• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Moldovas parlamenta delegācijas vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.12.2007., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/168213

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

19.12.2007., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Moldovas parlamenta delegācijas vizīti Latvijā

 

18.decembrī Saeimas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone tikās ar Moldovas Republikas parlamenta deputātu grupu sadarbībai ar Latvijas Republikas Saeimu ar Moldovas Republikas parlamenta priekšsēdētāja vietnieka Jurija Roškas vadīto delegāciju.

Saeimas priekšsēdētāja biedre K.Pētersone sveica viesus Saeimā un uzsvēra, ka starp Latviju un Moldovu pastāv aktīvi un cieši parlamentārie sakari, kā arī pauda atbalstu to sekmīgai attīstībai. Moldovas parlamenta priekšsēdētāja vietnieks J.Roška pateicās par Latvijas sniegto palīdzību viņa valstij virzībā uz Eiropas Savienību (ES) un akcentēja mūsu valsts atbalsta nepieciešamību sekmīgai demokrātisko reformu turpmākai īstenošanai. Viņš arī informēja, ka Moldovas parlamentā visas pārstāvētās partijas ir pieņēmušas vienotu atbalstu Moldovas dalībai ES.

K.Pētersone uzsvēra, ka būtiski ir apzināties prioritātes Latvijas un Moldovas sadarbībā, lai sniegtā palīdzība būtu mērķtiecīga, tiktu izmantota mūsu valsts iegūtā pozitīvā pieredze un tai pašā laikā netiktu atkārtotas pieļautās kļūdas. Savukārt J.Roška informēja, ka viņa vadītā delegācija interesējas par mūsu valsts veiktajām reformām tieslietu, drošības un iekšlietu sistēmā, kā arī notiekošo administratīvi teritoriālo reformu. Viņš pastāstīja, ka tiek veidota efektīva un neatkarīga tiesu sistēma atbilstoši Eiropas Komisijas prasībām, tomēr problēmas sagādā tās īstenošana dzīvē.

Tikšanās laikā tika pārrunātas arī abu valstu politiskās aktualitātes. Runājot par Piedņestras konflikta risinājumu, J.Roška minēja, ka pastāv visi priekšnoteikumi konflikta mierīgai noregulēšanai un izstrādātais plāns paredz Krievijas armijas izvešanu, demokrātijas atjaunošanu un demokrātisku vēlēšanu organizēšanu.

18.decembrī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle un komisiju deputāti tikās ar Moldovas Republikas parlamenta deputātu grupu sadarbībai ar Latvijas Republikas Saeimu.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja V.Paegle pauda prieku par Latvijas un Moldovas ilgstošo un daudzpusīgo sadarbību, īpaši akcentējot Eiropas Savienības kaimiņu politikas ietvaros sniegto atbalstu Moldovai virzībā uz ES un divpusējās līgumtiesiskās bāzes paplašināšanu. Moldovas parlamenta priekšsēdētāja vietnieks J.Roška uzsvēra Latvijas atbalsta nozīmību un nepieciešamību pilnveidot attiecības starp abām valstīm arī turpmāk, kas sekmēs demokrātisko reformu īstenošanu Moldovā un stratēģiskā mērķa – dalību ES – sasniegšanu. Viņš ar minēja, ka starp Latviju un Moldovu ir daudz kopīga, kas veido savstarpējo sapratni. Savukārt Ārlietu komisijas priekšsēdētājs A.Bērziņš piebilda, ka pievienošanās process ES ir sarežģīts un nepieciešamās izmaiņas likumdošanā jāizskaidro sabiedrībai.

J.Roška, informējot par Eiropas Savienības un Moldovas rīcības plāna īstenošanas gaitu, pauda cerību, ka ES sniegs pozitīvu vērtējumu progresa ziņojumā par tā izpildi, kā arī minēja svarīgākos Moldovu interesējošos jautājumus sarunās ar Eiropas Savienību, piemēram, vīzu režīmu un tirdzniecību.

Sarunā tika skarti jautājumi par situāciju Piedņestrā un Moldovas sadarbību ar GUAM valstīm – Gruziju, Ukrainu un Azerbaidžānu. Tika minēta arī 1991.gada nepārdomātā lauksaimniecības reforma un zemes privatizācija, kā arī raksturota situācija lauksaimniecības nozarē šobrīd, kad valsts subsidē prioritārās lauksaimniecības nozares, kā arī, īstenojot nacionālo programmu, uzlabo reģionu infrastruktūru un atbalsta izglītotu jauniešu došanos strādāt uz lauku reģioniem.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!