• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 550 miljonu eiro izmantošanu nodarbinātības un izglītības veicināšanai Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2007., Nr. 204 https://www.vestnesis.lv/ta/id/168315

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības desmit galvenajiem sasniegumiem

Vēl šajā numurā

20.12.2007., Nr. 204

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 550 miljonu eiro izmantošanu nodarbinātības un izglītības veicināšanai Latvijā

 

Eiropas Komisija ir spērusi svarīgu soli, lai palīdzētu Latvijai pilnībā izmantot Eiropas Savienības dalībvalsts priekšrocības, apstiprinot Latvijas izstrādāto nodarbinātības veicināšanas programmu. Programma, ko līdzfinansē Eiropas Savienība un Latvijas valdība ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) starpniecību, ir neatsverams ieguldījums cilvēkos un viņu prasmēs. Programmas, kura ir saņēmusi 550,65 miljonu eiro finansējumu no ES, mērķis ir veicināt iedzīvotāju izglītību un palīdzēt viņiem apgūt darba tirgū nepieciešamās prasmes. 

Vladimirs Špidla, ES nodarbinātības, sociālo lietu un vienādu iespēju komisārs, ir apsveicis Eiropas Komisijas lēmumu. “ES nesenie centieni veicināt nodarbinātību nes savus augļus. Nodarbināto skaits palielinās, bet bezdarbs sarūk. Tomēr mums vēl ir ko darīt. Eiropai jāreaģē uz tādiem izaicinājumiem kā globalizācija, jaunas tehnoloģijas, iedzīvotāju novecošana un jāpaplašina pētījumi un inovācijas. Eiropas Sociālais fonds veicina Eiropas spējas radīt labas darba vietas un nodrošināt, lai strādājošie apgūst darbam nepieciešamās iemaņas. Šie mērķi ir jārealizē nacionālajā līmeni,” uzsver V.Špidla.

Latvijā ESF koncentrēsies uz izglītības sistēmas modernizēšanu un pielāgošanu darba tirgus prasībām. Tas palīdzēs cilvēkiem būt labāk sagatavotiem darbam, kā arī veicinās pašnodarbinātību un uzņēmējdarbības uzsākšanu. ES atbalstīs Latvijas centienus, lai padarītu darba vidi drošāku un veselīgāku un valsts pārvaldes sistēmu – efektīvāku. Turklāt fonds veicinās arī sociālo integrāciju, palīdzot ekonomiski neaktīviem vai nelabvēlīgos apstākļos nonākušajiem iedzīvotājiem atrast jaunas un labākas darba vietas.

Ik gadu ESF kopumā nodrošina 10 miljardu eiro finansējumu ES valstīm. Paredzēts, ka no 2007. līdz 2013.gadam ES finansējums 27 Savienības dalībvalstīm sasniegs 75 miljardus eiro, kas ir vairāk nekā 10% no kopējā ES budžeta. Dalībvalstis un reģioni izstrādā un iesniedz ESF savas darbības programmas, ņemot vērā vietējās vajadzības. Latvijā ESF atbalstītajai darbības programmai septiņu gadu laikā ir paredzēts finansējums vairāk nekā 550 miljonu eiro (aptuveni 387 miljoni latu) apmērā.

 

Par Eiropas Sociālo fondu

Eiropas Sociālais fonds tika izveidots 1957.gadā un ir galvenais Eiropas Savienības instruments investīcijām cilvēkos.

Fonda pieci galvenie virzieni:

• palīdzēt uzņēmumiem un strādājošajiem pielāgoties nepārtraukti mainīgajai ekonomikai;

• veicināt iedzīvotāju nodarbinātību un konkurētspēju darba tirgū;

• veicināt iedzīvotāju apmācību un jaunu iemaņu apgūšanu – gan individuāli, gan uzlabojot izglītības un apmācības sistēmu;

• veicināt nelabvēlīgos apstākļos nonākušo iedzīvotāju sociālo integrāciju un apkarot diskrimināciju darba tirgū;

• veicināt sadarbību, piemēram, starp darba devējiem, arodbiedrībām un nevalstiskām organizācijām, lai reformētu nodarbinātības un sociālās integrācijas sfēras.

Bez tam atsevišķās dalībvalstīs un reģionos ESF var atbalstīt valsts pārvaldes un sabiedrisko pakalpojumu efektivitātes uzlabošanu.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!