• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2007. gada 18. decembra lēmums Nr. E02-173 "Par pārkāpuma konstatēšanu, tiesiskā pienākuma un naudas soda uzlikšanu Lieta Nr.P/07/06/33 Par Konkurences likuma 15. panta otrās daļas pārkāpumu SIA "Euroaptieka" darbībās". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.01.2008., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/168793

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā

Vēl šajā numurā

04.01.2008., Nr. 2

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: E02-173

Pieņemts: 18.12.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.E02–173

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2007.gada 18.decembrī (prot. Nr. 69, 2.§)

Par pārkāpuma konstatēšanu, tiesiskā pienākuma un naudas soda uzlikšanu

 

Lieta Nr.P/07/06/33

Par Konkurences likuma 15. panta otrās daļas pārkāpumu SIA “Euroaptieka” darbībās

Konkurences padome, pamatojoties uz Konkurences likuma 8. panta pirmās daļas 1. punktu, 22. panta 2. punktu un 24. pantu, 10.10.2007. nolēma ierosināt lietu par Konkurences likuma 15. panta otrās daļas pārkāpumu SIA “Euroaptieka” darbībās.

Pamatojoties uz Konkurences likuma 26. panta sesto un septīto daļu, 30.11.2007. SIA “Euroaptieka” tika nosūtīts paziņojums par tiesībām iepazīties ar lietu, izteikt viedokli un iesniegt papildu informāciju. Konkurences padome 14.12.2007. saņēma SIA “Euroaptieka” rakstiski izteiktu viedokli. Izvērtējot tās rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Konkurences likuma 15. panta otrajā daļā noteikts, ka tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pir­majā daļā paredzētajiem veidiem, ziņojumu par apvienošanos Konkurences padomē iesniedz pirms apvienošanās.

2006.gada 16.aprīlī SIA “Euroaptieka” noslēdza pirkuma līgumu par SIA “Dāldera aptieka” 100% kapitāla daļu iegādi. Ziņojums par apvienošanos Konkurences padomē netika iesniegts.

Pašlaik SIA “Maxima Latvija” kapitāla daļas pilnībā pieder SIA “VP Group Latvia”, bet Lietuvā reģistrētā sabiedrība UAB “Maxima LT” īsteno izšķirošo ietekmi ar 100% piederošām kapitāla daļām pār SIA “VP Group Latvia”. Lietuvas sabiedrība UAB “Vilniaus Prekyba” ar 100% piederošām kapitāla daļām realizē izšķirošo ietekmi pār UAB “Maxima LT” un UAB “Eurovaistine”, savukārt SIA “Euroaptieka” 100% kapitāla daļas pieder UAB “Eurovaistine”.

2004.gada 17.decembrī SIA “Euroaptieka” turētāji pārdeva 100% kapitāldaļu UAB “Eurovalda” (2005.gada 8.februārī pārdēvēta par UAB “Vilniaus Prekyba”).

Ņemot vērā iepriekšminēto, SIA “VP Group Latvia” un SIA “Maxima Latvija” ietilpst UAB “Vilniaus Prekyba” koncernā kopš 2004. gada 17.decembra un ir uzskatāmi par vienu tirgus dalībnieku.

(*)

Līdz ar to apvienošanās tika pabeigta un tādējādi atzīstama par notikušu, pamatojoties uz SIA “Euroaptieka” 06.11.2007. sniegto informāciju (Precizēto dalībnieku reģistru) 21.04.2006. Pilnīgu ziņojumu par SIA “Euroaptieka” un SIA “Dāldera aptieka” apvienošanos (turpmāk – Ziņojums) tās dalībnieki Konkurences padomē iesniedza 06.11.2007, tādējādi neievērojot Konkurences likuma 15. panta otrajā daļā noteikto prasību iesniegt ziņojumu pirms apvienošanās. SIA “Euroaptieka” pienākums iesniegt Ziņojumu sakarā ar to, ka ir izpildījies Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā paredzētais kritērijs, tika konstatēts Konkurences padomes 28.11.2007. lēmumā Nr.162.

2. Konkurences likums pieprasa, lai tirgus dalībnieku apvienošanās tiek paziņotas pirms apvienošanās, lai būtu iespējams veikt efektīvu kontroli pār apvienošanās procesiem tirgū un tādējādi varētu savlaicīgi novērst apvienošanās negatīvo ietekmi uz konkurenci tirgū. Konkurences likuma 17. panta pirmā daļa nosaka: “ja ziņojums nav iesniegts šajā likumā noteiktajos gadījumos, Konkurences padome var pieņemt lēmumu par naudas soda uzlikšanu jaunajam tirgus dalībniekam vai izšķirošās ietekmes ieguvējam līdz 1000 latiem par dienu, skaitot no dienas, kad ziņojumu vajadzēja iesniegt.”

Administratīvā akta izdošana par naudas soda piemērošanu konkrētā gadījumā ir nepieciešama un vajadzīga, lai sasniegtu tiesisku mērķi, proti, sodītu pārkāpēju par tā veikto pārkāpumu. Saskaņā ar taisnīguma principu par katru izdarīto pārkāpumu pārkāpējam jāpiemēro samērīgs sods. Turklāt administratīvā akta izdošana un pārkāpēju sodīšana ir nepieciešama, lai atturētu citus tirgus dalībniekus no Konkurences likuma pārkāpšanas. Konkurences padome secina, ka ar citiem līdzekļiem, kas mazākā mērā ierobežotu privātpersonas tiesības, tiesisko mērķi sasniegt nav iespējams.

3. Nosakot naudas soda apmēru par Ziņojuma neiesniegšanu pirms apvienošanās, Konkurences padome izvērtēja lietas apstākļus un, lai noteiktu lēmuma par personas sodīšanu pieņemšanas samērīgumu un atbilstību konkrētajā gadījumā, ņēma vērā šādus faktus un apsvērumus:

1) 2007.gada 28.novembra lēmumā Nr.162 par tirgus dalībnieku apvienošanos lietā Nr. 2757/07/06/39 konstatētos apstākļus, ka apvienošanās neatstās negatīvu ietekmi uz konkurenci konkrētajā tirgū un tirgus struktūru Valmieras pilsētā;

2) konkrētajā tirgū apvienošanās rezultātā konkurence netika ietekmēta, jo viens tirgus dalībnieks nomaina otru, tādējādi apvienošanās rezultātā neveidojās koncentrācija, līdz ar to neizmainījās konkurences apstākļi konkrētajā tirgū. Konkrētajā tirgū darbojas daudzi tirgus dalībnieki, kas liecina par pilnīgas konkurences esamību;

3) apvienošanās bija jāpaziņo ne vēlāk kā 20.04.2006., bet tika paziņota ar 564 dienu nokavējumu – 06.11.2007.;

4) SIA “Dāldera aptieka” faktiski saimniecisko darbību Euroaptieka aptieku ķēdē uzsākusi 2006.gada 5.augustā;

5) SIA “Euroaptieka” ir sadarbojusies ar Konkurences padomi un sniegusi visu nepieciešamo informāciju, kas uzskatāms par atbildību mīkstinošu apstākli;

6) piemērojamai sankcijai ir jākalpo par mērķi atturēt Ziņojuma iesniedzējus un citus tirgus dalībniekus no pārkāpuma atkārtošanas un izdarīšanas;

7) piemērojamam naudas sodam ir jābūt atbilstošam nodarītā pārkāpuma smaguma pakāpei un samērīgam ar tiešo apvienošanās dalībnieku apgrozījumu.

Konkurences padome ir izvērtējusi lietas dalībnieka – SIA “Euroaptieka” argumentus. 

SIA “Euroaptieka” pārstāvis 14.12.2007. vēstulē Nr.L-14.12.2007-2 lūdz pārtraukt naudas soda aprēķināšanu ar 2006.gada 7.septembri, kā pamatojumu norādot to, ka minētajā datumā Konkurences padomei tika sniegta pirmā informācija par SIA “Dāldera aptieka”atrašanos Euroaptieka aptieku ķēdē (ziņojums par SIA “Euroaptieka” un SIA “Aurita” apvienošanos).

Konkurences likuma 16.panta pirmā daļa nosaka, ka Konkurences padome izskata apvienošanos, ja ir iesniegts pilnīgs ziņojums. Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumos Nr.897 un to pielikumā ir noteikts, kuriem apvienošanās dalībniekiem ir pienākums iesniegt ziņojumu un kādu informāciju ziņojuma iesniedzējam ir jāie­sniedz. Minētais ir tieši noregulēts ar mērķi, lai tirgus dalībniekiem būtu zināms, kuram ir pienākums iesniegt ziņojumu un kādu informāciju ziņojuma iesniedzējam ir pienākums ietvert apvienošanās ziņojumā. Tikai tad, ja ziņojumā ir sniegta pilnīga informācija, Konkurences padomei ir iespēja izvērtēt paziņoto apvienošanos. Ņemot vērā minēto, par pārkāpuma termiņa aprēķināšanas izbeigšanas datumu pamatoti būtu uzskatāms pilnīga ziņojuma iesniegšanas datums.

Konkurences padome norāda, ka katru paziņoto apvienošanās gadījumu tā izskata individuāli, pamatojoties uz konkrēto iesniegto ziņojumu. Iepriekšējie SIA “Euroaptieka” veiktie apvienošanās darījumi lietas Nr.2329/06/06/18 ietvaros netika analizēti.

Attiecībā uz SIA “Euroaptieka” norādīto, ka 2006.gada 7.septembrī tika sniegta informācija par SIA “Dāldera aptieka” atrašanos Euroaptieka aptieku ķēdē, Konkurences padome norāda, ka 30.11.2006. lietā Nr.2329/06/06/18 pieņēma SIA “Euroaptieka” labvēlīgu lēmumu Nr.137 attiecībā uz SIA “Euroaptieka” un SIA “Aurita” apvienošanos. Minētajā lēmumā Konkurences padome nevērtēja SIA “Euroaptieka” izšķirošās ietekmes iegūšanu pār SIA “Dāldera aptieka”. Līdz ar to SIA “Euroaptieka” nebija pamata uzskatīt (paļauties), ka Ziņojums Konkurences padomē nav jāiesniedz.

Saskaņā ar Konkurences likuma 15. panta otro daļu tirgus dalībniekiem ir pienākums iesniegt ziņojumu Konkurences likuma 15. panta otrās daļas 1. un 2. punktos noteiktajos gadījumos pirms apvienošanās. Konkurences likuma 17. panta pirmā daļa paredz tiesības Konkurences padomei pieņemt lēmumu par naudas soda uzlikšanu jaunajam tirgus dalībniekam vai izšķirošās ietekmes ieguvējam, ja ziņojums nav iesniegts Konkurences likumā noteiktajos gadījumos.

Ņemot vērā iepriekšminēto un pamatojoties uz Administratīvā procesa likuma 13. pantā noteikto samērīguma principu: “Labumam, ko sabiedrība iegūst ar ierobežojumiem, kas uzlikti adresātam, ir jābūt lielākam nekā viņa tiesību vai tiesisko interešu ierobežojumam. Būtiski privātpersonas tiesību vai tiesisko interešu ierobežojumi ir attaisnojami tikai ar nozīmīgu sabiedrības labumu”, Konkurences padome uzskata par pamatotu uzlikt SIA “Euroaptieka” naudas sodu LVL 25 apmērā par katru nokavēto dienu.

Pamatojoties uz Konkurences likuma 8. panta pirmās daļas 3. punktu, 15. panta otrās daļas 1.punktu, 17. panta pirmo daļu, Administratīvā procesa likuma 13.pantu un 66. pantu un Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr. 897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” 2. punktu, Konkurences padome

 

nolēma:

1. Konstatēt, ka, neiesniedzot ziņojumu pirms apvienošanās, kas notika 21.04.2006., apvienošanās dalībnieks SIA “Euroaptieka” ir pārkāpis Konkurences likuma 15. panta otrās daļas 1. punktu.

2. Uzlikt SIA “Euroaptieka” kā 100% SIA “Dāldera aptieka” kapitāla daļu ieguvējam naudas sodu LVL 14 100 (četrpadsmit tūkstoši viens simts latu ) apmērā.

3. Uzlikt par pienākumu SIA “Euroaptieka” četrdesmit piecu dienu laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas ieskaitīt valsts budžetā (Valsts kasē, reģ.Nr.90000050138, konta Nr.LV93TREL1060001010900, Latvijas Banka, kods TRELLV22), šī lēmuma nolemjošās daļas 2. punktā uzlikto sodu, norādot šī lēmuma datumu un numuru.

4. Uzlikt SIA “Euroaptieka” pienākumu 10 dienu laikā par soda samaksu paziņot Konkurences padomei, norādot lēmuma par naudas soda uzlikšanu numuru un datumu un iesniedzot maksājuma apliecinošu dokumentu normatīvos aktos paredzētā kārtībā apstiprinātu kopiju.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!