• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sākumdeklarēšanas likumprojektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.01.2008., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/169366

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aizsardzības ministrs, apmeklējot Zemessardzes štābu

Vēl šajā numurā

17.01.2008., Nr. 9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sākumdeklarēšanas likumprojektu

 

Lai noteiktu, vai likumprojekts “Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likums” atbilst Satversmei, vēl tiek vērtēts, vai likumprojektā paredzētais regulējums ir saskaņā ar nevainīguma prezumpcijas principu. Par šo jautājumu tiesībsargs Romāns Apsītis sniegs atzinumu līdz 21.janvārim. Līdz šim tiesībsargs paudis iebildumus par nepilnībām, kas likumprojektā būtu jāprecizē.

Pirmkārt, likumprojekts nenosaka kārtību, kādā persona varētu atspēkot valsts iestāžu pieņēmumus par to, ka līdzekļi iegūti nelikumīgi. Piemēram, persona slimības dēļ nav varējusi veikt likumprojektā noteikto pienākumu (ieskaitīt līdzekļus kontā), taču likumprojekts neparedz kārtību, kā vēlāk šo situāciju tiesiski atrisināt. Būtu nepieciešams šādu kārtību skaidri precizēt tieši šajā likumprojektā, lai sistēma būtu skaidra gan iedzīvotājiem, gan atbildīgajām iestādēm (atsaukšanās uz citiem normatīvajiem aktiem šajā gadījumā būtu nepietiekama).

Otrs jautājums, kas satrauc tiesībsargu, ir pretrunīgās likumprojektā noteikto pienākumu neizpildes sekas. Šīs neprecizitātes cēlonis ir mēģinājums vienā likumprojektā apvienot sākumdeklarēšanas un ikgadējās deklarēšanas jautājumus, kas būtu jānošķir.

15.janvārī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija izslēdza diskutablās normas no likumprojekta (8.panta 3.daļu, 9.panta 3., 5. un 6.daļu). Tas liecina, ka Saeimas komisija strīdīgajam jautājumam pievērsusi īpašu uzmanību. Tiesībsargs cer, ka neprecīzās normas tiks aizstātas ar korektiem formulējumiem, un turpinās sekot šim jautājumam.

 

Tiesībsarga biroja informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!