• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nepilnībām Aizsardzības ministrijas militārpersonu pensiju fonda līdzekļu izlietojumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.01.2008., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/169372

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nepilnībām veselības aprūpei piešķiramo dotāciju plānošanā, sadalē un izlietojumā

Vēl šajā numurā

17.01.2008., Nr. 9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nepilnībām Aizsardzības ministrijas militārpersonu pensiju fonda līdzekļu izlietojumā

 

Aizsardzības ministrijas (AM) iekšējās kontroles procedūras nav pietiekamas, lai izdienas pensiju aprēķinos nodrošinātu savlaicīgu kļūdu atklāšanu un novēršanu, līdz ar to ir pieļautas nepareizi aprēķinātu atvaļināto militārpersonu izdienas pensiju izmaksas.

Ministru kabineta noteikumos paredzētās informācijas apmaiņas procedūras starp AM un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (VSAA) nav pietiekami efektīvas, tāpēc AM laikus neiegūst informāciju par vecuma pensiju apmēru izmaiņām un izdienas pensiju aprēķinos tiek pieļautas kļūdas.

Informācijas aprite starp AM un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP) ir nepilnīga. Pārbaudot AM pabalstu izmaksu sarakstus, konstatēti trīs gadījumi, kad pabalsti nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem izmaksāti mirušām personām, pārskaitot tos uz kredītiestāžu kontiem.

Valsts kontrole (VK) revidējamā laika posmā ir atklājusi, ka AM, pārkāpjot Militārpersonu izdienas pensiju likumu, vairāku mēnešu garumā nepamatoti ir veikusi ieturējumus visas izmaksājamās izdienas pensijas apmērā, tādējādi attiecīgajai privātpersonai radot nelabvēlīgas sekas.

AM nenodrošina pietiekamu kontroli, lai nepieļautu gadījumus, kad izdienas pensijas atvaļinātajām militārpersonām tiek piešķirtas novēloti.

AM nav nodrošinājusi Fizisko personu datu aizsardzības likuma prasību izpildi. Valsts kontrole ieteikusi AM līdz 2008.gada 1.oktobrim veikt atbilstošus pasākumus, lai novērstu identificētos trūkumus.

Līdz 2008.gada 1.aprīlim AM ieteikts pilnveidot informācijas apmaiņas procedūru ar PMLP. Savukārt līdz 2008.gada 1.jūlijam AM jāpilnveido kontroles procedūras, lai novērstu novēlotu izdienas pensiju piešķiršanu atvaļinātajām militārpersonām un kļūdas izdienas pensiju aprēķinos, kā arī jāuzlabo informācijas apmaiņas procedūra ar VSAA.

Revīzija veikta par laika posmu no 2006.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 30.aprīlim.

 

Valters Grīnvalds, VK sabiedrisko attiecību speciālists

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!