Precizēts 22.01.2008., Latvijas Vēstnesis Nr.11 (3795)
Ministru kabineta noteikumi Nr.875
Rīgā 2007.gada 18.decembrī (prot. Nr.70 35.§)
Higiēnas un obligātās nekaitīguma prasības govs svaigpiena apritei nelielā apjomā
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta otro daļu un 8.panta desmito daļu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka higiēnas un obligātās nekaitīguma prasības govs svaigpiena (turpmāk – piens) ieguvei nelielā apjomā, pirmapstrādei, uzglabāšanai, transportēšanai un realizācijai, ja ražotājs tieši piegādā pienu galapatērētājam vai komersantam, kurš nodarbojas ar mazumtirdzniecību un tieši realizē pienu galapatērētājam Latvijas teritorijā (turpmāk – mazumtirdzniecība).
2. Šo noteikumu prasību izpildi kontrolē un uzrauga Pārtikas un veterinārais dienests (turpmāk – dienests).
3. Piena ražotājs, kurš iegūto pienu piegādā tieši galapatērētājam vai mazumtirdzniecībai, ir atbildīgs par piena atbilstību šajos noteikumos noteiktajām higiēnas un obligātajām nekaitīguma prasībām.
4. Gada laikā realizētu piena daudzumu, ja tas nepārsniedz 7000 kg, uzskata par nelielu apjomu.
5. Tieši piegādāt pienu nelielā apjomā galapatērētājam vai mazumtirdzniecībai drīkst piena ražotājs, kurš dienesta teritoriālajā struktūrvienībā ir saņēmis piena realizācijas atļauju. Lai saņemtu piena realizācijas atļauju, piena ražotājs dienesta teritoriālajā struktūrvienībā papīra formā vai elektroniski iesniedz iesniegumu. Dienests 10 darbdienu laikā izskata iesniegumu, pārbauda novietni, paņem obligāto piena paraugu (turpmāk – piena paraugs) un izvērtē piena ražotāja atbilstību šo noteikumu prasībām.
6. Ja piena ražotājs atbilst šo noteikumu prasībām un tam pieder tiešās tirdzniecības kvota, dienests piecu darbdienu laikā izsniedz piena realizācijas atļauju. Piena realizācijas atļauja derīga vienu gadu. Piena ražotājs mazumtirdzniecības vietā pēc pieprasījuma uzrāda piena realizācijas atļauju.
7. Ja netiek ievērotas šajos noteikumos noteiktās prasības, dienests aptur piena realizācijas atļauju. Piena realizācijas atļauju var atjaunot, ja piena ražotājs iesniedz laboratoriskās testēšanas rezultātus, kas apliecina, ka piens atbilst šo noteikumu prasībām.
II. Prasības dzīvnieku veselībai un dzīvnieku novietnei
8. Dzīvnieki, kuru pienu tieši piegādā galapatērētājam vai mazumtirdzniecībai, ir:
8.1. izmeklēti atbilstoši normatīvajos aktos par infekcijas slimību uzraudzību un kontroli noteiktajām prasībām;
8.2. klīniski veseli;
8.3. apzīmēti un reģistrēti atbilstoši normatīvajos aktos par dzīvnieku ganāmpulku un novietņu reģistrēšanas un dzīvnieku apzīmēšanas kārtību noteiktajām prasībām.
9. Piena ražošanā ievēro normatīvo aktu prasības par ierobežojumiem zāļu lietošanā dzīvniekiem un dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produktu apriti, ja dzīvniekiem ievadītas lietošanas ierobežojumiem pakļautas zāles.
10. Piena ražotājs nodrošina to dzīvnieku atšķirīgu apzīmēšanu, kuri ir slimi vai tiek ārstēti.
11. Dzīvnieku novietne, kurā iegūst pienu:
11.1. ir reģistrēta atbilstoši normatīvajos aktos par dzīvnieku ganāmpulku un novietņu reģistrēšanas un dzīvnieku apzīmēšanas kārtību noteiktajām prasībām;
11.2. atbilst normatīvajos aktos par dzīvnieku labturību noteiktajām prasībām.
12. Dzīvnieku novietnē:
12.1. ne retāk kā reizi trijos mēnešos veic dezinfekciju, deratizāciju un dezinsekciju. Par veiktajiem pasākumiem veic rakstisku uzskaiti;
12.2. dezinfekcijas, deratizācijas, dezinsekcijas un mazgāšanas līdzekļus, kā arī veterinārās zāles uzglabā slēgtā vietā vai telpā;
12.3. mazgāšanas, dezinfekcijas, deratizācijas un dezinsekcijas līdzekļus lieto un uzglabā saskaņā ar instrukcijām.
13. Dienests ne retāk kā reizi gadā pārbauda novietni, paņem piena paraugu un izsniedz piena ražotājam atzinumu (pārbaudes protokolu) par piena ieguves, pirmapstrādes un glabāšanas prasību ievērošanu.
III. Prasības piena ieguvei, pirmapstrādei, uzglabāšanai un transportēšanai
14. Pirms katras slaukšanas govij nomazgā tesmeni, pupus un, ja nepieciešams, arī blakusesošās ķermeņa daļas.
15. Pirms slaukšanas pirmās piena strūklas ieslauc atsevišķā traukā ar tumšu pamatni, novērtējot piena īpašības, kas minētas šo noteikumu 25.punktā.
16. Pienu tūlīt pēc slaukšanas atdzesē līdz temperatūrai, kas nav augstāka par 8 °C, un realizē galapatērētājam 24 stundu laikā pēc izslaukšanas.
17. Telpās, kurās veic piena pirmapstrādi (piena filtrēšanu un atdzesēšanu) un uzglabā pienu:
17.1. grīdas, sienas un darba virsmas ir viegli tīrāmas un, ja nepieciešams, dezinficējamas;
17.2. ir nodrošināta ventilācija un apgaismojums;
17.3. ir novērsta piena piesārņošanas iespēja.
18. Aprīkojums, kas nonāk saskarē ar pienu:
18.1. ir izgatavots no materiāla, kas atbilst normatīvajiem aktiem par obligātajām nekaitīguma prasībām materiāliem un priekšmetiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku;
18.2. ir labā stāvoklī, viegli tīrāms, mazgājams un, ja nepieciešams, dezinficējams;
18.3. tiek mazgāts pēc katras lietošanas reizes un, ja nepieciešams, dezinficēts;
18.4. tiek izmantots tikai tam paredzētajam nolūkam;
18.5. tiek uzglabāts apstākļos, kas novērš piesārņojuma iespēju.
19. Visās darbībās, kas saistītas ar piena apriti, izmanto ūdeni, kas atbilst normatīvajiem aktiem par dzeramā ūdens obligātajām nekaitīguma un kvalitātes prasībām.
20. Piena ražotājs nodrošina, ka:
20.1. piena ieguvē un pirmapstrādē tiek nodarbinātas personas, kuras neslimo ar tādām slimībām vai nav tādu slimību ierosinātāju nēsātājas, kuras var izplatīt tālāk ar pārtiku;
20.2. personas, kas veic jebkādas darbības ar pienu, lieto piemērotu un tīru apģērbu un ievēro personīgo higiēnu.
21. Nav pieļaujama dzīvnieku atrašanās telpās, kurās veic piena pirmapstrādi vai uzglabā pienu.
22. Piena transportēšanai izmanto tīrus traukus, kas izgatavoti no materiāliem, kuri atbilst normatīvajiem aktiem par obligātajām nekaitīguma prasībām materiāliem un priekšmetiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku. Trauki ir cieši noslēdzami.
23. Transportēšanas laikā pienam nodrošina temperatūru, kas nav augstāka par 10 °C.
24. Uzglabāšanas un transportēšanas laikā pienu aizliegts sasaldēt.
IV. Piena kvalitātes un nekaitīguma prasības un obligāto piena paraugu ņemšana
25. Pienu drīkst realizēt, ja tas ir:
25.1. baltā krāsā vai baltā krāsā ar dzeltenu nokrāsu;
25.2. ar pienam raksturīgu garšu un smaržu;
25.3. šķidrs, ar viendabīgu konsistenci, bez mehāniskiem vai citiem piemaisījumiem.
26. Piena ražotājs nodrošina piena paraugu ņemšanu un testēšanu, lai noteiktu:
26.1. baktēriju kopskaitu – divas reizes mēnesī;
26.2. somatisko šūnu skaitu – reizi mēnesī;
26.3. inhibitoru (zāļu atliekvielu, mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu) klātbūtni – reizi mēnesī;
26.4. piena sasalšanas temperatūru – reizi ceturksnī;
26.5. patogēnās mikrofloras klātbūtni – reizi ceturksnī.
27. Piena paraugus testē laboratorijā, kas ir akreditēta valsts aģentūrā “Latvijas Nacionālais akreditācijas centrs” atbilstoši standartam LVS EN ISO/IEC 17025:2005 “Testēšanas un kalibrēšanas laboratoriju kompetences vispārīgās prasības”, kura veic šo noteikumu 29.punktā minēto rādītāju testēšanu un par kuru Ekonomikas ministrija publicējusi paziņojumu laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” (turpmāk – akreditētā laboratorija).
28. Piena ražotājs piena paraugu ņem no kannām, dzesētājiem vai cisternām akreditētās laboratorijas izsniegtā sterilā stobriņā, ievērojot šādus nosacījumus:
28.1. pirms piena parauga ņemšanas pienu tilpnē rūpīgi samaisa līdz viendabīgai konsistencei;
28.2. piena paraugu ņem tūlīt pēc samaisīšanas;
28.3. paraugam ņem 35–40 ml piena;
28.4. piena paraugu marķē;
28.5. piena paraugu uzglabā un transportē temperatūrā no 0 °C līdz 4 °C;
28.6. uzglabāšanas un transportēšanas laikā piena paraugu pasargā no tiešiem saules stariem;
28.7. piena paraugu akreditētā laboratorijā nogādā 24 stundu laikā pēc slaukšanas;
28.8. uzglabāšanas un transportēšanas laikā piena paraugu nedrīkst sasaldēt.
29. Pienu drīkst realizēt, ja laboratoriskajā testēšanā iegūti šādi rezultāti:
29.1. baktēriju kopskaits 30 °C temperatūrā vienā mililitrā piena nepārsniedz 100000;
29.2. somatisko šūnu skaits vienā mililitrā piena nepārsniedz 400000;
29.3. nav konstatēta inhibitoru klātbūtne;
29.4. zāļu atliekvielu daudzums nepārsniedz normatīvajos aktos par obligātajām nekaitīguma prasībām un maksimāli pieļaujamo zāļu atliekvielu daudzumu dzīvnieku izcelsmes produktos noteikto daudzumu;
29.5. piena sasalšanas temperatūra nav augstāka par mīnus 0,520 °C;
29.6. nosakot patogēno mikroorganismu klātbūtni, iegūti šādi rādītāji:
29.6.1. Staphylococcus aureus kolonijas veidojošo vienību skaits vienā mililitrā piena atbilst šādiem rādītājiem:
n = 5, m = 500, M = 2000, c = 2, kur
n – atsevišķu parauga vienību skaits;
m – baktēriju skaita robežvērtība. Rezultāts uzskatāms par apmierinošu, ja baktēriju skaits visās parauga vienībās nepārsniedz m;
M – baktēriju skaita maksimālā vērtība. Rezultāts uzskatāms par neapmierinošu, ja baktēriju skaits vienā vai vairākās parauga vienībās ir M vai lielāks;
c – parauga vienību skaits, kur rezultāts var būt lielāks par m, bet mazāks par M. Paraugu kopumā uzskata par apmierinošu, ja baktēriju skaits pārējās parauga vienībās ir m vai mazāks;
29.6.2. pienā nav konstatēta salmonellu klātbūtne.
30. Ja piena ražotājs konstatē, ka piens neatbilst šo noteikumu 25. un 29.punktā minētajām prasībām, tas nekavējoties pārtrauc piena realizāciju.
31. Ja dienests novietnes pārbaudes laikā konstatē šo noteikumu pārkāpumus, tas nosaka pasākumus, kas veicami piena nekaitīguma rādītāju uzlabošanai. Ja nepieciešams, dienests nosaka produkcijas realizācijas ierobežojumus.
32. Piena ražotājs dienesta lēmumus var apstrīdēt vai pārsūdzēt Pārtikas aprites uzraudzības likumā un Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.
V. Prasības piena realizācijai
33. Piegādājot pienu mazumtirdzniecībai, piena ražotājs pievieno šo noteikumu pielikumā minēto pavaddokumentu. Pavaddokumentu sagatavo divos eksemplāros. Vienu eksemplāru iesniedz piena piegādes vietā, otru saglabā piena ražošanas vietā.
34. Mazumtirdzniecībā, saņemot pienu no piena ražotāja:
34.1. izmēra un reģistrē piena temperatūru (ja tā ir augstāka par 10 °C, pienu nepieņem);
34.2. pienu novērtē atbilstoši šo noteikumu 25.punktā noteiktajām prasībām;
34.3. reģistrē piena piegādes datumu;
34.4. ēdināšanas uzņēmumā to tūlīt pasterizē, karsējot vismaz 72 °C temperatūrā ne mazāk kā 15 sekundes, vai izmanto citu temperatūras un laika kombināciju, lai iegūtu līdzvērtīgu efektu, ja piens nav paredzēts termiski apstrādātu pārtikas produktu gatavošanai. Pēc karsēšanas pienu ne ilgāk kā divas stundas atdzesē un uzglabā 2–6 °C temperatūrā ne ilgāk kā 36 stundas.
35. Piena ražotājs šo noteikumu 8.1.apakšpunktā, 29. un 33.punktā minēto informāciju glabā trīs gadus pēc attiecīgā kvotas gada beigām un uzrāda pēc dienesta inspektora pieprasījuma.
36. Mazumtirdzniecības vietā šo noteikumu 34.punktā minēto informāciju un pielikumā noteikto piena pavaddokumentu glabā vienu gadu un uzrāda pēc dienesta inspektora pieprasījuma.
37. Mazumtirdzniecības vietā nodrošina piena uzglabāšanu 2–6 °C temperatūrā.
38. Mazumtirdzniecības vietā norāda saimniecību, kurā ražots piens, piena derīguma termiņu un pievieno norādi “Svaigs piens, pirms lietošanas ieteicams uzvārīt”.
39. Pienu mazumtirdzniecības vietā realizē pircēja traukos vai pēc pircēja lūguma vienreizēji lietojamā iepakojumā, kas atbilst normatīvajiem aktiem par obligātajām nekaitīguma prasībām materiāliem un priekšmetiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku.
VI. Noslēguma jautājums
40. Noteikumi stājas spēkā ar 2008.gada 1.janvāri.
Ministru prezidents A.Kalvītis
Zemkopības ministra vietā – vides ministrs R.Vējonis
Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2008.gada 1.janvāri.
Pielikums
Ministru kabineta
2007.gada 18.decembra noteikumiem Nr.875
Pavaddokuments pienam
Zemkopības ministra vietā – vides ministrs R.Vējonis