• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šonedēļ žurnālā "Komersanta Vēstnesis". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.2008., Nr. 8 https://www.vestnesis.lv/ta/id/169327

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iepazīstoties ar izglītības un zinātnes ministres darba prioritātēm

Vēl šajā numurā

16.01.2008., Nr. 8

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šonedēļ žurnālā “Komersanta Vēstnesis”:

 

KV03VAKS.JPG (43795 bytes)• Ekonomikas ministrijā mazo un vidējo komersantu viedoklis šogad izskanēs skaļāk un noteiktāk: ir ievērojami paplašināta un pārveidota Mazo un vidējo uzņēmumu un amatniecības konsultatīvā padome, par kuras priekšsēdētāju pirmajā sēdē tika ievēlēta uzņēmēja Silvija Greste. Kopš padomes dibināšanas aizvadītajos trijos gados 47 padomes sēdēs izskatīti 120 jautājumi saistībā ar nodokļu politiku, darbaspēka piesaisti, reģionālās attīstības līdzsvarošanu, komercdarbības vides sakārtošanu, valsts atbalsta programmu izstrādi un daudz ko citu.

 

• Spēkā stājušos likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” grozījumu vairākas normas paredz jaunus nosacījumus saimnieciskās darbības veicējiem (pašnodarbinātajiem). Viens no tiem – likuma astotajā pantā noteiktās prasības liedz uzņēmumiem turpmāk ar saviem darbiniekiem slēgt vienošanos, ka viņi strādās kā pašnodarbinātie. “Komersanta Vēstneša” rīcībā esošā informācija liecina – uzņēmēji līdzšinējiem darbiniekiem, kas noformēti pašnodarbināto statusā, liek meklēt citus sadarbības veidus. Darba devēju uzruna darba ņēmējiem, cik noprotams, ir ultimatīva. Ja darba ņēmēji nepiekritīs, attiecības tiks pārtrauktas. Iespēja slēgt darba līgumu netiek piedāvāta. Un iemesli šādam pavērsienam netiek paskaidroti.

 

• Iepriekšējo divu gadu laikā izkristalizējusies nopietna nodokļu politikas problēma: Latvijā ar nesamērīgi augstiem nodokļiem ir apliktas darba algas. Nodokļu eksperti uzskata, ka darbaspēka nodokļu samazināšanai jābūt vienam no svarīgākajiem nākotnes darbības virzieniem. Jau līdz šim bijuši solījumi iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi samazināt no 25 līdz 15 procentiem. Tāpat ticis solīts paaugstināt ar nodokļiem neapliekamo minimumu darba algām un samazināt sociālās apdrošināšanas maksājumu darba devējam vismaz par diviem procentiem. Šīs problēmas aplūkotas rakstā “Vēlreiz par nodokļu slogu”.

 

• Iekārotākās darbavietas ir finanšu sektorā. To liecina personāla atlases firmas SIA “WorkingDay Latvia” veiktais pētījums “Iekārotākais darba devējs 2007”, kas interneta vidē ilga trīs nedēļas un guva 8313 respondentu atsaucību. No saraksta ar iepriekš izvēlētiem 200 ietekmīgākajiem dažādu nozaru uzņēmumiem respondentiem vajadzēja izvēlēties piecus, kuros vēlētos strādāt. Tad prioritārā secībā sarindot motivējošos faktorus, kas rada interesi par uzņēmumu, un līdzīgā veidā aizpildīt citus jautājumus. Rezultāti liecina, ka iekārotākie darba devēji Latvijā ir a/s “Hansabanka”, SIA “Latvijas Mobilais telefons” un a/s “Air Baltic Corporation”. Sīkāk par to “Komersanta Vēstnesī”.

 

• Kad Irma Kalniņa dibināja savu uzņēmumu, viņa neko nezināja par Latvijas biznesu. Taču nekad viņa nezināšanu nav uzskatījusi par šķērsli, bet pieņēmusi kā izaicinājumu. Viņai nebija arī galvenā biznesa dzinuļa – vēlēšanās pelnīt. “Man nebija domas kļūt bagātai. Man bija misija palīdzēt Latvijā atgūt to, kas mums kādreiz bija gan uzņēmējdarbībā, gan savstarpējās attiecībās – filantropiju, etiķetes prasmi, labu komunikāciju,” viņa saka. “Komersanta Vēstneša” sadaļā “Biznesa kāpnes” šoreiz piedāvāts stāstījums par bijušā Latvijas vēstnieka ASV, tagad Latvijas institūta direktora Ojāra Kalniņa dzīvesbiedres I.Kalniņas biznesa pieredzi Latvijā.

 

“Komersanta Vēstneša” redakcija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!