• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrs: Tiekoties ar ASV lauksaimniecības padomnieku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.01.2008., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/169974

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

29.01.2008., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrs: Tiekoties ar ASV lauksaimniecības padomnieku

 

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze tikās ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) lauksaimniecības padomnieku Eriku Venbergu un ASV vēstniecības Latvijā politikas un ekonomikas padomnieku Jozefu Babbu, lai plašāk pārrunātu Eiropas Savienības (ES) un pasaules lauksaimniecības politikas aktualitātes, kā arī abu valstu iespējamos sadarbības virzienus.

Zemkopības ministrs ar ASV vēstniecības pārstāvjiem tiekas regulāri trīs reizes gadā, lai apmainītos ar aktuālu informāciju par politiskajām norisēm nozarē. Šajā tikšanās reizē M.Roze pirmoreiz tikās ar E.Venbergu, kurš tikai pērnā gada nogalē sāka savu darbību kā lauksaimniecības padomnieks ASV vēstniecībā Polijā, pārzinot Polijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas lauksaimniecības jomu.

Nozīmīgākā tēma, kas skar gan Latvijas, gan Amerikas Savienoto Valstu lauksaimniecību un lauku attīstību, ir Eiropas Savienības Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) vidējā termiņa pārskats jeb “veselības pārbaude”. M.Roze Amerikas vēstniecības pārstāvjiem izklāstīja Latvijas pozīciju KLP “veselības pārbaudes” kontekstā, norādot, ka mūsu valsts atbalsta ES KLP reformu un iestājas par vienlīdzīgiem atbalsta piešķiršanas nosacījumiem un apjomiem visās ES dalībvalstīs, tādējādi mazinot atšķirības starp lauku rajoniem Kopienā. Tāpat Latvija atbalsta brīvas iekšējā tirgus konkurences nodrošināšanu, veicinot lielāku lauksaimnieku orientāciju uz tirgu, kā arī vides un ainavas saglabāšanu.

E.Venbergs un J.Babbs savukārt informēja M.Rozi, ka ASV ir ieinteresēta ES lauksaimniecības procesos un vēlas rast iespēju Kopienas pasākumos piedalīties novērotājiem no Amerikas, tai skaitā arī lauksaimniecības un lauku attīstības speciālistiem un ekspertiem.

Amatpersonas arī pārrunāja tādu pēdējā laikā aktuālu tēmu kā jaunās tehnoloģijas pārtikas ražošanā, apmainoties viedokļiem par ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) izmantošanu pārtikas ražošanā un ekoloģiski ražotiem produktiem. M.Roze, E.Venbergs un J.Babbs bija vienisprātis, ka vērojama pastiprināta sabiedrības interese par šiem pārtikas ražošanas veidiem un tālab jāveicina sabiedrības izpratne, pievēršot lielāku uzmanību informēšanai un skaidrošanai par šo pārtikas veidu ražošanas īpatnībām, ietekmi uz veselību un marķēšanu, lai patērētājiem būtu skaidrs, no kā produkts sastāv. M.Roze kolēģiem norādīja, ka Latvijā jau daudzus gadus pastāv integrēta pieeja produkcijas ražošanai un Latvija ārvalstīs popularizē šeit saražoto pārtiku ar speciāli izveidotu zīmolu “Zaļš izaudzis Latvijā”. Kā zināms, Amerikas tirgū pārtika, kura ir ražota no ĢMO vai satur ģenētiski modificētus organismus, ir pieejama plašā klāstā un tiek pārdota nemarķēta. Savukārt Eiropas Savienībā šobrīd notiek asas diskusijas par ĢMO nepieciešamību un lietderību gan pārtikas un dzīvnieku barības ražošanā, gan arī pārstrādei tehniskām vajadzībām.

Tikšanās gaitā notika viedokļu apmaiņa arī par bioenerģijas ražošanas tendencēm un pēdējā laika jaunumiem šajā jomā. ASV vēstniecības pārstāvji informēja, ka Amerikā maija sākumā notiks nozīmīga starptautiska konference par bioenerģiju un tajā savu dalību jau pieteikuši arī Latvijas pārstāvji.

ASV kolēģi vērsa zemkopības ministra uzmanību uz to, ka Amerika būtu gatava atbalstīt jaunas iniciatīvas kādā no lauksaimniecības nozarēm. M.Roze uzskata, kā tā varētu būt sadarbība ar zinātniekiem, īpaši meža nozarē. Veiksmīgi varētu izveidoties sadarbība ar Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūtu un citām nozares zinātniskajām iestādēm, norādīja ministrs. Savukārt E.Venbergs un J.Babbs izteica prieku par līdz šim redzēto Latvijas mežos, norādot, ka šejienes meži ir labi uzturēti, profesionāli kopti un atpūta tajos ir bijusi lieliska atslodze pēc saspringtām darba dienām.

Sarunas noslēgumā zemkopības ministrs uzaicināja ASV vēstniecības pārstāvjus piedalīties “Meža dienu 2008” pasākumos un Eiropas Birzs stādīšanā šā gada pavasarī, kā arī akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” rīkotajās aktivitātēs, piemēram, meža sakopšanas un stādīšanas talkās.

Savukārt E.Venbergs un J.Babbs norādīja, ka Amerikas Savienoto Valstu vēstniecība tuvākajā laikā apzinās jau konkrētas finansiālās iespējas Latvijas zinātnieku atbalstīšanai, kā arī labprāt iepazīsies ar plašāku informāciju par Latvijas lauksaimniecības nozares perspektīvajām zinātnes jomām un zinātniekiem, kuri darbojas šajās jomās.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!