• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Lietuvas sadarbību enerģētikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.01.2008., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/168991

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apsveicot Gruzijas prezidentu ar uzvaru vēlēšanās

Vēl šajā numurā

09.01.2008., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Lietuvas sadarbību enerģētikā

 

4. janvārī ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards tikās ar Lietuvas ekonomikas ministru Vītu Navicku (Vytas Navickas). Tikšanās laikā ar Lietuvas ekonomikas ministru galvenie pārrunātie jautājumi bija Ignalinas AES projekta virzība, elektrības starpsavienojumi ar Zviedriju, Lietuvas plāni Elektrenai elektrostacijas rekonstrukcijas jomā un ES kopējās enerģētikas politikas iniciatīvas.

Sarunas laikā abu valstu ministri vēlreiz apliecināja, ka Ignalinas AES projekts ir būtisks visa Baltijas reģiona energoapgādē un ka abas valstis kā stratēģiskie partneri ir ieinteresēti tā tālākā virzībā. Šobrīd projekta ietvaros Lietuvas puse gatavo ietekmes uz vidi novērtējuma dokumentāciju. Tikšanās laikā Lietuvas ministrs V.Navicks informēja arī par sagatavotajiem un jau Seimā iesniegtajiem grozījumiem Lietuvas nacionālajā likumā par atomelektrostaciju, kas paredz tehniskus precizējumus attiecībā uz t.s. Lietuvas nacionālo investoru. Paredzētās izmaiņas Lietuvas likumdošanā nekādā veidā nemaina Latvijas nosacījumus dalībai šajā projektā, un tā tālākā realizācija aktīvi turpināsies pēc minēto grozījumu pieņemšanas.

Ministri apsprieda arī iespējamo sadarbību elektroenerģijas pārvades savienojumu izveidē ar Zviedriju. K.Gerhards un V.Navicks vienojās, ka šie jautājumi ir jāapspriež abu valstu ministriju un energokompāniju ekspertu līmenī. Tāpat viņi vienojās, ka padziļināti jāapspriež Lietuvas ieceres rekonstruēt Elektrenai elektrostaciju un Latvijas plāni par cietā kurināmā elektrostacijas projektu Kurzemē.

Tikšanās laikā tika apspriestas arī ES enerģētikas politikas iniciatīvas: enerģijas tirgu 3.pakete, gaidāmā atjaunojamo energoresursu pakete un CO2 kvotu jautājumi. Ministri konstatēja, ka šajos jautājumos valstu nostājas ir visai līdzīgas un ka arī šeit nepieciešama ciešāka sadarbība, koordinējot valstu pozīcijas ES enerģētikas politikas jautājumos.

Enerģētikas jautājumi ir ļoti nozīmīgi starpvalstu attiecībās, tāpēc Lietuva drīzumā plāno organizēt trīs Baltijas valstu un Polijas ekonomikas ministru tikšanos, kurā viena no svarīgākajām sarunu tēmām būs tieši enerģētikas jautājumi.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!