• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas uzņēmumu biznesa prognozēm 2008.gadam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2007., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/167855

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas valsts pašreizējo kredītreitingu

Vēl šajā numurā

13.12.2007., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas uzņēmumu biznesa prognozēm 2008.gadam

 

Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru apvienība “Eurochambres” sadarbībā ar tirdzniecības un rūpniecības kamerām Eiropā ik gadu veic aptauju par Eiropas uzņēmumu biznesa prognozēm. Tas ir kvalitatīvs biznesa prognožu pētījums ES dalībvalstīs un kandidātvalstīs. Aptaujā, kura tika rīkota jau 15.reizi, piedalījās vairāk nekā 86 000 uzņēmumu no 27 Eiropas valstīm, t.sk. 446 uzņēmumi no Latvijas. 

“Aptaujas mērķis ir noskaidrot, kā katras valsts vai reģiona uzņēmēji vērtē sava uzņēmuma darbību iepriekšējā gadā un kādas ir viņu attīstības prognozes nākamajam gadam. Pētījuma dati ļauj izdarīt secinājumus par ekonomikas attīstību valstī un salīdzināt to ar citu valstu rādītājiem. Tā kā aptauja aptver visas ES dalībvalstis, tā sniedz plašu pārskatu par biznesa attīstības tendencēm Eiropā. Jāatzīmē, ka Latvijas uzņēmēji kļuvuši reālistiskāki, bet tomēr vērtē nākotnes perspektīvas diezgan pozitīvi un tam ir pamats, jo ir pieaudzis kopējais apgrozījums, iekšējā un eksporta tirdzniecības apjoms,” skaidro LTRK valdes priekšsēdētājs Andris Gūtmanis.

Latvijas uzņēmēju kopumā optimistisko viedokli A.Gūtmanis skaidro, ka salīdzinājumā ar citām vecās ES valstīm Latvijas ekonomika vēl aizvien atrodas izaugsmes ciklā, kas nozīmē, ka tiek investēts jaunās tehnoloģijās, sistēmās, pilotprojektos, inovācijās un efektivitātes celšanā. Samazinās spekulatīvais un īstermiņa bizness, un arvien vairāk uzņēmēji plāno un attīsta savu uzņēmējdarbību ilgtermiņā, un šādus uzņēmumus dažādu veidu riski, piemēram, resursu cenu kāpums, ietekmē mazāk. Nevar noliegt arī to, ka daudzu Latvijas ražotāju produktu cenas ir cēlušās augstāk nekā izejmateriālu cenas. Faktiski šīs pozitīvās prognozes pašas par sevi ir veicinošs faktors ekonomikas attīstībai, jo pretējā gadījumā, pieaugot panikai, tikai palielinātos depresijas draudi.  

Pētījuma gaitā uzņēmēji tika aicināti paust viedokli par sava uzņēmuma attīstību, aplūkojot sešus ekonomiskos rādītājus: kopējo apgrozījumu, pārdošanu, eksportu, nodarbinātību, investīcijas un uzņēmuma attīstību kopumā.

Latvijas uzņēmēji “Eurochambres” prognožu aptaujā piedalījās sesto gadu. Ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras starpniecību tika aptaujāti 446 uzņēmumi visos reģionos.

 

Uzņēmējdarbības nākotnes perspektīvas

Pētījuma dati parāda, ka, neskatoties uz nesen notikušo kredītu krīzi un vājo dolāra pozīciju kopumā, salīdzinājumā ar prognozēm par 2007.gadu uzņēmēji ir noskaņoti optimistiski un pozitīvi vērtē uzņēmējdarbības perspektīvas nākamajā gadā.

Latvija. Saskaņā ar pētījuma datiem aptaujātās kompānijas uzskata, ka turpmākajos gados pieaugs uzņēmējdarbības vides uzticība un ekonomiskā izaugsme turpināsies. 67% aptaujātās kompānijas sagaida, ka 2008.gadā Latvijā būs labvēlīga biznesa vide, savukārt tikai 10% kompāniju sagaida, ka būs nelabvēlīga (izaugsmi kavējoša) vide. Jāatzīmē, ka ražošanas uzņēmumi pozitīvāk vērtē nākamā gada biznesa vidi nekā pakalpojumu sniedzēji, kas liecina par pozitīvu tendenci ražošanas uzņēmumu attīstībā.

 

Apgrozījums

Gan eirozonas valstu, gan to valstu, kas atrodas ārpus eirozonas, uzņēmēji sagaida, ka kopējais apgrozījums 2008.gadā nozīmīgi palielināsies. Vērtējot 2007.gada darbības rezultātus, uzņēmēji ir optimistiski par iekšējās tirdzniecības apjomu saglabāšanos un, iespējams, palielināšanos 2008.gadā. Uzņēmēji sagaida, ka arī eksporta apjomi palielināsies, tomēr lēnākā tempā. To varētu izskaidrot ar mēreni attīstošos pasaules ekonomiku.

Latvija. Saskaņā ar pētījuma datiem salīdzinājumā ar pagājušo gadu 77% uzņēmēju atzīst, ka 2007.gadā viņiem ir palielinājies kopējais apgrozījums, 68% aptaujāto atzīst, ka ir palielinājusies iekšējā tirdzniecība, un 47% respondentiem ir palielinājušies eksporta ienākumi. Pētījuma rezultāti rāda, ka Latvijas uzņēmumi vairāk orientējas uz iekšējo tirgu un to, lai kopēja apgrozījuma palielinājums balstītos uz iekšējās tirdzniecības apjoma palielinājumu, nevis uz eksporta apjomiem. Šāda tendence arī saglabāsies, jo 81% aptaujāto kompāniju sagaida kopējā apgrozījuma pieaugumu arī 2008.gadā, 64% – iekšējas tirdzniecības un 52% – eksporta tirdzniecības apjoma palielinājumu.

Tomēr situācijai ir tendence mainīties, jo uzņēmumi sagaida lielākus ienākumus no eksporta nākamajā gadā, salīdzinot ar 2007.gada prognozēm, tomēr tas joprojām ir vērtējams kritiski. Uzņēmumiem jāinvestē un jāpalielina eksporta apjomi, lai saglabātu stabilus ienākumus nākotnē.

 

Nodarbinātība

Kā liecina pētījuma rezultāti, šā gada ekonomikas attīstība pozitīvi ietekmējusi darbaspēka tirgu. Eiropas uzņēmēji sagaida situācijas uzlabošanos darba tirgū, prognozējot jaunu darbinieku pieņemšanu 2008.gadā.

Lielāko nodarbinātības prognožu pieaugumu uzrādījušas Vācija un Francija, savukārt Eiropas Savienības jaunās dalībvalstis uzskata, ka nākamgad nevarēs nodrošināt darbiniekus ar jaunam darba vietām, izņemot tādas valstis kā Rumānija un Igaunija.

Latvija. Saskaņā ar pētījuma datiem 2006.gadā 67% no darbaspēka bija nodarbināti un tikai 6% bija bezdarbnieki, kas ir tuvu dabiskam bezdarbam. Ņemot vērā citus pētījumus, Latvijas uzņēmēji uztraucas par kvalificēta darbaspēka trūkumu, kas var apdraudēt kompāniju attīstību un apgrozījuma apjoma palielinājumu. Tomēr vienlaikus tas varētu veicināt investīcijas tehnoloģijās un efektivitātes celšanā.

49% Latvijas kompāniju sagaida, ka 2008.gadā nodarbinātības līmenis palielināsies, 12% – uzskata, ka tas samazināsies, un 39% – sagaida, ka nodarbinātības līmenis paliks nemainīgs.

 

Investīcijas

Kopumā uzņēmēji neprognozē investīciju pieaugumu 2008.gadā nesen notikušās kredītu krīzes un citu uzņēmumu darbības prioritāšu dēļ. Lielākā daļa Eiropas valstu uzņēmēju, it īpaši Vācijas, Francijas un Itālijas, sagaida stabilu investīciju plūsmu.

Latvija. Kā liecina pētījuma rezultāti, Latvijas uzņēmumu investīciju apjoms 2007.gadā, salīdzinot ar 2006.gadu, ir pieaudzis. 51% uzņēmumu atzinās, ka 2007.gadā investīcijas augušas, un tikai 9% – ka investīciju apjoms samazinājies. Līdzīgas tendence investīciju apjomā uzņēmumi prognozē arī 2008.gadā.

 

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!