• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ekonomikas ministrijas prioritātēm 2008.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.12.2007., Nr. 208 https://www.vestnesis.lv/ta/id/168645

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Izglītības un zinātnes ministrijas prioritātēm 2008.gadā

Vēl šajā numurā

29.12.2007., Nr. 208

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ekonomikas ministrijas prioritātēm 2008.gadā

 

Ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards uzsver, ka Ekonomikas ministrijas pirmais un galvenais uzdevums 2008.gadā būs Latvijas tautsaimniecības makroekonomiskās situācijas stabilizācijas plāna īstenošana. Finanšu ministrijas politika vairāk vērsta uz stabilitātes nodrošināšanu īstermiņā, turpretī Ekonomikas ministrijas realizētās politikas uzdevums ir ekonomiskās izaugsmes veicināšana, kas rezultātā nodrošinās stabilitāti ilgtermiņā.

K.Gerhards uzskata: “Viens no aktuālākajiem ekonomiskās politikas uzdevumiem ir nodrošināt, lai uzkrājumi, kas veidojas tautsaimniecībā, kā arī ieplūst ekonomikā no citām valstīm, tiktu realizēti investīcijās, kuras sekmē ražošanas attīstību, restrukturizāciju un nepieciešamo produktivitātes pieaugumu, nevis koncentrētos nekustāmā īpašuma tirgū.

Otrs virziens, kas veidos stabilas izaugsmes garantu nākotnē un līdz ar to nodrošinās līdzsvarotu ekonomisko attīstību, ir ekonomiskā modeļa maiņa no lēta darbaspēka priekšrocību izmantošanas uz zināšanu ietilpīgu ekonomiku.”

Līdztekus esošajām aktuālajām šābrīža problēmām, kas saistītas ar augsto inflāciju un tekošā konta deficītu, Latvijas ekonomiku būtiski ietekmēs arī sagaidāmās izmaiņas kapitāla un produktu tirgos:

• lēta un viegli pieejama ārvalstu kapitāla periods ir beidzies, nākotnē mums pieejamā kapitāla cena būs augstāka nekā iepriekš;

• palielinās globālās izaugsmes riski, līdz ar to Latvijai jārēķinās ar vājāku ārējo pieprasījumu;

• saasinās cenu konkurence globālajos produktu tirgos, tāpēc Latvijai jāpievērš pastiprināta un maksimāla uzmanība konkurētspējas veicināšanai.

Tāpēc vitāli svarīgi šobrīd ir nodrošināt Eiropas Savienības struktūrfondu programmu kvalitatīvu izstrādi un maksimāli ātru programmu atvēršanu. Ir jāpanāk, lai ES sniegtais atbalsts sasniegtu uzņēmējus pēc iespējas ātrāk. Tas sekmētu viņu tālāku attīstību, ražotņu modernizāciju, produktu ar augstu pievienoto vērtību ražošanu un jaunu eksporta tirgu apgūšanu, vienu vārdu sakot – sekmētu mūsu uzņēmēju konkurētspēju.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!