• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēde: 2008.gada 22.janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.01.2008., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/169717

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksme: 2008.gada 17.janvārī

Vēl šajā numurā

24.01.2008., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēde: 2008.gada 22.janvārī

 

AM: Par dzīvojamās telpas īres kompensāciju palielināšanu Nacionālo bruņoto spēku karavīriem

22.janvārī Ministru kabinetā (MK) apstiprināti Aizsardzības ministrijas (AM) izstrādātie grozījumi MK noteikumos “Noteikumi par kārtību, kādā profesionālā dienesta karavīriem izmaksā kompensāciju dzīvojamās telpas īres izdevumu un komunālo maksājumu segšanai, un kompensācijas apmēru”. Saskaņā ar Rīcības plānā pārejai uz profesionālo militāro dienestu paredzēto izstrādātie grozījumi nosaka no 2008.gada 1.janvāra palielināt profesionālā dienesta karavīriem izmaksājamo kompensāciju dzīvojamās telpas īres izdevumu un komunālo maksājumu segšanai, un kompensācijas apmēru no 85 līdz 100 latiem.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

 

ĀM: Par Latvijas un Ukrainas vienošanos par pilsoņu savstarpējiem braucieniem

22.janvārī valdība apstiprināja Ministru kabineta noteikumu projektu “Noteikumi par Latvijas Republikas valdības un Ukrainas valdības vienošanos par grozījumiem Latvijas Republikas valdības un Ukrainas valdības līgumā par pilsoņu savstarpējiem braucieniem”.

Grozījumi līgumā nepieciešami, lai grozītu tās normas, kuras vairs neatbilst abu pušu pilsoņu un Latvijas nepilsoņu interesēm. Grozījumi arī paredz saskaņot līguma normas, lai tās nebūtu pretrunā ar parakstīto Nolīgumu starp Eiropas Kopienu un Ukrainu par atvieglotu īstermiņa vīzu izsniegšanu.

Ņemot vērā, ka Ukrainas puse vienpusēji noteikusi bezvīzu ieceļošanas kārtību Eiropas Savienības pilsoņiem, līgums kā atbildes soli paredz bezmaksas ilgtermiņa vīzu izsniegšanu Ukrainas pilsoņiem, kas pēc abpusējības principa tiks attiecināta arī uz Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem.

Grozījumi paredz arī pušu dienesta pasu turētājiem analogu bezvīzu ieceļošanas kārtību, kāda ir diplomātisko pasu turētājiem. Vienlaikus tiek grozīts līguma pielikums, lai tajā uzskaitītie ceļošanas dokumenti atbilstu aktuālajam ceļošanas dokumentu klāstam, ar kādiem abu valstu pilsoņi un Latvijas nepilsoņi ceļo uz ārvalstīm.

Vienošanās tiek noslēgta notu apmaiņas ceļā, un tā stāsies spēkā pēc tam, kad Ukrainas puse būs akceptējusi Latvijas puses piedāvājumu.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

 

KM: Par konkursa “Eiropas kultūras mantojuma saglabāšana” nolikumu

22.janvārī Ministru kabineta sēdē tika pieņemti MK noteikumi “Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta prioritātes “Eiropas kultūras mantojuma saglabāšana” individuālo projektu iesniegumu otrā atklātā konkursa nolikums”.

Plānots, ka konkurss tiks izsludināts 2008.gada 1.ceturksnī. Pieejamais finansējums paredzēts 1 344 939 eiro.

Projektu konkursa mērķis ir pilnveidot Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanu, aizsardzību, izpēti un pieejamību, veicinot kultūrvēsturiskā mantojuma ekonomiskās darbības formu attīstību un dažādošanu.

Līdzekļi konkursā “Eiropas kultūras mantojuma saglabāšana” būs pieejami šādiem pasākumiem:

• amatu apmācība restaurācijā;

• Latvijas pilsētu vēsturisko centru

restaurācija;

• iespējamā jūgendstila centra

izveide;

• padomju perioda nonkonformistiskā

mantojuma dokumentēšana

un saglabāšana;

• koka arhitektūras restaurācija.

Projekta iesniedzējs var iesniegt projektu viens pats vai kopā ar sadarbības partneri vai partneriem. Projekta iesniedzējs un sadarbības partneris var būt tiešās vai pastarpinātās pārvaldes iestāde, cita valsts iestāde, atvasināta publiska persona, kā arī Latvijas Republikā reģistrēta juridiskā persona. Sadarbības partneris var būt arī citā Eiropas Ekonomikas zonas valstī reģistrēta juridiska persona, valsts vai pašvaldību iestāde, kā arī starptautiska organizācija, kas darbojas citā Eiropas Ekonomikas zonas valstī.

Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

LM: Par brīvprātīgu pievienošanos valsts sociālajai apdrošināšanai

Saistībā ar jauno vecāku pabalstu arī pašnodarbinātā laulātais papildu pārējiem apdrošināšanas veidiem turpmāk varēs brīvprātīgi pievienoties vecāku apdrošināšanai. To paredz Labklājības ministrijas (LM) sagatavotie grozījumi MK noteikumos par brīvprātīgu pievienošanos valsts sociālajai apdrošināšanai, kas 22.janvārī apstiprināti Ministru kabineta sēdē.

Grozījumi nepieciešami, lai Ministru kabineta noteikumus saskaņotu ar grozījumiem likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, kas paredz no 2008.gada 1.janvāra ieviest jaunu valsts sociālās apdrošināšanas veidu – vecāku apdrošināšanu. Līdz šim pašnodarbinātā laulātie brīvprātīgi varēja pievienoties pensiju, invaliditātes, maternitātes un slimības apdrošināšanai, bet no šā gada – arī vecāku apdrošināšanai.

Iemaksu likme cilvēkiem, kas brīvprātīgi pievienojas valsts sociālajai apdrošināšanai, 2008.gadā ir 31,10%, no tiem 1,08% – vecāku apdrošināšanai.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

 

ZM: Par valsts atbalstu lauksaimniecībai un tā piešķiršanas kārtību 2008.gadā

Valdība 22.janvārī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus “Noteikumi par valsts atbalstu lauksaimniecībai 2008.gadā un tā piešķiršanas kārtību”. Dokuments nosaka ikgadējo valsts atbalsta apmēru lauksaimniecībai un lauku attīstībai, kā arī tā piešķiršanas kārtību.

Noteikumi izstrādāti un valsts atbalsta pasākumi tiek noteikti, pamatojoties uz Zemkopības ministrijas darbības stratēģiju 2007.–2009.gadam un pamatnostādnēm “Latvijas lauku attīstības stratēģija 2007.–2013.gadam”. Tie nosaka lauksaimniecības attīstības mērķus un attīstības virzienus, kā arī to sasniegšanas veidu.

Kopējais šā gada atbalsta finansējums noteikts 32 060 415 lati. No šīs summas atbalstīs šādus pasākumus: lopkopības attīstība – 9 472 000 latu, augkopības attīstība – 1 301 000 latu, izglītība, zinātne un informācijas izplatīšana – 4 105 500 latu un lauksaimniecības zemes ielabošana – 200 000 latu.

Savukārt Latvijas un ārvalstu sadarbības projektu finansējums ir 100 000 latu, atbalstam investīciju veicināšanai lauksaimniecībā – 3,5 miljoni latu, kā arī atbalstam lauku un lauksaimnieku biedrību un nodibinājumu un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību attīstībai – 700 000 latu. Tirgus veicināšanā ieguldīs 2,1 miljonu latu, lauksaimniecības nozaru riska samazināšanā – 1,25 miljonus latu, bet valsts pagaidu atbalsts plānots 167 063 lati. Vietējo rīcības grupu integrēto lauku attīstības izmēģinājuma stratēģiju administrēšanas atbalstam būs 49 500 latu un piena produktu iegādei izglītības iestādēs – 809 930 latu. Savukārt 2007.gadā noslēgto līgumu izpildi finansēs 8 305 422 latu apjomā.

Atbalstu tāpat kā iepriekš administrēs Lauku atbalsta dienests (LAD), kas nodrošinās arī informācijas pieejamību par atbalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību. Atbalstu LAD izmaksās pieejamā finansējuma ietvaros, ņemot vērā iesniegumu iesniegšanas secību, ja šo noteikumu pielikumos nav noteikts atbalsta proporcionālais samazinājums vai projektu vērtēšana.

Ja atbalsta pretendents uz atbalstu pretendē pirmo reizi, tam jāreģistrējas Lauku atbalsta dienesta pārziņā esošajā klientu reģistrā.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Pēc noteikumu stāšanās spēkā Zemkopības ministrijas interneta mājaslapā regulāri tiks ievietota informācija par tuvākajiem pieteikšanās termiņiem.

 

ZM: Par jaunu diploīdo plūmju šķirņu pārbaudes metodiku

Valdība 22.janvārī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus “Diploīdo plūmju atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaudes metodika”.

Noteikumi izstrādāti, pamatojoties uz Augu šķirņu aizsardzības likumu, kurā noteiktas prasības selekcionāram, kas izveidojis jaunu diploīdo plūmju šķirni, selekcionāra tiesību piešķiršanai. Noteikumi nosaka atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaudes metodiku diploīdo plūmju (Prunus salicina Lindl. un citas diploīdās sugas) šķirnēm. Lai selekcionārs varētu iegūt selekcionāra tiesības, izveidotajai šķirnei jābūt atšķirīgai, viendabīgai, stabilai un jaunai.

Normatīvajā aktā izvirzītās prasības kontrolēs Valsts augu aizsardzības dienests.

Ministru kabineta noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

ZM: Par jaunu mājas plūmju šķirņu pārbaudes metodiku

Valdība 22.janvārī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus “Mājas plūmju atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaudes metodika”.

Noteikumi izstrādāti, pamatojoties uz Augu šķirņu aizsardzības likumu, kurā noteiktas prasības selekcionāram, kas izveidojis jaunu mājas plūmju šķirni, selekcionāra tiesību piešķiršanai. Noteikumi nosaka atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaudes metodiku veģetatīvi pavairojamām mājas plūmju (Prunus domestica L.) šķirnēm un to pasugu šķirnēm, kas paredzētas augļu ražošanai. Lai selekcionārs iegūtu selekcionāra tiesības, šķirnei jābūt atšķirīgai, viendabīgai, stabilai un jaunai.

Normatīvajā aktā izvirzītās prasības kontrolēs Valsts augu aizsardzības dienests.

Ministru kabineta noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!