• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Akreditējas Slovākijas un Pakistānas vēstnieki. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.1999., Nr. 335/336 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16940

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Akreditējas Slovākijas un Pakistānas vēstnieki (turpinājums)

Vēl šajā numurā

13.10.1999., Nr. 335/336

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Akreditējas Slovākijas un Pakistānas vēstnieki

Vakar, 12. oktobrī, akreditācijas vēstuli Valsts prezidentei Vairai Vīķei–Freibergai iesniedza Slovākijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Emils Kučars

S1.JPG (19301 BYTES) Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Akreditācijas ceremonijā, uzrunājot Latvijas Republikas Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu, Slovākijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Emils Kučars (Emil Kuchar) sacīja:

— Jūsu ekselence prezidentes kundze, atļaujiet man, iesniedzot savu akreditācijas vēstuli, teikt dažus vārdus, kuri, esmu pārliecināts, nebūs tālu no vārdiem, ko arī citi saka šādos gadījumos, kad tiek risināti divu valstu attiecību jautājumi. Tomēr es gribu uzsvērt šī mirkļa unikalitāti, jo es kā pirmais Slovākijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks nododu jūsu rokās savu akreditācijas vēstuli. Šī ir pirmā tāda reize Slovākijas un Latvijas attiecību vēsturē, kopš mūsu valstis ieguvušas savu neatkarību.

Ikvienam vēstniekam ir ļoti patīkami iesniegt akreditācijas vēstuli valstī, ar kuru viņa valsts attiecības neapgrūtina nekādas problēmas. Es esmu ļoti priecīgs, ka šis ir tieši tāds gadījums. Slovākijas Republikai un arī man pašam šis brīdis ir arī dziļi nozīmīgs stūrakmens. Tuvojoties tam, mūsu valstis ir sasniegušas līmeni, ko iezīmē mūsu līdzīgās vajadzības un intereses. Kaut arī starp Latvijas Republiku un Slovākijas Republiku no ģeogrāfiskā viedokļa ir relatīvi liels attālums, tas nespēs apgrūtināt mūsu valstu attiecību turpmāko attīstību. Īpaši tagad, kad mūsu valstīm ir kopējas intereses eiroatlantiskajā integrācijā, veidojot jaunu demokrātisku sabiedrību, tirgus ekonomiku un nostiprinot likuma varu. Es esmu ārkārtīgi priecīgs par to, ka abas mūsu valstis sekmīgi īsteno modernās Eiropas filozofijas ideālus un politiku, kas balstīta uz savstarpēju cieņu, palīdzību un sekmīgu sadarbību, iemiesojot praksē ne ar ko neapgrūtinātas divpusējas attiecības.Tas ir labs ieguldījums kopējās Eiropas mājas celtniecībā, kurā abas mūsu valstis meklē savu adekvātu vietu.Te daudz kas jau ir darīts, un daudz ir darāmā arī nākotnē. Es domāju, ka mūsu valstis var viena otrai sekmīgi palīdzēt šajos centienos, apmainoties ar pieredzi un informāciju. Mūsu diplomātiskās pārstāvniecības ir saite, kas var nodrošināt drošus sakarus, un tam var būt pat izšķiroša nozīme. Esmu priecīgs, ka šī diena būs nozīmīgs ieguldījums šajā procesā, un ticu, ka tas mūsu kontaktus padarīs vēl efektīvākus.

Atļaujiet man, prezidentes kundze, izteikt jums dziļu pateicību par laipno pieņemšanu un izteikt cerību, ka šis svinīgais notikums tālāk sekmēs diplomātiskās attiecības starp abām valstīm, kas savukārt pozitīvi iespaidos attiecības starp mūsu valstīm un tautām.

Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga savā atbldes uzrunā Slovākijas vēstniekam teica:

— Jūsu ekselence! Esmu gandarīta jūs sveikt kā Slovākijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā!

Šī diena, kad Latvija uzņem pirmo Slovākijas Republikas vēstnieku mūsu jauno attiecību vēsturē, ir patiesi nepārvērtējams notikums. Esmu pārliecināta, ka šī notikuma nozīme neaprobežojas tikai ar vēsturiska fakta konstatāciju, tas vienlaikus ir gan apstiprinājums līdz šim kopīgi paveiktajam, gan arī nepārprotama norāde uz mūsu valstu tālākās sadarbības potenciālu un plāniem.

Kopš mūsu tautas ieguva iespēju veidot attiecības uz starptautiski atzīta valstiska pamata, tās raksturo pieaugoša intensitāte gan aktīva politiskā dialoga, gan mērķtiecīgu ekonomiskās sadarbības meklējumu formā, gan ikdienas praktiskās pieredzes apmaiņas formās. Manuprāt, šie kopīgie centieni ir loģiski. Tie sakņojas mūsu valstu līdzīgajā pagātnes pieredzē un mūsu dinamiskā laika diktētajā nepieciešamībā neatgriezeniski ieņemt sev pienākošos vietu Eiropas un transatlantiskās telpas sadarbībā un struktūrās. Tie sakņojas nepieciešamībā arvien intensīvāk meklēt kopīgas sadarbības iespējas dažādu Eiropas reģionu starpā, nepieciešamībā saprast un sniegt palīdzīgu roku grūtību brīžos.

Jaunā Eiropa ir pavērusi jaunas un līdz šim nepieredzētas iespējas mūsu valstu attīstībai, kā arī vēl aktīvākai starpvalstu izpratnei un sadarbībai. Esmu pārliecināta, ka Latvija un Slovākija kā paplašinātās Eiropas Savienības un NATO nākamās dalībvalstis tās pilnvērtīgi izmantos, stiprinot mūsu valstu lielisko divpusējo sadarbību un rodot jaunus saskares punktus un ieguldījuma iespējas Eiropai būtiskos drošības un ekonomiskās sadarbības jautājumos.

Jūsu ekselence! Novēlu jums, uzsākot pildīt jums uzticētos augstos Slovākijas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijas Republikā pienākumus, veiksmi un panākumus tālākas mūsu valstu attīstības, kopējo mērķu un sadarbības vārdā!

Turpinājums — 8.lpp.

Vakar, 12.oktobrī, akreditācijas vēstuli Valsts prezidentei Vairai Vīķei–Freibergai iesniedza Pakistānas Islama Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Naemudins Hasans

P1.JPG (19886 BYTES) Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Akreditācijas ceremonijā, uzrunājot Latvijas Republikas Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu, Pakistānas Islama Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Naemudins Hasans (Naemuddin Hasan) sacīja:

— Ekselence, man ir liels prieks atrasties brīnišķajā jūsu valsts galvaspilsētā un uzņemties Pakistānas vēstnieka pienākumus Latvijā. Es izmantoju šo iespēju, lai nodotu jums sveicienus un visa laba vēlējumus. Atļaujiet man vienlaikus arī no sirds apsveikt jūs sakarā ar neseno ievēlēšanu augstajā Latvijas prezidentes amatā.

Pakistānas valdība un tauta ir ar apbrīnu un dziļu gandarījumu sekojusi Latvijas Republikas progresam, ko jūs esat guvuši visās dzīves jomās, un jūsu valsts ieguldījumam miera un stabilitātes nodrošināšanā pasaulē. Mēs vēlam jums, prezidentes kundze, un jūsu valstij vēl lielākus sasniegumus un uzplaukumu nākotnē.

Pakistānai un Latvijai, kaut arī ģeogrāfiski tās atrodas tālu, ir daudz kopēja, un mūsu valstis ir sadarbojušās daudzu globālu jautājumu risināšanā. Pastāv arī patiesi liels potenciāls un gaišas perspektīvas nākotnē vēl paplašināt mūsu divpusējās attiecības, galvenokārt ekonomikā, tirdzniecībā un kultūrā.

Es gribu jums apliecināt, ka pastāvīgā manas uzmanības centrā būs mūsu valstu sekmīgo divpusējo attiecību tālāka sekmēšana. Es gatavojos strādāt ciešā kontaktā ar jūsu valdības ierēdņiem , lai īstenotu mūsu kopīgi iecerētos projektus.

Līdz ar to man ir gods iesniegt jums Pakistānas vēstnieka Latvijā akreditācijas vēstuli. Atļaujiet jums pasniegt arī mana priekšgājēja atsaukuma vēstuli. Paldies jums!

 

Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga savā atbldes uzrunā Pakistānas vēstniekam teica:

— Jūsu ekselence! Man ir patiess prieks sveikt jūs kā Pakistānas Islama Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā!

Vēlos paust patiesu gandarījumu par labajām, aktīvajām, savstarpējā cieņā un izpratnē balstītajām attiecībām, kas izveidojušās starp Latviju un Pakistānu kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas nedaudz vairāk kā pirms trīs gadiem. Jūsu akreditāciju, augsti godātais vēstnieka kungs, uztveram kā nepārprotamu apliecinājumu jūsu valsts ieinteresētībai šo veiksmīgo sadarbību stiprināt. Jūsu akreditāciju uztveram arī kā zīmi noturīgai Pakistānas valsts interesei par visā Baltijas reģionā notiekošajiem procesiem, kuros Latvija ir aktīvi iesaistīta.

Pēdējos gados paveiktais mūsu valstu attiecībās ir patiesas cieņas vērts. Ir veiksmīgi nodibināti pirmie kontakti augstā politiskā līmenī, attīstījusies sadarbība kultūrā un izglītībā, saskaņota kopīga nostāja starptautisko organizāciju ietvaros, kā arī likts pamats veiksmīgai sadarbībai ekonomiskajā jomā. Ir uzsākta nepieciešamās starpvalstu līgumtiesiskās bāzes veidošana. Šis progress vēlreiz apliecina, ka mūsdienu globalizācijas procesiem pakļautā pasaule izvirza mums ne tikai kopējus riskus, bet paver ciešas sadarbības iespējas pat ģeogrāfiski tālām valstīm. Šodien vairs nevienu nevar neskart citu pasaules reģionu attīstība vai problēmas. Mūsu uzdevums ir kopīgiem spēkiem rast risinājumu mūsdienu izaicinājumiem un pārvērst tos īstenojamās iespējās.

Vēlos uzsvērt Latvijas patieso ieinteresētību tālākā dialogā un attiecību stiprināšanā starp mūsu valstīm. Latvija ir maza valsts, kas savu ieguldījumu pasaules mēroga jautājumu risināšanā saskata kā integrēta Eiropas un transatlantisko struktūru sastāvdaļa, kā aktīva un atbildīga starptautiskās sabiedrības locekle, kā atvērta atšķirīgu vēstures un kultūras mantojumu cienoša zeme. Esmu pārliecināta, ka savu Latvijas apmeklējumu laikā un ikdienas darbā, stiprinot mūsu valstu sadarbību, jums būs iespējas to iepazīt.

Jūsu ekselence! Novēlu jums, sākot pildīt jums uzticētos augstos Pakistānas Islama Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijas Republikā pienākumus, veiksmi un panākumus šajā darbā tālāka mūsu valstu uzplaukuma, kopējo mērķu un sadarbības vārdā.

 

Pēc akreditācijas ceremonijas Valsts prezidente informēja N.Hasanu, kurš pilda vēstnieka pienākumus arī Islandē, par Reikjavīkā notikušās konferences "Sievietes un demokrātija jaunā gadu tūkstoša sākumā" rezultātiem. Pēc vēstnieka sacītā, jautājumi par sievietes lomu demokrātiskā sabiedrībā un bērnu aizsardzību ir aktuāli arī Pakistānā.

Vēstnieks izteica gandarījumu, ka Latvija noteikti virzās uz iekļaušanos Eiropas un transatlantiskajās struktūrās, veicinot stabilitāti Baltijas reģionā.

Pārrunājot divpusējo attiecību paplašināšanas iespējas, Valsts prezidente uzsvēra kultūras mantojuma apmaiņas nozīmību, savukārt vēstnieks izteica ieinteresētību stiprināt ekonomiskos kontaktus.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!