• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Kopienu tiesas spriedumu lietā "Laval un partneri". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2007., Nr. 204 https://www.vestnesis.lv/ta/id/168317

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Administratīvajai apgabaltiesai Rīgā - jaunas telpas

Vēl šajā numurā

20.12.2007., Nr. 204

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Kopienu tiesas spriedumu lietā “Laval un partneri”

 

18.decembrī Eiropas Kopienu tiesa Luksemburgā lietā C-341/05 “Laval un partneri” nāca klajā ar savu spriedumu.

Latvijas valdība apsveic Eiropas Kopienu tiesas spriedumu un ir gandarīta, ka tiesiskais strīds starp Latvijas uzņēmumu un Zviedrijas Celtnieku arodbiedrību ir risināts augstākajā Eiropas Savienības tiesu instancē – Eiropas Kopienu tiesā.

Tiesas spriedums atbilst Latvijas valdības pozīcijai, ka arodbiedrībām ir tiesības uz kolektīvu rīcību, bet šajā gadījumā blokāde neliecināja par darbinieku tiesību aizsardzību, bet cīņu pret citas ES dalībvalsts uzņēmuma tiesībām sniegt pakalpojumus vienotajā ES tirgū.

Latvija cer, ka arī Zviedrijas Darba tiesa savā spriedumā sekos Eiropas Kopienu tiesas nolēmumam.

Latvijas valdības nekavējoša iesaiste strīda risināšanā novērsa līdzīgu gadījumu atkārtošanos attiecībā uz citu jauno ES dalībvalstu uzņēmumu diskrimināciju Iekšējā tirgū.

2004.gada jūnijā izraisījās strīds starp Zviedrijas Celtnieku arodbiedrību un Latvijas uzņēmumu “Laval un partneri”, kas 2005.gada 29.aprīlī nonāca izskatīšanā Eiropas Kopienu tiesā prejudiciālā nolēmuma saņemšanai. Latvijas valdība 2006.gada 10.janvārī pieņēma lēmumu iesaistīties lietā, atbalstot brīvas pakalpojumu sniegšanas tiesības Eiropas Savienībā un nosūtot EKT savus rakstiskos apsvērumus.

Latvijas pozīcija lietā nemainīgi ir bijusi, ka minētajā konfliktā ir novērojami Eiropas Kopienas dibināšanas līguma 49.panta (brīva pakalpojumu kustība) pārkāpumi. Attiecīgais pants aizliedz ierobežot pakalpojumu sniegšanas brīvību citu dalībvalstu pilsoņiem, kas veic uzņēmējdarbību citā Kopienas dalībvalstī. Šeit tiek pārkāpts arī EK dibināšanas līguma 12.pants (diskriminācijas aizliegums pilsonības dēļ). Latvija uzskata, ka, iespējams, Zviedrija ir nepilnīgi ieviesusi direktīvu Nr. 96/71 par darbinieku nosūtīšanu veikt darbu pakalpojumu sniegšanas ietvaros, kuras mērķis ir radīt godīgu konkurenci iekšējā tirgū.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!