• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par neatliekami veicamajiem uzdevumiem valdības 100 dienās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.01.2008., Nr. 3 https://www.vestnesis.lv/ta/id/168907

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pieminot Ziemassvētku kaujās kritušos latviešu strēlniekus

Vēl šajā numurā

08.01.2008., Nr. 3

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par neatliekami veicamajiem uzdevumiem valdības 100 dienās

 

Tieslietu ministram:

4.janvārī Ministru prezidents Ivars Godmanis, tiekoties ar tieslietu ministru Gaidi Bērziņu, vienojās par tieslietu jomas neatliekamiem uzdevumiem, kas veicami valdības darba pirmajās 100 dienās.

Ministru prezidents uzdeva Tieslietu ministrijai sagatavot konkrētus priekšlikumus un grozījumus Kriminālprocesa likumā, lai nodrošinātu nepieciešamos precizējumus jau spēkā esošā likuma redakcijai attiecībā uz ģenerālprokurora tiesībām atbrīvot no soda personas, kas ir sniegušas liecības par smagāku noziegumu izdarījušu personu. Nepieciešamajos grozījumos būtu jāatrunā mantas un naudas konfiskācija, kā arī personu loks, kurām ir tiesības pārsūdzēt ģenerālprokurora lēmumu.

Ministru prezidents un tieslietu ministrs bija vienisprātis, ka galalēmums par atbrīvošanu no soda vai soda mīkstināšana personai, kura sadarbojusies ar izmeklēšanu, ir tiesas kompetence. Tieslietu ministrijas Kriminālprocesa likuma darba grupai, sadarbojoties ar tiesību jomas ekspertiem, jāsagatavo likuma redakcijas, kā izpaustos tiesas kompetence attiecīgā lēmuma pieņemšanā: vai tas būtu īpaši pilnvarots tiesnesis, kas piedalās ģenerālprokurora lēmuma pieņemšanā, – vai arī ģenerālprokurora lēmums tiek nodots tiesai. Ministru prezidents uzskata, ka šie likuma grozījumi jāsagatavo pieņemšanai Saeimā valdības pirmajās 100 dienās.

Ministru prezidents un tieslietu ministrs pārrunāja jautājumus, kas skar ģenerālprokurora lomu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja iecelšanas un atcelšanas procedūrā. Kā norādīja Ministru prezidents, ir būtiski, lai ģenerālprokurors piedalās KNAB vadītāja izraudzīšanā. Gatavojot attiecīgas izmaiņas likumdošanā, Tieslietu ministrijai uzdots noskaidrot Ģenerālprokuratūras viedokli par atbilstošāko variantu: vai Ģenerālprokuratūra sniedz slēdzienu par valdības komisijas izraudzīto KNAB vadītāja kandidatūru, kuru akceptē valdība un apstiprina Saeima, – vai arī Ģenerālprokuratūra izraugās KNAB vadītāja kandidatūru, virza to akceptēšanai valdībā un nodod apstiprināšanai Saeimā. Attiecībā uz KNAB vadītāja atcelšanas procedūru Ministru prezidents ierosina jau šobrīd likumā ģenerālprokuroram deleģētās tiesības – lemt par atbilstību vai neatbilstību amatam – papildināt ar normu, ka komisija sniedz konkrētu slēdzienu par atbilstību vai neatbilstību amatam.

Šobrīd Valsts prezidenta kancelejā darbojas tiesību ekspertu darba grupa, kura apspriež iespējamo Latvijas Republikas Satversmes pilnveidošanu. Ministru prezidents lūdza tieslietu ministru deleģēt Tieslietu ministrijas pārstāvi minētajā darba grupā, lai operatīvi iegūtu informāciju par iespējamajiem grozījumiem Satversmē, jo valdības deklarācija paredz nostiprināt Satversmē noteikto demokrātiskās pārvaldes iekārtu.

Ministru prezidents I.Godmanis uzskata, ka tiesību jautājumu blokā valdības darbības 100 pirmajās dienās jāizdara grozījumi Saeimas Kārtības rullī, lai nodrošinātu regulāru Ministru prezidenta un atbildīgo ministru atskaitīšanos Saeimai par sabiedrībai aktuāliem jautājumiem.

 

Zemkopības ministram:

4.janvārī Ministru prezidents I.Godmanis, tiekoties ar zemkopības ministru Mārtiņu Rozi, pārrunāja nozares jautājumus, kas saistīti ar valdības deklarāciju un neatliekamiem uzdevumiem, kuri veicami valdības darba pirmajās 100 dienās.

Ministru prezidents sarunā ar zemkopības ministru pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar piena pārstrādi, kā arī zemkopību, jo īpaši situāciju graudkopībā, ņemot vērā 2007.gada slikto graudaugu ražu Eiropā.

Sarunas laikā tāpat tika skartas zivsaimniecības nozares aktualitātes.

Tika apspriests arī jautājumu loks, kas skar mežus – valsts mežu izmantošana, kā arī atsevišķas kokapstrādes tendences un nozares attīstība, jo īpaši pieaugot Latvijas koksnes izstrādājumu eksportam.

Ministru prezidents interesējās par atbildīgo dienestu gatavību novērst iespējamos draudus sakarā ar atklātajiem putnu gripas gadījumiem Polijā. Zemkopības ministrs norādīja, ka Latvijā ir izstrādāta un aprobēta sistēma iespējamai putnu gripas ierobežošanai un potenciālā slimības gadījumā nevarētu būt problēmu tās likvidēšanā.

Ministru prezidents un zemkopības ministrs pārrunāja arī jautājumu, kas skar gaļas pārstrādi, saistībā ar augstajām graudu izmaksām, kā arī iespējamajiem risinājuma variantiem.

Pārrunājot jautājumus, kuri skar zemkopības nozari, tika norādīts kopumā ar citām tautsaimniecības nozarēm saistīts jautājums – iespējamais darbaspēka trūkums nākotnē. Gan I.Godmanis, gan M.Roze bija vienisprātis, ka jautājums jārisina kompleksi ar darba devējiem, lai neveidotos atbilstošas kvalifikācijas darbaspēka trūkums.

 

Aivis Freidenfelds, Ministru kabineta preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!