• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2007. gada 18. decembra lēmums Nr. 175 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.2943/07/06/44 Par UAB "Akropolis" un Patras holdings BV apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.01.2008., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/168795

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.176

Par tirgus dalībnieku apvienošanos
Lieta Nr. 2715/07/05/31 Par SIA "Olympic Casino Latvia" un a/s "Admirāļu klubs" apvienošanos

Vēl šajā numurā

04.01.2008., Nr. 2

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 175

Pieņemts: 18.12.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.175

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2007.gada 18.decembrī (prot. Nr.69, 4.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 

Lieta Nr.2943/07/06/44

Par UAB “Akropolis” un Patras holdings BV apvienošanos

Konkurences padome 27.11.2007. ir saņēmusi ziņojumu par UAB “Akropolis” un Patras holdings BV apvienošanos (turpmāk – Ziņojums), kā rezultātā, īstenojot plānoto darījumu, UAB “Akropolis” iegūs netiešu izšķirošo ietekmi pār SIA “Ansorg Development Latvia”. Savukārt 05.12.2007. Konkurences padome saņēma ziņojumā trūkstošo informāciju.

06.12.2007. Konkurences padome UAB “Akropolis” un SIA “Ansorg Development Latvia” pilnvarotajiem pārstāvjiem nosūtīja vēstuli Nr.2962, kurā informēja, ka par pilnīga Ziņojuma iesniegšanas datumu ir uzskatāms 05.12.2007.

UAB “Akropolis” ir reģistrēta Lietuvā juridisko personu reģistrā, ar reģistrācijas Nr.125668243, juridiskā adrese – Ozo 25, Viļņa, Lietuva.

SIA “Ansorg Development Latvia” ir reģistrēta Komercreģistrā, reģistrācijas Nr.40003698645, juridiskā adrese – Maskavas ielā 257, Rīga.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju UAB “Akropolis” nodarbojas ar tirdzniecības centru attīstīšanu un administrēšanu Lietuvā un multifunkcionālā iepirkšanās/ rekreācijas centra – AKROPOLIS izveidi un administrēšanu Rīgā. Tās galvenie darbības veidi ir darbības ar nekustamo īpašumu uz līguma pamata vai par atlīdzību, iekārtu iznomāšana, grāmatvedības pakalpojumi, reklāmas, mārketinga pakalpojumi u.c. Saskaņā ar UAB “Akropolis” statūtiem UAB “Akropolis” var veikt jebkādu saimniecisko darbību, kas nav aizliegta ar likumu.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju UAB “Akropolis” realizē izšķirošo ietekmi vairākos meitas uzņēmumos: SIA “Daugavgrīvas NIP”, SIA “Akropolis LV”, Lietuvas sabiedrību UAB “Delano”, kurai savukārt ir izšķiroša ietekme ar 100% piederošām kapitāla daļām pār SIA “Eiropica”.

Ievērojot to, ka UAB “Akropolis” ar tā meitas uzņēmumiem ietilpst vienā grupā (kā viens tirgus dalībnieks) ar UAB “Vilniaus prekyba”, tiek norādīti arī citi UAB “Vilniaus prekyba” grupas uzņēmumu darbības veidi, t.i., pārtikas un ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecība, reklāmas un mārketinga pakalpojumi, sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi, farmaceitisko un medicīnisko preču, kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecība u.c.

2. SIA “Ansorg Development Latvia” darbība ir saistīta ar nekustamo īpašumu izīrēšanu, iznomāšanu uz līguma pamata vai par atlīdzību u.c. statūtos paredzētās darbības. SIA “Ansorg Development Latvia” īsteno izšķiro ietekmi tikai pār vienu sabiedrību Latvijā – pār likvidējamo SIA “Šafag”. SIA “Šafag” pieder divi nekustamie īpašumi Rīgā, Maskavas ielā 257.

SIA “Ansorg Development Latvia” vienīgais dalībnieks ir PATRAS HOLDINGS BV, kas neveic saimniecisko darbību Latvijā un neīsteno izšķirošo ietekmi ne pār vienu citu tirgus dalībnieku.

3. UAB “Akropolis” saskaņā ar tās valdes 22.11.2007. lēmumu ir iecerējusi iegūt netiešu izšķirošu ietekmi pār SIA “Ansorg Development Latvia”, noslēdzot 100% PATRAS HOLDINGA BV pamatkapitāla daļu pirkuma līgumu. Pirkuma līgumu paredzēts noslēgt atbilstoši līguma projekta noteikumiem, ne vēlāk kā līdz 31.12.2007.

4. Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto tirgus dalībnieku apvienošanās ir “tāds stāvoklis, kad viens (..) vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst (..) tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku “.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju UAB “Akropolis” ir iecerējis iegūt 100% PATRAS HOLDINGS BV (reģistrēta Nīderlandē) pamatkapitāla daļas, kurai savukārt pieder 10 SIA “Ansorg Development Latvia” pamatkapitāla daļas jeb 100% no SIA “Ansorg Development Latvia” pamatkapitāla. Pēc plānotā 100% PATRAS HOLDINGS BV pamatkapitāla daļu pirkuma līguma noslēgšanas UAB “Akropolis” iegūtu netiešu izšķirošu ietekmi pār SIA “Ansorg Development Latvia”, kontrolējot 100% no SIA “Ansorg Development Latvia” pamatkapitāla.

5. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka: “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”

Apvienošanās dalībnieku kopējo apgrozījumu nosaka saskaņā ar Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk tekstā – Noteikumi) IV sadaļu “Apgrozījuma aprēķināšana”.

UAB “Akropolis” saimniecisko darbību Latvijas Republikas teritorijā tiešā veidā neveic, tāpēc tai nav neto apgrozījuma Latvijā 2006. gadā. Taču minētā komercsabiedrība īsteno tiešu izšķirošu ietekmi pār SIA “Daugavgrīvas NIP”, SIA “Akropolis LV” un SIA “Eiropica”. Minēto komercsabiedrību kopējais apgrozījums 2006.gadā Latvijas teritorijā saskaņā ar noteikumu prasībām bija LVL  (*).

Jāņem vērā apstāklis, ka Latvijas Republikas teritorijā darbojas citi komersanti, kas atrodas tādā pašā UAB “Vilniaus prekyba” izšķirošā ietekmē kā UAB “Akropolis” un tā meitas uzņēmumi.

Līdz ar to minēto tirgus dalībnieku kopējais apgrozījums 2006.gadā Latvijas tirgū ir pārsniedzis LVL 25 miljonu slieksni (aptuveni LVL 304 209 995,00), kas liecina par pienākumu iesniegt Ziņojumu.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju UAB “Vilniaus prekyba” īsteno izšķirošo ietekmi ar tai piederošām 100% kapitāla daļām pār Lietuvas sabiedrībām UAB “MAXIMA”, UAB “Akropolis” un UAB “EUROAPOTHECA” un UAB “EVA grupe”. UAB “Vilniaus prekyba” kapitāla daļu turētāji ir Lietuvas pilsoņi un neviens no viņiem 2006.gadā nav veicis saimniecisko darbību Latvijas teritorijā.

UAB “MAXIMA LT” īsteno izšķirošo ietekmi ar 100% piederošām kapitāla daļām pār SIA “VP Group Latvia”. SIA “VP Group Latvia” īsteno izšķirošo ietekmi ar 100% piederošām kapitāla daļām pār SIA “MAXIMA Latvia”, kura savukārt īsteno ietekmi ar 100% piederošām kapitāla daļām pār SIA “Skandi krasts” un SIA “Tirdzniecības centrs “Mūkusala”” un SIA “Mahrix”.

UAB “EUROAPOTHECA” īsteno izšķirošo ietekmi pār UAB “EUROVAISTINE”, kas savukārt īsteno izšķirošo ietekmi pār SIA “Euroaptieka”. SIA “Euroaptieka” realizē izšķirošo ietekmi vairākos meitas uzņēmumos.

UAB “EVA grupe” īsteno izšķirošo ietekmi ar 100% piederošajām kapitāla daļām pār UAB “AIBE Baltic”, kura savukārt īsteno izšķirošu ietekmi ar 76,35% piederošām kapitāla daļām pār SIA “Latvijas Tirgotāju Kooperācija “AIBE””, kas savukārt īsteno izšķirošo ietekmi ar 100% piederošajām kapitāla daļām pār SIA “AIBE Loģistika”.

Tādējādi, veicot galīgo kopējā apgrozījuma aprēķināšanu, atbilstoši Noteikumu prasībām, tas pārsniedz 25 miljonu latu slieksni. Līdz ar to izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā paredzētais kritērijs un UAB “Akropolis” pirms apvienošanās bija pienākums iesniegt Ziņojumu par apvienošanos Konkurences padomē.

6. UAB “Akropolis” plāno būvēt multifunkcionālu iepirkšanās/rekreācijas centru – AKROPOLIS Rīgas pilsētas teritorijā ar kopējo platību 44 000 kvadrātmetri, t.i., uz apbūves gabala, kas tiks iegūts apvienošanās rezultātā.

Ziņojumā ir norādīts, ka multifunkcionāls iepirkšanās/rekreācijas centrs piedāvā patērētājiem visdažādākos pakalpojumus, t.i., pārtikas, apģērbu mazumtirdzniecība, apavu, pulksteņu labošana, atslēgu izgatavošana, ķīmiskā tīrīšana, ēdināšana u.c. Šādos centros tiek piedāvātas arī rekreācijas iespējas – bērnu rotaļu istabas, kino, boulings, slidotava, fitnesa centrs.

Ziņojumā norādīts, ka līdzvērtīga centra Rīgā pagaidām nav. Tiek attīstīti līdzvērtīgi centri projekta līmenī (piemēram, Rīga Plaza). No Rīgā esošajiem iepirkumu centriem AKROPOLIS varētu salīdzināt ar Alfa, Domina un Stockmann. Tomēr arī tie īsti neatbilst tieši šim iepirkuma centra modelim. Tuvākie zināmie līdzvērtīgie veikali atrodas Lietuvā un Igaunijā.

Ziņojumā tiek norādīts, ka, ņemot vērā iznomājamo telpu platību apjomu, kas liecina par katra konkrētā tirdzniecības centra iespējamo tirgus daļu, var secināt, ka patlaban Linstow Varner Company ir dominējošā stāvoklī šajā nozarē, attīstot tirdzniecības centrus Alfa, Mols, Origo, Dole un Galerija Centrs.

Līdz ar to konkrētās preces tirgus saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 5.punkta noteikumiem, kura ietvaros notiks plānotā apvienošanās, varētu tikt definēts kā multifunkcionālu iepirkšanās/rekreācijas centru projektu attīstīšanas tirgus.

Pamatojoties uz Konkurences likuma 1.panta 3.punktu, konkrētais ģeogrāfiskais tirgus, kuru ietekmējusi šajā Ziņojumā norādītā apvienošanās, ir Rīgas pilsēta un tās tuvākā apkārtne. Tomēr vienlaicīgi tiek secināts, ka patērētājs, izlemjot par konkrētā iepirkšanās/rekreācijas centra apmeklējumu, varētu mērot lielāku attālumu. Līdz ar to iespējams konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir plašāks.

Konkrētais tirgus lietā saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 4.punktu ir multifunkcionālu iepirkšanās/rekreācijas centru projektu attīstīšanas tirgus Rīgas pilsētā un tās tuvākā apkārtnē.

Ņemot vērā to, ka no kopējā Latvijas iedzīvotāju skaita 2 281 200 (Centrālās statistikas pārvaldes ziņas uz 2007.gada februāri) – Rīgā dzīvo aptuveni 723 931 (Pilsonības un imigrācijas lietu pārvaldes informācija uz 2007.gada janvāri), turklāt ievērojams skaits personu Rīgā ierodas sais­tībā ar darbu, Rīgas pilsēta cilvēku skaita aprites un blīvuma ziņā ir atšķirīga no pārējās Latvijas teritorijas. Līdz ar to tirdzniecības platību nomāšana jebkurā citā vietā Latvijā šā iemesla dēļ neveido alternatīvu tirdzniecības platību nomāšanai Rīgas pilsētā.

2006. gada beigās kopējā tirdzniecības centru kopējā mazumtirdzniecībai paredzēto telpu platība sasniedza 493 000 kvadrātmetru, savukārt 2007. gadā jau 506 000 kvadrātmetru. Lielākā tirdzniecības centra pēc iznomājamo telpu platības – Alfa – kopējā mazumtirdzniecībai paredzēto telpu platība ir 48 700 kvadrātmetri, vidēji tirdzniecības centros tā ir 25 400 kvadrātmetri (avots – SIA “Latio” Latvijas tirdzniecības centru apskats).

7. Apvienošanās rezultātā nenotiks tiešs tirgus daļas palielinājums ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecībā lielveikalu vidē Rīgas pilsētas teritorijā un arī attiecīgajos iepirkuma tirgos. Apvienošanās rezultātā notiks netieša koncentrācija konkrētajā tirgū.

Ziņojumā norādīts, ka UAB “Akropolis” tirgus daļa konkrētajā tirgū, t.i., multifunkcionālu iepirkšanās/rekreācijas centru projektu attīstīšanas tirgū Rīgas pilsētā un tās tuvākajā apkārtne pašlaik ir mazāka kā (*) (< 10%). Pēc apvienošanās minētā tirgus daļa pieaugs tikai pēc attiecīgā tirdzniecības/rekreācijas centra atvēršanas, līdz ar to attiecīgo tirgus daļu ir grūti prognozēt. Taču, ņemot vērā konkurences apstākļus konkrētajā tirgū, jāsecina, ka tirgus daļu pieaugums visdrīzāk būs neliels.

Līdz ar to Konkurences padome secina, ka apvienošanās rezultātā tirgū neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis un netiks būtiski samazināta konkurence konkrētajā tirgū.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 1.punktu un 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut UAB “Akropolis” un Patras holdings BV apvienošanos, vienlaicīgi iegūstot netiešu izšķirošo ietekmi pār SIA “Ansorg Development Latvia”.

Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta otro daļu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētājas v.i. T.Jefremova

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!