• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības desmit galvenajiem sasniegumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2007., Nr. 204 https://www.vestnesis.lv/ta/id/168316

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas nākotnes attīstības jautājumiem

Vēl šajā numurā

20.12.2007., Nr. 204

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības desmit galvenajiem sasniegumiem

 

Šogad, kad ES aprit 50.gadskārta, desmit galveno tās sasniegumu vidū jāmin vadošā pozīcija cīņā pret klimata pārmaiņām un Lisabonas līgums. Itin bieži mēs nepievēršam uzmanību, cik daudzos un dažādos veidos ES palīdz uzlabot mūsu dzīvi. Šā gada desmit galvenie Eiropas Savienības sasniegumi rāda, ka mūsu – pilsoņu, patērētāju un darba ņēmēju – raizes ir tās dienas kārtības centrā.

Pavisam nesen Eiropas Savienības valstu vadītāji pieņēma Lisabonas līgumu, lai 27 nāciju veidotā savienība kļūtu demokrātiskāka un efektīvāka, piešķirot lielākas pilnvaras Eiropas Parlamentam un vairāk iesaistot valstu parlamentus ES politikas veidošanā.

Vēl viens svarīgs panākums ir jaunu darba vietu izveide. 2007.gadā samazinājās bezdarbs visā Eiropā – par to jāpateicas veselīgajai Eiropas ekonomikai un stabilajām cenām, kuru pamatā ir stiprs eiro.

ES arī uzņēmās atbildību pasaules mērogā, ieņemot līderpozīcijas cīņā pret globālo sasilšanu un tās sekām.

Paplašinātas arī iespējas ceļot, neuzrādot pasi, saskaņā ar Šengenas līgumu – Šengenas telpā tagad iekļauta lielākā daļa valstu, kas pievienojās ES 2004.gadā.

Pildīdama 2006.gadā doto solījumu, Komisija arī samazināja tarifus mobilā tālruņa sarunām, atrodoties citā Eiropas valstī.

Protams, tie nav vienīgie šā gada panākumi, jāatzīmē arī: demokrātijas aizsardzība visā pasaulē, kā liecina arvien lielākais pieprasījums pēc ES vēlēšanu novērotājiem, ES mājsaimniecībām dotā iespēja izvēlēties savu elektroenerģijas un gāzes piegādātāju, lētākas cenas lidojumiem uz ASV, jo gada sākumā ar šo valsti tika parakstīts aviotransporta nolīgums, veselīgāks uzturs, ko popularizēja septembrī īstenotās reformas augļu un dārzeņu audzēšanai un tirdzniecībai, patērētāju interešu aizsardzība – ES konkurences politika neļauj tirgū dominējošiem uzņēmumiem izmantot savu monopolstāvokli, lai ierobežotu konkurenci.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!