicinu jūs atbalstīt pirmajā lasījumā grozījumus likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”, kas nodokļa nemaksātājiem padarīs daudz sarežģītāku izvairīšanos no šā nodokļa maksāšanas.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

K.Leiškalns.

Kolēģi! Aicinu priekšlikumus komisijā iesniegt līdz 11.decembrim, bet Saeimas sēdē minēto dokumentu izskatīt 20.decembrī.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Par Ventspils Augstskolas Satversmi”. Pirmais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Jānis Dukšinskis.

J.Dukšinskis (LPP/LC frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Cienījamie deputāti! Aicinu strādāt ar dokumentu Nr.1165 – likumprojektu “Par Ventspils Augstskolas Satversmi”. Komisijas vārdā lūdzu atzīt šo likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītājs.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli vispirms mums ir jābalso par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par Ventspils Augstskolas Satversmi” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

J.Dukšinskis.

Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par Ventspils Augstskolas Satversmi” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un izskatīšanas datumu otrajā lasījumā Saeimas sēdē.

J.Dukšinskis.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam noteikt šā gada 7.decembri, bet izskatīt Saeimā 13.decembrī.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Par Vidzemes Augstskolas Satversmi”. Pirmais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Jānis Dukšinskis.

J.Dukšinskis (LPP/LC frakcija).

Cienījamie deputāti! Aicinu strādāt ar dokumentu Nr.1527. Tas ir likumprojekts “Par Vidzemes Augstskolas Satversmi”. Komisijas vārdā lūdzu atzīt šo likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par Vidzemes Augstskolas Satversmi” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

J.Dukšinskis.

Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par Vidzemes Augstskolas Satversmi” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī izskatīšanas datumu Saeimas sēdē.

J.Dukšinskis.

Par priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam noteikt šā gada 7.decembri, bet izskatīt Saeimas sēdē 13.decembrī.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Dukšinskis.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Likumprojekts “Par Rīgas Tehniskās universitātes Satversmi”. Pirmais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Jānis Dukšinskis.

J.Dukšinskis (LPP/LC frakcija).

Cienījamie deputāti! Aicinu strādāt ar dokumentu Nr.1528 – likumprojektu “Par Rīgas Tehniskās universitātes Satversmi”. Komisijas vārdā lūdzu atzīt šo likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par Rīgas Tehniskās universitātes Satversmi” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret un atturas – nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

J.Dukšinskis.

Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par Rīgas Tehniskās universitātes Satversmi” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 87, pret un atturas – nav. Likums pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī datumu, kad likumprojekts tiks izskatīts otrajā lasījumā Saeimas sēdē.

J.Dukšinskis.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam tāpat kā iepriekšējiem likumprojektiem – 7.decembri un izskatīšanu Saeimas sēdē – 13.decembrī.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Dukšinskis.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Likumprojekts “Grozījumi Komerclikumā”. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības komisijas vārdā – deputāts Dzintars Zaķis.

Dz.Zaķis (frakcija “Jaunais laiks”).

Godājamie kolēģi! Tautsaimniecības komisija izskatīja Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Komerclikumā” un atbalstīja tā izskatīšanu pirmajā lasījumā. Tāpēc aicinu arī jūs atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Komerclikumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 90, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

Dz.Zaķis.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 14.decembris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi Militārā dienesta likumā”. Otrais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Jānis Porietis.

J.Porietis (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Militārā dienesta likumā”. Otrais lasījums. Dokumenti Nr.1478 un Nr.1714.

Likumprojekta otrajam lasījumam priekšlikumi nav iesniegti. Komisija izskatīja šo likumprojektu 28.novembra sēdē. Aicinu Saeimu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Militārā dienesta likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

J.Porietis.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš likumprojekta trešajam lasījumam – 12.decembris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Porietis.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Par Reģionālās sadarbības padomes statūtiem”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamais Prezidij, godājamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu “Par Reģionālās sadarbības padomes statūtiem” (dokumenta reģistrācijas numurs 534/Lp9).

Godājamie kolēģi! Ministru kabinetā ir iesniegts likumprojekts “Par Latvijas līdzdalību Reģionālās sadarbības padomē”. Tā ir institūcija, kas izveidota, lai stabilizētu Eiropas Savienības attiecības pirmām kārtām ar Rietumbalkānu valstīm. Minēsim šīs valstis: tās ir Albānija, Bosnija un Hercegovina, Bulgārija, Grieķija, Maķedonija, Rumānija, Serbija, Turcija, Horvātija, Moldova, Melnkalne, Apvienoto Nāciju Organizācijas pagaidu misija Kosovā, Eiropas Savienība, kā arī citas donorvalstis, kas piedalās šajā organizācijā.

Tā kā saskaņā ar Dienvidaustrum­eiropas Stabilitātes paktu šo organizāciju ir paredzēts izveidot līdz 2008.gada 1.februārim, komisijas vārdā lūdzu jūs šo dokumentu atzīt par steidzamu.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par Reģionālās sadarbības padomes statūtiem” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret – nav, atturas – 6. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

A.Bērziņš.

Godājamie kolēģi! Aicinu atbalstīt likumprojektu arī pirmajā lasījumā, bet priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam ir 12.decembris. Dokumentu galīgajā lasījumā izskatīsim 20.decembrī.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par Reģionālās sadarbības padomes statūtiem” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret – nav, atturas – 5. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Likumprojekts “Grozījumi Autopārvadājumu likumā”. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības komisijas vārdā – deputāts Vitālijs Aizbalts.

V.Aizbalts (LPP/LC frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.1698 – likumprojektu “Grozījumi Autopārvadājumu likumā”, kas paredz noteikt vairākus precīzus deleģējumus Ministru kabinetam.

Tautsaimniecības komisija šo likumprojektu izskatīja un pieņēma lēmumu to atzīt par steidzamu, tāpēc es lūdzu Saeimu atbalstīt Tautsaimniecības komisijas lēmumu un atzīt šo likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Autopārvadājumu likumā” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret – nav, atturas – 13. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

V.Aizbalts.

Paldies, kolēģi! Tautsaimniecības komisijas vārdā lūdzu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Autopārvadājumu likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī datumu, kad likumprojekts otrajā lasījumā tiks izskatīts Saeimas sēdē.

V.Aizbalts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – šā gada 10.decembris, un likumprojekta izskatīšana otrajā lasījumā – Saeimas 13.decembra sēdē.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Zemnieku un zvejnieku saimniecību likums”. Otrais lasījums.

Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Oļegs Deņisovs.

O.Deņisovs (frakcija “Saskaņas Centrs”).

Cienījamie deputāti! Izskatīsim likumprojektu “Zemnieku un zvejnieku saimniecību likums” otrajā lasījumā. Dokumenta numurs 1491. Otrajam lasījumam iesniegti divpadsmit priekšlikumi. Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir tos izskatījusi.

1.priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Deņisovs.

2. – Juridiskā biroja priekšlikums.
Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Deņisovs.

3. – Juridiskā biroja priekšlikums.
Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Deņisovs.

4. – Juridiskā biroja priekšlikums.
Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Deņisovs.

5. – Juridiskā biroja priekšlikums.
Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Deņisovs.

6. – Juridiskā biroja priekšlikums.
Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Deņisovs.

7. – Juridiskā biroja priekšlikums.
Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Deņisovs.

8.priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Deņisovs.

9.priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Deņisovs.

10.priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Deņisovs.

11. – Juridiskā biroja priekšlikums.
Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Deņisovs.

12. – Juridiskā biroja priekšlikums.
Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Deņisovs.

Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu Saeimu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Zemnieku un zvejnieku saimniecību likums” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

O.Deņisovs.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 2008.gada 11.janvāris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju””. Otrais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā – deputāts Jānis Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi deputāti! Atbildīgā komisija, gatavojot likumprojektu otrajam lasījumam, izvērtēja sešus priekšlikumus.

1. – Juridiskā biroja priekšlikums, kurš attiecas uz likuma ievaddaļu, – ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Lagzdiņš.

2. – priekšlikums, ko ekonomikas ministra vietā iesniedzis tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Lagzdiņš.

Arī 3. – Juridiskā biroja priekšlikums, kurš attiecas uz likuma 2.pantu, – ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Lagzdiņš.

4. – priekšlikums, ko ekonomikas ministra vietā iesniedzis tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Lagzdiņš.

5. – deputāta Agešina priekšlikums. Ir noraidīts. (No zāles: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs.

Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 5. – deputāta Agešina priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 37, pret – 39, atturas – 4. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Lagzdiņš.

Un arī pēdējais priekšlikums – 6.priekšlikums – ir noraidīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti… Ā, es atvainojos! Pieteicies debatēt deputāts Valērijs Agešins.

V.Agešins (frakcija “Saskaņas Centrs”).

Cienījamie kolēģi! Saskaņā ar spēkā esošo likuma redakciju (tas ir likuma pārejas noteikumu 16.punkts) pašvaldības dome vai valsts aģentūra “Mājokļu aģentūra” var pieņemt lēmumu uzsākt to dzīvojamo māju privatizāciju, kuras atrodas brīvajā ekonomiskajā zonā vai speciālajā ekonomiskajā zonā, tikai tad, ja šo māju privatizācija ir saskaņota ar attiecīgās brīvās ekonomiskās zonas vai speciālās ekonomiskās zonas valdi.

Savukārt mēs ierosinām papildināt likuma pārejas noteikumu 16.punktu ar otro teikumu: “Šāds saskaņojums nedrīkst ierobežot izīrētu dzīvojamo māju un izīrētu dzīvokļu īrnieku tiesības uz savu izīrēto dzīvojamo māju un dzīvokļu privatizāciju.”

Par priekšlikuma būtību runājot, vēlos pateikt: es nešaubos, ka, šodien likumprojektu pieņemot otrajā lasījumā, tiks tādējādi pieņemts lēmums, ka valsts aģentūra “Mājokļu aģentūra” vai pašvaldības dome vēl gadu varēs lemt par dzīvojamo māju privatizācijas uzsākšanu. Diemžēl tas neattieksies uz Ventspils pašvaldībai piederošo 48 dzīvojamo māju īrniekiem, jo šīs mājas atrodas Ventspils brīvostas teritorijā, pārsvarā Sanatorijas ielā. Ventspils brīvostas valde nav šo māju privatizāciju saskaņojusi ar Ventspils pilsētas domi, un Ventspils pilsētas dome ir piekritusi brīvostas valdes lēmumam to nesaskaņot. Abas šīs iestādes vada viena un tā pati persona.

Līdzīga situācija ir izveidojusies Liepājā, kur vēl aizvien, vēl joprojām netiek nodotas privatizācijai divas daudzdzīvokļu mājas Atmodas bulvārī un Katedrāles ielā.

Līdzīgs liktenis gaida valstij piederošo 76 Ventspils dzīvojamo māju īrniekus, jo Ventspils brīvostas valde nav saskaņojusi ar valsts aģentūru “Mājokļu aģentūra” šo māju nodošanu privatizācijai. Šīs mājas atrodas Ventspilī, pārsvarā Dzelzceļnieku ielā un Ganību ielā.

Tātad, neskatoties uz Satversmes tiesas spriedumu, ka pašvaldībām nav tiesību kavēt īrnieku tiesības privatizēt dzīvokļus, Ventspilī un Liepājā šādas tiesības ir liegtas tūkstošiem iedzīvotāju, un pašlaik ne valdība, ne pašvaldības nenodrošina vienlīdzīgas tiesības privatizēt dzīvojamo telpu personām, kuras īrē pašvaldībai piederošas dzīvojamās telpas. Proti, daļai šo personu tiek atļauts privatizēt dzīvojamo telpu, bet daļai tas tiek liegts. Tādējādi tiek pārkāpts Satversmē ietvertais vienlīdzības princips.

Es uzskatu, ka Ventspils un Liepājas pašvaldību amatpersonas apzināti izvairās pildīt Satversmes tiesas spriedumu, acīmredzami cerēdamas, ka izīrēto dzīvokļu īrnieki ar laiku paši atteiksies no plāniem par savu dzīvokļu privatizāciju. Savukārt valdība, faktiski atsakoties kontrolēt Satversmes tiesas sprieduma izpildi, ar savu bezdarbību “piesedz” šo Ventspils pilsētas domes un Liepājas pilsētas domes amatpersonu rīcību.

Man var iebilst, ka šīs dzīvojamās mājas nav privatizējamas, jo tās, iespējams, plānots nojaukt ostas un tās pievedceļu attīstības labad. Taču Liepājas domei, kā arī Ventspils pilsētas domei un tās iestādei – brīvostas valdei – bija doti veseli 10 gadi, lai izmitinātu īrniekus no, iespējams, nākotnē nojaucamām mājām. Šo 10 gadu laikā ne īrnieki tika izmitināti, ne mājas tika nojauktas, bet īrniekiem tika liegtas viņu konstitucionālās tiesības uz dzīvokļa privatizāciju. Ne Liepājas dome, ne Ventspils dome nepiedāvā risinājumu šai problēmai.

Šajā situācijā ir iespējams tikai viens likumīgs risinājums – īrniekiem jādod iespēja savu dzīvokli privatizēt. Un, ja tiešām kaut kad tomēr radīsies nepieciešamība šīs mājas nojaukt, pašvaldībai šie dzīvokļi būs vai nu jāizpērk, vai to vietā jāpiešķir cits dzīvoklis. Tāpēc lūdzu atbalstīt 6.priekšlikumu.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Komisijas vārdā vēlreiz runās deputāts Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš.

Godātie kolēģi deputāti! Likuma norma, par kuru runāja kolēģis Agešins, ir spēkā jau kopš 1995.gada, kad 5.Saeima pieņēma Dzīvojamo māju privatizācijas likumu. Tiesa, par šo normu (tikai citu tās redakciju – to, ko mēs pieņēmām iepriekšējā Saeimā) ir attiecīgs Satversmes tiesas spriedums.

Atbildīgā komisija ir saņēmusi tiesībsarga vēstuli un izvērtēs tos argumentus, kas ir minēti tiesībsarga atsūtītajā dokumentā. Un sadarbībā ar pašvaldībām Latvijas Pašvaldību savienība ir pieņēmusi attiecīgu lēmumu.

Bet šodien es aicinu noraidīt minēto priekšlikumu.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. – deputāta Agešina priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 37, pret – 40, atturas – 11. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Lagzdiņš.

Aicinu balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 70, pret – 2, atturas – 1. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

J.Lagzdiņš.

Komisijas vārdā es aicinu Saeimu noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu 11.decembri.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Cienījamie kolēģi! Pirms skatām nākamo darba kārtības jautājumu, Prezidija vārdā jūs informēju, ka Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu parakstītu iesniegumu ar aicinājumu turpināt 6.decembra sēdi bez pārtraukuma līdz visu darba kārtībā iekļauto jautājumu izskatīšanai. Deputāti neiebilst.

Un ir arī Saeimas Juridiskās komisijas iesniegums. Juridiskā komisija lūdz Juridiskās komisijas izstrādāto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”” izskatīt pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas Juridiskajā komisijā un izskatīt to Saeimas 6.decembra sēdē. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Būvniecības likumā”. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības komisijas vārdā – deputāts Vents Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.1732 – likumprojektu “Grozījumi Būvniecības likumā”. Otrais lasījums. Saņemti 22 priekšlikumi.

1.priekšlikums. Iesniedzis deputāts Vents Armands Krauklis. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

2.priekšlikums. Iesniedzis deputāts Krauklis. Daļēji atbalstīts, iekļauts 20.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

3.priekšlikums. Iesniedzis deputāts Krauklis. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

4.priekšlikums. Iesniedzis deputāts Krauklis. Daļēji atbalstīts, iekļauts 5.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

5.priekšlikums – no atbildīgās komisijas. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

6.priekšlikums. Iesniedzis deputāts Krauklis. Daļēji atbalstīts, iekļauts 20.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

7.priekšlikums. Iesniedzis deputāts Krauklis. Daļēji atbalstīts, iekļauts 8.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

8.priekšlikums – no atbildīgās komisijas. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

9.priekšlikums – no deputāta Kraukļa. Daļēji atbalstīts, iekļauts 10.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

10.priekšlikums – no atbildīgās komisijas. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

11.priekšlikums – no deputāta Venta Armanda Kraukļa. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

11.priekšlikums – no deputāta Venta Armanda Kraukļa. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

12.priekšlikums – no deputāta Venta Armanda Kraukļa. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

13.priekšlikums – no deputāta Venta Armanda Kraukļa. Daļēji atbalstīts, iekļauts 14.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

14.priekšlikums – no atbildīgās komisijas. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

15.priekšlikums – no deputāta Venta Armanda Kraukļa. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

16.priekšlikums saņemts no deputāta Venta Armanda Kraukļa. Daļēji atbalstīts un iekļauts 17.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

Un 17.priekšlikums saņemts no atbildīgās komisijas. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

18.priekšlikums saņemts no deputāta Venta Armanda Kraukļa. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

19.priekšlikums saņemts no deputāta Venta Armanda Kraukļa. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

20.priekšlikums saņemts no atbildīgās komisijas. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

21.priekšlikums saņemts no atbildīgās komisijas. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

22.priekšlikums saņemts no deputāta Venta Armanda Kraukļa. Daļēji atbalstīts un iekļauts 20.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

Līdz ar to mēs esam izskatījuši visus priekšlikumus. Lūdzu deputātus atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Būvniecības likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 87, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

V.A.Krauklis.

Vispirms paldies deputātiem par pacietību un vienprātīgo atbalstu. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 11.decembris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Lēmuma projekts “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta “Patvēruma likums” (Nr.419/Lp9) otrajam lasījumam līdz 2007.gada 14.decembrim”.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā – deputāts Jānis Šmits.

J.Šmits (LPP/LC frakcija).

Godātie kolēģi! Sakarā ar nepieciešamību precizēt likumprojekta normas komisija lūdz pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta “Patvēruma likums” (Nr.419/Lp9) otrajam lasījumam līdz 2007.gada 14.decembrim”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Likumprojekts “Grozījums likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās””. Pirmais lasījums.

Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāte Anna Seile.

A.Seile (TB/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Izskatīsim likumprojektu ar numuru 1678. Šo likumprojektu ir sagatavojusi Finanšu ministrija un iesniedzis Ministru kabinets. Mēs to šodien gribam izskatīt pirmajā lasījumā.

Atbildīgā komisija un arī Ministru kabinets ir lūdzis šo likumprojektu izskatīt kā steidzamu, un es paskaidrošu – kāpēc.

Ar 2008.gadu mainās kadastrālās vērtības. Vidēji pilsētu teritorijās, bet it sevišķi Rīgā un Jūrmalā, tās var pieaugt apmēram 5–6 reizes, varbūt pat vairāk.

Līdz ar to pieaugs arī nodokļu maksājumi, bet mēs savos nodokļu likumos esam paredzējuši, ka nekustamā īpašuma nodokļa likme samazinās. Tā no jaunā gada būs 1 procents, bet nodokļu maksātājam maksājamā summa nedrīkst pieaugt vairāk par 25 procentiem. Taču šī norma neattiecas uz nomniekiem, un pilsētās situācija zemes reformas gaitā ir izveidojusies tāda, ka ļoti bieži mājas īpašums un zemes īpašums nav vienoti, tāpēc var gadīties tā, ka, pieaugot kadastrālajai vērtībai…

Sēdes vadītājs.

Es atvainojos, kolēģi! Lūdzu, izturieties mazliet klusāk! Pat Prezidijs šobrīd nedzird referentu.

A.Seile.

…tātad, pieaugot kadastrālajai vērtībai, arī nomas maksa var pieaugt neierobežoti. Tāpēc Finanšu ministrijas sagatavotais priekšlikums paredz, ka tuvākajos gados (no 2008. līdz 2010.gadam) nomas maksa atbilstoši 12.panta pirmajā un otrajā daļā noteiktajai kārtībai nedrīkst pārsniegt iepriekšējā gadā aprēķināto nomas maksu vairāk par 25 procentiem.

Arī ļoti daudzi iedzīvotāji ir griezušies mūsu komisijā ar šādu ierosinājumu. Šo likumprojektu atbalsta arī Valsts zemes dienests, kas darbojas pie Tieslietu ministrijas, un tāpēc es ļoti lūdzu atbalstīt šā likumprojekta steidzamību.

Sēdes vadītājs.

Paldies. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās”” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

A.Seile.

Komisija ir izvērtējusi šo likumprojektu un lūdz to atbalstīt arī pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 90, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī datumu, kad likumprojekts tiks izskatīts otrajā lasījumā Saeimas sēdē.

A.Seile.

Ņemot vērā to, ka balsojums ir bijis vienprātīgs un likumprojekts ir ļoti kvalitatīvs, lūdzu izskatīt to tūlīt arī otrajā lasījumā, jo komisija uzskata par nepieciešamu normalizēt nomnieku maksājumus.

Sēdes vadītājs.

Vai deputāti neiebilst, ka mēs skatām likumprojektu šodien arī otrajā lasījumā?

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās”” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par atbildīgās komisijas maiņu likumprojektam “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru”” (Nr.440/Lp9), nosakot, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija”.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Paldies, priekšsēdētāj! Darba dokumenta numurs ir 1747, un šeit ir runa tikai un vienīgi par atbildīgās komisijas maiņu, lai gan pašreiz atbildīgā komisija bija nolēmusi šo likumprojektu sūtīt atpakaļ uz Ministru kabinetu. Tomēr sarežģītā procedūra liedz mums to darīt, un līdz ar to mēs likumprojektu “Grozījumi Reliģisko organizāciju likumā” nododam Šmita kungam un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai. Protams, ar jūsu vēlību. Paldies.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par atbildīgās komisijas maiņu likumprojektam “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru””, nosakot, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par atbildīgās komisijas maiņu likumprojektam “Grozījumi Reliģisko organizāciju likumā” (Nr.441/Lp9), nosakot, ka Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir atbildīgā komisija”.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Jā, paldies, priekšsēdētāj! Es noziņoju otrādi! Es noziņoju, ka “Reliģisko organizāciju likumu” mēs sūtām Šmita kungam, turpretī Uzņēmuma reģistra likuma grozījumus mēs nosūtām Juridiskajai komisijai.

Aicinu atbalstīt komisijas sagatavoto lēmumu.

Sēdes vadītājs.

Tātad es precizēju: šobrīd mēs runājam par atbildīgās komisijas maiņu likumprojektam “Grozījumi Reliģisko organizāciju likumā”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par atbildīgās komisijas maiņu likumprojektam “Grozījumi Reliģisko organizāciju likumā” (Nr.441/Lp9), nosakot, ka Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir atbildīgā komisija”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Likumprojekts “Grozījumi Apsardzes darbības likumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Jānis Porietis.

J.Porietis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi, vēl mazliet uzmanības! Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Apsardzes darbības likumā”, kura dokumenta numurs ir 1687.

Šis likumprojekts paredz izslēgt tās tiesību normas, kuras noteica licences derīguma termiņu un tā pagarināšanas kārtību. Likumprojektā ir paredzētas arī stingrākas prasības attiecībā uz licenču izsniegšanu tādiem komersantiem, kuriem iepriekš jau tikusi anulēta apsardzes darbības licence. Likumprojekts paredz papildināt likumu arī ar normu, kurā noteikts, kādos gadījumos apsardzes sertifikāts tiek anulēts.

Likumprojektā paredzēts ierobežojums attiecībā uz iekšējās drošības dienesta vadītājiem, nosakot, ka par iekšējās drošības dienesta vadītāju var būt persona, kura nav sodīta par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kurai nav konstatēta psihiska slimība un kurai nav alkohola, narkotisko, psiho­tropo vai toksisko vielu atkarības.

Šajā likumprojektā ir iestrādāta arī norma, ka lēmuma par speciālās atļaujas anulēšanu pārsūdzēšana neaptur lēmuma darbību un izpildi.

Likumprojektā ir iestrādāts arī pilnvarojums Ministru kabinetam izvirzīt prasības, kas jāpilda apsardzes komersantam licences darbības laikā.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija 5.decembra sēdē apsprieda šo likumprojektu un to konceptuāli atbalstīja. Komisijas vārdā aicinu jūs pievērsties darbam un pieņemt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Apsardzes darbības likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 66, pret – nav, atturas – 14. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Porietis.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš likumprojekta otrajam lasījumam – 2008.gada 7.janvāris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Porietis.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu””. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Mareks Segliņš.

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Kolēģi! Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

M.Segliņš.

12.decembris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Cienījamie kolēģi! Vēlos jūs informēt, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis divus deputātu jautājumus.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Šadurska, Rībenas, Kariņa, Latkovska un Kalnietes jautājumu ārlietu ministram Mārim Riekstiņam “Par izmaiņām Latvijas sabiedriskās televīzijas programmā”. Šis jautājums tiek nodots ārlietu ministram Mārim Riekstiņam.

Un vēl Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Plinera, Buhvalova, Mitrofanova, Sokolovska, Buzajeva un Kabanova jautājumu īpašu uzdevumu ministram sabiedrības integrācijas lietās Oskaram Kastēnam “Par Latvijas nepilsoņu integrāciju”. Šis jautājums tiek nodots īpašu uzdevumu ministram sabiedrības integrācijas lietās Oskaram Kastēnam.

Līdz ar to visi šodienas sēdes darba kārtības jautājumi ir izskatīti.

Lūdzu zvanu reģistrācijai, un reģistrēsimies ar balsošanas kartēm.

Kamēr tiek apkopoti reģistrācijas rezultāti, vārds paziņojumam deputātam Guntim Blumbergam.

G.Blumbergs (ZZS frakcija).

Kolēģi! Tautsaimniecības komisija gatavo likumprojektu “Grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā” izskatīšanai Saeimā trešajā lasījumā. Lai komisijai un arī deputātiem šeit, Saeimā, kad būs jābalso, būtu vieglāk pieņemt lēmumu, 11.decembrī pulksten 14.15 Saeimas Sarkanajā zālē Tautsaimniecības komisija kopā ar Enerģētikas apakškomisiju organizē semināru par aktuālo situāciju elektroapgādes pašnodrošinājuma jomā un tā turpmākajām prognozēm, kā arī iespējamiem šā jautājuma risinājumiem. Lūdzu visus piedalīties šajā seminārā.

Otrs paziņojums. Pēc 15 minūtēm Tautsaimniecības komisijai notiks sēde.

Sēdes vadītājs.

Vārds paziņojumam deputātam Andrim Bērziņam – Zaļo un Zemnieku savienība.

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Kolēģi! Sociālo un darba lietu komisijas sēde notiks pulksten 11.00 Sociālo un darba lietu komisijas telpās. Lūgums ierasties.

Sēdes vadītājs.

Vārds paziņojumam deputātam Staņislavam Šķesteram.

S.Šķesters (ZZS frakcija).

Godātie Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti! Aicinu uz sēdi pulksten 10.45. Paldies.

Sēdes vadītājs.

Vārds paziņojumam deputātam Jānim Šmitam.

J.Šmits (LPP/LC frakcija).

Godātie Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas locekļi! Komisijas sēde notiks pulksten 10.45 komisijas telpās. Paldies.

Sēdes vadītājs.

Vārds reģistrācijas rezultātu nolasīšanai Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Labrīt, augsti godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Silva Bendrāte, Vladimirs Buzajevs, Ingrīda Circene, Ilma Čepāne, Jānis Eglītis, Jānis Klaužs, Ivans Klementjevs, Visvaldis Lācis, Ingmārs Līdaka, Leopolds Ozoliņš, Karina Pētersone, Jakovs Pliners, Jānis Reirs, Mareks Segliņš, Viktors Ščerbatihs un Vilnis Edvīns Bresis. Paldies.

Sēdes vadītājs.

Cienījamie kolēģi, šodien pulksten 17.00 bija paredzēta atbildes sniegšana uz deputātu Mitrofanova, Kabanova, Plinera, Buzajeva, Sokolovska un Buhvalova jautājumu izglītības un zinātnes ministrei Baibai Rivžai “Par Latviešu valodas slenga vārdnīcu”. Saeimas Prezidijs ir saņēmis informāciju, ka deputātus ir apmierinājusi Rivžas kundzes rakstiskā atbilde, tāpēc šodien sēde pulksten 17.00 nenotiks.

Līdz ar to visi šodienas darba kārtības jautājumi ir izskatīti.

Saeimas 2007.gada 6.decembra sēdi pasludinu par slēgtu. Paldies.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!