• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Saeimas priekšsēdētāja oficiālo vizīti Lietuvā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.01.2008., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/169233

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

15.01.2008., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Saeimas priekšsēdētāja oficiālo vizīti Lietuvā

 

005.JPG (19538 bytes)
Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze 11.–13.janvārī, savā pirmajā oficiālajā ārvalstu vizītē, uzturējās mūsu kaimiņvalstī – Lietuvas Republikā. 11.janvārī Gundars Daudze tikās ar Lietuvas Seima priekšsēdētāju Viktoru Muntianu (attēlā), Lietuvas prezidentu, Lietuvas Ministru prezidentu, kā arī 13.janvārī teica runu Seima svinīgajā sēdē
Foto: Māris Steins

No 11. līdz 13.janvārim Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze pirmajā oficiālajā ārvalstu vizītē apmeklēja Lietuvu.

Sākot plānot savas kā parlamenta vadītāja oficiālās vizītes, Saeimas priekšsēdētājs vispirms vēlējies doties pie Latvijas kaimiņiem – uz Lietuvu un Igauniju. “Esmu pilnīgi pārliecināts – mūsu valstu spēks pirmām kārtām ir un būs Baltijas valstu kopīgā sadarbībā. Ņemot vērā gan mūsu valstu vēsturiskās, gan kultūras un ekonomiskās saiknes, Latvijas un Lietuvas pozīcijai globālajā politikā būs daudz nozīmīgāka loma, ja tā būs kopēja, nevis ja visu darīsim tikai katrs saviem spēkiem,” norāda Gundars Daudze.

11.janvārī Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze tikās ar Lietuvas prezidentu Valdu Adamku, Lietuvas parlamenta (Seima) priekšsēdētāju Viktoru Muntianu un Lietuvas Ministru prezidentu Ģediminu Kirkilu.

Tikšanās laikā abu valstu pārstāvji uzsvēra nepieciešamību latviešiem un lietuviešiem – vienīgajām baltu tautām – sadarboties un atbalstīt vienai otru. V.Adamkus, līdzīgi kā citas Lietuvas amatpersonas, augstu novērtēja to, ka G.Daudze savā pirmajā oficiālajā ārvalstu vizītē apmeklē tieši Lietuvu.

Saeimas priekšsēdētājs ar kaimiņvalsts amatpersonām pārrunāja dažādus jautājumus, kas vēl vairāk varētu stiprināt Latvijas un Lietuvas attiecības. Jautājumu loks aptvēra pārrobežu sadarbību, kas kļuvusi īpaši aktuāla pēc abu valstu pievienošanās Šengenas zonai, Latvijas un Lietuvas mediju, īpaši televīzijas, sadarbības nepieciešamību, tādējādi uzlabojot pieejamo informāciju par kaimiņvalsti, kā arī valodas pieejamības jautājumu. Amatpersonas atzina nepieciešamību aktīvi strādāt pie tā, lai abās valstīs būtu visas iespējas apgūt otras valsts valodu. Tostarp notika sarunas par enerģētikas jautājumiem, kuru laikā Lietuvas puse skaidroja arī pašreizējo situāciju Ignalinas atomelektrostacijas celtniecībā. G.Daudze ar kaimiņvalsts amatpersonām pārrunāja arī Latvijas un Lietuvas jūras robežlīguma virzības aktualizēšanu.

Sestdien, 12.janvārī, Gundars Daudze piedalījās memoriāla, kas veltīts 13.janvāra notikumiem, atklāšanas ceremonijā Viļņā. Savukārt svētdien, 13.janvārī, Saeimas priekšsēdētājs teica uzrunu Seima svinīgajā sēdē, kas bija veltīta Brīvības aizstāvju dienas atcerei. Pēc svinīgās sēdes Saeimas priekšsēdētājs kopā ar Lietuvas Seima priekšsēdētāju un Polijas Seima priekšsēdētāju piedalījās svinīgajā Karoga pacelšanas ceremonijā. Vizītes noslēgumā Latvijas delegācijas pārstāvji piedalījās 13.janvāra brīvības cīņu upuru piemiņas pasākumā Antakalna kapos.

Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavadīja Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs, Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Lietuvas parlamentu priekšsēdētāja Sarmīte Ķikuste, Baltijas asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja Ērika Zommere un Latvijas vēstnieks Lietuvā Hardijs Baumanis.

Saeimas preses dienests


 

Latvijas Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze Lietuvas Republikas Seima svinīgajā sēdē, kas veltīta Brīvības aizstāvju dienas atcerei 2008.gada 13.janvārī plkst. 11.00

Augsti godājamais prezident Adamka kungs [Lietuvas Republikas prezidents Valds Adamkus],

godājamais Lietuvas Seima priekšsēdētāj Muntiana kungs,

godājamais Polijas Seima priekšsēdētāj Komorovska kungs,

cienījamie deputāti, ekselences, dāmas un kungi!

Latvijas Republikas Saeimas delegācija ir dziļi pagodināta šodien kopā ar saviem lietuviešu kolēģiem pieminēt brīvības aizstāvjus. Šie cilvēki bija gatavi atdot savas dzīvības cēlam mērķim – savas valsts un tautas brīvībai.

Pirms septiņpadsmit gadiem arī mēs Rīgā, nostiprinot barikādes Vecrīgas ielās, ar satraukumu gaidījām katru ziņu, kas nāca no Lietuvas.

Cilvēki, kas, spītējot janvāra salam, pulcējās ielās pie ugunskuriem, bija pieņēmuši lēmumu – vairs nekad neatdot savu tēvzemi citiem. Tas bija drošsirdīgu cilvēku laiks, kas iedvesmoja daudzus tālākai cīņai par mūsu valstu neatkarības neatgriezeniskumu, par demokrātijas uzvaru pār tirāniju, par brīvību un pašnoteikšanos.

Tajās dienās Baltijas valstu solidaritāte bija spēks, kas lika pamatu Baltijas tālākai veiksmīgai attīstībai Eiropas valstu saimē.

Šis process vainagojās ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kļūšanu par pilnvērtīgām Eiropas Savienības un NATO dalībvalstīm 2004.gadā.

Pirms septiņpadsmit gadiem dalība Eiropas Savienībā un NATO bija tāls un abstrakts sapnis. Taču mēs skaidri apzinājāmies, ka tikai vienotībā spēsim pasaulei pierādīt, ka mūsu vieta ir demokrātiskā Eiropā.

Cienījamie Lietuvas kolēģi!

Es esmu pārliecināts Baltijas sadarbības aizstāvis.

Es uzskatu, ka arī pašreiz Baltijas valstu kopdarbība un plašāka reģiona sadarbība ir nepieciešama, jo mums ir konkrēti uzdevumi, kurus vislabāk varam risināt kopā, – enerģētika, transports, attiecības ar kaimiņiem, vide un vēl daudzi citi.

Par šiem jautājumiem mēs esam runājuši arī šajās dienās, esot oficiālajā vizītē Lietuvā.

Latvijas Saeimas deputātu vārdā ļaujiet paust pateicību Seima priekšsēdētājam un Seima deputātiem par izrādīto viesmīlību.

Godājamais prezident, cienījamie deputāti!

Šogad mēs svinam Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valstiskuma 90.gadskārtu.

Mēs varam būt lepni par to, ko esam sasnieguši, un šis ceļš nav bijis viegls.

Mēs varam būt gandarīti, ka esam sasnieguši tādu brieduma pakāpi, lai varētu savā pieredzē dalīties ar citiem. Tas bijis iespējams, tikai pateicoties drošsirdīgiem, patriotiskiem un pašaizliedzīgiem cilvēkiem, kas stāvēja pie mūsu valstu neatkarības atjaunošanas pamatiem.

Šo cilvēku vārdiem ir mūžam vieta mūsu vēstures lappusēs, un tie nekad nedrīkst pazust no mūsu atmiņas un sirdīm, jo viņiem mēs vienmēr būsim pateicību parādā.

Savā un Latvijas Republikas Saeimas vārdā es vēlos pateikt paldies visiem, kuri izcīnīja mūsu valstu neatkarību.

Dieve laimink Lietuva! (Dievs, svētī Lietuvu!)

 

001.JPG (11290 bytes) 002.JPG (22206 bytes)

Latvijas Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze 11.janvārī, tiekoties ar Lietuvas prezidentu Valdu Adamku un, klātesot Lietuvas Seima priekšsēdētājam Viktoram Muntianam un Lietuvas vēstniekam Latvijā Antanam Vinkum, parakstoties Seima Goda viesu grāmatā
Foto: Māris Steins

003.JPG (54040 bytes)

Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze svētdien, 13.janvārī, no Lietuvas Republikas Seima tribīnes uzrunājot Seima deputātus
Foto: Māris Steins

004.JPG (61049 bytes)

Lietuvas Republikas Seima deputāti, ministri, diplomāti, sabiedrības pārstāvji, viesi – tostarp Latvijas Republikas Saeimas pārstāvji Saeimas priekšsēdētāja Gundara Daudzes (priekšplānā, vidū) vadībā – Antakalna kapsētā, ar ziediem godinot 1991.gada brīvības aizstāvju piemiņu
Foto: Māris Steins

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!