• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 30 miljoniem eiro metroloģijas un Baltijas ekosistēmas kopīgas pētniecības programmas izstrādei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.2008., Nr. 8 https://www.vestnesis.lv/ta/id/169328

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šonedēļ žurnālā "Komersanta Vēstnesis"

Vēl šajā numurā

16.01.2008., Nr. 8

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 30 miljoniem eiro metroloģijas un Baltijas ekosistēmas kopīgas pētniecības programmas izstrādei

 

Eiropas Komisija ir paziņojusi, ka tā piešķirs 30 miljonus eiro diviem jauniem un nozīmīgiem kopīgas plānošanas pasākumiem, kur iesaistīta virkne dalībvalstu. Tā rezultātā ievērojams skaits dalībvalstu organizēs kopējus projektus metroloģijā un saistībā ar Baltijas jūru. Pasākumi, kas plašāk pazīstami ar nosaukumu ERANet-Plus, notiks 7. Pētniecības pamatprogrammas (7.PP) ietvaros un palīdzēs strukturēt Eiropas pētniecības telpu un veicināt kopīgu pētniecību Eiropā. Programma iMERA-Plus, kas apvieno 32 valstu metroloģijas iestādes, no 7.PP saņems 21 miljonu eiro, bet dalībvalstis piešķirs vēl 42 miljonus eiro, lai veiktu pētījumus par precīzu un uzticamu mērījumu veikšanu. Tāpat Eiropas Komisija piešķirs 9 miljonus eiro BONUS+ pētniecības programmai, lai attīstītu uz ekosistēmu balstītu pieeju Baltijas jūras pārvaldībai, kur būs iesaistītas astoņas dalībvalstis ap Baltijas jūru un Krievija. Šīs valstis projektam piešķirs vēl 18,7 miljonus eiro. 

“Šīs divas iniciatīvas liek dalībvalstīm apvienot pētniecības programmas ļoti konkrētās jomās, saņemot finansējuma papildinājumu no Eiropas budžeta,” atzīmēja Eiropas zinātnes un pētniecības komisārs Janešs Potočniks. “Tas ir vēl viens solis, lai stiprinātu Eiropas pētniecības telpu. Sadarbībai pētniecībā valstu robežas nozīmē aizvien mazāk – ne tikai pētniekiem, bet arī tiem, kas pētniecību finansē. 2008.gadā mēs iesniegsim jaunus priekšlikumus par to, kā dalībvalstis var sadarboties pētniecības programmu izstrādē.”

Metroloģija ir zinātne par precīziem un uzticamiem mērījumiem, un tā ir ļoti svarīga tautsaimniecībā. Pirmais no šodien izziņotajiem pasākumiem, iMERA-Plus, apvieno 32 valstu metroloģijas iestādes vienotā Eiropas metroloģijas projektā, meklējot finansējumu valstu pētniecībai ar kopīgiem aicinājumiem iesniegt priekšlikumus. Kopējais finansējums sasniedz 63 miljonus eiro, no kuriem 42 miljonus sniedz pašas dalībvalstis, bet 21 miljonu – 7.PP budžets. Apvienojot valstu darbības, iMERA-Plus palielinās valstu ieguldījumu ietekmi Eiropas metroloģijas izpētē un pievērsīsies konkrētām steidzamākajām problēmām.

Otrs jaunais pasākums, BONUS+, apvieno astoņas Eiropas Savienības Baltijas jūras valstis (Dāniju, Igauniju, Somiju, Vāciju, Latviju, Lietuvu, Poliju un Zviedriju) un Krievijas Federāciju, lai spertu pirmo soli kopīgā Baltijas jūras pētniecības programmā, ieviešot uz ekosistēmu balstītu pieeju Baltijas jūras pārvaldībā, kas izstrādāta iepriekšējā ERA-NET programmā. BONUS+, kas arī veidots kā kopīgs aicinājums iesniegt priekšlikumus, saņem vairāk nekā 27 miljonus eiro, no kuriem 18,7 miljonus piešķir finansētājas organizācijas, bet 9 miljonus – 7.PP. BONUS+ ir mehānisms, kā ES nodrošināt labāku nākotni iekšzemes jūrai, ap kuru pēc ES 2004.gada paplašināšanās atrodas gandrīz tikai Eiropas Savienības dalībvalstis.

BONUS+ veiktā pētniecība veicinās sapratni un prognozēšanas spējas par Baltijas jūras ekosistēmas reakciju uz pagātnes, pašreizējām un nākotnes pārmaiņām, ko izraisa daba un cilvēka darbība. Tiks izcelta saikne starp vides problēmām un sociālajiem un ekonomikas pasākumiem to risināšanai. Pētniecība veicinās piesardzīgas pārvaldības ieviešanu, lai nodrošinātu ekosistēmas ilgtspējīgu izmantošanu.

Astoņas ES dalībvalstis un Krievija ir aktīvi piedalījušās BONUS ERANET projektā un šobrīd piedalās BONUS+ ar BONUS EEIG starpniecību, kas ir vienotais līgumslēdzējs EK.

No Latvijas EEIG dalībnieks BONUS+ īstenošanā ir Augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanas centrs (AIKNC). Tā dalībnieki ir Izglītības un zinātnes ministrija un piecas augstākās izglītības iestādes: Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, Daugavpils Universitāte un Biznesa augstskola “Turība”. Izglītības un zinātnes ministrija dos AIKNC uzdevumu pārvaldīt BONUS+ piešķirtos līdzekļus.

Paredzamā Latvijas līdzdalība BONUS+ ir 214 000 eiro (tas ir ieguldījums 18,7 miljonu eiro kopsummā no visām valstīm).

ERA-NET shēmas mērķis ir attīstīt un stiprināt valstu un reģionālo pētniecības programmu koordināciju divās konkrētās sadaļās:

ERA-NET sadaļa – publiskās pētniecības programmu īstenotāju savstarpēja koordinācija, piemēram, veidojot kopīgus pasākumus;

ERA-NET Plus sadaļa – nelielam skaitam projektu ar lielu Eiropas pievienoto vērtību sniedz papildu ES finansējumu, lai veicinātu kopīgus aicinājumus iesniegt priekšlikumus valstu un reģionālās programmās.

ERA-NET shēmā valstu un reģionālās iestādes nosaka pētniecības programmas, ko tās vēlas koordinēt vai atvērt kopā. Tādēļ dalībnieki parasti ir ministrijas vai reģionālās iestādes, pētniecības padomes vai citas pētniecību finansējošas iestādes, kas vada pētniecības programmas.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!