• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli naftas produktiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.1999., Nr. 328/329 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16914

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grozījums likumā "Par akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem"

Vēl šajā numurā

06.10.1999., Nr. 328/329

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Likumprojekts

Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli naftas produktiem"

Saeimas dok.nr.1070; likumprojekts nr.333

Finansu ministrijas izstrādāts, Ministru kabineta

1999.gada 14.septembra sēdē akceptēts (prot.nr.48; 5.§)

un 1.oktobrī iesniegts Saeimas izskatīšanai

 

Izdarīt likumā "Par akcīzes nodokli naftas produktiem" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1997, 24.nr.; 1998, 13.nr.; 1999, 2., 6.nr.; "Latvijas Vēstnesis", 199, 255.nr.) šādus grozījumus:

1. 8.panta pirmajā daļā skaitli "120" aizstāt ar skaitli "80".

2. Pārejas noteikumos:

izteikt 1.punktu šādā redakcijā:

"1. Šā likuma 6.panta pirmās daļas 2. un 6.punktā noteiktās likmes stājas spēkā 2001.gada 1.janvārī. Šā likuma 6.panta pirmās daļas 1., 3., 4. un 7.punktā noteiktās likmes stājas spēkā 2003.gada 1.janvārī.";

izteikt 2.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"2. Līdz šā likuma 6.panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 6. un 7.punktā noteikto likmju spēkā stāšanās dienai naftas produktus ar akcīzes nodokli apliek pēc šādām likmēm:";

izteikt 2.punkta 1.apakšpunkta "c" apakšpunktu šādā redakcijā:

"c) ar 2001.gada 1.janvāri - 170 latu;";

papildināt 2.punkta 1.apakšpunktu ar "d" apakšpunktu šādā redakcijā:

"d) ar 2002.gada 1.janvāri - 180 latu;";

izteikt 2.punkta 3.apakšpunkta "c" apakšpunktu šādā redakcijā:

"c) ar 2001.gada 1.janvāri - 140 latu;";

papildināt 2.punkta 3.apakšpunktu ar "d" apakšpunktu šādā redakcijā:

"d) ar 2002.gada 1.janvāri - 150 latu;";

izteikt 2.punkta 4.apakšpunkta "c" apakšpunktu šādā redakcijā:

"c) ar 2001.gada 1.janvāri - 140 latu;";

papildināt 2.punkta 4.apakšpunktu ar "d" apakšpunktu šādā redakcijā:

"d) ar 2002.gada 1.janvāri - 150 latu;".

Likums stājas spēkā 2000.gada 1.janvārī.

Par likumprojektu

1.Kādēļ likums ir vajadzīgs?

Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli naftas produktiem" izstrādāts, lai izmainītu likumā noteikto akcīzes nodokļa likmju bezsvina benzīnam, dīzeļdegvielai un petrolejai paaugstinājumu un noteiktu, ka likumā noteiktās likmes tiktu sasniegtas 2003.gadā (nevis 2001.gadā, kā tas ir noteikts pašlaik).

Likumprojekts paredz lauksaimniecības produkcijas ražotājiem atmaksāt akcīzes nodokli, rēķinot vienā kalendārajā gadā 80 litrus (pašlaik 120 litri) dīzeļdegvielas par katru īpašumā, patstāvīgā lietošanā vai nomā esošu lauksaimniecībā izmantojamās zemes hektāru.

2. Kāda var būt likuma iespējamā ietekme uz tautsaimniecības attīstību?

1999.gadā būtiski pieaug naftas cenas pasaulē. Iepriekšējos periodos akcīzes nodokļa likmju pieaugums sakrita ar naftas pasaules cenu kritumu, tādēļ likmju pieaugums atstāj mazāku iespaidu uz degvielas tirdzniecības cenu pieaugumu. 1999.gadā, kā arī turpmāk prognozētais naftas pasaules cenu kāpums būtiski ietekmēs degvielas cenu kāpumu, tādēļ likumprojekts paredz lēnāku akcīzes nodokļa pieaugumu.

Akcīzes nodokļa likmes citās Baltijas valstīs ir zemākas. Nemainot likumu, Latvijā saglabātos augstākās akcīzes nodokļa likmes naftas produktiem arī nākamajos gados.

Akcīzes nodokļa likmju tuvināšana ar Baltijas valstīm veicinātu vienmērīgu degvielas patēriņu visās valstīs, līdz ar to sekmētu degvielas tirdzniecību vietējā tirgū, palielinātos degvielas tirdzniecības uzņēmumu apgrozījums un līdz ar to arī maksājamie nodokļi.

Piedāvātās izmaiņas attiecas tikai uz bezsvina benzīnu, dīzeļdegvielu un petroleju. Netiek mainītas akcīzes nodokļa likmes svina benzīnam. Tāpat netiek mainītas akcīzes nodokļa likmes naftas gāzēm. Taču likmju atšķirība tiek saglabāta pietiekami liela par labu naftas gāzēm, kas veicinās patērēt apkārtējai videi mazāk kaitīgu degvielu, par kādu var uzskatīt naftas gāzes.

3. Kāda var būt likuma iespējamā ietekme uz valsts budžetu?

Akcīzes nodokļa naftas produktiem ieņēmumi no bezsvina benzīna, dīzeļdegvielas un petrolejas 2000.gadā saglabātos 1999.gada līmenī.

Samazinās budžeta izdevumu daļa, kas paredzēta akcīzes nodokļa atmaksai lauksaimniecības produkcijas ražotājiem.

4. Kāda var būt likuma iespējamā ietekme uz spēkā esošo tiesību normu sistēmu?

Likumprojekts neietekmē spēkā esošo tiesību normu sistēmu un nerada nepieciešamību izdarīt grozījumus citos normatīvajos aktos.

5. Vai likumprojekts atbilst Latvijas starptautiskajām saistībām?

Eiropas Savienības direktīva 92/82/EEC nosaka minimālās akcīzes nodokļa likmes, kuras konkrētajā valstī nedrīkst būt mazākas. Taču Eiropas Savienības prasības pieļauj, ka likmju paaugstināšana līdz Eiropas Savienības direktīvās noteiktajam minimālajam līmenim notiek pārejas posmā, ko nosaka pati kandidātvalsts.

Likumprojekts ievēro Eiropas Savienības direktīvās noteiktās prasības un paredz sasniegt direktīvā noteikto minimālo akcīzes nodokļa likmju līmeni 2003.gadā (nevis 2001.gadā, kā tika noteikts iepriekš).

6.Kā tiks nodrošināta likuma izpilde?

Likumprojektā paredzētās normas tiks īstenotas esošās akcīzes nodokļa administrēšanas ietvaros un neradīs vajadzību pēc jaunām struktūrvienībām vai institūcijām.

Finansu ministrs E.Krastiņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!