• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007.gada 18.decembra sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2007., Nr. 204 https://www.vestnesis.lv/ta/id/168312

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts civildienesta pārvaldes Dienesta pārbaudes komisijas ziņojumu

Vēl šajā numurā

20.12.2007., Nr. 204

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 2007.gada 18.decembra sēdē

 

MK: Par Ministru kabineta Atzinības raksta piešķiršanu

Ministru kabinets 18.decembra sēdē pieņēma rīkojumu “Par Ministru kabineta Atzinības raksta piešķiršanu”.

Pieņemts Ministru kabineta Apbalvošanas padomes priekšlikums, un Ministru kabineta (MK) Atzinības raksts piešķirts par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas valsts interešu pārstāvības nodrošināšanā tiesvedības procesos: Valsts kancelejas Juridiskajam departamentam, Valsts kancelejas direktora vietniecei Elitai Ektermanei un Valsts kancelejas Juridiskā departamenta vadītāja vietniekam Laurim Latišam.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšniekam ģenerālim Ainaram Pencim MK Atzinības raksts piešķirts par ilggadīgu un apzinīgu dienestu un nozīmīgu ieguldījumu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta attīstībā.

Par nozīmīgu ieguldījumu juridiskās argumentācijas sagatavošanā Latvijas un Krievijas robežlīguma parakstīšanai un ratifikācijai Ministru kabineta Atzinības raksts piešķirts: Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Starptautisko un Eiropas tiesību zinātņu katedras lektoram Mārim Lejniekam; Latvijas Republikas Saeimas Juridiskā biroja vadītājam Gunāram Kusiņam; Ministru prezidenta biroja vadītāja pienākumu izpildītājam Jānim Dzanuškānam; Ārlietu ministrijas Juridiskā departamenta direktorei Irinai Mangulei; Ministru prezidenta padomniekam ārlietu jautājumos Pēterim Ustubam; Ārlietu ministrijas Pirmā divpusējo attiecību departamenta direktoram Vilmāram Heniņam.

Noteikts, ka Ministru kabineta Atzinības rakstu Valsts kancelejas Juridiskajam departamentam, Elitai Ektermanei un Jānim Latišam pasniedz Ministru prezidents Aigars Kalvītis. Ainaram Pencim MK Atzinības rakstu pasniedz iekšlietu ministrs Ivars Godmanis. Mārim Lejniekam, Gunāram Kusiņam, Jānim Dzanuškānam, Irinai Mangulei, Pēterim Ustubam un Vilmāram Heniņam Ministru kabineta Atzinības rakstu pasniedz ārlietu ministrs Māris Riekstiņš.

 

MK: Par grozījumiem Ministru kabineta kārtības rullī

Ministru kabineta sēdē 18.decembrī akceptēti noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 2002.gada 12.marta noteikumos Nr.111 “Ministru kabineta kārtības rullis””.

Grozījumi noteikumos paredz vairākus precizējumus procedūrā, t.sk. ir paredzēts precizēt kārtību, kādā ministrija var lūgt Ministru prezidentu pasludināt jautājumu par steidzamu. Pavadvēstulē obligāti iekļaujama šādi strukturēta informācija: steidzamības pamatojums (1–3 teikumos paskaidrojums par jautājuma steidzamības būtību); iemesli, kāpēc jautājums nav iesniegts laikus (1–3 teikumos paskaidrojums par apstākļiem, kuru dēļ nav bijis iespējams jautājumu sagatavot laikus); sekas, ja jautājums netiks steidzami izskatīts (1–3 teikumos paskaidrojums par sekām, ja jautājums netiks steidzami risināts); galējais termiņš, līdz kuram jautājumam jābūt (bija jābūt) pieņemtam (izskatītam); struktūrvienība un amatpersonas, kuras bija atbildīgas par attiecīgā jautājuma savlaicīgu sagatavošanu.

Prasības par iemesliem, sekām, galējo termiņu un atbildīgajām amatpersonām neattiecas uz vēstulēm, ar kurām tiek iesniegti jautājumi, kas saistīti ar iepriekš neparedzamiem ārkārtējiem apstākļiem, kuru dēļ nepieciešama steidzama valdības rīcība.

Noteikumos paredzēts, ka anotācija būs jāpievieno tiesību aktu projektiem, kuriem ir būtiska ietekme uz sabiedrību, vidi, komercdarbību un administratīvo procedūru vienkāršošanu, kā arī ja projekts radīs fiskālu ietekmi uz valsts vai pašvaldības budžetiem.

Noteikumi papildināti, nosakot, ka, iesniedzot Ministru kabinetā dokumentus bez lietojuma ierobežojuma vai ar lietojuma ierobežojumu “Ierobežota pieejamības informācija”, bet ar lūgumu diskusiju par šiem dokumentiem Ministru kabinetā organizēt Ministru kabineta sēdes slēgtajā daļā, iesniedzēja pavadvēstulē jānorāda pamatojums šādai nepieciešamībai.

Noteikumi papildināti, nosakot, ka tiesībsargs piedalās Valsts sekretāru sanāksmēs un Ministru kabineta komitejas sēdēs ar padomdevēja tiesībām, kā arī tiek uzaicināts uz Ministru kabineta sēdēm.

Noteikumu projekts papildus paredz, ka informatīvie ziņojumi, saistībā ar kuriem paredzēta turpmāka rīcība, ir izsludināmi Valsts sekretāru sanāksmē un tiem ir piemērojama saskaņošanas procedūra.

Noteikumi papildināti ar normu, kas nosaka, ka Ministru prezidentam ir tiesības noteikt, ka attiecīgais jautājums Ministru kabinetā izskatāms sēdes slēgtajā daļā.

Noteikumi papildināti arī ar normu, ar kuru saskaņā ministriju valsts sekretāri un īpašu uzdevumu ministru sekretariātu vadītāji tiek uzaicināti uz Ministru kabineta sēdēm, bet, ja attiecīgais Ministru kabineta loceklis sēdes dienā ir prombūtnē, tās ministrijas valsts sekretāram un īpašu uzdevumu ministra sekretariāta vadītājam ir pienākums piedalīties sēdē.

Noteikumu projekts paredz svītrot normas, kurās minēti Ministru kabineta noteikumi, kas izdoti Latvijas Republikas Satversmes 81.panta kārtībā, ņemot vērā, ka minētā Satversmes norma vairs nav spēkā.

Aivis Freidenfelds, Ministru kabineta preses sekretārs

 

ĀM: Par naudas piešķiršanu Komunisma upuru piemiņas fondam ASV

18.decembrī Ministru kabinets atbalstīja naudas līdzekļu piešķiršanu Komunisma upuru piemiņas fondam ASV (Victims of Communism Memorial Foundation) Globāla virtuālā komunisma upuru piemiņas muzeja (Global Virtual Museum On Communism) izveidei.

Līdz ar to no Ārlietu ministrijas budžeta piešķirs 3000 ASV dolāru (aptuveni 1500 latu) Globāla virtuālā komunisma upuru piemiņas muzeja izveidei, lai apvienotu vienotā elektroniskā tīklā visus muzejus un institūcijas, kas nodarbojas ar komunisma upuru un noziegumu pētniecības jautājumiem. Komunisma upuru piemiņas muzeja izveidei atbalstu sniegusi arī Igaunijas valdība, kā arī vairāki komunisma piemiņas muzeji pasaulē.

Latvija arī iepriekš ir sadarbojusies ar Komunisma upuru piemiņas fondu ASV, piešķirot naudu Komunisma upuru memoriālam, kurš tika atklāts šā gada 12.jūnijā Vašingtonā, ASV.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

 

FM: Par iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijas aizpildīšanas kārtību

Lai Ministru kabineta (MK) noteikumos iestrādātu grozījumus, kas veikti likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), 18.decembrī valdībā tika apstiprināti Finanšu ministrijas sagatavoti grozījumi MK noteikumos par iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju un tās aizpildīšanas kārtību. Noteikumi papildināti ar jaunu iedzīvotāju gala ienākumu deklarācijas paraugu “Nodokļu maksātāju, kuri kārto grāmatvedību divkāršā ierakstu sistēmā, ienākumi no saimnieciskās darbības”.

Pērn likumā par IIN tika pieņemti grozījumi, kas precizēja likuma normu par īpašiem noteikumiem saimnieciskās darbības ienākuma noteikšanai maksātājiem, kas kārto grāmatvedību divkāršā ieraksta sistēmā. Savukārt šogad likums tika papildināts ar tiesību normām, kuru regulējums arī attiecas uz saimnieciskā darbības veicējiem un saimnieciskās darbības apliekamā ienākuma noteikšanu. MK noteikumos precizētas normas saistībā ar šiem likuma grozījumiem.

Tāpat noteikumos iekļauts jauns iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijas pielikums apliekamā ienākuma noteikšanai tādam iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājam, kurš grāmatvedību kārto divkāršā ieraksta sistēmā. Tāpat tiek reglamentēta šā pielikuma aizpildīšanas kārtība.

Iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijas otrais pielikums satur tabulas, kas jāaizpilda nodokļa maksātājam, ja pirmstaksācijas gadā ir gūti zaudējumi un ja nodokļu maksātājs taksācijas gadā ir pārklasificējis pamatlīdzekļus par personiskajām vajadzībām izmantojamu lietu.

Iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijas trešais pielikums ir dokuments, kurā tiek veikts saimnieciskās darbības ienākuma aprēķins.

Noteikumi arīdzan tiek papildināti ar jaunām normām, kas paredz vienkāršot deklarācijas aizpildīšanu, ja nodokļa maksātājs deklarāciju iesniedz tikai tāpēc, ka ir guvis likumā par IIN minētos ar nodokli neapliekamos ienākumus, kuru kopējā summa pārsniedz četrkāršotu taksācijas gadam noteikto neapliekamo minimumu, kā arī ja nodokļa maksātājs deklarē taksācijas gada attaisnotos izdevumus par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem. Tiks vienkāršota deklarācijas aizpildīšana, jo maksātājam vairs nebūs jāaizpilda visa deklarācija, bet tikai attiecīgais pielikums un deklarācijas rinda.

 

FM: Par iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumu strādājošajiem pensionāriem

Lai veicinātu pensionāru ieinteresētību turpināt strādāt un būt ekonomiski aktīviem arī pēc pensijas vecuma sasniegšanas, 18.decembrī valdība izskatīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavotu informatīvu ziņojumu par iespēju samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) personām, kas saņem pensiju un turpina strādāt. Valdība uzdeva Finanšu ministrijai šo dokumentu saskaņot ar Latvijas Pašvaldību savienību, ņemot vērā, ka izmaiņas skartu iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumus, kas ir nozīmīgākie pašvaldību budžeta ieņēmumi.

Šobrīd, ja persona vienlaikus saņem vecuma pensiju un strādā algotu darbu, tai tiek piemērots viens neapliekamais minimums pensijai, t.i., pensiju neapliekamais minimums – 165 lati mēnesī, savukārt darba alga tiek aplikta ar normatīvajos aktos noteiktajiem nodokļiem. Šāda pieeja tika izvēlēta, lai ievērotu IIN sistēmas pamatprincipus – vienai fiziskajai personai var būt tikai viens neapliekamais minimums.

Neapliekamais minimums ir ienākuma daļa, kurai minimālā līmenī ir jānodrošina personas eksistencei nepieciešamie līdzekļi un kura, nenosakot katrai fiziskajai personai individuāli nepieciešamo līdzekļu daudzumu, ir izslēdzama no aplikšanas ar IIN.

Tomēr daļai pensionāru pensija nesasniedz valstī noteikto neapliekamo minimumu pensijai, un līdz ar to viņi nevar pilnībā izmantot neapliekamo minimumu. Pašreiz spēkā esošais likums par IIN neparedz iespēju neizmantoto neapliekamo minimumu pensijām piemērot darba algai vai citam ienākuma veidam, ja persona vienlaikus gūst algota darba ienākumus vai citus ienākumus un saņem pensiju.

Lai novērstu šo situāciju, FM ierosina ieviest nodokļa papildu atvieglojumu personām, kam piešķirta pensija un kas turpina strādāt vai būt ekonomiski aktīvas, tomēr, vadoties no taisnīguma apsvērumiem, atvieglojuma apmēram nevajadzētu būt lielākam par nodokļa maksātāja vispārējā neapliekamā minimuma apmēru.

Tas nozīmē, ja persona vienlaikus saņem vecuma pensiju un strādā algotu darbu vai gūst citu ar ienākuma nodokli apliekamu ienākumu, pensijai tiks piemērots pensiju neapliekamais minimums, savukārt darba algai vai citam ienākumam – IIN papildu atvieglojums.

Ieviešot šo IIN papildu atvieglojumu personām, jāpiemēro tas pats princips, kāds tiek piemērots pārējiem nodokļa papildu atvieglojumiem (par invaliditāti un politiski represētās personas statusu), t.i., gadījumos, kad personai ir tiesības uz vairākiem nodokļa papildu atvieglojumu veidiem, var tikt izmantots tikai viens no tiem.

FM piedāvātais risinājums būtu viegli administrējams, jo visu nodokļa papildu atvieglojuma apmēru darba devējs vai cits ienākuma izmaksātājs, pamatojoties uz viņam iesniegtajā algas nodokļa grāmatiņā izdarīto ierakstu par to, ka personai ir piešķirta pensija, var ņemt vērā, aprēķinot ar IIN apliekamo ienākumu.

Tā kā 2008.gada budžetā ieņēmumu prognozē nav ņemts vērā šo papildu atvieglojumu dēļ iespējamais IIN ieņēmumu samazinājums, šis nodokļu atvieglojums var stāties spēkā tikai 2009.gadā

 

FM: Par norēķināšanos ar maksājumu kartēm par valsts iestāžu pakalpojumiem

Lai nodrošinātu iespēju izmantot maksājumu kartes, iekasējot valsts budžeta maksājumus un maksu par budžeta iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem, 18.decembrī valdībā tika apstiprināti Finanšu ministrijas sagatavotie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtību.

Grozījumi paredz, ka valsts un pašvaldību budžeta iestādes, saņemot samaksu par sniegtajiem pakalpojumiem ar maksājumu kartēm un izsniedzot maksājumu karšu apstrādes termināļa kvīti, varēs nelietot kases aparātus, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanai.

Noteikumi tāpat papildināti ar normām, lai nodrošinātu skaidrā naudā saņemtā apliekamā ienākuma uzskaiti fiziskām personām – iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājam no saimnieciskajā darbībā gūtā apliekamā ienākuma, kuras var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicējas.

Izmaiņas arīdzan paredz, ka šie noteikumi neattieksies uz ārvalstu fiziskām vai juridiskām personām, kas Latvijā reģistrētas tikai VID ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā, bet kurām nav noteiktas saimnieciskās darbības veikšanas vietas Latvijā. 

Grozījumi MK noteikumos stāsies spēkā ar 2008.gada 1.janvāri.

 

FM: Par nekustamā īpašuma nodokļa likuma normu piemērošanas kārtību

18.decembrī Ministru kabinetā (MK) tika apstiprināti Finanšu ministrijas sagatavotie grozījumi MK noteikumos, kas reglamentē likuma par nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) normu piemērošanas kārtību.

Saeima 2007.gada 8.novembrī pieņēma grozījumus likumā par NĪN, kas stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī. Izmaiņas paredz, ka turpmāko trīs gadu laikā NĪN apmērs, ja nodokļa objektam nav mainījies nekustamā īpašuma lietošanas mērķis, nedrīkst pārsniegt iepriekšējam taksācijas gadam aprēķinātā nodokļa apmēru vairāk kā par 25 procentiem. Lai nodrošinātu šīs normas piemērošanu, izmaiņas papildina noteikumus ar vairākiem punktiem, kas konkretizē nodokļa apmēra pieauguma ierobežojuma piemērošanu atšķirīgās situācijās.

Lai nedublētu likuma pantus ar MK noteikumiem, tiek svītrotas vairākas normas, kas saistītas ar saimnieciskās darbības jēdzienu. Noteikumi tiek papildināti ar jaunu normu, kas reglamentē – valsts budžeta finansētas iestādes nosakāmas atbilstoši likumā par budžeta un finanšu vadību lietotā termina “budžeta iestāde” skaidrojumam. Likums par NĪN paredz, ka šīm iestādēm nodoklis netiek piemērots.

Izmaiņas noteikumos arīdzan paredz, ka tiek samazināts nodokļa administrācijai iesniedzamo dokumentu skaits nodokļa atvieglojuma saņemšanai politiski represētajām personām.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

FM: Par pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda sadales kārtību

Valdība 18.decembrī apstiprināja Finanšu ministrijas sagatavotus Ministru kabineta (MK) noteikumus par pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda ieņēmumiem un to sadales kārtību 2008.gadā.

Vienlaikus ar šiem noteikumiem tika pieņemta arī kārtība, kādā iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), nodokļa pamatparāda palielinājumu un ar nodokli saistīto nokavējuma naudu un soda naudu ieskaita budžetā.

Noteikumi par izlīdzināšanas fonda ieņēmumu sadali reglamentē katrai pašvaldībai aprēķināto no izlīdzināšanas fonda izmaksājamo dotāciju vai izlīdzināšanas fondā veicamās iemaksas un kārtību, kādā tiek veiktas iemaksas izlīdzināšanas fondā un izmaksāta dotācija no tā, kā arī finanšu nepieciešamību katrā pašvaldībā, pamatojoties uz iedzīvotāju skaitu, IIN un nekustamā īpašuma nodokļa prognozi.

Atbilstoši pašvaldību finanšu izlīdzināšanas aprēķinam 2008.gadā izlīdzināšanas fonda ieņēmumi ir 93 816 528 lati. Tos veido:

• dotācija izlīdzināšanas fondā no valsts budžeta – 7 152 897 lati;

• pašvaldību iemaksas izlīdzināšanas fondā – 86 663 631 lats.

Pašvaldības iemaksas izlīdzināšanas fondā veic ar Valsts kases starpniecību no prognozētās IIN daļas, bet tās pašvaldības, ar kurām Finanšu ministrija ir noslēgusi līgumu par IIN īpašu maksāšanas un uzskaites kārtību, iemaksas fondā veic patstāvīgi.

Noteikumi stāsies spēkā 2008.gada 1.janvārī.

Lai pašvaldībām 2008.gadā varētu sadalīt pašvaldību IIN ieņēmumus atbilstoši aprēķinātajam nodokļa ieņēmumu īpatsvara koeficientam, Finanšu ministrija ir izstrādājusi grozījumus MK noteikumos par kārtību, kādā IIN, nodokļa pamatparāda palielinājumu un ar nodokli saistīto nokavējuma naudu un soda naudu ieskaita budžetā.

Šādas izmaiņas tiek izstrādātas katru gadu, attiecīgi nosakot katras pašvaldības īpatsvara koeficientu kopējos valstī iekasētajos nodokļa ieņēmumos no nodokļa maksātāju taksācijas gada ienākumiem pirms diviem gadiem.

Valsts kases sadales kontā ieskaitīto nodokļa ieņēmumu kopējā apmēra teritoriālais sadalījums 2008.gadam ir noteikts, pamatojoties uz pašvaldību īpatsvara koeficientiem, kas aprēķināti atbilstoši 2006.gada nodokļa faktiskajai izpildei, bet tām pašvaldībām, kuras ar Finanšu ministriju ir noslēgušas līgumus par īpašu nodokļa iekasēšanas kārtību, pamatojoties uz šo pašvaldību un Finanšu ministrijas vienošanās protokolu.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

IZM: Par pievienošanos Konvencijai par Eiropas Universitātes institūta izveidi

Lai Latvijas iedzīvotāji varētu studēt Eiropas Universitātes institūtā, kas atrodas Florencē, Itālijā, Latvijai ir jāpievienojas Konvencijai par institūta izveidi.

Pievienojoties Konvencijai, Latvija iegūs tiesības nosūtīt noteiktu skaitu savu studentu studijām Eiropas Universitātes institūtā visās studiju programmās un mācībspēkus darbam, kā arī Latvijai būs savs pārstāvis Eiropas Universitātes institūta padomē. Konvencijā paredzēto saistību izpildi koordinēs Izglītības un zinātnes ministrija.

18.decembrī Ministru kabinets saistībā ar Eiropas Universitātes institūtu apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas pieteikto likumprojektu, to virzot uz apstiprināšanu Saeimā.

1972.gada 19.aprīlī Florencē parakstītā konvencija par Eiropas Universitātes institūta izveidi ir Eiropas Savienības dalībvalstu vienošanās par tādas augstākās izglītības institūcijas izveidi, kuras mērķis ir sekmēt Eiropas kultūras un zinātnes mantojuma saglabāšanu, Eiropas tiesību attīstību un kalpot par forumu ideju, pieredzes apmaiņai un diskusijām Eiropas Universitātes institūta studiju virzienu un pētniecības ietvaros.

Eiropas Universitātes institūts piedāvā trīs gadus ilgas doktora studiju programmas četros virzienos: vēsture un civilizācija, ekonomika, tiesību zinātnes, politika un sabiedriskās zinātnes, kā arī vienu gadu ilgu maģistra studiju programmu Eiropas tiesībās. Institūtā maģistra un doktora studiju programmās pārsvarā studē to ES dalībvalstu pilsoņi, kuras ir pievienojušās konvencijai.

1992.gadā konvencijas dalībvalstis vienojās par nepieciešamību modernizēt Eiropas Universitātes institūta organizatorisko un akadēmisko struktūru, lai nodrošinātu tās atbilstību augstākās izglītības attīstības tendencēm Eiropā. Tika izstrādāti grozījumi konvencijā, kas precizē zinātnisko struktūru izveidi institūta ietvaros, rektora ievēlēšanas kārtību, pārvaldes struktūru uzbūvi un kompetenci un grādu piešķiršanas nosacījumus. Grozījumi stāsies spēkā, kad to ratificēs visas konvencijas dalībvalstis.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

LM: Par invaliditātes ekspertīzes kārtību Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā

Lai padarītu invaliditātes ekspertīzes veikšanu ātrāku un cilvēkiem ērtāku, Labklājības ministrija (LM) pilnveidojusi tās noteikšanas kārtību. Pilnveidotajā kārtībā precizēti invaliditātes noteikšanas un tās termiņa beigu datumi. Par invaliditātes noteikšanas datumu atzīs dienu, kad pieņemts lēmums par invaliditātes noteikšanu. Savukārt invaliditātes termiņš beigsies tajā datumā, līdz kuram noteikta invaliditāte.

Tas ļaus samazināt cilvēku rindas ārstu komisijās, jo šobrīd invaliditāte tiek noteikta līdz konkrētā mēneša beigām. Tādējādi atkārtotas invaliditātes ekspertīzes veikšanai mēneša beigās ārstu komisijās veidojas lielas rindas.

Turklāt, lai nodrošinātu invaliditātes termiņa nepārtrauktību, atkārtotas ekspertīzes veikšanai nepieciešamie dokumenti būs jāiesniedz ne vēlāk kā piecas darba dienas pirms invaliditātes termiņa beigām.

Lai no nākamā gada invalīdi, kuriem nepieciešama īpaša kopšana, varētu saņemt jauno kopšanas pabalstu, invaliditātes ekspertīzes kārtība papildināta ar kritērijiem īpašas kopšanas nepieciešamībai. Balstoties uz tiem, ārstu komisija varēs izsniegt šiem cilvēkiem pabalsta saņemšanai nepieciešamo atzinumu.

No nākamā gada 1.janvāra invalīdi ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, kuri pārsnieguši 18 gadu vecumu un kuriem nepieciešama īpaša kopšana, saņems jaunu valsts sociālo pabalstu – 100 latus mēnesī. Šā pabalsta saņemšanai būs vajadzīgs atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību.

LM sagatavotos grozījumus Ministru kabineta noteikumos par invaliditātes ekspertīzes kārtību Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā 18.decembrī apstiprināja valdība.

 

LM: Par paternitātes pabalsta palielināšanu no 2009.gada

Lai veicinātu tēvu aktīvāku līdzdalību ģimenes dzīvē, no 2009.gada tiks palielināts paternitātes pabalsta apmērs. Bērnu tēvi to varēs saņemt 100% apmērā no savas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, informē Labklājības ministrija (LM).

Tēviem ir iespēja iesaistīties savu jaundzimušo bērnu aprūpē, līdz bērniņa divu mēnešu vecumam izmantojot 10 dienu ilgu paternitātes atvaļinājumu. Sociāli apdrošinātie tēvi, kuri šo atvaļinājumu izmanto, saņem paternitātes pabalstu. 

“Jau šobrīd paternitātes pabalsta saņēmēju skaits stabili pieaug. Šā gada pirmajos deviņos mēnešos šo pabalstu saņēmuši vidēji 660 tēvi mēnesī. Tie ir aptuveni 34% jauno tēvu jeb katrs trešais. Tāpēc paredzams, ka pabalsta palielināšana šo tendenci vēl vairāk nostiprinās un tēvi arvien vairāk iesaistīties ģimenes pienākumu veikšanā,” uzsver Labklājības ministrijas speciālisti.

Šobrīd paternitātes pabalsts ir 80% apmērā no tēva vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, ko aprēķina no tēva sešu mēnešu ienākumiem. Šā gada oktobrī paternitātes pabalsta vidējais apmērs bija 144,7 lati. Tas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir par gandrīz 36 latiem vairāk.

Paternitātes pabalsta palielināšanai LM izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos par vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtību un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtību. Tos 18.decembrī apstiprināja valdība.

Sagatavotie grozījumi arī paredz 2009.gadā no 40% līdz 70% paaugstināt maternitātes un paternitātes pabalstu aprēķināšanai izmantojamo vidējās apdrošināšanas iemaksas algas apmēru. Tas attieksies uz gadījumiem, kad cilvēks pabalsta aprēķināšanai paredzētajā periodā nav strādājis vai arī bijis atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas un par viņu nav veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas.

 

LM: Par darba aizsardzības prasībām elektromagnētisko lauku riskos

Lai novērstu grūtības praksē nodrošināt strādājošo aizsardzību pret elektromagnētisko lauku radīto risku iedarbību, attiecīgās darba aizsardzības prasības stāsies spēkā no 2008.gada 30.aprīļa, nevis no nākamā gada 1.janvāra, kā bija noteikts līdz šim.

Šāds pagarinājums saistīts ar to, ka Eiropas Savienības (ES) direktīvā noteiktās ekspozīciju robežvērtības veselības nozarē strādājošiem ierobežo iespējas izmantot un attīstīt magnētiskās rezonanses attēlu veidošanas tehniku. Minētā tehnika ir neaizstājama vairāku slimību diagnostikā un ārstēšanā.

Šobrīd Eiropas Komisija (EK) ir sākusi pētījumu par direktīvas ietekmi uz medicīniskām procedūrām. Līdz ar to, lai iegūtu laiku nepieciešamās informācijas ieguvei un analīzei, kā arī jaunu priekšlikumu izstrādei, EK ir ierosinājusi atlikt direktīvas pārņemšanas termiņu līdz 2012.gada 30.aprīlim. Tiklīdz EK priekšlikumu atbalstīs ES padomē, arī Latvijā noteikumu spēkā stāšanās termiņu vēlreiz pagarinās līdz ES Padomes noteiktajam termiņam.

Tas noteikts Labklājības ministrijas (LM) sagatavotajos grozījumos noteikumos “Darba aizsardzības prasības nodarbināto aizsardzībai pret elektromagnētiskā lauka radīto risku darba vidē”, kas 18.decembrī apstiprināti Ministru kabineta sēdē.

Noteikumi attiecas uz visām nodarbinātības jomām, kurās nodarbinātie var tikt pakļauti elektromagnētiskajam laukam. Tomēr lielāku ietekmi uz nodarbināto veselību var atstāt elektromagnētiskie lauki televīzijas, radiosakaru nozarē, medicīnā, piemēram, magnētiskās rezonanses iekārtas un metālu apstrādē. Bet tas ir atkarīgs no izmantotajām iekārtām, un katrā konkrētajā gadījumā darba devējam ir jānodrošina risku izvērtējums un jānosaka, vai nodarbinātie ir pakļauti riskam.

Darba devējs ir atbildīgs par nodarbināto aizsardzību pret elektromagnētiskā lauka radīto risku darba vidē, turklāt viņam ir jānosaka elektromagnētiskā lauka radītā iedarbība, kā arī jānovērtē tā radītais risks – jānosaka, vai tajā ir elektromagnētiskā lauka kaitīgā starojuma avoti, kuri varētu izraisīt traucējumus cilvēka veselībai. Vienlaikus darba devējam jāveic visi iespējamie pasākumi, lai novērstu vai mazinātu iepriekšminēto risku.

Savukārt, lai pēc iespējas ātrāk konstatētu elektromagnētiskā lauka radītos veselības traucējumus, darba devējam ir noteikts pienākums nodrošināt strādājošo, kuri pakļauti elektromagnētiskā lauka starojumam, obligātās veselības pārbaudes. Turklāt darba devējam jānodrošina ārstniecības speciālistu iepazīstināšana arī ar riska novērtējuma rezultātiem.

Elektromagnētiskā lauka mērījumus var veikt kompetentas institūcijas, kompetenti speciālisti, akreditētas laboratorijas, ES akreditētas institūcijas, darba aizsardzības speciālisti un citas personas ar atbilstošu kvalifikāciju mērījumu veikšanai. Mērījumus veic, izmantojot verificētu mēraparatūru.

Par noteikumu kontroli un uzraudzību ir atbildīga Valsts darba inspekcija.

Elektromagnētiskie lauki ir statiski un mainīgi elektriskie, magnētiskie un elektromagnētiskie lauki, kuru frekvences ir līdz 300 GHz.

 

LM: Par jaunu pabalstu invalīdiem ar smagiem funkciju traucējumiem

Lai sniegtu lielāku atbalstu cilvēkiem ar invaliditāti, no nākamā gada 1.janvāra invalīdi, kuriem nepieciešama īpaša kopšana, varēs saņem jaunu valsts sociālo pabalstu, informē Labklājības ministrija (LM).

Jauno pabalstu – 100 latus mēnesī – varēs saņemt invalīds ar smagiem organisma sistēmu funkciju traucējumiem, kurš pārsniedzis 18 gadu vecumu un kuram nepieciešama īpaša kopšana.

Tas ļaus smagi slimā invalīda kopšanai apmaksāt aprūpētāju, saņemt papildu rehabilitācijas pakalpojumus vai izmantot šos līdzekļus ikdienā nepieciešamo izdevumu segšanai.

Tā kā šis ir jauns pabalsts, tā saņemšanai nepieciešams Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀK) izsniegts atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību.

Lai atvieglotu atzinuma saņemšanu, invalīdiem, kuru invaliditātes izziņā ir norāde “nepieciešama kopšana” vai “kopjams”, to izsniegs bez viņa klātbūtnes. Tas nozīmē, ka atzinumu varēs izsniegt uz invalīda vai viņa likumiskā pārstāvja iesnieguma pamata. Turklāt to varēs nosūtīt pa pastu vai faksu jebkurai VDEĀK (vēlams tai, kura cilvēkam pēdējo reizi noteica invaliditāti). Komisija izsniegs atzinumu bez cilvēka klātbūtnes un visus dokumentus ierakstītā vēstulē nosūtīs uz cilvēka norādīto adresi.

Savukārt tie invalīdi, kuriem ar invaliditāti izsniegtajos VDEĀK dokumentos nav atzīmes “kopjams” vai “nepieciešama kopšana”, būs jāiesniedz VDEĀK iesniegums un ārstējošā ārsta nosūtījums uz ekspertīzes komisiju īpašas kopšanas nepieciešamības noteikšanai. Atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību varēs saņemt, ja VDEĀK konstatēs invalīda funkcionālo traucējumu atbilstību apstiprinātajiem kritērijiem invalīda īpašas kopšanas nepieciešamībai.

Lai saņemtu jauno pabalstu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) būs jāiesniedz:

1) minētais VDEĀK atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību;

2) invaliditātes izziņa;

3) personu apliecinošs dokuments.

Dokumentus VDEĀK atzinuma un pabalsta saņemšanai varēs iesniegt no 1.janvāra. Neskatoties uz to, kurā janvāra datumā cilvēks nokārtos visus nepieciešamos dokumentus, pabalsts par janvāri tiks izmaksāts pilnā apmērā.

Papildu informācijai par atzinuma saņemšanu var vērsties tuvākajā VDEĀK vai pa informatīvo tālruni 7614885. Savukārt par pabalsta piešķiršanu – jebkurā VSAA nodaļā vai zvanot uz VSAA bezmaksas tālruni 78001015.

Līdztekus šī invalīdu grupa varēs saņemt arī valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu vai pensiju (vecuma vai invaliditātes). Tādējādi valsts sociālo pabalstu veidā cilvēki saņems vismaz 150 latus mēnesī.

Saskaņā ar LM aprēķiniem jauno pabalstu vidēji mēnesī varētu saņemt 7400 invalīdu. Tam ir piešķirti 8,88 miljoni latu.

LM sagatavotos Ministru kabineta noteikumus par pabalsta invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību 18.decembrī apstiprināja valdība.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

 

LM: Par Valsts darba inspekcijas likumu

No 2008.gada 1.janvāra Valsts darba inspekcija (VDI) nebūs atbildīga par bīstamo iekārtu tehnisko uzraudzību.

Minētās funkcijas ar nākamā gada 1.janvāri pildīs Valsts būvinspekcija.

To paredz Labklājības ministrijas (LM) sagatavotais likumprojekts “Valsts darba inspekcijas likums”, kas 18.decembrī apstiprināts Ministru kabineta sēdē. Par likumprojektu vēl lems Saeima.

Likumprojektā noteikta arī kārtība, kādā VDI no nākamā gada 1.janvāra varēs pilnībā vai daļēji apturēt uzņēmumu darbību gadījumos, kad pārkāpti darba tiesību un darba aizsardzības normatīvie akti. Tādējādi būs novērsta situācija, ka VDI nevar apturēt uzņēmumu darbību, jo ar 2008.gada 1.janvāri spēku zaudēs likums “Par uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbības apturēšanu”.

Tāpat nākamajā gadā paplašināsies VDI uzraudzības joma attiecībā uz privātajām teritorijām. Turpmāk inspekcijai būs tiesības kontrolēt un uzraudzīt arī to, kā privātpersonām piederošās teritorijās esošajos būvobjektos tiek ievēroti drošības un veselības aizsardzības pasākumi. Šobrīd VDI nav tiesību veikt darba aizsardzības un darba tiesisko normatīvo dokumentu kontroli privātās teritorijās. Tā rezultātā tiek apdraudēta strādājošo veselība, jo šajās teritorijās bieži netiek ievēroti nepieciešamie drošības un veselības aizsardzības pasākumi.

Paredzams, ka Valsts darba inspekcijas likums stāsies spēkā no 2008.gada 1.janvāra.

VDI, tāpat kā līdz šim, būs jāveic arī kopējo valstī notikušo nelaimes gadījumu, par kuriem sastādīts akts vai atzinums, reģistrācija un uzskaite.

 

LM: Par vecāku pabalstu par bērna kopšanu līdz gada vecumam

No nākamā gada 1.janvāra nodarbinātie vecāki par bērna kopšanu līdz viena gada vecumam saņems jaunu – vecāku pabalstu, un tam nebūs noteikta maksimālā robeža, norāda Labklājības ministrija (LM).

Jauno vecāku pabalstu varēs saņemt viens no bērna vecākiem – māte vai tēvs – 70% apmērā no algas, no kuras tiek veiktas sociālās iemaksas. Tas nozīmē, ka pabalsta apjoms līdzināsies algai, ko cilvēks saņem uz rokas un ģimene varēs saglabāt līdzšinējos ienākumus. Minimālais vecāku pabalsta apmērs sociāli apdrošinātiem vecākiem būs 63 lati mēnesī.

Jauno vecāku pabalstu saņems nodarbinātie vecāki, proti, vecāki, par kuriem pirms bērna piedzimšanas ir veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas. Tas nodarbinātiem vecākiem aizstās līdzšinējo bērna kopšanas pabalstu, ko izmaksāja no valsts pamatbudžeta. Ņemot vērā pamatbudžeta iespējas, bērna kopšanas pabalstam līdz šim bija noteikts maksimālais apmērs – 392 lati mēnesī. Sākot pabalsta izmaksu no sociālās apdrošināšanas budžeta, tas tiks aprēķināts bez “griestiem”, ņemot vērā katra cilvēka veiktās sociālās iemaksas.

Vecāku pabalstu varēs saņemt neatkarīgi no tā, vai māte vai tēvs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Pabalstu varēs saņemt arī tie vecāki, kuru bērni ir dzimuši 2007.gadā. Pabalsts attieksies ne tikai uz 2008.gadā dzimušajiem bērniem, bet arī uz tiem, kas 2008.gada 1.janvārī nebūs sasnieguši gada vecumu. Pabalsta apmēru automātiski pārrēķinās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Cilvēki, par kuriem nav veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas, tāpat kā līdz šim saņems 50 latu bērna kopšanas pabalstu. Šo un vecāku pabalstu izmaksās, līdz bērns sasniedz viena gada vecumu. Savukārt par bērna kopšanu no viena līdz divu gadu vecumam tāpat kā šobrīd turpinās maksāt bērna kopšanas pabalstu 30 latu apmērā.

Par cilvēku, kurš saņem vecāku pabalstu, valsts maksā sociālās iemaksas pensiju un bezdarba apdrošināšanai. Tas nozīmē, ka šis bērna kopšanas periods tiek ieskaitīts pabalsta saņēmēja sociālās apdrošināšanas (darba) stāžā, nodrošinot lielāku pensiju un iespēju pēc bērna kopšanas saņemt bezdarbnieka pabalstu.

LM sagatavotos grozījumus Ministru kabineta noteikumos par bērna kopšanas pabalsta un piemaksas pie bērna kopšanas pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību, kā arī grozījumus Ministru kabineta noteikumos par vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtību un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtību 18.decembrī apstiprināja valdība.

 

LM: Par bezdarbnieka statusa piešķiršanas kārtību un nepieciešamajiem dokumentiem

Lai samazinātu bezdarbnieka statusa iegūšanai iesniedzamo dokumentu skaitu, bezdarbniekiem Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) turpmāk papildus personu un uzturēšanos tiesību apliecinošiem dokumentiem, kā arī algas nodokļa grāmatiņai būs jāuzrāda ceļošanas dokuments vai E 303/1 veidlapa.

To nosaka Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie Ministru kabineta noteikumi “Bezdarbnieka un darba meklētāja statusa piešķiršanas kārtība un statusa piešķiršanai nepieciešamie dokumenti”, kuri 18.decembrī apstiprināti Ministru kabinetā.

E 303/1veidlapa atbilstoši regulai 1408/71/EEK nodrošina sociālā nodrošinājuma sistēmu piemērošanu tiem darbiniekiem un viņu ģimenēm, kuri pārvietojas Eiropas Kopienas teritorijā. Minētās regulas mērķis ir nodrošināt, lai Eiropas Savienības (ES) ietvaros robežu šķērsojošie darba ņēmēji no sociālās drošības tiesību viedokļa nebūtu sliktākā stāvoklī nekā tad, ja viņi būtu palikuši savā dzimtenē.

Līdz šim bezdarbnieka statusa iegūšanai bezdarbniekam bija jāiesniedz personu apliecinoši un deklarētās dzīvesvietas dokumenti, pastāvīgās uzturēšanās atļauja, ja tāda bija saņemta, termiņuzturēšanās atļauja un laulības apliecība gadījumos, ja cilvēks ir precējies, termiņuzturēšanās atļauja, ja tā ir piešķirta saistībā ar alternatīvā statusa iegūšanu, kā arī algas nodokļa grāmatiņa.

Tāpat apstiprinātie noteikumi paredz, ka arī darba meklētājam darba meklētāja statusa iegūšanai būs jāiesniedz tādi paši dokumenti kā bezdarbniekam.

Atbilstoši noteikumiem lēmumu par bezdarbnieka vai darba meklētāja statusa piešķiršanu NVA pieņem vienas darba dienas laikā. Savukārt, lai bezdarbnieks varētu saņemt pabalstu, informāciju par bezdarbnieka statusa piešķiršanu vienas darba dienas laikā nosūta arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai.

Pēc bezdarbnieka vai darba meklētāja statusa piešķiršanas speciālisti iepazīstina bezdarbnieku vai darba meklētāju ar viņa tiesībām un pienākumiem, kā arī iekārto viņa uzskaites karti. Tajā norāda gan informāciju par pašu cilvēku, piemēram, izglītību, valodas prasmi, iepriekšējo darba pieredzi, gan arī datus par bezdarbnieka vai darba meklētāja statusa iegūšanu vai zaudēšanu, saņemtajiem pakalpojumiem, kā arī citas ziņas.

Atgādinām, ka šogad jūnijā Saeima pieņēmusi grozījumus Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā. Atbilstoši tam paplašināts to cilvēku loks, kuriem ir tiesības saņemt bezdarbniekiem, darba meklētājiem un bezdarba riskam pakļautiem cilvēkiem paredzēto atbalstu. To vidū ir, piemēram, ES dalībvalsts un Eiropas Ekonomiskās zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsoņi vai viņu ģimenes locekļi ar pastāvīgās uzturēšanās atļaujām, cilvēki ar pastāvīgās uzturēšanās atļaujām saistībā ar bēgļa statusa piešķiršanu, cilvēki ar termiņuzturēšanās atļaujām, balstoties uz pagaidu aizsardzības statusa piešķiršanu un cilvēku tirdzniecības upura statusa piešķiršanu.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

 

SM: Par personu iekārtošanu darbā uz kuģiem

Turpmāk arī kuģu īpašniekiem, tāpat kā jebkuram citam komersantam, būs jāsaņem licence personu iekārtošanai darbā uz kuģiem.

Šo un citas precizētas normas paredz Satiksmes ministrijas izstrādātais jaunais noteikumu projekts “Noteikumi par personu iekārtošanu darbā uz kuģiem”, ko 18.decembrī izskatīja Ministru kabineta sēdē.

Licenci personu iekārtošanai darbā uz kuģiem komersantam uz neierobežotu laiku izsniedz Satiksmes ministrija, līdz ar to (atšķirībā no pašreiz spēkā esošajiem noteikumiem) noteikumu projekts vairs neparedz licences pārreģistrāciju.

Noteikumi nosaka arī komersantu tiesības, pienākumus un atbildību, šo noteikumu izpildes uzraudzības kārtību, kā arī to, kādos gadījumos Satiksmes ministrija drīkst anulēt izsniegto licenci. Būtisks jauninājums ir tas, ka Satiksmes ministrija drīkstēs anulēt šo licenci gadījumā, ja komersants 12 mēnešu laikā nebūs iekārtojis darbā uz kuģa nevienu personu.

Kuģu īpašniekiem, tāpat kā citiem komersantiem, turpmāk būs jānodrošina arī, ka ar darbiekārtošanas pakalpojumiem nodarbojas vismaz viens darbinieks ar kuģa kapteiņa vai kuģa virsnieka profesionālo kvalifikāciju.

Komersantu saraksts, kuriem izsniegta speciālā atļauja (licence), būs pieejams VAS “Latvijas Jūras administrācija” mājaslapā internetā.

Līdz ar šo noteikumu apstiprināšanu spēku zaudēs 2005.gada 26.aprīļa Ministru kabineta noteikumi Nr.278 “Noteikumi par personu iekārtošanu darbā uz kuģiem”.

Šo noteikumu īstenošanai nav nepieciešami papildu līdzekļi valsts budžetā.

 

SM: Par transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības noteikumiem

18.decembrī Ministru kabinetā izskatīts noteikumu projekts “Transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības noteikumi”, kas nosaka transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības vietu reģistrācijas kārtību, kā arī prasības transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecībai un tirdzniecības valsts reģistrācijas numuru zīmju izmantošanai.

Noteikumu projekts izstrādāts saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 4.1panta trešo un ceturto daļu.

Lai arī mazumtirdzniecībai speciālā atļauja (licence) nav vajadzīga, komersantiem jebkurā gadījumā ir jāreģistrē Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) transportlīdzekļu un to numurēto agregātu (transportlīdzekļu virsbūvju, kabīņu vai rāmju, uz kuriem transportlīdzekļa izgatavotājs norāda transportlīdzekļa identifikācijas numuru) tirdzniecības vieta.

Pēc tirdzniecības vietas reģistrācijas CSDD nodrošina komersantam pieeju transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistram, kur precīzi tiks fiksēta informācija par īpašuma tiesību maiņu.

Šis ir arī viens no būtiskākajiem punktiem noteikumu projektā, kas nosaka: visa ar transportlīdzekļu tirdzniecību saistītā informācijas apmaiņa notiks tikai caur iepriekšminēto reģistru, tā nodrošinot, ka tiek mazinātas nelikumības transportlīdzekļu tirdzniecībā un īpašuma tiesību nodošanā.

Vienlaikus ar minētā reģistra starpniecību tiek papildus kontrolēta Ceļu satiksmes drošības direkcijas transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā fiksēto apstāšanās un stāvēšanas sodu un sodu par ceļu satiksmē izdarītiem administratīviem pārkāpumiem nomaksa.

Šo noteikumu īstenošanai nav nepieciešami papildu līdzekļi valsts budžetā.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

VidM: Par vides vadības un audita sistēmas reģistra izveidošanas un uzturēšanas kārtību

18.decembrī Ministru kabineta sēdē tika akceptēts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Kārtība, kādā izveido un uztur vides vadības un audita sistēmas reģistru un reģistrē tajā organizācijas”.

Noteikumu projekts izstrādāts saskaņā ar Vides aizsardzības likuma 39.panta trešo daļu. Tas nosaka kārtību, kādā Vides pārraudzības valsts birojs izveido un uztur vides vadības un audita sistēmas reģistru un reģistrē tajā organizāciju vai lemj par reģistrācijas atteikumu, par organizāciju uzskatot publisko un privāto tiesību subjektu.

Noteikumu projekts aizstās Ministru kabineta 2004.gada 20.aprīļa noteikumus Nr.320 “Kārtība, kādā izveido un uztur vides vadības un audita sistēmas reģistru un reģistrē tajā organizācijas”.

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

ZM: Par putraimu dalīšanu trūcīgajiem arī nākamgad

Valdība 18.decembrī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos “Kārtība, kādā tiek administrēti un uzraudzīti tirgus intervences pasākumi augkopības un lopkopības produktu tirgū, īstenojot Eiropas Komisijas programmu vistrūcīgākajām personām”.

Grozījumi normatīvajā aktā paredz, ka arī 2008.gadā vistrūcīgākajām personām tiks dalīti putraimi. Katra persona varēs saņemt vienu kilogramu putraimu mēnesī.

Noteikumos paredzēto normu izpildi nodrošinās Lauku atbalsta dienests esošo funkciju ietvaros.

Putraimi nākamgad tiks izdalīti tāpat kā šogad – caur labdarības organizācijām. Turklāt 2008.gadā programmā piedalīsies biedrība “Latvijas Sarkanais Krusts”, un līdz ar to programmas realizācija notiks plašāk nekā iepriekš, jo organizācijas filiāles atrodas lielākajā daļā Latvijas rajonu.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

ZM: Par higiēnas un obligātajām nekaitīguma prasībām govs svaigpiena apritei

Valdība 18.decembrī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus “Higiēnas un obligātās nekaitīguma prasības govs svaigpiena apritei nelielā apjomā”.

Dokumentā noteikts piena apjoms, kāds tiek uzskatīts par nelielu daudzumu, izstrādātas prasības piena kvalitātei un nekaitīgumam, kā arī parauga noņemšanai. Tāpat dokumentā noteiktas prasības neliela daudzuma piena ieguvei, pirmapstrādei, uzglabāšanai un tiešai piegādei galapatērētājam vai mazumtirdzniecībai.

Ieviešot noteikumus, katram patērētājam būs iespēja uzzināt, kas ir piena ražotājs, jo tirdzniecības vietā būs pieejama informācija, kas nodrošinās izsekojamību. Piena ražotājs pavaddokumentā ar savu parakstu apliecinās, ka ir ievērotas visas šajos noteikumos iekļautās prasības.

Latvijā šobrīd nav normatīvo aktu, kuri noteiktu prasības tāda svaigpiena iegūšanai, kas paredzēts tiešai piegādei galapatērētājiem un mazumtirdzniecībai, kā arī tā pirmapstrādei, uzglabāšanai un transportēšanai.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

ZM: Par atļaujas izsniegšanas kārtību uz laiku tirgot sēklas

Valdība 18.decembrī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus “Atļaujas izsniegšanas kārtība uz laiku tirgot sēklas, kuras neatbilst minimālās dīgtspējas prasībām”.

Noteikumi paredz, ka atļauju izsniegs Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD), ja radušās īslaicīgas grūtības sēklu apgādē un Latvijā trūkst lopbarības augu, labības, biešu, dārzeņu, eļļas augu un šķiedraugu sēklu.

Dokumentā noteikts, kādi nepieciešamie dokumenti un informācija sēklaudzētājam un sēklu tirgotājam ir jāiesniedz VAAD.

Savukārt VAAD, pamatojoties uz personas iesniegumu un Nacionālās augu šķirņu padomes priekšlikumu, pieņem lēmumu par Latvijas tirgus nepietiekamo nodrošinājumu ar sēklām un nosūta iesniegumu Eiropas Komisijai un dalībvalstīm.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

ZM: Par traktortehnikas tirdzniecības vietas reģistrācijas kārtību un tirdzniecības prasībām

Valdība 18.decembrī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus “Noteikumi par traktortehnikas, to piekabju un numurēto agregātu tirdzniecības vietas reģistrācijas kārtību un tirdzniecības prasībām, kā arī tirdzniecības valsts reģistrācijas numura zīmju izmantošanas kārtību”.

Ar normatīvā akta projektā ietverto regulējumu paredzēts pilnveidot traktortehnikas, tās piekabju un tās numurēto agregātu tirdzniecības kārtību.

Dokumentā noteikts, ka komersantam, kas vēlas nodarboties ar traktortehnikas, tās piekabju un to numurēto agregātu tirdzniecību un ir ierīkojis tirdzniecības vietu, tā jāreģistrē valsts aģentūrā “Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra” (VTUA). Savukārt komersants, kam tirdzniecības vietas reģistrācija tiek veikta, var saņemt attiecīgajam valsts standartam atbilstošas traktortehnikas vai tās piekabju tirdzniecības numura zīmes.

Lai reģistrētu tirdzniecības vietu, komersantam aģentūrā jāiesniedz iesniegums, kurā norādīti dati par pašu komersantu, kā arī ziņas par tirgot paredzēto traktortehniku. Pēc tirdzniecības vietas reģistrācijas VTUA nodrošina komersantam pieeju tirdzniecības reģistram. Noteikumos arī norādītas procedūras, kas veicamas tirdzniecības vietas maiņas gadījumā.

Tāpat noteikumos noteikti traktortehnikas, tās piekabju un numurēto agregātu tirdzniecības vispārīgie nosacījumi un uzskaitīti traktortehnikas, tās piekabju un numurēto agregātu tirdzniecībai nepieciešamie dokumenti, noteiktas procedūras traktortehnikas, tās piekabju un numurēto agregātu pieņemšana tirdzniecībai, kā arī rēķinu – uzziņu veidlapu izsniegšanas kārtība.

Turklāt normatīvajā aktā norādīta tirdzniecības numura zīmju saņemšana un izmantošana.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”. Savukārt noteikumos noteiktās rēķinu – uzziņu veidlapas un tirdzniecības numura zīmes VTUA komersantam izsniegs, kā arī tirdzniecības vietas reģistrāciju veiks, sākot ar 2008.gada 1.aprīli.

 

ZM: Par pesticīdu atlieku pieļaujamo daudzumu pārtikā

Valdība 18.decembrī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) “Noteikumos par pesticīdu atlieku kontroli augu valsts izcelsmes produktos”. Noteikumu projekts ir izstrādāts, pamatojoties uz Augu aizsardzības likumu.

Grozījumi esošajos noteikumos izstrādāti, lai mainītu maksimāli pieļaujamo augu aizsardzības līdzekļos ietilpstošo darbīgo vielu – diazinona, azoksistrobīna, hlortalonila, deltametrīna, heksahlorbenzola, ioksinila, oksamila un hinoksifēna – atlieku daudzumu ogās, augļos, dārzeņos, pākšaugos, eļļas augos, kartupeļos, tējā un apiņos. Tāpat normatīvajā aktā izstrādāti grozījumi, lai papildinātu ar bifenzāta, petoksamīda, pirimetanila un rimsulfurona atliekvielu maksimāli pieļaujamo daudzumu ogās, augļos, dārzeņos, pākšaugos, eļļas augos, kartupeļos, tējā un apiņos.

Uzraudzību un kontroli pār noteikumu izpildi veiks Pārtikas un veterinārais dienests.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!