• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2008.gada 24.janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.01.2008., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/169910

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apvienoto Nāciju Organizācija: Par bīstamu ķīmisku vielu saturošu iekārtu utilizēšanu

Vēl šajā numurā

29.01.2008., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2008.gada 24.janvārī

 

AM: Par rīcības plānu visaptverošai Latvijas iesaistei Afganistānas atjaunošanā

24.janvārī Ministru kabineta (MK) Valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Aizsardzības ministrijas izstrādātais MK rīkojuma projekts “Par Rīcības plānu pamatnostādņu visaptverošai Latvijas iesaistei Afganistānas atjaunošanā 2007.–2013.gadam ieviešanai”.

Rīkojuma projekts nosaka ieviest pamatnostādņu rīcības plānu, nosakot veicamos uzdevumus, izpildes termiņus un par izpildi atbildīgās institūcijas. Plāna projektā paredzēto uzdevumu izpilde sekmēs Latvijas Nacionālajā attīstības plānā 2007.–2013.gadam noteikto prioritāšu īstenošanu starptautiskās drošības politikas jomā.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

 

ĀM: Par Eiropas Padomes Konvenciju par terorisma novēršanu

24.janvāra Valsts sekretāru sanāksmē izsludināts likumprojekts “Par Eiropas Padomes Konvenciju par terorisma novēršanu”. Latvijas Republika minēto konvenciju parakstījusi 2006.gada 19.maijā, tādējādi izsakot gatavību uzņemties starptautiskas saistības.

Lai konvenciju varētu ratificēt, bija jāveic grozījumi Krimināllikumā, precizējot normas par terorismu, kā arī par aicinājumu uz terorismu, par terorisma draudiem un personas vervēšanu terora aktu veikšanai.

Pēc minēto grozījumu veikšanas Latvijas Republika ir gatava pilnā apjomā uzņemties saistības, ko dalībvalstīm uzliek Eiropas Padomes Konvencija par terorisma novēršanu.

Eiropas Padome pieņēmusi šo konvenciju, lai sekmētu valstu cīņu pret terorismu, veicinot esošo starptautisko dokumentu par terorisma novēršanu efektīvāku īstenošanu.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

 

FM: Par stipendiju saraksta papildināšanu, kad netiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis

Lai papildinātu starptautisko izglītības un sadarbības programmu sarakstu ar organizācijām, kuru stipendijām netiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN), ceturtdien, 24.janvārī, Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts grozījumu projekts Ministru kabineta (MK) rīkojumā par biedrībām, nodibinājumiem un starptautiskajām izglītības un sadarbības programmām.

Atbilstoši likumam par IIN ar šo nodokli netiek apliktas stipendijas, kas izmaksātas no budžeta, MK apstiprinātu biedrību un nodibinājumu līdzekļiem vai no starptautisko izglītības vai sadarbības programmu līdzekļiem, kurās līdzdalību ir apstiprinājis MK.

Atbilstoši Izglītības un zinātnes ministrijas ierosinājumam sarakstu plānots papildināt ar šādām programmām un prioritātēm:

• 2007.–2013.gada plānošanas perioda Eiropas Sociālā fonda 1.prioritāte “Zinātnes un pētniecības potenciāla attīstība”;

• 2007.–2013.gada plānošanas perioda Eiropas Sociālā fonda 2.prioritāte “Izglītība un prasmes”;

• Valonijas reģiona un Valonijas–Briseles franču kopienas stipendiju programma;

• Moldovas Republikas valdības stipendiju programma;

• Azerbaidžānas Republikas Izglītības ministrijas stipendiju programma;

• Slovākijas Republikas nacionālā stipendiju programma.

Ar rīkojumu tiek veiktas arī redakcionālas izmaiņas, precizējot Eiropas Sociālā fonda 3.prioritātes nosaukumu.

 

FM: Par vienotu valsts nekustamā īpašuma pārvaldīšanas, apsaimniekošanas un uzskaites organizācijas kārtību

Valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien, 24.janvārī, tika izsludināti Finanšu ministrijas sagatavots Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts par vienotu valsts nekustamā īpašuma pārvaldīšanas, apsaimniekošanas un uzskaites organizācijas kārtību.

Kārtība noteiks valsts nekustamā īpašuma pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, valsts institūciju funkciju nodrošināšanai nomātā nekustamā īpašuma vai tā daļas piederības, platības un kopējo izdevumu uzskaiti.

Noteikumi izstrādāti, lai nodrošinātu ar valsts nekustamo īpašumu pārvaldīšanu un apsaimniekošanu saistīto datu salīdzināmību, analīzi, plānošanu un kontroli. Savukārt vienota valsts vajadzībām nomātā nekustamā īpašuma piederības, platības un izdevumu uzskaite nepieciešama, lai varētu izstrādāt priekšlikumus valsts institūciju izvietošanas optimizēšanai.

Tāpat MK noteikumi reglamentēs ar valsts nekustamo īpašumu pārvaldīšanas un apsaimniekošanas saistītās informācijas sākotnējo ievadīšanu, glabāšanu un aktualizēšanu vienotās valsts nekustamā īpašuma pārvaldīšanas un apsaimniekošanas datubāzē, kā arī tās lietošanas tiesību saņemšanu.

Tā kā Valsts informācijas sistēmu likumā noteikts aizliegums vākt no datu subjektiem datus, kas ir pieejami integrētā valsts informācijas sistēmā, ir panākta konceptuāla vienošanās starp Valsts zemes dienestu un valsts akciju sabiedrību “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) par Kadastra informācijas sistēmas datu saņemšanu bez maksas elektroniskā formā par visiem uz valsts vārda reģistrētiem kadastra objektiem datubāzes sākotnējai aizpildīšanai. Lai vienkāršotu datu saņemšanu no Kadastra informācijas sistēmas, Finanšu ministrijas sagatavotie noteikumi paredz, ka minēto datu saņēmējs būs VNĪ, kas nodrošinās valsts nekustamo īpašumu valdītājiem piekļuvi saņemtajiem datiem, iespēju tos aktualizēt un ievadīt trūkstošo informāciju.

MK noteikumus papildina vairāki pielikumi. Ir sagatavotas informācijas sniegšanas formas par nekustamā īpašuma pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, kā arī ieņēmumu un izdevumu uzskaites veidlapa. Pielikumos arīdzan iestrādāta kopējo nekustamo īpašumu pārvaldīšanas un apsaimniekošanas izdevumu sadalīšanas metodika.

 

FM: Par Latvijas Jaunatnes padomes neatbrīvošanu no nekustamā īpašuma nodokļa maksājuma

Tā kā Latvijas Jaunatnes padome (LJP) neatbilst kritērijiem, lai saņemtu atbrīvojumu no nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājuma, ceturtdien, 24.janvārī, Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts grozījumu projekts Ministru kabineta (MK) noteikumos par biedrībām un nodibinājumiem, kas 2008.gadā atbrīvoti no NĪN maksājumiem par tiem piederošām ēkām.

Likums par NĪN paredz, ka ar nodokli netiek apliktas biedrībām un nodibinājumiem piederošās ēkas un būves, kas atbilst Ministru kabineta noteiktajiem kritērijiem un tiek iekļautas apstiprināto organizāciju sarakstā.

MK noteikumi par kritērijiem, pēc kuriem biedrībām un nodibinājumiem piederošās ēkas un būves netiek apliktas ar NĪN, reglamentē, ka ar nodokli neapliek biedrībām piederošās ēkas un būves, kuras atbilst šādiem nosacījumiem:

• īpašumtiesības uz ēkām un būvēm ir nostiprinātas zemesgrāmatā;

• ēkas un būves pieder biedrībai, kurai Sabiedriskā labuma organizāciju likumā noteiktajā kārtībā ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, vai invalīdu biedrībai;

• ēkas un būves tiek izmantotas tajā sabiedriskā labuma darbības jomā, kas noteikta lēmumā par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu (izņemot invalīdu biedrībām piederošās).

Tā kā LJP ar Finanšu ministrijas 2008.gada 7.janvāra lēmumu Nr.6 ir atņemts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, tai plānots nepiešķirt nekustamā īpašuma nodokļa maksājuma atbrīvojumu (paredzamais NĪN maksājums organizācijai 2008.gadā ir aptuveni 370 lati).

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

KM: Par Kultūras un radošās industrijas izglītības centru

24.janvārī Valsts sekretāru sanāksmē tika pieteikts Ministru kabineta noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 26.oktobra noteikumos Nr.894 “Valsts kultūrizglītības centra nolikums””, kas paredz Valsts kultūrizglītības centra funkciju paplašināšanu un nosaukuma maiņu. Turpmāk to sauks – Kultūras un radošās industrijas izglītības centrs.

Radošās industrijas atbalsta politikas izstrāde ir minēta valdības deklarācijā kā viens no neatliekamajiem uzdevumiem, kas jāpaveic līdz 2008.gada vidum. Lai īstenotu plānoto radošās industrijas atbalsta politiku, kas ir viens no Kultūras ministrijas darba uzdevumiem un kam pērnā gada rudenī bija veltīta viena no ministrijas rīkotajām konferencēm ciklā “7 māsas”, liela uzmanība pievēršama tieši izglītības nodrošināšanai radošās industrijas jomā.

Tāpēc profesionālās kultūrizglītības sistēmai nepieciešams izstrādāt jaunas, mūsdienīgas profesionālās izglītības programmas, kas pēc noteikumu pieņemšanas būs Kultūras un radošās izglītības centra kompetencē.

Kultūras un radošās izglītības centrs īstenos valsts politiku kultūrizglītības un radošās industrijas izglītības jomā, šim nolūkam izstrādājot un ieviešot radošās industrijas izglītības programmas.

Radošās industrijas attīstīšana minēta tādos politikas dokumentos kā Latvijas Nacionālais attīstības plāns 2007–2013, Latvijas Nacionālā Lisabonas programma 2005–2008, politikas pamatnostādnēs “Valsts kultūrpolitikas vadlīnijas 2006.–2015.gadam. Nacionāla valsts”, kā arī Ministru kabineta rīkojumā “Par vidēja termiņa budžeta mērķiem un prioritārajiem attīstības virzieniem 2008–2010”.

14.janvārī kultūras ministre Helēna Demakova, tiekoties ar ekonomikas ministru Kasparu Gerhardu un izglītības un zinātnes ministri Tatjanu Koķi, vienojās par kopīgu rīcību, lai atbalstītu radošās industrijas attīstību Latvijā. Uz radošās industrijas nozīmi modernas ekonomikas veidošanā un eksportspējīgu produktu ražošanā ir norādījis arī Ministru prezidents Ivars Godmanis.

Radošā industrija ir moderns ekonomikas sektors, kas gan Eiropā un ASV, gan Latvijā attīstās ļoti strauji un apsteidz pieaugumu tradicionālajās nozarēs. Nozīmīgākās radošās industrijas jomas ir reklāma, dizains, arhitektūra, inovatīvā gastronomija, interaktīvie mediji, poligrāfija, datorspēļu ražošana, mūzika, kino un brīvā laika pavadīšanas industrija.

Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

LM: Par valsts sociālās aprūpes centru nolikumiem

Saskaņojot valsts sociālās aprūpes centru nolikumus ar grozījumiem Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, plānots, ka labklājības ministrs ar Sociālo pakalpojumu pārvaldes (SPP) starpniecību realizēs padotību pār šiem centriem.

Tas noteikts Labklājības ministrijas (LM) izstrādātajos grozījumos Ministru kabineta noteikumos par sociālās aprūpes centru (SAC) “Ziedkalne”, “Pļavnieki”, “Kalkūni”, “Veģi”, “Jugla”, “Jelgava”, “Dundaga”, “Aizvīķi”, “Allaži”, “Ezerkrasti” nolikumiem.

Šie grozījumi 24.janvārī izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē. Grozījumi noteikumos vēl būs jāsaskaņo ar citām ministrijām un jāapstiprina valdībā.

2007.gada jūnijā Saeimā pieņemtie grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā precizē LM un SPP funkcijas sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības jomā, kā arī nosaka, ka labklājības ministrs ar SPP starpniecību realizē padotību pār valsts sociālās aprūpes centriem.

Saistībā ar to, ka pēdējos gados bērnu sociālās aprūpes centros (BSAC) ir būtiski samazinājies bērnu skaits, plānots, ka BSAC “Ezerkrasti” un “Kalkūni” valsts apmaksātus pakalpojumus varēs saņemt arī pieaugušie.

Abos minētajos centros telpu pārstrukturizācijas rezultātā izveidotas vidēji 30 vietas pieaugušajiem ar smagiem garīga rakstura traucējumiem.

Tāpat paredzēts, ka bērnu sociālās aprūpes centrs “Pļavnieki” aprūpēs bērnus invalīdus līdz 18 gadu vecumam ar garīgās attīstības traucējumiem. Tādējādi bērni arī turpmāk varēs dzīvot ierastajā vidē. Līdz šim šajā centrā dzīvojošiem bērniem, sasniedzot četru gadu vecumu, bija jāpārceļas uz citu sociālās aprūpes centru.

Saskaņojot sociālās aprūpes centru nolikumus ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumu, Labklājības ministrija turpina izstrādāt grozījumus arī pārējos noteikumos par sociālās aprūpes centru nolikumiem.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

 

SM: Par čeku obligātu izsniegšanu taksometros

Vieglo taksometru vadītājiem čeki par braucienu klientiem būs jāizsniedz obligāti, ja vien konkrētajā automobilī tas būs tehniski iespējams.

Savukārt, ja šādas iespējas taksometrā nebūs, tad, tāpat kā līdz šim, pasažieris varēs pieprasīt taksometra vadītājam izsniegt kvīti par pakalpojumu.

To paredz Satiksmes ministrijas izstrādātais projekts “Noteikumi par pasažieru pārvadāšanu ar vieglajiem taksometriem”, kura jaunā redakcija ceturtdien, 24.janvārī, tika izsludināta Valsts sekretāru sanāksmē.

Lai potenciālajiem pasažieriem ļautu iegūt informāciju par pakalpojuma cenām pirms taksometra nolīgšanas, noteikts, ka uz vieglo taksometru virsbūves būs jāizvieto informācija par pasažieru un bagāžas pārvadājumu tarifiem. Iepriekšējā noteikumu projekta redakcijā bija noteikts, ka šīs informācijas burtu un ciparu augstums ir ne mazāks par 60 milimetriem. Tā kā uz visiem automobiļiem tik liela apjoma informācijas izvietošana nav iespējama, jaunajā noteikumu projektā šis augstums ir samazināts līdz 40 milimetriem.

Šobrīd individuālās darbības veicējiem vieglo taksometru pakalpojumu sniegšanai ir nepieciešams patents. Jaunais tiesiskais regulējums to vairs neparedz – būs nepieciešama tikai pašvaldības izdota licence.

Noteikumu projekts ir izstrādāts jaunā redakcijā, jo to paredz Autopārvadājumu likums. Projekta ieviešanai papildu finansējums no valsts budžeta nav nepieciešams.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

ZM: Par kārtību atbalsta saņemšanai aveņu un zemeņu savācējiem

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Kārtība, kādā piešķir, administrē un uzrauga Eiropas Savienības atbalstu par pārstrādei paredzētajām aveņu un zemeņu platībām”, ko 24.janvārī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts izstrādāts, pamatojoties uz Lauksaimniecības un lauku attīstības likumu.

Noteikumu projektā noteikta kārtība, kādā piešķirs, administrēs un uzraudzīs Eiropas Savienības (ES) atbalstu par pārstrādei paredzētajām aveņu un zemeņu platībām.

Tāpat noteikumu projektā paredzēta aveņu un zemeņu savācēju un pirmo pārstrādātāju atzīšanas kārtība, kā arī to pienākumi, uzglabājot informāciju par aveņu un zemeņu iepirkšanas un pārstrādes procesu. Dokumentā noteikta arī savācēju un pirmo pārstrādātāju kontroles kārtība, kā arī kārtība, kādā tiek publicēta informācija par atzītajiem savācējiem un pirmajiem pārstrādātājiem.

Atbalsta maksājumus varēs saņemt aveņu vai zemeņu audzētājs saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā tiek piešķirts valsts un ES atbalsts lauksaimniecībai tiešā atbalsta shēmu ietvaros. Aveņu vai zemeņu audzētājs varēs saņemt atbalstu tikai tādā gadījumā, ja būs noslēdzis līgumu un piegādājis savu produkciju atzītam šo ogu savācējam vai pirmajam pārstrādātajam. Aveņu un zemeņu savācējs ir juridiska persona – komersants vai komercsabiedrība, kuras darbības mērķis ir uzpirkt no audzētājiem avenes un zemenes un piegādāt tās pārstrādes uzņēmumiem.

Lai savācējs vai pirmais pārstrādātājs saņemtu atzītā savācēja vai pirmā pārstrādātāja statusu, katru gadu līdz 15.februārim viņam jāiesniedz Lauku atbalsta dienestā (LAD) atzīšanas iesniegums. Kopā ar atzīšanas iesniegumu savācējam LAD būs jāiesniedz iepriekšējā gadā ar pirmo pārstrādātāju noslēgtā līguma kopija vai nodomu protokols par pārstrādei paredzēto aveņu un zemeņu nodošanu pārstrādei kārtējā gadā. Pārstrādei paredzēto aveņu un zemeņu atzītā savācēja vai pirmā pārstrādātāja statuss būs spēkā vienu gadu.

Lauku atbalsta dienests katru gadu līdz 10.martam pieņems lēmumu par savācēju vai pirmo pārstrādātāju atzīšanu. Pēc tam līdz 15.martam laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” publicēs atzīto pārstrādātāju sarakstu.

Paredzēts, ka savācēju un pirmo pārstrādātāju atzīšanas pieteikumus izvērtēs, kā arī Eiropas Savienības atbalstu uzraudzīs un administrēs Lauku atbalsta dienests.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

ZM: Par Latvijas zvejas flotes piepūles sabalansēšanas plānu 2007.–2013.gadam

Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi Ministru kabineta plāna projektu “Par Latvijas zvejas flotes piepūles sabalansēšanas plānu 2007.–2013.gadam”, ko 24.janvārī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē.

Latvijas zvejas flotes piepūles sabalansēšanas plāna 2007.–2013.gadam mērķis ir dot detalizētu pamatojumu ilgtspējīga līdzsvara nodrošināšanai starp Latvijai pieejamajiem zivju resursiem un to zvejas kapacitāti, kā arī lai šā mērķa īstenošanai varētu saņemt Eiropas Zivsaimniecības fonda līdzfinansējumu.

Plāns tiek īstenots Rīcības programmas Eiropas Zivsaimniecības fonda atbalsta ieviešanai Latvijā 2007.–2013.gadā ietvaros. Tajā iekļauti pasākumi “Kopienas zvejas flotes sabalansēšana” un “Zvejas aktivitāšu pilnīga pārtraukšana”.

Lai novērstu zvejas flotes darbības ekonomisko rādītāju tālāku pasliktināšanos, katram flotes segmentam aprēķināts rekomendētais 2007.–2013.gadā sasniedzamais kapacitātes līmenis, kas atbilstu prognozētajām zvejas iespējām un nodrošinātu ekonomiski līdzsvarotu flotes darbību.

Šī kapacitātes līmeņa sasniegšanai zvejas flotes darbības ieņēmumu/izdevumu bilancei jābūt pozitīvai. Latvijas zvejas flotes kapacitātes sabalansēšana ar pieejamajiem zivju resursiem dos pozitīvu sociāli ekonomisko efektu zvejā nodarbinātajiem darbiniekiem un kuģu īpašniekiem.

Zvejas kapacitātes samazinājuma rezultātā sasniedzamais līmenis 2013.gadam ir aprēķinātais iegūto zivju resursiem atbilstošās zvejas flotes kopējās jaudas, tilpības un kuģu skaita līmenis.

Indikatīvie kapacitātes samazinājuma līmeņi atsevišķos gados var tikt pārsniegti. Tas iespējams, ja 2013.gadam prognozētais līmenis tiek sasniegts agrāk par šo termiņu. Tādējādi ātrāk arī veidosies līdzsvars starp flotes kapacitāti un resursiem, kā arī ātrāk stabilizēsies flotes darbības ekonomiskie rādītāji, nodrošinot stabilu peļņu kuģu īpašniekiem. Tāpat ātrāk optimizēsies zivju resursu izmantošana.

Lai nodrošinātu harmonisku zivju resursu izmantošanu, flotes sabalansēšana jāveic katram segmentam atsevišķi.

Finanšu līdzekļu piešķiršana plānam norisināsies Rīcības programmas Eiropas Zivsaimniecības fonda atbalsta ieviešanai Latvijā (2007.–2013.g.) ietvaros.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!