• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par auto rezerves daļu dizainparaugu aizsardzības atcelšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.12.2007., Nr. 201 https://www.vestnesis.lv/ta/id/167965

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības Reformu līgumu (Lisabonas līgumu) un tā parakstīšanu Lisabonā 13.decembrī

Vēl šajā numurā

14.12.2007., Nr. 201

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par auto rezerves daļu dizainparaugu aizsardzības atcelšanu

 

Eiropas Parlaments 12.decembrī atbalstīja priekšlikumu, kas paredz visā ES atcelt dizainparaugu tiesisko aizsardzību automobiļu rezerves detaļām. Vienlaikus deputāti prasa pāreju veikt pakāpeniski – piecu gadu laikā. Saskaņā ar priekšlikumu uzņēmumiem, nepārkāpjot dizaina aizsardzības tiesības, būs iespēja ražot auto rezerves detaļas, kas ir identiskas oriģināliem. Šī direktīva attiecas uz detaļām, kas paredzētas, lai atjaunotu auto sākotnējo izskatu un funkciju, un izmaiņas skar tikai tā dēvēto sekundāro tirgu, kurā detaļas pārdod patērētājiem, nevis ražotājiem.

Dizainparaugu tiesības joprojām tiks aizsargātas dekoratīvām detaļām, proti, tādām, kas domātas tikai auto izskata atjaunošanai vai maiņai.

Direktīva neieviesīs būtiskas izmaiņas Latvijas, tāpat kā Beļģijas, Īrijas, Itālijas, Luksemburgas, Nīderlandes, Spānijas un Apvienotās Karalistes tirgos, kur šāds rezerves daļu brīvs tirgus jau paredzēts.

Lai auto ražotājiem dotu pietiekamu laiku piemēroties jaunajiem apstākļiem, deputāti direktīvas ieviešanai prasa piecu gadu pārejas periodu. Viņuprāt, arī jānosaka, ka patērētāji par ražojuma izcelsmi jāinformē tā, lai par izcelsmi nerastos šaubas: ar preču zīmi vai firmas nosaukumu.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!