• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2007. gada 12. decembra lēmums Nr. 172 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr. 2829/07/05/33 Par Premier Capital Limited un SIA "McDonald's Latvia" apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2007., Nr. 205 https://www.vestnesis.lv/ta/id/168428

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grozījums likumā "Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās"

Vēl šajā numurā

21.12.2007., Nr. 205

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 172

Pieņemts: 12.12.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.172

Rīgā 2007.gada 12.decembrī (prot. Nr. 68, 4.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr. 2829/07/05/33

Par Premier Capital Limited un SIA “McDonald’s Latvia” apvienošanos

Konkurences padome 13.11.2007. saņēma Premier Capital Limited pilnvarotā pārstāvja 13.11.2007. ziņojumu par apvienošanos, kas paredzēta, Premier Capital Limited iegādājoties 100% SIA “McDonald’s Latvia” kapitāla daļu (turpmāk – Ziņojums). Ziņojums nesaturēja visu nepieciešamo informāciju atbilstoši Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi) prasībām, tādēļ Konkurences padome ar 21.11.2007. vēstuli Nr. 2771 pieprasīja trūkstošo informāciju. Tā tika saņemta 26.11.2007. un Konkurences padome ar 27.11.2007. vēstuli Nr. 2829 informēja iesniedzēju, ka par pilna Ziņojuma saņemšanas dienu tiek uzskatīts 2007.gada 26.novembris.

Premier Capital Limited ir Maltā ar
Nr. C 36522 reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kuras juridiskā adrese ir Suite 2, 23 Pietro Floriani Street, Floriana FRN 1061 – Malta. SIA “McDonald’s Latvia” ir Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr. 40003189347 reģistrēta kapitālsabiedrība, kuras juridiskā adrese ir Aspazijas bulvāris 32, Rīga.

Izvērtējot Ziņojumā sniegto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

Premier Capital Limited dalībnieki ir trīs fiziskas personas un tās galvenais darbības virziens ir preču piegāde McDonald’s ātrās apkalpošanas restorāniem Maltā. Premier Capital Limited ir netieša izšķiroša ietekme trīs Latvijas komercsabiedrībās: SIA “Baltic Container Terminal”, SIA “Equinor Riga Limited” un SIA “Management Information System Latvia”. 2006. finanšu gada kopējais apgrozījums Latvijā, kas aprēķināts saskaņā ar Noteikumiem, šīm komercsabiedrībām bija 8 903 715 lati.

SIA “McDonald’s Latvia” vienīgais dalībnieks ir Amerikas Savienotajās Valstīs reģistrēta komercsabiedrība “McDonald’s Restaurant Operations, Inc.” un tās galvenais darbības virziens ir ātrās apkalpošanas restorānu darbība Latvijā. SIA “McDonald’s Latvia” 2006.gada neto apgrozījums bija 5 925 398 lati.

2. Apvienošanās veids

Saskaņā ar Ziņojumam pievienoto 02.11.2007. noslēgto Daļu pirkšanas un pārdošanas līgumu Pārdevējs – McDonald’s Restaurant Operations Inc. – pārdod, bet Pircējs – Premier Capital Limited – pērk 100% kapitāla daļu Latvijas komercsabiedrībā SIA “McDonald’s Latvia”, Igaunijas komercsabiedrībā “McDonald’s Estonia Ltd.” un Lietuvas komercsabiedrībā UAB “McDonald’s Restaurants” ar nosacījumu, ka tiek saņemti attiecīgo valstu atbildīgo iestāžu, t.sk. konkurences aizsardzības iestāžu, saskaņojumi.

Konkurences padome secina, ka šis darījums, kura rezultātā viens tirgus dalībnieks daļu pirkuma veidā iegūst izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku, ir uzskatāms par apvienošanos Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē.

3. Ziņojuma iesniegšanas pienākums

Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta otro daļu “tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”

Ziņojumā ietvertā informācija liecina par to, ka apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā nesasniedz Konkurences likumā minēto slieksni.

Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 9.punktu “ja tirgus dalībniekam vai vairākiem tirgus dalībniekiem kopā ir izšķiroša ietekme pār vienu tirgus dalībnieku vai vairākiem citiem tirgus dalībniekiem, tad visus tirgus dalībniekus var uzskatīt par vienu tirgus dalībnieku”. Pār SIA “Baltic Container Terminal” netieša izšķiroša ietekme ir vienam no apvienošanās dalībniekiem – Premier Capital Limited. Tādēļ SIA “Baltic Container Terminal” ir uzskatāma par apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku. Ziņojumā sniegtā informācija un Rīgas brīvostas dati norāda uz to, ka SIA “Baltic Container Terminal” tirgus daļa konteineru kravu apkalpošanas tirgū Latvijā ir 88%, t.i., pārsniedz Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 2.punktā noteikto slieksni. Tādēļ Konkurences padome uzskata, ka šajā gadījumā ir spēkā Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 2.punktā minētais nosacījums un apvienošanās ir paziņojama.

4. Konkrētais tirgus

Saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta trešo daļu Konkurences padome ar lēmumu aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. Konkurences likuma 1.panta 5.punkts nosaka, ka konkrētās preces tirgus ir noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības. Apvienošanās dalībnieki un apvienošanā iesaistītie tirgus dalībnieki darbojas dažādos konkrētajos tirgos:

– Premier Capital Limited – preču piegāde McDonald’s ātrās apkalpošanas restorāniem Maltā, Latvijā komercdarbību neveic;

– SIA “McDonald’s Latvia” – McDonald’s ātrās apkalpošanas restorānu darbība Latvijā;

– SIA “Baltic Conainer Terminal” – konteineru kravu izkraušana un iekraušana Rīgas brīvostas teritorijā;

– SIA “Equinor Riga Limited” – nekustamā īpašuma izīrēšana un iznomāšana Rīgas pilsētā;

– SIA “Management Information System” – antivīrusu programmu izplatīšana Latvijā.

Līdz ar to šīs lietas ietvaros var tikt definēti četri konkrētie tirgi Latvijā, kas varētu tikt ietekmēti apvienošanās rezultātā:

1) ātrās apkalpošanas restorānu darbība Latvijā;

2) konteineru kravu izkraušana un iekraušana Rīgas brīvostas teritorijā;

3) nekustamā īpašuma izīrēšana un iznomāšana Rīgas pilsētā;

4) antivīrusu programmu izplatīšana Latvijā.

5. Apvienošanās ietekmes uz tirgu izvērtējums

Ziņojumā norādīts, ka apvienošanās mērķis ir Premier Capital Limited jaunu tirgu apgūšana. Apvienošanās dalībnieku darbības virzienus nav paredzēts mainīt. Ziņojuma iesniedzēji uzskata, ka apvienošanās neradīs nekādas sekas attiecībā uz konkurenci un tā kopumā atbilst klientu, patērētāju un sabiedrības interesēm. Ņemot vērā to, ka gan apvienošanās dalībnieki, gan apvienošanā iesaistītie tirgus dalībnieki darbojas katrs savā konkrētajā tirgū, starp kuriem nepastāv ekonomiskās saites, Konkurences padome uzskata, ka apvienošanās rezultātā nevienā konkrētajā tirgū neveidosies koncentrācija, līdz ar to arī nevienā konkrētajā tirgū neveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis un netiks ietekmēta konkurence.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 2.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut Premier Capital Limited un SIA “McDonald’s Latvia” apvienošanos, kas paredzēta, Premier Capital Limited iegūstot izšķirošu ietekmi pār SIA “McDonald’s Latvia”.

Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu viena mēneša laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!