• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 9. janvāra lēmums Nr. 4 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.3091 /07/06/45 Par Biomar Holdings A/S un Proaqua Nutricon S.A., Dana Feed A/S, Alitec S.A. apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.01.2008., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/169532

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.5

Par lietas izpētes izbeigšanu
Lieta Nr. 1608/07/05/23 "Par Konkurences likuma 13.panta 4.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA "VTU Valmiera" darbībās

Vēl šajā numurā

22.01.2008., Nr. 11

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 4

Pieņemts: 09.01.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.4

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2008.gada 9.janvārī (prot. Nr.2, 6.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.3091 /07/06/45

Par Biomar Holdings A/S un Proaqua Nutricon S.A., Dana Feed A/S, Alitec S.A. apvienošanos

Konkurences padome 11.12.2007. saņēma ziņojumu par Biomar Holdings A/S un Proaqua Nutricon S.A., Dana Feed A/S, Alitec S.A., Alitec Pargua S.A apvienošanos (turpmāk – Ziņojums).

18.12.2007. Konkurences padome Biomar Holdings A/S pārstāvjiem nosūtīja vēstuli Nr.3050, kurā informēja, ka par pil­nīga Ziņojuma iesniegšanas datumu ir uzskatāms 11.12.2007.

Biomar Holdings A/S ir reģistrēta Dānijā, juridiskā adrese – Værkmestergade 26,6 DK-8000, Arhusa C.

Proaqua Nutricion S.A. ir reģistrēta Spānijā, juridiskā adrese – A62 – Duenas - Palencia.

Dana Feed A/S ir reģistrēta Dānijā, juridiskā adrese – Havnen 13, DK – 8700 Horsens.

Alitec S.A ir reģistrēta Čīlē, juridiskā adrese –Polpaico 037, Parque Industrial, Puerto Montt.

Alitec Pargua S.A ir reģistrēta Čīlē, juridiskā adrese – Sector Santa Rosa Parqua Alto.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Biomar Holdings A/S darbības veidi ir zivju barības ražošana, tirdzniecība un izplatīšana. A/S Schouw & Co īsteno vienpersonisku izšķirošu ietekmi pār Biomar Holdings A/S. Biomar Holdings A/S ir šādi saistīti uzņēmumi, ar apgrozījumu Latvijā 2006.gadā (visi darbojas citās nozarēs, nevis zivju barības ražošana un izplatīšana/tirdzniecība):

– Fibertex A/S darbības veids ir neausto tekstilizstrādājumu ražošana un tirdzniecība.

– Grene A/S darbības veids ir lauksaimniecības aprīkojuma ražošana un tirdzniecība.

– Martin A/S darbības veids ir automātisko apgaismes ķermeņu ražošana un tirdzniecība.

2. Provimi Holding B.V. ir holdinga sabiedrība, kura ir saistīta ar šādiem Provimi grupas uzņēmumiem:

– Proaqua Nutricon S.A. darbības veidi ir zivju barības ražošana, tirdzniecība un izplatīšana.

– Dana Feed A/S darbības veidi ir zivju barības ražošana, tirdzniecība un izplatīšana.

– Alitec S.A. darbības veidi ir zivju barības ražošana, tirdzniecība un izplatīšana.

– Alitec Pargua S.A darbības veidi ir zivju barības ražošana, tirdzniecība un izplatīšana.

3. Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto tirgus dalībnieku apvienošanās ir “tāds stāvoklis, kad (..) viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst (..) tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem”.

(*).

Tādējādi notiks darījums, kura rezultātā Biomar Holdings A/S iegūst Proaqua Nutricon S.A., Dana Feed A/S, Alitec S.A., Alitec Parqua S.A. kapitāla daļas.

Līdz ar to minētās darbības ir uzskatāmas par apvienošanos Konkurences likuma 15.panta izpratnē, un Biomar Holdings A/S un Proaqua Nutricon S.A., Dana Feed A/S, Alitec S.A. ir uzskatāmas par apvienošanās dalībniekiem.

4. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka: “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”

Apvienošanās dalībnieku kopējo apgrozījumu nosaka saskaņā ar Ministru kabineta 26.10.2004 noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk tekstā – Noteikumi) IV sadaļu “Apgrozījuma aprēķināšana”.

Apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums nesasniedz 25 miljonu latu robežu. Apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums 2006.gadā Latvijas teritorijā, kas aprēķināts saskaņā ar Noteikumu prasībām, bija LVL (*).

Pēc Ziņojumā sniegtās informācijas, konkrētajā tirgū Biomar Holdings A/S tirgus daļa 2006.gadā, iespējams, varētu pārsniegt 40%.

Līdz ar to apvienošanās dalībnieki, pamatojoties uz Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 2.punktu, iesniedza Ziņojumu par apvienošanos Konkurences padomē.

5. Apvienošanās dalībnieki – Biomar Holdings A/S, gan Proaqua Nutricon S.A., Dana Feed A/S, Alitec S.A., Alitec Pargua S.A – darbojas zivju barības (akvakultūras barības – aqua feed) ražošanas un tirdzniecības nozarē. Ziņojumā ir sniegta informācija, ka minētās komercsabiedrības realizē zivju barību Latvijas teritorijā un lielākā daļa no Latvijas teritorijā realizētās produkcijas tiek pārdota valstij piederošajām zivsaimniecībām.

Kopumā visu minēto produktu tirgus ir augošs. Pēc Ziņojumā norādītās informācijas 2007.gadā tirgū ir parādījies nopietns konkurents Aller Aqua, kam gada laikā izdevies iegūt lielu tirgus daļu. Tirgū nav identificētas barjeras, kas varētu kavēt konkurences attīstību. Minētais liecina, ka notiek tirgus attīstība un ir vieta jauniem tirgus dalībniekiem.

Ņemot vērā iepriekš minēto, nav pamata uzskatīt ka apvienošanās rezultātā konkrētajā tirgū varētu rasties dominējošais stāvoklis vai arī tikt būtiski samazināta konkurence.

Tādējādi Konkurences padome secina, ka apvienošanās rezultātā konkrētajā tirgū neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis un netiks būtiski samazināta konkurence, kā rezultātā apvienošanās ir atļaujama.

Ņemot vērā minēto un Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 2.punktu un 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut Biomar Holdings A/S un Proaqua Nutricon S.A., Dana Feed A/S, Alitec S.A., Alitec Parqua S.A. apvienošanos, Biomar Holdings A/S iegūstot izšķirošo ietekmi Proaqua Nutricon S.A., Dana Feed A/S, Alitec S.A un kopīgu izšķirošu ietekmi Alitec Parqua S.A.

 

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!