• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta oficiālo vizīti Vācijā 21.-22.janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.01.2008., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/169648

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

23.01.2008., Nr. 12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta oficiālo vizīti Vācijā 21.–22.janvārī

 

01.JPG (12079 bytes)
Pirmdien, 21.janvārī, ar sagaidīšanu pie Vācijas Federatīvās Republikas prezidenta rezidences – Belevjū pils – Berlīnē sākās Latvijas Republikas Valsts prezidenta Valda Zatlera divu dienu oficiālā vizīte Vācijā. Attēlā: Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Vācijas federālais prezidents Horsts Kēlers
Foto: Gatis Bergmanis, VPPD

Valsts prezidents Valdis Zatlers 21.janvārī ieradās oficiālā vizītē Vācijas Federatīvajā Republikā.

Vizīte sākās ar oficiālo uzņemšanas ceremoniju Vācijas Federatīvās Republikas prezidenta Horsta Kēlera rezidencē. Sarunas laikā Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvijas divpusējās attiecības ar Vāciju arī turpmāk mūsu valstij būs ļoti nozīmīgas, jo Vācija ir ne vien uzticams Latvijas sabiedrotais Eiropas Savienībā un NATO, bet arī ir viens no nozīmīgākajiem ekonomiskās sadarbības partneriem.

Sarunas gaitā abas puses izteica gandarījumu par veiksmīgajām, kvalitatīvajām un dinamiskajām divpusējām attiecībām kultūras un izglītības jomā. Valsts prezidents uzsvēra, ka 2008.gadā plānotais Baltijas valstu kultūras gads Vācijā “Essentia Baltica 2008” sniegs būtisku ieguldījumu divpusējās sadarbības attīstībā. Plānots, ka šo kultūras pasākumu patroni būs visu triju Baltijas valstu, kā arī Vācijas Federatīvās Republikas prezidents.

Oficiālās vizītes laikā Valsts prezidents tikās arī ar Vācijas Federatīvās Republikas kancleri Angelu Merkeli, ar kuru pārrunāja vairākus aktuālus divpusējo un daudzpusējo attiecību jautājumus. Runājot par Latvijas un Vācijas divpusējo ekonomisko attiecību dinamiku, V.Zatlers atzīmēja turpmākās sadarbības attīstības iespējas, īpaši uzsverot, ka Vācijas uzņēmēju interesi Latvijā var pastiprināt mūsu valsts pievilcīgā nodokļu politika. Tāpat Valsts prezidents norādīja, ka Latvija augstu vērtē Vācijas uzņēmēju investīcijas Latvijā, īpaši nozarēs ar augstu pievienoto vērtību.

MERKEL.JPG (15320 bytes)
Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers 21.janvārī, oficiālās vizītes pirmajā dienā, tiekoties ar Vācijas federālo kancleri Angelu Merkeli
Foto: EPA/A.F.I.

Tikšanās gaitā pārrunāta arī Baltijas jūras valstu padomes (BJVP) darba kārtība. Valsts prezidents apsprieda Latvijas prezidentūras ietvaros uzsākto BJVP reformas procesu, iedalot to trīs etapos – prioritāšu pārdefinēšana, organizācijas strukturālā analīze un finansējums. Šobrīd ir pabeigts pirmais etaps. Turklāt Latvija ar interesi gaida Vācijas priekšlikumus, kuri varētu sniegt būtisku ieguldījumu kravu pārvadājumu pa Baltijas jūru jomas sakārtošanā, ne vien palielinot to ekonomiskumu, bet arī ekoloģisko tīrību un vispārējo drošību. Tādēļ Latvija cer, ka ar Vācijas palīdzību tai izdosies Baltijas jūras valstu padomes reformu rezultātā iekļaut šo būtisko jautājumu BVJP turpmākajā darba kārtībā, norādīja Valsts prezidents.

Tikšanās gaitā abas amatpersonas pārrunāja arī aktuālos Eiropas Savienības jautājumus, piemēram, Lisabonas līguma ratifikācijas procedūru abās valstīs un ES kaimiņu politikas jautājumus. Sarunas gaitā Valsts prezidents norādīja, ka Latvija ir atvērta drosmīgākiem lēmumiem attiecībā uz ES austrumu kaimiņiem, tāpēc atbalsta Komisijas plānus par tālāku tirdzniecības liberalizāciju, kaimiņvalstu iesaistīšanu Eiropas Savienības izglītības programmās, augstskolu mobilitāti un vīzu atvieglojumus.

Tāpat tikšanās gaitā pārrunāta ES un Gruzijas attiecību politika. V.Zatlers minēja Latvijas gatavību sniegt atbalstu Gruzijai prezidenta vēlēšanu laikā novēroto nepilnību novēršanā gaidāmajās parlamenta vēlēšanās.

Amatpersonas pārrunāja arī ES un Krievijas attiecības, kā arī ES enerģētikas politikas jautājumus. Valsts prezidents uzsvēra, ka būtu nepieciešama ES viedokļa konsolidēšana sarunās ar trešajām valstīm, bet atjaunojamo resursu mērķa sasniegšana būs nopietns izaicinājums ES dalībvalstīm.

Tikšanās noslēgumā amatpersonas pārrunāja drošības jautājumus un plānoto NATO samitu Bukarestē, kā arī NATO plānus misijā Afganistānā. Sarunas noslēgumā Valsts prezidents augstu novērtēja Vācijas plānoto dalību Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā šā gada vidū.

Oficiālās vizītes pirmās darba dienas ietvaros Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās arī ar Berlīnes pilsētas mēru Klausu Voveraitu un latviešu kopienas Berlīnē pārstāvjiem.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!