• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par SOLVIT centra palīdzību iedzīvotājiem tiesību aizstāvībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2007., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/167857

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2007.gada 11.decembra sēdē

Vēl šajā numurā

13.12.2007., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par SOLVIT centra palīdzību iedzīvotājiem tiesību aizstāvībā

 

Ekonomikas ministrijā darbojas Latvijas SOLVIT koordinācijas centrs, kas ir alternatīvs mehānisms Eiropas Ekonomiskās zonas iekšējā tirgus problēmu risināšanai. SOLVIT idejas pamatā ir piedāvāt reālu risinājumu iekšējā tirgus problēmām, kas ir radušās valsts iestāžu darbības rezultātā, nepareizi piemērojot ES tiesību normas.

Ekonomikas ministrija informē par aktuālākajiem veiksmes stāstiem, kuros Latvijas SOLVIT koordinācijas centra iejaukšanās rezultātā tika atrisināta problēma.

 

ES pilsoņu ģimenes locekļi par mācībām vairs nemaksās augstāku maksu

Latvijas augstskolas jau kopš Latvijas iestāšanās ES visiem ES pilsoņiem noteikušas tādu pašu mācību maksu kā Latvijas iedzīvotājiem, lai visiem ES pilsoņiem būtu vienādas iespējas izglītoties. Taču ES direktīvas paredz daudz plašāku personu loku, kam jānodrošina līdzvērtīga pieeja izglītībai – tie ir ne tikai ES pilsoņi, bet visas Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) pilsoņi (kurā bez ES valstīm ietilpst arī Norvēģija, Islande un Lihtenšteina), visi Eiropas Kopienas pastāvīgā iedzīvotāja statusa īpašnieki, kā arī viņu ģimenes locekļi. Kad SOLVIT centrā griezās kāds students, kurš bija Latvijas pilsones laulātais, bet kurš par studijām maksāja trīskārt augstāku mācību nekā viņa studiju biedri, SOLVIT vērsās pie Latvijas Universitātes administrācijas, norādot uz ES direktīvu prasībām. Latvijas Universitātes juristi iepazinās ar ES normām, un nekavējoties tika parakstīts rīkojums par vienādas mācību maksas noteikšanu gan EEZ pilsoņiem, gan EK pastāvīgā iedzīvotāja statusa īpašniekiem, gan viņu ģimenes locekļiem.

 

Beļģijas iestādes pieņems veidlapas arī latviešu valodā

Latvijas pilsone vēlējās iegūt bezdarbnieka statusu Beļģijā. Latvijas iestādes pēc pieprasījuma nosūtīja Beļģijas kompetentajai iestādei E301 formu un izziņu par apdrošināšanas personas iemaksām. Taču Beļģijas iestāde pieprasīja šo dokumentu tulkojumu flāmu valodā. Latvijas SOLVIT centrs Latvijas pilsones sūdzību nekavējoties pārsūtīja saviem kolēģiem Beļģijā, kas pārliecināja Beļģijas sociālās apdrošināšanas darbiniekus, ka E301 formu Eiropas Komisija pēc vienota parauga izdevusi visās 23 ES oficiālajās valodās tā, lai blakus noliekot flāmu un latviešu valodas versijas, Beļģijas ierēdnis varētu saprast latviski aizpildīto formu bez tulka palīdzības.

 

SOLVIT Vācijas pilsonei palīdz saņemt pensiju no Latvijas

Vācijas pilsone daļu sava mūža nostrādājusi Latvijā, bet vēlāk pārcēlusies uz Vāciju. Kad Vācijas pilsonei iestājusies invaliditāte, saskaņā ar ES regulām viņai pienācās invaliditātes pensija gan no Vācijas, gan Latvijas. Taču jau pēc gada pensijas izmaksa no Latvijas tika pārtraukta, turklāt netika izmaksāta arī pensija par sākotnējo laiku, kad tikko bija noteikta invaliditāte. Latvijas un Vācijas SOLVIT centri sazinājās ar sociālās apdrošināšanas iestādēm savās valstīs un noskaidroja, ka Vācijas sociālās apdrošināšanas iestādes nebija nosūtījušas saviem Latvijas kolēģiem visus dokumentus ar adekvātu pensijas izmaksas sākuma datumu. Savukārt Vācijas pilsonei Vācijas SOLVIT centrs paskaidroja, ka ik gadu nepieciešams Latvijas iestādēm nosūtīt notariālu apstiprinājumu, lai pensijas saņēmēja nāves gadījumā naudu ļaunprātīgi nepiesavinātos citas personas.

Ekonomikas ministrija aicina ikvienu izmantot SOLVIT centra sniegtos pakalpojumus. SOLVIT centra Latvijā kontaktpersona: Reinis Bērziņš, Ekonomikas ministrijas Iekšējā tirgus departamenta Tirdzniecības normatīvu un SOLVIT paziņošanas nodaļas vadītāja vietnieks.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!